ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Τι καπνό φουμάρει η ΛΑΕ;


Οι διεργασίες για ιδρυτική συνδιάσκεψη της ΛΑΕ αν και έχουν προχωρήσει, είναι φανερό ότι συγκροτούν ένα γεγονός περιορισμένης πολιτικής εμβέλειας, το οποίο δεν μπορεί ούτε καν να αναταράξει τα λιμνασμένα νερά της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Κυριαρχείται από την διαμόρφωση μικροσυσχετισμών ανάμεσα στα εμπλεκόμενα πολιτικά σχήματα σε ένα πλαίσιο λειτουργίας που παγιώθηκε στην πανελλαδική σύσκεψη της ΛΑΕ που έγινε στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. Το πλαίσιο λειτουργίας της ΛΑΕ ήταν ένα κλωνοποιημένο αντίγραφο του ΣΥΡΙΖΑ των ΣΥΝΙΣΤΩΣΩΝ και θα παραμείνει το ίδιο αφού νομιμοποιηθεί και μέσα από μια συνεδριακή διαδικασία. Δημοσιεύουμε ένα κείμενο - σχόλιο του Δ. Μπελαντή που περιγράφει αυτό ακριβώς το κλίμα που κυριαρχεί στις διεργασίες της ιδρυτικής συνδιάσκεψης της ΛΑΕ.

Του Δημήτρη Μπελαντή
Αναδημοσίευη από [εδώ]

Η Λαϊκή Ενότητα πραγματοποιεί εκδηλώσεις πανελλαδικά, υποσχόμενη δια των ηγετικών της στελεχών ότι "υπάρχει άλλος δρόμος".Ναι, υπάρχει όντως αλλά θέλει κάποιες ειδικες πολιτικές προϋποθέσεις, οι οποίες δεν πληρούνται δυστυχώς από τις ως τώρα πρακτικές της ΛΑΕ προς την επικείμενη Συνδιάσκεψή της. Η οποία θα έπρεπε να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για την ριζοσπαστική Αριστερά στην χώρα μας και ίσως υπάρχει ακόμη χρόνος για να μετατραπεί.

Προσυνεδριακός διάλογος των μελών και όχι των αρχηγών των συνιστωσών.Πούντος; Ακόμη και στο 19ο Συνέδριο του "σταλινικού" ΚΚΕ έγινε δίμηνος-τρίμηνος διάλογος με συμβολές των μελών στον Ριζοσπάστη. Τυπική έστω δημοκρατία αλλά όχι ευκαταφρόνητη. Το Ρεύμα έλεγε το 2013 ότι μέσα σε έναν μήνα δεν γίνεται ουσιαστικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Σχεδόν σκίζαμε τα ρούχα μας, λέγοντας ότι το Συνέδριο θα είναι τελετή επικύρωσης/χειροκροτήματος υπέρ του Προέδρου. Τώρα, τι ακριβώς άλλαξε από τότε;


Θα έπρεπε, επίσης, να έχουμε ένα κείμενο Θέσεων, ουσιαστικό και γόνιμο, καλογραμμένο και όχι στην αργκό των μικροομάδων, που να ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνια και τα προβλήματά της, όχι συρραφή των ομάδων και των νανογραφειοκρατιών. Δεν υπήρξε.Όλη η Ελλάδα λέει ότι υπάρχει ανάγκη "εθνικής ανεξαρτησίας". Εμείς δουλεύουμε με ουκάζια (διατάγματα) των συνιστωσών-γκρουπών και δυσφημήσεις του διεθνισμού.



Απολογισμός προηγούμενης φάσης, από την οποία και γεννηθήκαμε ως ΛΑΕ. Αν δεν είχαμε κάποιοι σύντροφοι/ισσες προτείνει ένα στοιχειώδες κείμενο απολογισμού για την φάση 2010-2015, ο μόνος απολογισμός των Θέσεων ΛΑΕ θα περιοριζόταν σε οκτώ λέξεις "Ξαφνικά, πέρυσι το καλοκαίρι, ο Τσίπρας μας πούλησε"(Θέσεις 2.18, 2.19 Των προτεινόμενων Θέσεων). Η ελληνική κοινωνία θέλει να μάθει τι έγινε και να απονείμει ευθύνες, σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες του τότε ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί της στερούμε αυτό το δικαίωμα ; Πολιτική συμμαχιών; Δεν χρειάζεται, η ΛΑΕ είναι και κόμμα και μέτωπο ταυτόχρονα. Συνύπαρξη με ΣΥΡΙΖΑ σε συνδικάτα και Περιφέρεια. Καμία αναφορά στις Θέσεις, αν και είναι μείζον πρόβλημα.

Μα, λένε καποιοι, θα παρέμβουμε στην αυτονομία των μαζικών κινημάτων, "υπερπολιτικοποιώντας" τα ; ΟΚ, αυτά δεν τα ξέρατε ακόμη στο ΚΚΕ, τα μάθατε στον Συνασπισμο. Όμως, και αυτά έχουν κάποιες θεωρητικές δυσκολίες, που δεν τις μάθατε,και τον Πουλαντζά είναι πια δύσκολο να τον ρωτήσετε.. Πρώτα υπάρχει η αυτονομία από το αστικό κράτος, τους κρατικούς μηχανισμούς του και την κυβέρνηση και μετά η αυτονομία από τα κόμματα. Η παρέμβαση των αριστερών κομμάτων που ενισχύει την αυτονομία των συνδικάτων από το αστικό κράτος και τον συνδικαλιστικό μηχανισμό κυβέρνησης- μονοπωλίων είναι θετική παρέμβαση υπέρ της αυτονομίας των κινημάτων και όχι εναντίον της. Κινηματικός προσανατολισμός και όχι άνευροι "ηγετικοί ακτιβισμοί", που καταντάνε γραφικοί. Θα κάνετε, επιτέλους, κάτι ; Ο καιρός τελειώνει. Μπορεί να υπάρχει ακόμη το μόττο που λέει ότι το "μέλλον διαρκεί πολύ".. Το παναθρώπινο ίσως. Το δικό μας μέλλον με βάσει πρακτικές όπως οι παραπάνω θα διαρκεσει πολύ λίγο. Καληνύχτα και καλύτερες σκέψεις. Η νύχτα είναι πάντοτε καλός σύμβουλος.

5 σχόλια :

  1. Αυτό που γράφει ο Δ.Μπ. δεν είναι έτσι ακριβώς που το γράφει:
    Σχεδόν σκίζαμε τα ρούχα μας (2013), λέγοντας ότι το Συνέδριο θα είναι τελετή επικύρωσης/χειροκροτήματος υπέρ του Προέδρου.. Μπα, κανένας πόντος από το καλσόν δεν τους έφυγε. Ούτε στο φιάσκο συνέδριο πριν από τις εκλογές του Γενάρη, που συμμετείχαν μάλιστα στο προεδρείο και δεν έβγαλαν άχνα.

    Επίσης και άλλο που γράφει δεν είναι σωστό:
    Η ελληνική κοινωνία θέλει να μάθει τι έγινε και να απονείμει ευθύνες, σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες του τότε ΣΥΡΙΖΑ..

    Ελληνική κοινωνία έχει σχηματίσει γνώμη και δεν νοιάζεται για τα παρασκήνια και τα κουτσομπολία. Την εξέφρασε και στις εκλογές, την εκφράζει και με διάφορους άλλους τρόπους. Ο Απολογισμός έχει νόημα για αυτούς που συμμετέχουν στην ΛΑΕ για να έχουν κάποια κριτήρια τι θα πρέπει να αποφεύγουν και τι να επιδιώκουν στην πολιτική τους πρακτική. Όμως τέτοιες ανησυχίες δεν υπάρχουν στην ΛΑΕ γιατί ο Μαρξισμός - Λενινισμός έχει απαντήσει σε αυτά τα ζητήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. η σύναξη των «αρχηγών» των συνιστωσών αποφάσισε για το τι είναι και τι θέλει η ΛΑΕ. Αυτές οι αποφάσεις αποτυπώθηκαν στα κείμενα που αποτελούν τις ονομαζόμενες «εισηγήσεις» και οι οποίες ατόφιες θα ψηφιστούν στις διαδικασίες της συνδιάσκεψης. Πιθανόν να γίνουν και κάποιες μικρές τροποποιήσεις σε δευτερεύοντα σημεία ώστε να καταγράφεται και ένα προφίλ ότι όλα δεν είναι προκάτ. Ακριβώς γι' αυτό τον λόγο δεν έχει κανένα ενδιαφέρον ως πολιτικό γεγονός η συνδιάσκεψη. Αν κάποιος διαβάσει τις εισηγήσεις, διαβάζει ταυτόχρονα και τις αποφάσεις και δεν έχει να περιμένει κάτι το διαφορετικό από τις διαδικασία/φιέστα της συνδιάσκεψης.

    Τώρα αν ο Μπελαντής περιμένει πως μπορεί να εξελιχθούν διαφορετικά τα πράγματα, μάλλον είναι αφελής και θα πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του από τώρα, πριν από την συνδιάσκεψη. Εκεί, σε αυτή την διαδικασία δεν πρόκειται να παιχτεί κανένα «στοίχημα». Είναι όλα προδιαγραμμένα και από τα πριν αποφασισμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και μετά, τι; Θα συνεχίσουμε να "καιγόμαστε" στις διάφορες συνελεύσεις-εκδηλώσεις-εκτονώσεις; Όση ώρα σπαταλούμε σε αυτές, τόση ώρα αφαιρούμε από εξώστρεφη δράση και μελέτη της σύγχρονης πραγματικότητας.
    Σημείωση: α'πληθ.δεν χρησιμοποιώ ως μέλος ΛΑΕ, αφού αυτό δεν αφορά μόνο τη ΛΑΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι συνελεύσεις-εκδηλώσεις κλπ έχουν μια πλευρά «παραγωγική» (ανάλυση της κατάστασης, σχεδιασμός εξωστρεφών δράσεων κλπ) και μια άλλη «αναπαραγωγική» ( που αφορά την επιβεβαίωση της συνέχειας και της λειτουργίας των μηχανισμών κλπ).

      Στα συνέδρια των παραδοσιακών κομμουνιστικών κομμάτων συνήθως κυριαρχούσε η "αναπαραγωγική" πλευρά, και τα θέματα γραμμής και διαδοχής στην ηγεσία είχαν ήδη διευθετηθεί πριν τις προσυνεδριακές διαδικασίες. Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες μια "εξωστρεφής" δράση όπως μια καμπάνια για ενημέρωση για τις θέσεις του συνέδριου και εγγραφή νέων μελών είναι μια "αναπαραγωγική" και όχι "παραγωγική" διαδικασία.

      Διαγραφή
    2. Η συνδιάσκεψη της ΛΑΕ έχει ένα μόνον ενδιαφέρον: Πόσα κουκιά θα πάρει η κάθε ομάδα και ομαδούλα και τι συμμαχίες θα γίνουν στις σταυροδοσίες για την εκλογή οργάνων. Τα ίδια ακριβώς για όπως και στο ανταρσύα και στον συριζα των συνιστωσών. Ηδη η λίστες είναι έτοιμες και τα πάρε δώσε έχουν ξεκινήσει...

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ