(13/12/2014 στο ΣΙΝΕ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ)
Η ελληνική κυβέρνηση δεν ζητά πλέον την ονομαστική διαγραφή χρέους, δήλωσε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, προτείνοντας αντί του «κουρέματος» ένα «μενού ανταλλαγών χρέους» (menu of debt swaps) με δύο ειδών ομόλογα: Ένα είδος με ρήτρα ανάπτυξης και ένα είδος χωρίς ημερομηνία λήξης.
Η θέση αυτή προβάλλεται σήμερα από πολλά ΜΜΕ ως το σχέδιο της κυβέρνησης για το «κούρεμα» του χρέους. Ενδεικτικά:
το δημοσίευμα της “εφημερίδας των συντακτών”
το δημοσίευμα του “in.gr”
και το δημοσίευμα της “αυγής”
Ο βασικός πυρήνας αυτής της πρότασης είχε παρουσιαστεί στην ημερίδα με θέμα: “Μια προοδευτική πρόταση για το ζήτημα του χρέους στην ευροζώνη” που έγινε την Κυριακή 13/12/2014 στο ΣΙΝΕ ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ. Παρά το ενδιαφέρον που παρουσίαζε η συγκεκριμένη πρόταση, ούτε μεγάλη συμμετοχή είχε η ημερίδα, ούτε έτυχε μεγάλης δημοσιότητας. Ενδεικτική ήταν τότε η πλήρης απουσία στελεχών της “προεδρικής φρουράς”. Μια αναλυτική παρουσίαση εκείνης της ημερίδας, εδώ:
1.Παρουσίαση της Ημερίδας: Μια προοδευτική πρόταση για το ζήτημα του χρέους στην ευροζώνη. (Μέρος Ι)
2. Παρουσίαση της Ημερίδας: Μια προοδευτική πρόταση για το ζήτημα του χρέους στην ευροζώνη. (Μέρος IΙ εισηγήσεις – παρεμβάσεις - συζήτηση)
Ποιά οικονομική πολιτική;
ΑπάντησηΔιαγραφήΒαρουφάκης: «Μικρά πρωτογενή πλεονάσματα» ή αντι-κυκλική πολιτική ;
Επιστροφή στην εποχή των «ελληνικών παχειών αγελάδων» (Α. Παπανδρέου - Σημίτης) ή Κέυνς;
http://aftercrisisblog.blogspot.gr/p/blog-page_15.html
Η λαικίστικη επιμονή στο φετίχ κούρεμα σταμάτησε για μιά σειρα άπο λόγους:
ΑπάντησηΔιαγραφή1 δεν υπήρχε καμία περίπτωση να περάσει απο τα κοινοβούλια της ΕΕ
2 δεν υπάρχουν οφέλη σε πραγματικά νούμερα. Σημασία έχουν τα επιτόκια και ο χρόνος αποπληρωμής, όπως ξέρει οποιοσδήποτε έχει πάρει δάνειο. Επιπλέον αυτή η λύση μπορεί να γίνει αποδεκτή στην ΕΕ, αφού και με το Σαμαρά. προς τα εκεί πήγαινε το πράμα. Όπως είπε κι ο Τσακαλώτος, επιμήκυνση = κούρεμα.
3 δεν υπάρχει χρόνος. Ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει γρήγορα για να ενισχυθεί η ρευστότητα στις τράπεζες, για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Άν πτωχεύσει η χώρα, η Κυβέρνηση θα πέσει σε λίγα εικοσιτετράωρα (κάτι που δεν θέλουμε, φαντάζομαι). Οπότε άν θέλουμε να υπάρξει συμφωνία, η εμμονή στο κούρεμα είναι χάσιμο χρόνου
Αυτοί οι καθοριστικοί παράγοντες (φυσικά) δεν εξετάστηκαν στην ημερίδα για το χρέος. Γιατί άραγε; Μήπως διότι αναιρούν τα πάντα;
ΥΓ έτσι εξηγείται και η "πλήρης απουσία στελεχών της “προεδρικής φρουράς” απο την ημερίδα.