ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 6 Ιουνίου 2015

Βαρουφάκης - Λαβαζάνης: Η πρόταση των θεσμών δείχνει πως δεν θέλουν συμφωνία




1. Συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη στην Deutsche Welle
Παρουσίαση  στον ιστότοπο της Deutsche Welle:

και στην "αυγή":

2. Ολόκληρη η  συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στην  εφημερίδα “The Daily Telegraph”(6/6)

ΕΡ: Ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα τώρα; Εντός της ζώνης του ευρώ ή εκτός; Και με ποιο τίμημα;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από την ευρωζώνη. Αλλά δεν νομίζω ότι θα δεχθεί και την εξόντωση της χώρας και του ελληνικού λαού εντός της ευρωζώνης. Ένα τρίτο μνημόνιο λιτότητας θα είναι ό,τι πιο καταστροφικό για τη χώρα. Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά οι κυρίαρχοι κύκλοι της ευρωζώνης που πρέπει να κάνουν την επιλογή για το τι θέλουν με την Ελλάδα.

ΕΡ: Ποια είναι η υφισταμένη σχέση της Ελλάδας με τους πιστωτές της; Μπορούν να υπάρξουν συγκλίσεις στις απαιτήσεις που εγείρουν οι θεσμοί;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Οι «θεσμοί» δεν μοιάζουν να επιδιώκουν μια συμφωνία, έστω σε βάρος της χώρας, αλλά με «ανεκτές» υποχωρήσεις. Οι «θεσμοί», μάλλον, ζητούν «γη και ύδωρ»: την λεηλασία της κοινωνίας και τον διασυρμό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές ότι με τέτοιες απαιτήσεις δεν μπορούν να υπάρξουν συγκλήσεις της κυβέρνησης με τους «θεσμούς».

ΕΡ: Τα ενεργειακά αποτελούν κομμάτι της τρέχουσας διαπραγμάτευσης. Θα δεχθείτε επέκταση των αποκρατικοποιήσεων στο χώρο της ενέργειας (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΑΔΜΗΕ); Μέχρι που θα μπορούσατε να συναινέσετε;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η ιδιωτικοποίηση των ενεργειακών επιχειρήσεων της χώρας όπως η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΠΑ θα ισοδυναμούσε με μείζον εθνικό έγκλημα σε βάρος του τόπου, της ελληνικής οικονομίας και του λαού μας. Θα έμοιαζε με τη χαριστική βολή στη χώρα μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής εξόντωσης. Όχι μονό δεν μπορώ να συναινέσω σε ενδεχόμενες τέτοιες επιλογές αλλά και θα τις αντιπαλέψω σθεναρά. Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση μπορεί να αποδεχθεί την εκποίηση του ενεργειακού τομέα της χώρας.

ΕΡ: Η σύσφιγξη των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία ανησυχεί την ΕΕ. Θεωρείτε πως προσέγγιση που έχετε επιχειρήσει είναι συμβατή με την θέση της Ελλάδος στην ΕΕ; Τι προσδοκά η Αθήνα από το άνοιγμα προς τη Μόσχα;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς και η διέλευση από τη χώρα μας ενός αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο, όχι μόνο είναι συμβατή, συμβατότατη θα έλεγα, με τη θέση της χώρας μας στην ΕΕ αλλά και η ίδια η ΕΕ και οι χώρες της θα έπρεπε να είχαν ως θεμελιώδη επιλογή τις καλές και προωθημένες σχέσεις με τη Μόσχα. Η ανάπτυξη των σχέσεων της Ελλάδας με τη Ρωσία θα μπορούσε να αποφέρει στην πατρίδα μου σημαντικά οικονομικά και ενεργειακά οφέλη, θα την υποβοηθούσε να απεγκλωβιστεί σε κάποιο βαθμό από μονομερείς εξαρτήσεις και να αποκτήσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία επιλογών, ενώ θα συνέβαλλε για περισσότερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Η νεοψυχροπολεμική απομόνωση της Ρωσίας και οι κυρώσεις σε βάρος της δεν είναι καθόλου φρόνιμη πολιτική. Η Ρωσία είναι μεγάλη χώρα και πρέπει να συμμετέχει ενεργά και να έχει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής.

EΡ: Η συμμετοχή της Ελλάδας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS είναι εφικτή ή όχι; Πολλοί θεωρούν πως το αρχικό κόστος συμμετοχής τη καθιστά απαγορευτική. Είναι έτσι;

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει ένα από τα πρώτα μη ιδρυτικά μελή της νέας αναπτυξιακής τράπεζας των BRICS, πράγμα που θα της αποφέρει σημαντικά οικονομικά και πολιτικά οφέλη. Αυτή η συμμετοχή είναι πολύ ρεαλιστική και είναι ευπρόσδεκτη από τα ιδρυτικά μέλη της Τράπεζας και ειδικότερα από τη Ρωσία. Το κόστος για να γίνει η Ελλάδα εταίρος στη νέα Τράπεζα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ώστε να μην τίθεται κανένα πρόβλημα ακόμα και σε μια χώρα που δοκιμάζεται σκληρά όπως η δική μας. Νομίζω ότι στο οικονομικό φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης, όπου θα παρευρεθεί ελληνική κυβερνητική αντιπροσωπεία, αυτή η συμμετοχή της Ελλάδας στη νέα αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορούσε, ίσως , να επισφραγιστεί.

3 σχόλια :

  1. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων, η μέρκελα και αλεξο-κωλοτούμπας έχουν φτάσει σε κάποιου είδους συνεννόηση. Όμως η λύση που έχουν βρει, δεν είναι αποδεκτή από κάποιες δυνάμεις στο εσωτερικό τους. Έτσι δημιουργούν μια τεχνητή σύγκρουση προκειμένου να αρχίσει να τρέμει λίγο το φυλοκάρδι όλων. Οι θεσμοί δείχνουν το σκληρό πρόσωπο του τόμσεν και του σόιμπλε, η ελλάδα δεν πληρώνει το ΔΝΤ και το αφήνει για το τέλος του μήνα, ο τσίπρας βγαίνει στη βουλή και πρακτικά αποσπά την συμφωνία όλων (ακόμα και του σεβ) πλην ποταμιού, άδωνη κλπ ότι η πρόταση των θεσμών είναι απαράδεκτη κλπ. Σε όλο αυτό το χορό, το μαξίμου έχει πάντα την πρωτοβουλία των κινήσεων στο εσωτερικό. Μας λέει πήδα, κι εμείς πηδάμε.
    Την ίδια στιγμή η μέρκελ προσπαθεί στο δικό της εσωτερικό να τραβήξει τους “ακραίους” της ή αν θέλετε καλύτερα τους χρήσιμους ηλιθίους της. Διάφορους μπουρτζόβλαχους τύπου CSU που νομίζουν ότι επιτέλους μπορούν να δείξουν πυγμή και αποφασιστικότητα θεωρώντας ότι οι υπόλοιποι στην ευρώπη θα υποταχθούν, έστω και χωρίς πάντσερ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η κατάσταση θα οξυνθεί κι άλλο όσο περνάνε οι μέρες. Όχι τόσο με γεγονότα αλλά περισσότερο με “γεγονότα”. Την ίδια στιγμή που είναι όλοι ετοιμοπόλεμοι, ο deal maker θα προσπαθεί να ψήσει τους δικούς του για τον έντιμο συμβιβασμο, για παράταση του προγράμματος ή τελοσπάντων γι’ αυτό που ήδη έχει συμφωνηθεί λίγο πολύ ανάμεσα στους “λογικούς” και φυσικά δεν μας έχουν ειδοποιήσει.
    Πρόκειται για ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου για όλους εκτός από τις δύο βασίλισσες. Οι δύο βασίλισσες βάζουν τα πιόνια να πολεμάνε, όταν στην ουσία προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία. Αν στο ενδιάμεσο όμως συμβεί ένα ατύχημα, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τις δύο βασίλισσες για προδοσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μακάρι να ισχύει αυτό το σενάριο. Διότι από το Γαλατικό Χωριό με τον Καμμένο πάνω στην ασπίδα και τον Αδώνιδα ριγμένο στα τέσσερα, επειδή δεν συνεμορφώθη με την ΑΛΗΘΕΙΑΝ, το προτιμώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ