της Ελένης Πορτάλιου,
μέλους της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ
Κακουργηματικές διώξεις για τη σκανδαλώδη υπόθεση "αξιοποίησης" από το ΤΑΙΠΕΔ 28 ακινήτων του δημοσίου μέσω πώλησης και επαναμίσθωσης άσκησε η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.
Α. Απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου και με ζημιά που υπερβαίνει τα 580 εκατ. ευρώ σε βάρος των μελών του Συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ.
Β. Υπεξαίρεση με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος τριών μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ.
Ο έλεγχος του ΤΑΙΠΕΔ γι’ αυτή την υπόθεση ξεκίνησε με εξώδικη πρόσκληση στις 22/12/2013 της τότε επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ελένης Πορτάλιου και άλλων 4 μελών προς το ΤΑΙΠΕΔ με τίτλο : Παράνομη, αντισυνταγματική, αδιαφανής και επιβλαβής για την Εθνική Οικονομία η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ των 28 δημοσίων ιδιοχρήστων κτιρίων στις εταιρίες Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ και Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ.
Στη συνέχεια οι δικηγόροι Ιωάννης Καρδαράς, Ιωάννης Βρέλλος και Ευάγγελος Τσουρούλης, μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο επαναφέροντας τις σχετικές αιτιάσεις.
Το κίνημα κατά της υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας και υπέρ της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ δικαιώνεται με τη δικαστική παρέμβαση για τη συγκεκριμένη υπόθεση στη βασική θέση του ότι το ΤΑΙΠΕΔ - πολύ περισσότερο το Ταμείο που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία με τους δανειστές - αποτελεί, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό του έγκριτου συνταγματολόγου, κ. Κασιμάτη, «εγκληματική οργάνωση».
«Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, κανένα κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να στερηθεί την περιουσία του. Εδώ δεν είναι μόνο ότι γίνεται υπέρβαση της δημοκρατίας, αλλά απορρίπτεται ο ίδιος ο ορισμός του κυρίαρχου κράτους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο». Αυτά δηλώνει ο Μαϊκλ Χάντσον, καθηγητής Οικονομικών, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα των Συντακτών (18-19/7/2015), κάνοντας κριτική στη συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές. Από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει, μελετώντας από την ίδρυση του ΤΑΙΠΕΔ την πρακτική του ταμείου, γνωρίζουμε ότι ο ρόλος του είναι αυτός της υφαρπαγής, κατά παράβαση κάθε κείμενης νομοθεσίας και έναντι πινακίου φακής, των περιουσιακών στοιχείων του κράτους. Η αποστέρηση αυτή, που αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο και την Εθνική/Λαϊκή Κυριαρχία, αφαιρεί κάθε δυνατότητα από το κράτος να προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Απ’ αυτή την άποψη τα κινήματα αντίστασης έχουμε σημαντικούς αγώνες μπροστά μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου