ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

51 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν την κυβέρνηση για τα στρατόπεδα

κλικ στην εικόνα για μεγέθυνση
 Αναδημοσίευση από το alterthess

Πενηνταένα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν την Τρίτη 31/3 ερώτηση προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση για τους χώρους πρώην στρατοπέδων εντός των αστικών κέντρων. Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται και εξαπλώνονται πρωτοβουλίες από κατοίκους, φορείς και κινήματα προς υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων. Τέτοιες εκτάσεις υπάρχουν σε Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Γιαννιτσά, Χανιά, Καβάλα, Πειραιάς, Σέρρες, Κοζάνη, Κατερίνη, Δωδεκάνησα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Σύμφωνα με τους ερωτώντες βουλευτές «οι χώροι των στρατοπέδων που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών είναι επιτακτικό, λαμβάνοντας υπόψη την εκπεφρασμένη θέληση των τοπικών κοινωνιών, να μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους, προσβάσιμους σε όλους, με δημόσιο χαρακτήρα».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται και εξαπλώνονται πρωτοβουλίες από κατοίκους, φορείς και κινήματα προς υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των πρώην στρατοπέδων (Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Γιαννιτσά, Χανιά, Καβάλα, Πειραιάς, Σέρρες, Κοζάνη, Κατερίνη, Δωδεκάνησα κ.α.).

H απομάκρυνση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και υποδομών από τα στρατόπεδα και η αξιοποίηση των χώρων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος αποτελεί ευκαιρία για τη βιώσιμη ανάπτυξη γενικότερα των αστικών κέντρων αλλά και των μικρότερων οικισμών και τη βελτίωση του ισοζυγίου πρασίνου και δημόσιων χώρων, με την προϋπόθεση να αξιοποιηθούν ως Δημόσιοι και Ελεύθεροι χώροι, π.χ. κοινόχρηστοι χώροι πρασίνου, πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Μάλιστα η σημασία των εκτάσεων αυτών καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη από το γεγονός ότι συχνά βρίσκονται εντός των ορίων των πιο υποβαθμισμένων συνοικιών των αστικών κέντρων, αποτελώντας την τελευταία δυνατότητα για το σταμάτημα της περαιτέρω υποβάθμισης της ποιότητας ζωής χιλιάδων πολιτών και για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και περιβάλλοντος. Αντίθετα, η εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση των χώρων αυτών θα συντελέσει στην οριστική υποβάθμιση ολόκληρων περιοχών.

Στα πλαίσια της μνημονιακής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων είχαν δρομολογηθεί διαδικασίες αποκρατικοποιήσεων των εκτάσεων πρώην στρατοπέδων σε μια σειρά πόλεις σε όλη την Ελλάδα.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, με την ύπαρξη αρκετών μεγάλων στρατοπέδων (Παύλου Μελά, Παπακυριαζή, Μεγ. Αλεξάνδρου, Καρατάσιου, Κόδρα, Σέδες κ.α.) εκ των οποίων τα δύο έχουν ήδη μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι συγκεκριμένες εκτάσεις είναι από τα ελάχιστα αποθεματικά για την ενίσχυση των χώρων αστικού πρασίνου, ιδιαίτερα στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την πόλη που παρουσιάζει την μικρότερη αναλογία εκτάσεων πρασίνου ανά κάτοικο μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών πόλεων (μόλις 2,4 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, την στιγμή όπου υπάρχουν ευρωπαϊκές πόλεις με την δεκαπλάσια αντιστοιχία), καθώς και μια πόλη όπου τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποτελούν αρνητικό ρεκόρ και μάλιστα πολύ συχνά η ημερήσια τιμή των αιωρουμένων σωματιδίων υπερβαίνει ακόμη και το όριο επιφυλακής.

Άλλο παράδειγμα το στρατόπεδο Ασημακόπουλου στην Καβάλα έκτασης 90 περίπου στρεμμάτων που ενισχύει τα αποθεματικά χώρων κοινόχρηστων και κοινωφελών εκτάσεων στη πόλη της Καβάλας, ιδιαίτερα μετά την ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής γύρωθεν του χώρου.

Οι χώροι των στρατοπέδων που βρίσκονται εντός κατοικημένων περιοχών είναι επιτακτικό, λαμβάνοντας υπόψη την εκπεφρασμένη θέληση των τοπικών κοινωνιών, να μετατραπούν σε κοινόχρηστους χώρους, προσβάσιμους σε όλους, με δημόσιο χαρακτήρα.

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνταν, άλλωστε, και οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί: 1. Σε ποια κατεύθυνση σκοπεύουν να κινηθούν τα αρμόδια υπουργεία σχετικά με το ζήτημα του καθεστώτος και της χρήσης των εκτάσεων των πρώην στρατοπέδων, εκτάσεων που διεκδικούν οι τοπικές κοινότητες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για την αξιοποίηση τους ως δημόσιους και κοινόχρηστους χώρους;

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ