ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Η “αυγή” πλασάρει την ιδέα του διπλού νομίσματος



Η “αυγή” δημοσίευσε (26-4-15) μια συνέντευξη του Δ. Παπαδημητρίου, πρόεδρου Ινστιτούτου Levy. Η φράση στον τίτλο του δημοσιεύματος: “Αν αποδεχθούν τις προτάσεις οι δανειστές, θα είναι σαν να αποδέχονται πως έκαναν λάθος” προεξοφλεί ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων δεν μπορεί να είναι ένας “έντιμος συμβιβασμός”. Μόνον κάποιος που θα πίστευε σε θαύματα, θα μπορούσε να αναμένει ότι οι δανειστές - που έχουν το πάνω χέρι - θα παραδεχτούν ότι έκαναν λάθος. Το ενδιαφέρον όμως της συγκεκριμένης συνέντευξης δεν εντοπίζεται στο θάρρος της διατύπωσης αυτής της αλήθειας για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου ο κίνδυνος μιας ρήξης με τους δανειστές κάθε μέρα που περνάει γίνεται ολοένα και πιο φανερός.

Το πραγματικό ενδιαφέρον της συνέντευξης δεν βρίσκεται στην πρόταση που είναι διατυπωμένη στον τίτλο αλλά σε μια άλλη πρόταση του Δ. Παπαδημητρίου για την διαχείριση αυτής της ρήξης:
Η δική μου άποψη, όπως το έχω πει και γράψει επανειλημμένα είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος ή IOUs, αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ., την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας. Επίσης, νομίζω, από εκτεταμένη έρευνα που έχω κάνει, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα το απέρριπτε αν πληρούσε μερικές προϋποθέσεις. Δεν θα ήταν η μοναδική λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας για την πληρωμή των δανειστών αλλά θα έδινε κυρίως λύση στο πρόβλημα της ανεργίας και φτώχειας. 

Αυτή η πρόταση βρίσκει απήχηση σε κυβερνητικούς κύκλους όχι βέβαια λόγω της τεχνοκρατικής της πληρότητας, αλλά γιατί κουμπώνει καλύτερα στις “δημοσκοπήσεις” τις οποίες η κυβέρνηση λαμβάνει σοβαρά για την διαμόρφωση των πολιτικών της επιλογών, πράγμα που έχει φανεί και από άλλα ζητήματα. Όμως όταν διαμορφώνεις τις πολιτικές σου με βασικό οδηγό τις δημοσκοπήσεις, δεν χρειάζεται και μεγάλη φαντασία για να αντιληφθεί κάποιος που τελικά θα οδηγηθείς...

Ολόκληρη η συνέντευξη του Δ. Παπαδημητρίου, εδώ:

Για αυτό το ζήτημα, πριν ένα μήνα γράφαμε:
Μια ματιά και εδώ:

3 σχόλια :

  1. Είπαμε: Παράλληλο νόμισμα πριν το κούρεμα του χρέους ώστε να γίνει βιώσιμο, ισοδυναμεί με νέο κούρεμα των αποθεματικών αλλά και των καταθέσεων αυτή τη φορά. Καταστροφή μεγαλύτερη από το PSI και σκάνδαλο μεγαλύτερο της φούσκας του Χρηματιστηρίου. Ελπίζω να γίνεται κατανοητό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/04/blog-post_4.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ