ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα ληφθούν και πάλι αποφάσεις για την πολιτική των συμμαχιών


Έχει τελείως διαφορετική πολιτική σημασία αν η κυβέρνηση θα φύγει κάτω από την πίεση ενός μαζικού κινήματος ή αν καταρρεύσει από τις δικές της αντιφάσεις. Όμως, τα ηγετικά κλιμάκια του ΣΥΡΙΖΑ, εγκλωβισμένα σε ένα άκρατο κοινοβουλευτικό κρετινισμό, δεν ασχολούνται με αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στο σχεδιασμό κάποιων κινήσεων στο επίπεδο κεντρικής πολιτικής σκηνής και στο πως ο κομματικός μηχανισμός θα ετοιμαστεί για την εκλογική μάχη.

Το βασικό πολιτικό εργαλείο χάραξης αυτών των πολιτικών είναι  η ανάλυση των στοιχείων των δημοσκοπήσεων. Με βάση λοιπόν αυτές τις δημοσκοπήσεις, διαφαίνεται μια πιθανότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Η ελπίδα αυτής της αυτοδυναμίας τροποποιεί τους εσωκομματικούς συμβιβασμούς, χαμηλώνει τους τόνους της αντιπαράθεσης και αφήνει ανοικτό το ζήτημα των συμμαχιών.


Η δημοσκοπική συντριβή της ΔΗΜΑΡ μειώνει χωρίς όμως μηδενίζει το ενδιαφέρον της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογική συνεργασία, τόσο μετεκλογικά ως συνεργασία κομμάτων με κοινές προγραμματικές θέσεις, όσο και προεκλογικά, με την συμμετοχή ΔΗΜΑΡιτών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης, τα επιτελεία της Κουμουνδούρου παραμένουν άφωνα μπροστά στο νέο κόμμα της “κεντροαριστεράς” που ανακοινώθηκε πριν λίγες μέρες και απειλεί να στείλει το κόμμα του Βενιζέλου εκτός κοινοβουλίου ( περισσότερα για αυτό το θέμα εδώ: "Κρίμα! Έχασε ο Βενιζένος την εκλογική του βάση και ο Πουλάκης την "ηγεμονία" στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης..." )

Περιμένουν λοιπόν το τι θα δείξουν οι δημοσκοπήσεις, ώστε με βάσει αυτές να καθορίσουν την πολιτική τους απέναντί του. Δεν πρόκειται βέβαια για μια πολιτική που συγκροτείται με βάση “την ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης” αλλά για ένα καθαρό τυχοδιωκτισμό...

Με αυτά τα δεδομένα, είναι σαφές ότι η ΚΕ επιτροπή δεν πρόκειται να πάρει καμία συγκεκριμένη απόφαση ούτε για την πολιτική των συμμαχιών, ούτε για την συγκρότηση των ψηφοδελτίων. Εκείνο που παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον είναι οι κατευθύνσεις που αφορούν τον κομματικό μηχανισμό:

1. Η πρόταση για την δημιουργία μίας «λίστας στήριξης» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία θα μπορούν να ενταχθούν όσοι θέλουν να υποστηρίξουν τις προγραμματικές ή πολιτικές θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς όμως να εντάσσονται οργανικά και να γίνουν μέλη. Αφού λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει μαζικό κόμμα με όρους κινήματος, τότε μπορεί να αποκτήσει κάποια μαζικότητα με όρους εκλογικής πελατείας.

Η πρόταση της “λίστας” φίλων του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί επίσης έναν εσωκομματικό συμβιβασμό απέναντι στις φωνές που ισχυρίζονται ότι με νέες εγγραφές που γίνονται συστηματικά από πασοκογενείς δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλοιώνεται η φυσιογνωμία του. Όμως αυτός ο συμβιβασμός έχει κυρίως συμβολική αξία και όχι πρακτική επειδή δεν μπορεί να ανατρέψει αυτό το ενδεχόμενο, αφού κάποιος αν θέλει να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται...

2. Η πρόταση για την συγκρότηση Επικοινωνιακού Επιτελείου με συμμετοχή του Γραφείου Τύπου, του Οργανωτικού Γραφείου, του Τμήματος Επικοινωνίας και της Μόνιμης Επιτροπής Προγράμματος και της ομάδας του πολιτικού σχεδιασμού. Η πρόταση αυτή αποβλέπει κυρίως στη κατοχύρωση των κομματικών οφιτσίων της ομάδας διαμαρτυρίας των 53. Η ομάδα αυτή εμφανίστηκε στην προηγούμενη ΚΕ και εξέφρασε την δυσαρέσκειά της γιατί είχε απομονωθεί από το προεδρικό περιβάλλον στην προηγούμενη εκλογική μάχη, αν και ανήκε στην προεδρική πλειοψηφία. Πρόκειται μια πολιτική επιλογή που κατοχυρώνει την συμμετοχή των εσωκομματικών μηχανισμών στην διαμόρφωση της επικοινωνιακής πολιτικής απέναντι σε εξωκομματικά κέντρα που εγκαθιδρύθηκαν την προηγούμενη εκλογική περίοδο, όμως δεν εξασφαλίζει αναγκαστικά ότι δεν θα γίνουν τα ίδια λάθη ούτε ότι δεν θα επικρατήσουν και πάλι οι ίδιες πολιτικές πρακτικές στην επικοινωνιακή (γιατί δυστυχώς δεν υπάρχει άλλη) πολιτική των επιτελείων του ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτών των πολιτικών ήταν η δημιουργία του site της “Νέας Ελλάδας” το οποίο πολυσυζητήθηκε τότε. Αποδείχθηκε όμως εκ των υστέρων ότι ήταν μια φούσκα περιορισμένης εμβέλειας. Παραθέτουμε ενδεικτικά ένα συγκριτικό πίνακα της επισκεψιμότητας του, σε σχέση με το δικό μας μπλοκ:
(από το www.alexa.com)



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ