ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Η αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της είναι δεδομένη...



του Γιώργου Καλαντζόπουλου
Όσο κατανοητή και αν είναι η στάση της κυβέρνησης να μην αποκαλύπτει τους σχεδιασμούς της ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, άλλο τόσο είναι ακατανόητη η στάση της να μην λέει την αλήθεια για την αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τις δανειακές υποχρεώσεις της και να προετοιμάζει κατάλληλα τον λαό για αυτό το ενδεχόμενο.

Η πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου καταδεικνύει εκ των πραγμάτων ότι η διαπραγματευτική πολιτική της κυβέρνησης που στηρίχθηκε μέχρι σήμερα στην παραδοχή της εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η μετατόπιση από τον στόχο της διευθέτησης του χρέους στην αναζήτηση προσωρινών πολιτικών που θα επιλύουν το πρόβλημα της ρευστότητας, φαίνεται να κλείνει τον κύκλο της με την κυβέρνηση να έχει μπροστά της μια δυσμενέστερη κατάσταση  απ' αυτή που είχε την επόμενη μέρα των εκλογών: έδωσε, αλλά τίποτα δεν πήρε...

Η σύγκρουση με τους δανειστές είναι αναπόφευκτη αφού το ενδιαφέρον τους για το μέλλον της χώρας, για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, για την ανθρωπιστική κρίση και άλλα παρόμοια, αναδείχτηκαν τα τελευταία που καθορίζουν τις επιδιώξεις τους. Η ιστορία δεν γράφεται με τις επιθυμίες, όπως αυτές αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις: Η διαπίστωση ότι ο ελληνικός λαός δεν θέλει την “σύγκρουση” και ελπίζει σε μια συναινετική λύση δεν αποτυπώνει την εικόνα της πορείας των διαπραγματεύσεων ούτε τις προθέσεις των δανειστών και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την ανατροπή της λαϊκής εντολής προς την νέα κυβέρνηση να βάλει τέλος στις πολιτικές των μνημονίων. 

Και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος δεν γίνεται. Αν λοιπόν η κυβέρνηση συνεχίσει να διαμορφώνει την πολιτική της χαϊδεύοντας τ' αυτιά των συντηρητικών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας, είναι φανερό ότι θα βρεθεί μπροστά σε καταστάσεις που τα χέρια της θα είναι δεμένα, όπως βρέθηκε και η κυβέρνηση της Κύπρου.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση τις τελευταίες μέρες προβάλλεται από κυβερνητικά στελέχη η εκδοχή της “στάσης πληρωμών”. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή διαχείριση της επερχόμενης σύγκρουσης που έχει τον χαρακτήρα μιας αόρατης απειλής. Μιας απειλής η οποία εντείνει το φόβο και δημιουργεί περισσότερες συγχύσεις. Δεν προβάλλεται καν ως μια εναλλακτική πρόταση που μισανοίγει την πόρτα στην ελπίδα για μια άλλη πορεία της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή η “απειλή” της στάσης πληρωμών δεν συνοδεύεται από κάποιο στοιχειώδες τεχνοκρατικό σχέδιο που να σκιαγραφεί τους όρους της πραγμάτωσής της. Την “σιγή ασύρματου” της κυβέρνησης  έχουν αναλάβει να σπάσουν διάφορα δημοσιεύματα στον τύπο, τα οποία διακατέχονται από ένα μείγμα ιδεοληψιών και ατεκμηρίωτων τεχνικών προτάσεων, ανακατωμένων με κάποια ιστορικά και θεσμικά δεδομένα, όπως τα παρακάτω  παραδείγματα:
καθημερινή: Τι σημαίνει στάση πληρωμών εντός του ευρώ
Σχέδιο Β': Είναι εφικτή και τι συνεπάγεται μια «Χρεοκοπία Εντός Ευρώ»;

Ανάλογες εκδοχές διαβάζουμε και σε ρωσικά ενημερωτικά μέσα, όπου προτείνεται ως καλύτερη εκδοχή για την χώρα η τήρηση των υποχρεώσεών της απέναντι στο ΔΝΤ με ταυτόχρονη στάση πληρωμών προς τους δανειστές εντός της Ευρωζώνης.

Όμως τα δημοσιεύματα του τύπου δεν συγκροτούν κρατικές πολιτικές ούτε μπορούν να τις υποκαταστήσουν, κατ' αναλογία με συζητήσεις καφενείου και  με σενάρια επιστημονικής φαντασίας  συμμετέχουν στην διαμόρφωση των κυρίαρχων λόγων, εμπρόθετα ή μη. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που περιορίζονται μόνον στο επικοινωνιακό επίπεδο. Το ενδεχόμενο μιας στάσης πληρωμών είναι αρκετά σοβαρό συμβάν και δεν μπορεί να ενταχθεί στα πλαίσια μιας μονομερούς κίνησης που αποβλέπει στον “αιφνιδιασμό” του αντιπάλου. Απαιτεί αναλυτικό σχεδιασμό, συντεταγμένες κινήσεις και προετοιμασία του λαϊκού παράγοντα. Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει κάνει τέτοιες κινήσεις προς καμία κατεύθυνση. Αντίθετα πιθανός είναι ο κίνδυνος να βρεθεί η κυβέρνηση μπροστά στο ενδεχόμενο ενός άλλου σχεδιασμένου “αιφνιδιασμού” από τους δανειστές, ο οποίος θα έχει τον χαρακτήρα μιας κρίσης ρευστότητας. Τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο δυσμενή...

15 σχόλια :

  1. Άρες μάρες κουκουνάρες ο εθνικός μας ηγέτης χθες στον Χατζηνικολάου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην ανησυχείτε! Τώρα που ο Τσίπρας άλλαξε λάδια στην μηχανή, έβγαλε τα παλιά (Varoufakis) και έβαλε τα ενισχυμένα (53 plus) όλα θα δουλεύουν ρολόι!....

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς μας κυβερνάει η κλίκα του 3% του ΣΥΝασπισμού. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι σαν τον Βρουφάκη. Χωρίς Βαρουφάκη σύγκρουση και ρήξη δεν γίνεται!

      Διαγραφή
    3. Ο Βαρουφάκης είναι απο μόνος του ενα επικοινωνιακό Βατερλώ, εντελώς ακατάλληλος για τη δουλειά που του ανατέθηκε, έδειξε απίστευτο ερασιτεχνισμό στις πρώτες κινήσεις τόσο σε στρατηγικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Οι κοινωνικές του δεξιότητες είναι ελλειματικές, όσο για την επιστημονική του΄επάρκεια, είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμη (αναφέρομαι στις δηλώσεις του για την Κύπρο). Αν και εύστροφος, δυστυχώς έχει σοβαρά θέματα ναρκισσισμού που είναι εύκολα αντιληπτά κι αυτό επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ευθύνη του Τσίπρα που τον επέλεξε. Όσο για το ιδεολογικό του προφιλ να θυμήσω δηλώσεις τύπου "συμφωνούμε με το 60-70% των μέτρων του προγράμματος".
      Λυπάμαι που τα λέω έτσι χύμα αλλά ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Και προσέφεραν κάκιστες υπηρεσίες αυτοί που τόσον καιρό έκαναν οτι δεν έβλεπαν τί συμβαίνει διότι έτσι χάθηκε πολύτιμος χρόνος που έφερε την Κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο. Το μέλλον του Βαρουφακη είχε ήδη κριθεί στις 8 Μαρτίου μετα τη δήλωση του Ιρλανδού Υποικ στο Eurogroup των Βρυξελλών για την αντικατάστασή του απο τον Δραγασάκη. Ποιανού ιδέα ήταν να τον κρατήσουμε; Ποιός θεώρησε οτι μετα την εκπεφρασμένη επιθυμία των 18 να αντικατασταθεί, θα μπορούσαμε εμείς να τους τον επιβάλλουμε; Και πώς αυτό θα εξυπηρετούσε τη Διαπραγμάτεση; Kαι είπαν το απίστευτο, οτι είναι αντιπαθής στους πάντες στο Eurogroup επειδή είναι αριστερός και δεν τους λέει ναι σε όλα ! Και φυσικά, με τέτοια λογική, φτάσαμε στο διασυρμό της Ρίγας...Με λίγα λόγια το πρόβλημα δεν είναι μόνο του Βαρουφάκη. Ας μας γίνει μάθημα οτι η εσωτερική επικοινωνιακή διαχείριση δεν φτουράει έξω απο τα σύνορα μας κι ας προχωρήσουμε σοφότεροι. Αυτό δεν είναι, εξ'άλλου το νόημα της ζωής;

      Διαγραφή
    4. Ναι έχεις δίκιο. Μήπως να ανακαλέσουμε τον Χαρδούβελη ή ακόμη καλύτερα τον Στουρνάρα που διέθετε την πλήρη εκτίμηση των εταίρων μας;

      Διαγραφή
  2. Η ρήξη είναι αδύνατη, τόπαμε και το ξαναλέμε. Αδύνατη, όχι΄με την έννοια οτι δεν πρέπει να γίνει, αλλά με την έννοια οτι δεν μπορεί πρακτικά να γίνει, δεν είναι δυνατή, όσοι και να το θέλουν. Είναι μια απιθανότητα ας το πάρουμε χαμπάρι. Το ελληνικό Κράτος δεν έχει ούτε την υποδομή, ούτε την οργάνωση που προϋποθέτει μιά ρήξη. Είναι πεποίθησή μου απο τότε που μου το απέδειξε ο κατα τη γνώμη μου σημαντικότερος έλληνας αριστερός καθηγητής Οικονομικών (που φυσικά δεν είναι ο Βαρουφάκης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Ευρωπαίοι εμπιστεύονται την 53+ technology του ΣΥΡΙΖΑ (Τσακαλώτο - Κορωνάκη):


    Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ προειδοποίησε πάντως σήμερα ότι η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα δεν θα συνεχισθεί επ΄αόριστον και ότι η Αθήνα οφείλει να επαναλάβει το πρόγραμμα των «μεταρρυθμίσεων».

    «Ο στόχος δεν είναι να δίνεται διαρκώς βοήθεια. Δεν θα είχε κανένα νόημα να πούμε ότι για 20, 30, 50 χρόνια θα δίνουμε βοήθεια στην Ελλάδα για να βγάζει τον μήνα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί επ΄αόριστον και από την πλευρά μας είναι πολύ σαφές ότι το πρόγραμμα πρέπει να επαναληφθεί και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις να αρχίσουν και πάλι», δήλωσε ο Κριστιάν Νουαγέ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

    Η αναδιοργάνωση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας μπορεί να βοηθήσει τις συζητήσεις της χώρας με τους δανειστές της, πρόσθεσε.

    (http://www.efsyn.gr/arthro/ekt-grexit-den-apotelei-senario)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Τσακαλώτος τι λέει για το διπλό νόμισμα;

      Διαγραφή
    2. Δημόσια κάνει την πάπια, όμως κάποιες διαδόσεις υποστηρίζουν ότι είναι υποστηρικτής μιας τέτοιας λύσης

      Διαγραφή
  4. O Δραγασάκης που εξυμνείται ανωτέρω είναι Νεοαταξικότερος και ενδοτικότερος ακόμα και απο τον Μητσοτάκη.
    Εάν αυτοί είναι αριστεροί εγώ είμαι ο Βούδας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΕΟΣ, μήπως είναι παραπάνω απ' ότι πρέπει απαισιόδοξος;

    η αυγή σήμερα (2 Μάη) γράφει:
    Τσίπρας στο υπουργικό: Είμαστε κοντά σε συμφωνία, απαραβίαστες οι "κόκκινες γραμμές" μας

    http://www.avgi.gr/article/5505572/tsipras-sto-upourgiko-eimaste-konta-se-sumfonia-aparabiastes-oi-kokkines-grammes-mas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετά από μερικές μέρες θα πει με την ίδια ευκολία:
      "ΜΑΣ ΚΟΡΟΪΔΕΨΑΝΕ !..."

      πάμε στοίχημα;

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ