ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Συγκρότηση ψηφοδελτίων: Τεχνικές χειραγώγησης του “τυχαίου”




Η συγκρότηση των ψηφοδελτίων όλων ανεξαιρέτως των εκλογικών συνδυασμών είναι μια επίπονη διαδικασία γιατί δεν γίνεται στην βάση κάποιων “αρχών” ή κάποιων “δημοκρατικών διαδικασιών” με τις οποίες επιλέγονται οι υποψήφιοι βουλευτές. Αυτό συμβαίνει  επειδή τα κομματικά επιτελεία δεν ενδιαφέρονται πρώτιστα για το σύνολο των υποψηφίων αλλά για το υποσύνολο αυτών που τελικά θα εκλεγούν. Αυτή η επιθυμητή “λίστα”, είναι ο κεντρικός άξονας με βάση τον οποίο διαμορφώνεται η συγκρότηση των ψηφοδελτίων και επικαθορίζει κι άλλες προεκλογικές πρακτικές. Πρόκειται για την εφαρμογή τεχνικών που κυρίως αποσκοπούν στο πως θα χειραγωγηθούν οι αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν τις επιλογές των ψηφοφόρων, ώστε αυτό που θα βγει τελικά από την κάλπη, να έχει όσο το δυνατόν μικρότερες αποκλίσεις από την επιθυμητή “λίστα” των βουλευτών που έχουν διαμορφώσει τα κομματικά επιτελεία.


Μια συνηθισμένη πρακτική χειραγώγησης του εκλογικού αποτελέσματος από τους κομματικούς μηχανισμούς μέσω της διαχείρισης της “αναγνωρισιμότητας” των υποψηφίων γίνεται αντιληπτή με το παρακάτω παράδειγμα: Αν σε μια εκλογική περιφέρεια εκτιμήσουν ότι θα βγάλουν ένα βουλευτή, τότε φροντίζουν σε αυτή την περιφέρεια να βάλουν μόνον ένα “λαμπερό όνομα” υποψηφίου προκειμένου να εξασφαλίσουν την εκλογή του. Όμως αυτός ο τρόπος διαχείριση της αναγνωρισιμότητας παρουσιάζει ορισμένα πρόσθετα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν, όταν τα “λαμπερά ονόματα” δεν είναι κομματικά μέλη αλλά συνεργαζόμενοι παράγοντες με την δική τους εκλογική πελατεία.

Η χρήση τέτοιων προσώπων ως υποψηφίων έχει διπλή διάσταση: Λειτουργεί ως μέσο προσέλκυσης ψηφοφόρων προς τον εκλογικό συνδυασμό, ταυτόχρονα όμως αναδεικνύεται σε σημαντικό ρυθμιστή της εκλογής των βουλευτών του. Γιαυτό, τα κόμματα για να επιτύχουν την αύξηση της εκλογικής δύναμης τους χωρίς να απειλείται και να αλλοιώνεται η φυσιογνωμία τους από αυτή την πρακτική, χρησιμοποιούν συγκεκριμένες τεχνικές. Η πιο καθιερωμένη απ' αυτές είναι η κατευθυνόμενη σταυροδοσία. Όμως η αποτελεσματικότητά της μειώνεται όσο μεγαλώνει η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των οργανωμένων κομματικών δυνάμεων και του σώματος των ψηφοφόρων του.

Προβλήματα από συνεργασίες με “προσωπικότητες” μπορούν να εμφανιστούν ακόμα και σε κόμματα όπως το ΚΚΕ, όπου και εκεί η κατευθυνόμενη σταυροδοσία δεν αρκεί να ανατρέψει την “λάμψη” μιας εξωκομματικής προσωπικότητας. Τότε εφαρμόζονται άλλες πρόσθετες πρακτικές, ώστε και ο σκύλος να είναι χορτάτος και η πίτα ολόκληρη. Παράδειγμα: Το ΚΚΕ σε πολλές προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, δεν βάζει ως υποψηφίους του πρωτοκλασάτα στελέχη στην Α' Αθήνας για να μην καταγραφεί ότι λαμβάνουν λιγότερους σταυρούς από την Λ. Κανέλλη...

Όμως δεν συμβαίνουν πάντα έτσι τα πράγματα. Υπάρχουν και εξαιρέσεις όπου δεν κυριαρχούν αυτές οι λογικές συγκρότησης ψηφοδελτίων και η αναγνωρισιμότητα δεν αναλαμβάνει σημαντικό ρυθμιστικό ρόλο στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Σε αυτή την περίπτωση ο ψηφοφόρος επιλέγει πρώτιστα το κόμμα, καθώς ανάμεσα στους υποψήφιους δεν έχει την δυνατότητα ή την επιθυμία να ξεχωρίσει κάποιον για να τον σταυροδοτήσει. Τότε, ο ψηφοφόρος ή ρίχνει το ψηφοδέλτιο ασταύρωτο ή σταυρώνει συνήθως τους πρώτους στην σειρά υποψηφίους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται όχι μόνον στις βουλευτικές εκλογές, αλλά και στις δημοτικές, στις περιφερειακές, ακόμα σε σε πολυπληθή σωματεία και συλλόγους. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχουν άλλες διαφορετικές πρακτικές για την χειραγώγηση του “τυχαίου” της επιλογής των υποψηφίων, ώστε να αναδειχθούν τελικά ως βουλευτές οι εκλεκτοί των κομματικών μηχανισμών.

Ας δούμε ένα παράδειγμα. Το τελευταίο πράγμα που προσδιόρισε την εκλογική άνοδο της “χρυσής αυγής” ήταν οι “προσωπικότητες” που κατέβασε στα ψηφοδέλτια στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές. Όμως ήδη αναφέρθηκε, όταν το σώμα των ψηφοφόρων είναι αρκετά μεγαλύτερο από τα οργανωμένα μέλη και έχει χαλαρούς δεσμούς με τον κομματικό μηχανισμό, ο κομματικός μηχανισμός είναι ανίσχυρος να επιβάλει την εκλογή των “εκλεκτών” ως βουλευτών με κατευθυνόμενες σταυροδοσίες. Η χρυσή αυγή έχει εφαρμόσει μια αποτελεσματική τεχνική. Ποιά είναι αυτή η τεχνική;

Το κόμμα φροντίζει ώστε ο “εκλεκτός” να είναι πρώτος αλφαβητικά στην σειρά του ψηφοδελτίου. Προφανώς δεν τον υποχρεώνει να αλλάξει το όνομά του, απλώς αποκλείει από το ψηφοδέλτιο όλους τους πιθανούς υποψήφιους που προηγούνται αλφαβητικά. Βέβαια και αυτή η τεχνική έχει ορισμένα όρια, διότι αν το όνομα του εκλεκτού αρχίζει από Κ τότε πρέπει να αποκλείσει όλους όσους το όνομά τους αρχίζει τουλάχιστον από τα 9 προηγούμενα γράμματα της αλφαβήτου. Αν αρχίζει από Π, τότε δυσκολεύουν τα πράγματα αφού θα πρέπει να αποκλειστούν περισσότεροι. Αν αρχίζει από Ω , τότε οι δυσκολίες είναι ανυπέρβλητες.

Είναι χαρακτηριστικός ο παρακάτω κατάλογος των βουλευτών της “χρυσής αυγής” που εκλέχθηκαν στις εκλογές του 2012, οι οποίοι ήταν και στην πρώτη θέση των ψηφοδελτίων της:

1.ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 1ος ΛΑΡΙΣΑΣ
2. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1ος Β' ΑΘΗΝΩΝ
3. ΓΕΡΜΕΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2ος Β' ΑΘΗΝΩΝ
4. ΛΑΓΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1ος Β' ΠΕΙΡΑΙΩΣ
5. ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΗΛΙΑΣ 1ος ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
6. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΗΣ 1ος ΛΑΡΙΣΑΣ
7. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ 1ος ΑΧΑΪΑΣ
8. ΜΙΧΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1ος ΕΥΒΟΙΑΣ
9. ΓΡΕΓΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ 1ος Α' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
10. ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ 1ος B' ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
11. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ 1ος ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
12. ΚΟΥΖΙΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1ος Α' ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ
13. ΜΑΤΘΑΙΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΣ 1ος ΣΕΡΡΩΝ

Την πρακτική αυτή έχουν υιοθετήσει σε περιορισμένο βαθμό και τα άλλα κόμματα και την εφαρμόζουν συνήθως σε μικρές εκλογικές περιφέρειες, όταν θέλουν να αναδείξουν κάποιον “εκλεκτό” τους ως βουλευτή που στερείται αναγνωρισιμότητας. Φροντίζουν έτσι ώστε το όνομά του να φιγουράρει πρώτο – πρώτο στο ψηφοδέλτιο και να ακολουθούν ονόματα με αντίστοιχη ή μικρότερη αναγνωρισιμότητα. Αυτό έκανε τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια εκλογική περιφέρεια. Ποιά είναι αυτή, το αφήνουμε να το βρείτε μόνοι σας. Δεν είναι δύσκολο γιατί “βγάζει μάτι”...

13 σχόλια :

  1. Το άρθρο αυτό θα μπορούσε να γραφτεί καιρό πριν, ή ακόμα και σε άλλες εκλογές.
    Τώρα το πρόβλημα είναι η σταυροδοσία.
    Ανέλυσα σε φίλο μου έναν-έναν τους υποψηφίους της Α'Αθήνας και στο τέλος μου είπε ότι το θεωρεί πολύ αδύναμο.
    Πράγματι, είναι αδύναμο, όχι μόνο γιατί σεβάστηκε μόνο τους συσχετισμούς του ΣΥΝ και είναι γενικά προβλέψιμο, αλλά επειδή στην Α'Αθήνας θα έπρεπε να δοθεί βάρος, αφού η ΝΔ είχε επιλέξει την Α'Αθήνας τον Ιούνη του 2012 για να ξεκινήσει την αντεπίθεσή της που την οδήγησε στη νίκη.
    Η Α'Αθήνας είναι βαρόμετρο.
    Τέλος πάντων, προσοχή-προσοχή-προσοχή στο ποιον-α θα σταυρώσουμε (στο ψ/δ του Συριζα εννοείται).
    Θα το πληρώσουμε ακριβά.
    Εδώ δεν έχει "α, είναι φίλος μου, είναι καλός κλπ".
    Εδώ χρειάζεται τσαγανό, αποφασιστικότητα και οικονομική αυτονομία του υποψήφιου,ώστε να μην έχει να χάσει τίποτα. Συνεπώς, όχι σταυρό σε επαγγελματικά στελέχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. - Αν είναι "ζωντανό" το κόμμα και έχει μέσα του δυναμική δεν χρειάζεται τις "προσωπικότητες" να του φέρουν ψήφους.

      - Συμφωνώ ότι χρειάζεται τσαγανό αποφασιστικότητα και θα συμπλήρωνα συνέπεια λόγων και έργων.

      - Όμως για την οικονομική αυτονομία του υποψηφίου δεν καταλαβαίνω πως το βάζεις; Προτείνεις να σταυρώσουμε τους "πλούσιους" υποψήφιους που μερικοί απ' αυτούς έχουν και τα λεφτά τους έξω;

      - Για τα "επαγγελματικά στελέχη" δεκτές οι επιφυλάξεις, αλλά όχι ως κανόνας απαράβατος. Δεν είναι όλοι ίδιες περιπτώσεις.

      Διαγραφή
  2. στις 2 προηγουμενες εκλογες, του 09 και του 12 ειχε κατεβει σε αλλη εκλογικη περιφερεια η συγκεκριμμενη... απο υπολοιπο αττικης υπάρχει καμία προταση για σταυρο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από υπόλοιπο Αττικής δεν γνωρίζω, όμως με
      αυτά που έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου το τελευταίο καιρό μέχρι και Στάθη Λεουτσάκο σκέφτομαι να σταυρώσω στην Α' Πειραιώς.

      Διαγραφή
    2. Βήχας δαγκωτό! Δεν τον ξέρω προσωπικά τον άνθρωπο, απλά είναι ο γιατρός που πρωτοστάτησε στο στήσιμο του το Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού!

      Διαγραφή
    3. Για υπόλοιπο Αττικής: σταυρό στον Βήχα Γιώργο απο Μητροπολιτικό κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού.
      Μαύρο στους: Καραγκούνη (χαρακτηριστικός Πασόκος, επαγγελματικό στέλεχος – υπάλληλος βουλευτικού γραφείου, προσπάθησε να κάνει δικό του εκλογικό κέντρο και αφίσα) και στους Μητρόπουλο και Αθανασίου

      Διαγραφή
    4. Κι εγώ τον Βήχα θα ψηφίσω(σταυρό).

      Διαγραφή
  3. Μη μου πεις ότι βρέθηκε νομός της Βορείου Ελλάδος, όπου ο υφιστάμενος Βουλευτής δεν κατεβαίνει και τα ονόματα ξεκινάνε από Π?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτά με τα “δυνατά ονόματα” είναι μια παπάρα και μισή. Το κόμμα αν λειτουργεί σωστά δεν πρέπει να στηρίζεται σε παρόμοιες εκλογικές πρακτικές που έχουν όχι μόνον πρόσκαιρα (και αμφισβητούμενα) αποτελέσματα, αλλά μερικές φορές έχουν και αρνητικές επιπτώσεις στην δουλειά του κόμματος και στο κίνημα.

    Δυο περιπτώσεις ( από τις πολλές ανάλογες που υπάρχουν) ως παράδειγμα που θα πρέπει να φάνε μαύρο στις εκλογές:

    η μία είναι ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος κατέβηκε στις πρώτες περιφερειακές εκλογές ως υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν είχε καμία απολύτως δράση από την θέση στην οποία ανέλαβε. Ούτε καν παράταξη δεν λειτουργούσε στοιχειωδώς στην περιφέρεια της Αττικής, με αποτέλεσμα παράταξη να δημιουργηθεί μετά την νίκη της Δούρου(!!!). Με αυτά τα δεδομένα είναι ένας ανίκανος πολιτικός που απ' ότι φαίνεται επιβιώνει από τους μηχανισμούς εκλογικής πελατείας που έχει διαμορφώσει στην βάση προσωπικής στρατηγικής. Απ' ότι ακούω το βουλευτιλίκι είναι ένα σκαλοπάτι για να γίνει υπουργός “εσωτερικών”....

    Η άλλη περίπτωση είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Είναι μόνον λίγοι μήνες από τότε που ανέλαβε να ηγείται της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον δήμο της Αθήνας. Και το έργο του εκεί, αλλά και η παρουσία του στα αυτοδιοικητικά δεν έχουν βέβαια καμία σχέση με την πλήρη απουσία του Μητρόπουλου. Όμως γιατί δεν παραμένει εκεί να συνεχίσει το έργο που έχει αναλάβει και πάει τώρα να γίνει και αυτός βουλευτής; Η εκλογική μάχη στον δήμο της Αθήνας ήταν απλά ένα σκαλοπάτι για το βουλευτιλίκι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ήταν τόσο φιλοδοξία του Γαβριήλ πιστεύω. Βέβαια δεν είμαι στο μυαλό του αλλά για κάποιους στο Συριζα αποτελεί ελπίδα και δυνατό χαρτί οπότε επιβαλλόταν να συμμετέχει στη μαχη..

      Διαγραφή
    2. Πράγματι ο Γαβριήλ είναι μεν δυνατό χαρτί, αλλά για κάποιους λόγους δεν ξεκίνησε καλά στον Δήμο, Πιστεύω οτι ο ίδιος (και κάποιοι φίλοι) ζήτησαν να φύγει για να αλλάξει παραστάσεις, ναδεί κατι άλλο, να ανανεωθεί τελος πάντων, αλλά και να δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να τον γνωρίσουν κι απ'την άλλη μεριά, ούτως ώστε να μπορέσει να συνεχίσει απτόητος την πολιτική του καρριέρα

      Διαγραφή

    3. Για όσους δεν θυμούνται:

      Πως ο Μητρόπουλος ο μέλος του ΠΑΣΟΚ έγινε υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΝ:
      http://enosy.blogspot.gr/2010/09/blog-post_8748.html

      Διαγραφή
  5. Το να λειτουργεί το κόμμα "ρολόι", φυσικά είναι αναγκαία, δεν είναι όμως ικανή συνθήκη για να δημιουργήσει ρεύμα μεγάλης αλλαγής. Κερδίζοντας με το μέρος σου προσωπικότητες-όχι απαραίτητα τύπου Μητρόπουλου- δίνεις άλλο αέρα.
    Όσον αφορά τα επαγγελματικά στελέχη, μόλις δούμε τον πρώτο απολογισμό που θα δοθεί στα μέλη του κόμματος, να το ξανασυζητήσουμε. Αν "δεν είναι όλοι ίδιοι", ας πάρουν μια πρωτοβουλία όσοι "αδίκως βάλλονται" για να λύσουν την απορία για το τι έκαναν επί δυόμιση χρόνια. Ας τολμήσει έστω ένας. Τι αριστερός είναι ντε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ