ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Deutsche Bank: Νέα παγκόσμια οικονομική κρίση προ των πυλών;


Αναδημοσίευση από το www.huffingtonpost.gr
του Δημήτρης Γκιόκα

Όλα τα στοιχεία και οι ενδείξεις δείχνουν ότι η Deutsche Bank βρίσκεται σε δεινή θέση και κινδυνεύει με χρεοκοπία εντός του 2016. Πιο συγκεκριμένα:
• Πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε ζημιές €6 δισ. για το 2015
• Το κόστος των προβλέψεων για διαγραφή «τοξικών» στοιχείων του ενεργητικού της αγγίζει τα €10 δισ.
• Σχεδιάζει να εφαρμόσει ένα μεγάλο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης με σταδιακή αποχώρησή της από τις αναδυόμενες χώρες και όχι μόνο
• Η έκθεση της στις αναδυόμενες αγορές (Βραζιλία, Μεξικό, Ρωσία, Κίνα κ.αλ.) είναι τεράστια. Μόνο σε παράγωγα προϊόντα (derivatives) η συνολική αξία της θέσης της σήμερα ανέρχεται σε €55 τρισ.!!! Σημειωτέον, το ΑΕΠ της Γερμανίας είναι €2,7 τρισ. και όλης της Ευρώπης €14 τρισ.
• Μετά το πρόστιμο μαμούθ $2,5 δισ. που της επιβλήθηκε τον περασμένο Απρίλιο από τις Αμερικάνικες και Βρετανικές αρχές για χειραγώγηση των επιτοκίων LIBOR, το Αμερικάνικο δημόσιο πριν λίγες ημέρες προέβη σε αγωγή εναντίον της για μη κάλυψη των υποχρεώσεών της προς ενυπόθηκα δάνεια ύψους $3,1 δισ.
Η μετοχή της έχει μειωθεί κατά 50% μέσα σε 3 μήνες. Κυμαίνεται σήμερα σε $15 δολάρια έναντι $30 τον Οκτώβριο 2015. Η σχέση τιμή μετοχής προς λογιστική αξία τράπεζας ανέρχεται σε μόλις 0,34. Δηλαδή οι επενδυτές υποθέτουν ότι τα 2/3 του ενεργητικού της είναι επισφαλή.
• Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα από A- σε ΒΒΒ

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (τα περίφημα CDS) έχουν εκτοξευτεί για την περίπτωση της
Όλα αυτά μας θυμίζουν έντονα την ιστορία της Lehman Brothers.
Αν η Deutsche Bank χρεοκοπήσει θα ακολουθήσει το παράδειγμα της Lehman και των Ελληνικών τραπεζών, δηλαδή θα κρατικοποιηθεί και το κόστος θα το αναλάβουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο αντίκτυπος για την Γερμανική αλλά και την παγκόσμια οικονομία θα είναι τεράστιος. Η συγκυρία μάλιστα δεν είναι καθόλου ευνοϊκή:
Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Νιγηρία κ.αλ.
Η οικονομία της Κίνας εμφανίζει σημάδια κόπωσης, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, επίσημου και σκιώδους
• Το προσφυγικό πρόβλημα σε συνδυασμό με την τρομοκρατία του ISIS και τη γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη γείτονα περιοχή τείνει να εξελιχθεί σε βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης.
• Οι περισσότερες μεγάλες διεθνείς τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίεςμε τις μετοχές τους να χάνουν σημαντικό έδαφος στις αρχές του 2016

• Τα μεγάλα χρηματιστήρια έπειτα από ένα διαρκές ράλι ανόδου τους προηγούμενους μήνες, έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα από 7% έως 11%.
Είναι λοιπόν ορατός ο κίνδυνος να δημιουργηθεί ντόμινο αρνητικών εξελίξεων και να ξεσπάσει οικονομική κρίση παρόμοια ή και μεγαλύτερη με αυτή του 2008.
Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και για την Ελλάδα, η οποία από κάθε άποψη είναι ο αδύναμος κρίκος:
• Η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές είναι ανοιχτή
• Επικρατεί κοινωνικός αναβρασμός λόγω του ασφαλιστικού και του φορολογικού
• Προβλέπεται εκ νέου ταμιακή ασφυξία λόγω της καθυστέρησης της αξιολόγησης και της είσπραξης της δόσης των €5,7 δισ. (εκκρεμεί από το Νοέμβριο). Μέχρι τον Ιούλιο λήγουν δάνεια προς το ΔΝΤ και την ΕΚΤ συνολικού ύψους σχεδόν €8 δισ.
• Η Γερμανία ως ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας μας μέσω του ESM (με σχεδόν €60 δισ.) αν βρεθεί σε δύσκολη θέση θα σκληρύνει ακόμα πιο πολύ τη στάση της, ώστε να δικαιολογηθεί απέναντι στους πολίτες της.

1 σχόλιο :

  1. Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για την Ελλάδα, δηλαδή τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα για τους Έλληνες γενικά, πιο δύσκολα απο οτι ήταν μέχρι τώρα, όσο απίστευτο κι αν ακούγεται αυτό. Κανένας δεν φαίνεται να συνειδητοποιεί τον κίνδυνο που διατρέχουμε ως χώρα και πολίτες. Ο Τσακαλώτος που έχει εικόνα της κατάστασης είναι στα όρια του πανικού. Το χρηματιστήριο βυθίστηκε μετά την αποχώρηση των ξένων επενδυτών,κάτι που σημαίνει οτι δεν βλέπουν πιθανότητες σύντομης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και αυτοί συνήθως έχουν καλές πληροφορίες. Πριν απο μια εβδομάδα τους διαβεβαίωνε η Κυβέρνηση για το αντίθετο αλλά πλέον δεν την πιστεύει κανεις, ούτε έλληνες ούτε ξένοι. Μέσα στις επόμενες 30 ημέρες θα έχουμε εξελίξεις και πτώση ή παραίτηση της με το δεύτερο πιθανότερο. Σύντομα θα υπάρξει αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων και οι Τσίπρας και Καμμένος δεν είναι τύποι που αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και θα φροντίσουν να μην είναι στην εξουσία οταν αυτό θα συμβεί. Ξαναβρισκόμαστε λοιπόν στη μέρα μετα το Δημοψήφισμα, με χειρότερους όρους. Τώρα η μείωση των συντάξεων είναι νομοτελειακή, είτε μεσα στο ευρω είτε με υποτίμηση λόγω δραχμής και η δύσκολη συγκυρία γίνεται χειρότερη με την πτώση τπυ Χρηματιστηρίου διότι πλέον πιέζονται πάλι οι Τράπεζες. Αν μειωθούν δραστικά οι συντάξεις και οι μισθοί του Δημοσίου, με οποιοδήποτε τρόπο κι αν συμβεί αυτό, τότε η ιδιότυπη συμμαχία του Συριζα με τους ΔΥ σπάει και πολλοί θα μετακινηθούν σε πιο συντηρητικές επιλογές...Επι πλέον τα παιχνιδάκια των δύο ανόητων με το προσφυγικό , που το χρησιμοποίησαν εν τη μωρία τους για να εκβιάσουν πολιτική λύση, ως συνήθως, έσκασαν στη μούρη τους οταν οι Ευρωπαίοι αποφάσισαν να κλείσουν τα βόρεια σύνορα μας. Συμπέρασμα; Ένας μήνας το πολύ και μετά οτιδήποτε θα θεωρηθεί οτι εξυπηρετεί καλύτερα την πολιτική επιβίωση των κ. Τσίπρα και Καμμένου, που είναι το μόνο που τους απασχολεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ