ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

GREXIT: Παλάτι στην άμμο...
Η ιδιότητα μίας χώρας ως κράτους – μέλους της Ευρωζώνης είναι αμετάκλητη, υποστήριξε ο Ίβες Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι «η συμμετοχή μίας χώρας στην Ευρωζώνη είναι μη αναστρέψιμη» ενώ πρόσθεσε πως οι κανονισμοί της ένωσης έχουν δημιουργηθεί βάσει αυτής της παραδοχής. Παράλληλα, ο κ. Μερς απέφυγε να σχολιάσει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας πως οι εικασίες δεν βοηθούν τη διαπραγμάτευση. «Η προσέγγιση της Ευρώπης στο πρόβλημα ήταν συνεργατική» εξήγησε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για άμεση συμφωνία. 
(Reuters)


Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, το GREXIT. Για τους πολλούς είναι το φόβητρο που θα αποτελειώσει την καταστροφή της χώρας. Για κάποιους άλλους είναι η ελπίδα για ν' ανοίξει ο δρόμος προς την "εθνική παραγωγική ανασυγκρότηση" της χώρας. Τόσο αυτοί οι φόβοι, όσο και οι ελπίδες με την επιστράτευση της “επιστήμης” της οικονομίας , “εκλογικεύονται” μέσα από την κατασκευή μιας σειράς μύθων – κοινών σε όλους τους πολιτικούς χώρους - που κυριαρχούν στην πολιτική σκηνή. Κοινό στοιχείο που διαπερνά όλους αυτούς τους μύθους ως κόκκινη κλωστή, τους σηματοδοτεί ιδεολογικά και τους μετατρέπει σε εργαλεία πολιτικής προπαγάνδας, είναι η λεγόμενη “ρήξη”. Σε μερικές βασικές πλευρές αυτής σηματοδότησης έχουμε αναφερθεί εδώ:

Το φάντασμα αυτό, είναι παρόμοιο με το “φάντασμα” του κομμουνισμού. Θα αργήσει πολύ να γίνει πραγματικό συμβάν. Η στάση πληρωμών ή ένα πιστωτικό γεγονός είναι πιθανά συμβάντα, όμως δεν είναι “μεταβατικά στάδια” προς το GREXIT. Το GREXIT μπορεί να προκύψει μόνον ως προϊόν της όξυνσης των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων, στις οποίες η χώρα μας έχει μόνον περιθωριακό ρόλο. Μερικά βασικά χαρακτηριστικά αυτών των αντιθέσεων έχουμε επισημάνει εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ