ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή, 21 Ιουνίου 2015

«Ανοίγοντας δρόμους στον 21ο αιώνα»: Η ομιλία του Α. Γκ. Λινέρα στο Resistance Festival (βίντεο)Αναδημοσίευση από stokokkino.gr

«Αδέρφια από την Ελλάδα, πρέπει να ξέρετε ότι 16 χιλιάδες χιλιόμετρα από εδώ υπάρχει μία χώρα με ένα λαό πολύ ταπεινό και πολύ εργατικό και όλοι αυτοί ονειρεύονται για εσάς και βρίσκονται στο πλάι σας για να μπορέσετε να αλλάξετε την πορεία της Ευρώπης»

Ο Άλβαρο Γκαρσία Λινέρα, έστειλε από τον ασφυκτικά γεμάτο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό. Ο βασικός νους του βολιβιάνικου πειράματος και Αντιπρόεδρος του Πολυεθνικού Κράτους της Βολιβίας, χωρίς διδακτισμό και με πλήρη συναίσθηση της πάντα ατελούς και αντιφατικής διαδικασίας υπέρβασης του νεοφιλελευθερισμού, μίλησε για τα εργαλεία που μπορεί μία χώρα να δανειστεί από το πολιτικό και ιεδολογικό εργαστήρι που λέγεται Βολιβία, ώστε να χτίσει πάνω στο υπό αμφισβήτηση νεοφιλελευθερισμό τις βάσεις για την υπέρβασή του:

«Δεν είναι ένα καινούργιο παραγωγικό μοντέλο. Δεν είναι μια κοινωνία διαφορετική από την καπιταλιστική. Σοσιαλισμός είναι κομμάτια του καπιταλισμού σε σύγκρουση με τμήματα του κομμουνισμού σε μια ατελείωτη πάλη, εξαιρετικά πολύπλοκη, με προχωρήματα και οπισθοχωρήσεις, με επεκτατικές επιθέσεις και αντεπιθέσεις. Υπό αυτό το πρίσμα, η έννοια για να ορίσουμε τη σημερινή επαναστατική διαδικασία ως σοσιαλισμό, μου αρέσει, μ’ αυτή τη λενινιστική έννοια, διότι ορίζει αυτή τη μάχη. Ακόμα βλέπουμε αγορές, ιδιωτικές επιχειρήσεις και σίγουρα θα συνεχίσουμε να βλέπουμε, δεν χρειάζεται να σκανδαλιζόμαστε γι’ αυτό, και θα βλέπουμε οικονομία της αγοράς και συσσώρευση. Ναι! Όλα αυτά υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν για δεκαετίες. Αλλά απ’ την άλλη υπάρχει πολιτική επαναστατική εξουσία που ρυθμίζει, καθοδηγεί, και υπάρχουν εστίες, μικρές εμπειρίες, που τείνουν να επεκταθούν, ενός άλλου οικονομικού καθεστώτος που δεν βασίζεται πλέον στην οικονομική αξία, δεν βασίζεται στο κέρδος, αλλά στη χρήση, στην υπηρεσία, στην αξία χρήσης, για να χρησιμοποιήσουμε τους όρους του Μαρξ».

Αξίζει να δείτε ολόκληρη την ομιλία του Α. Γκ. Λινέρα καθώς, ξεπερνώντας έναν στείρο αναγωγισμό, σίγουρα η εμπειρία της Βολιβίας μπορεί να εμπνεύσει την παγκόσμια και ευρωπαϊκή Αριστερά:1 σχόλιο :

 1. ξεπερνώντας λέει έναν στείρο αναγωγισμό.

  αυτό είναι βασικό στοιχείο διαφωνίας με τον Λινέρα ο οποίος λέει ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες ομοιότητες στην νεοφιλελευθερη επίθεση στις κοινωνίες με τα "προγράμματα" τύπου ΠΤ, ΔΝΤ, τρόικα.

  κοιτάχτε ο Λινέρα είναι αντιπρόεδρος κράτους, δεν ήρθε για να τσακωθεί ή να κάνει μάθημα. Ήταν όμως σαφής

  1) "κρατικοποιήσεις-κρατικοποιήσεις-κρατικοποιήσεις."
  Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ιδιωτικοποιήσεις-ιδιωτικοποιήσεις-ιδιωτικοποιήσεις. Δεν μπορούμε να πούμε ότι "ε, δεν υπάρχουν μοντέλα, εμείς το κάνουμε αλλιώς".

  2)"στήριξη της εσωτερικής αγοράς-εκβιομηχάνιση".
  Ο ΣΥΡΙΖΑ μειώνει το λαικό εισόδημα και αφήνει τις εγχώριες δυνατότητες να σαπίσουν.

  3)"κεντρικός ρόλος του κράτους και της κοινοτικής οικονομίας, οικονομική κυριαρχία-οικονομική κυριαρχία-οικονομική κυριαρχία". Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τα αντίθετα.

  4) "σε μας δεν κάνει κουμάντο καμία τρόικα, ούτε οι τράπεζες ούτε οι επιχειρήσεις."
  Στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτοί κάνουν όλο το κουμάντο.

  5) "στην Βολιβία δεν στηριζόμαστε μόνο στο Κοινοβούλιο αλλά και στην κοινοτική δημοκρατία".
  στην Ελλάδα αν πάνε να γίνουν θεσμοί από τα κάτω ο υπουργός δημόσιας τάξης θα στείλει τα ΜΑΤ και ο Άμυνας τα ΟΥΚ, ενώ δεν συμμετέχει καν το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε οτιδήποτε.

  Πολύ μεγάλη προσωπικότητα, μπράβο στο resistance, αλλά η προβολή του από τα κεντρικά κομματικά ΜΜΕ τύπου left και sto kokkino είναι πολιτική αλητεία.

  "κάποιος σύντροφος"

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ