ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου 2014

Πως παρουσιάζουν τις εκλογές στην Ανατολική Ουκρανία τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

ποσπάσματα από ανταποκρίσεις των: Ria Novosti, TASS)


α) Για τις εκλογές στη "Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ"

Με την επικράτηση του ηγέτη των αυτονομιστών στο Λουγκάνσκ, Ιγκόρ Πλότνιτσκι, ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση και στην αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ (LPR). Ο αρχηγός της LPR , ο οποίος τελούσε ήδη χρέη πρωθυπουργού, πήρε το 63,08% των ψήφων, έναντι του δεύτερου Ολεγκ Ακίμοφ (15,12%).

Στις σημερινές του δηλώσεις ο Πλότνιτσκι είπε πως το Λουγκάνσκ ευελπιστεί στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του από τη Μόσχα καθώς και σε ευρεία οικονομική συνεργασία: «Πάνω από το 80% της οικονομίας μας έχει ρωσικό προσανατολισμό. Μπορούμε να προσφέρουμε πολλά περισσότερα, όπως ορυκτούς πόρους, άνθρακα αλλά και μηχανολογικά προϊόντα».

Όσον αφορά στις σχέσεις με το Κίεβο, ο Πλότνιτσκι δήλωσε έτοιμος για διάλογο, τονίζοντας με νόημα πως «παρά τις διαφωνίες μας, παραμένουμε γείτονες και είναι τουλάχιστον ανόητο να συνεχίσουμε την κόντρα με τους γείτονές μας, ενώ μπορούμε να οικοδομήσουμε πολιτικές και οικονομικές σχέσεις». Ο νεοεκλεγείς ηγέτης του Λουγκάνσκ συμπλήρωσε πως δεν θέλει την επιδείνωση των συγκρούσεων, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο το Κίεβο θα ελέγξει τις μονάδες της Εθνικής Φρουράς και τις ιδιωτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις.β) Για τις εκλογές στη "Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ"


Νικητής ο Ζακαρτσένκο στο Ντονιέτσκ – Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση

Με 756.340 ψήφους έναντι 111.000 του αμέσως επόμενου Αλεξάντερ Κόφμαν, ο ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονιέτσκ Αλεξάντερ Ζακαρτσένκο είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής της των εκλογών της Κυριακής στη αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονιέτσκ (DPR), στην νοτιοανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή του DPR, η καταμέτρηση των ψήφων έχει ολοκληρωθεί με συμμετοχή πάνω από ένα εκατομμύριο πολιτών της περιοχής καθώς και 104.540 πολιτών που ψήφισαν εξ' αποστάσεως, ενώ δεν σημειώθηκαν παραβιάσεις που θα μπορούσαν να ακυρώσουν την εκλογική διαδικασία. Το κόμμα του Ζακαρτσένκο κατέγραψε 662.000 ψήφους.

Αντίθετη στις τοπικές εκλογές του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ έχει δηλώσει τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ, υποστηρίζοντας πως υπονομεύουν τις συμφωνίες του Μινσκ, για ειρήνευση στην περιοχή. Οπως δήλωσε χθες η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, «οι εκλογές είναι παράνομες και η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν πρόκειται να τις αναγνωρίσει. Θεωρώ πως είναι ένα νέο εμπόδιο στο δρόμο για την ειρήνευση».
Η Μόσχα από την πλευρά της αναγνωρίζει την εκλογική διαδικασία στο Ντονμπάς. Σε ανακοίνωση του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η μη αναγνώριση έρχεται σε αντίθεση με το πρωτόκολλο των συμφωνιών του Μινσκ και υπονομεύει τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στα νοτιοανατολικά της Ουκρανίας.

Διεθνείς και ρώσοι παρατηρητές

Πάνω από 100 διεθνείς παρατηρητές έφτασαν χθες στο Ντονιέτσκ, τόσο από την Ευρώπη όσο και από τις ΗΠΑ, για να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία και να επιβλέψουν την νομιμότητα.

Σύμφωνα με τους ρώσους βουλευτές Ολεγκ Πακόλκοφ (Δίκαιη Ρωσία), Αλεξέι Ζουράβλεφ (Ρόντινα -Μητέρα Πατρίδα) και Αλεξάντερ Γιούσενκο (Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας) που μετέβησαν στην περιοχή ως παρατηρητές, οι εκλογές διεξήχθησαν με απολύτως νόμιμες διαδικασίες και συμφωνούν ομόφωνα πως η Ρωσία πρέπει να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα. «Μετά από αυτές τις εκλογές οι κάτοικοι της δημοκρατίας του Ντονιέτσκ έχουν κερδίσει νόμιμα το δικαίωμα στην ελευθερία. Πριν από τις εκλογές, υπερασπίστηκαν της ελευθερίας τους με όπλα. Σήμερα η DPR πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να οικοδομήσει ένα κοινωνικό, δημοκρατικό κράτος» είπε ο Γιούσενκο.

1 σχόλιο :


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ