ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Με 63 απουσίες δεν ψηφίστηκε τροπολογία για την συμπλήρωση του"προγράμματος της Θεσσαλονίκης" με μερικά σημαντικά και επείγοντα μέτρα.




Όπως είχαμε προβλέψει (Συνεδριάζει σήμερα η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Δεν θα ληφθούν και πάλι αποφάσεις για την πολιτική των συμμαχιών), σε αυτή την συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ δεν λήφθηκε συγκεκριμένη απόφαση, αν και απασχόλησε τις εργασίες της έντονα το ζήτημα των συμμαχιών και των συνεργασιών με αρκετούς ομιλητές να καταθέτουν τη διαφωνία τους στην προοπτική συνεργασιών με πρόσωπα ή δυνάμεις που στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια την μνημονιακή πολιτική. Πρόταση που κατατέθηκε από την “αριστερή πλατφόρμα” για το συγκεκριμένο θέμα, μετά από διαβούλευση και με την δέσμευση ότι θα συζητηθεί στην επόμενη ΚΕ, αποσύρθηκε.

Επίσης κατατέθηκε εκ μέρους της “αριστερής πλατφόρμας” τροπολογία που αφορούσε στη συμπλήρωση του άμεσου προγράμματος που εξήγγειλε ο Α. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη, με τα παρακάτω επείγοντα μέτρα:

Πρώτον: Δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικός έλεγχος των τραπεζών.

Δεύτερον: Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και εθνικοποίηση - κοινωνικοποίηση των στρατηγικών τομέων και στρατηγικών επιχειρήσεων της οικονομίας, με προτεραιότητα τους τομείς δημόσιων αγαθών, υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και υποδομών.

Τρίτον: Άμεσα ουσιαστικά μέτρα στο πλαίσιο μιας ριζικής προοδευτικής αλλαγής του φορολογικού συστήματος, με στόχο την κατάργηση της ασυλίας και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων εισοδημάτων και των μεγάλων περιουσιών.

Η τροπολογία, έλαβε 61 ψήφους υπέρ, 76 κατά και 1 λευκό και δεν εγκρίθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της συγκεκριμένης ψηφοφορίας απουσίαζαν 63 μέλη της ΚΕ...

11 σχόλια :

  1. Για την "κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας" που προανήγγειλε ο Α. Τσίπρας στην ΚΕ περισσότερα εδώ:
    Στην… ώρα του, το θέμα των συμμαχιών στον ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί απουσίασαν οι 63 υπάρχουν δύο ερμηνείες

    Η μία (η καλύτερη) είχαν πρόβλημα συνείδησης αν θα ψηφίσουν ότι κρίνουν σωστό οι ίδιοι ή ότι τους προτείνει η τάση τους.

    Η άλλη (η χειρότερη) ήταν απλά δέντρα και όταν πληροφορήθηκαν ότι το κρίσιμο θέμα των συμμαχιών αναβάλλεται, την έκαναν αφού δεν είχαν πλέον κανένα καθήκον να εκπληρώσουν.

    Πιστεύω ότι για την μεγάλη πλειοψηφία ισχύει η δεύτερη ερμηνεία. Επίσης την πρόταση της ΑΠ την ψήφισαν και κάποια μέλη της ΚΕ που δεν ανήκουν σε αυτή την τάση. Αυτό είχε συμβεί και για μερικούς απ' αυτούς και στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόταση:

      Τα μέλη της ΚΕ που απουσίαζαν από την ψηφοφορία να μεταγραφούν ως "επίτιμα μέλη" στην νέα λίστα των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε να ιδρύσει το κόμμα μας. Αν αυτό γίνει και στις ΟΜ, θα δούμε πόσο γρήγορα αυτές οι λίστες θα μαζικοποιηθούν και θα ξεπεράσουν τον αριθμό των μελών.

      Διαγραφή
  3. Το ΕΘΝΟΣ (Μπόμπολας) στηρίζει την προεδρική φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβάστε πως παρουσιάζει την συνεδρίαση της ΚΕ:
    Ανοιγμα στην κοινωνία και διεύρυνση στα ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ

    Με δειλά βήματα ακολουθεί και το "ΒΗΜΑ", αναδεικνύοντας στην ηγεμονία της προεδρικής φρουράς:
    Ενα βήμα πίσω όλες οι πτέρυγες του ΣΥΡΙΖΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΛΑΘΟΣ ΤΡΑΓΙΚΟ. Η ΕΥΡΩΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ ΤΟΝ ΣΥΡΕΙ ΣΤΟΝ ΒΟΥΡΚΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ΣΗΨΗΣ, ΜΕ ΟΤΙ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΥΤΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η απόρριψη της τροπολογίας -έστω και με μικρή πλειοψηφία- συνιστά προφανή παρέκκλιση από τη σχετική απόφαση του περσινού Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, πάνω στην οποία, άλλωστε, βασίστηκε και η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας.

    από την εφημερίδα των συντακτών:
    Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Όχι στον δημόσιο έλεγχο των τραπεζών – Αναγνώριση των ιδιωτικοποιήσεων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω πως πρόκειται για μια μεγάλη παρεξήγηση, χωρίς να αποκλείω την περίπτωση της συνειδητής παραπληροφόρησης (για τα συστημικά ΜΜΕ).
    Η ΚΕ δεν καταψήφισε τα συγκεκριμένα μέτρα (κατάργηση ΤΑΙΠΕΔ κ.λ.π.) τα οποία αποτελούν συνεδριακές θέσεις και είναι αυτονόητο πως αποτελούν τμήμα του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
    Στην ΚΕ κατατέθηκε μια τροπολογία με δύο σκέλη. Το ένα έλεγε πως το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο σ. Πρόεδρος στην Θεσσαλονίκη δεν είναι ολοκληρωμένο και πρέπει να αναπτυχθεί παραπάνω. Δεν υπήρχε διαφωνία από κανέναν γι αυτό, αλλά η προσθήκη της τροπολογίας ήταν περιττή, μια που μια παρόμοια επισήμανση υπήρχε στο σχέδιο -πολιτικής απόφασης.
    Το δεύτερο σκέλος της τροπολογίας της Α.Π. έθετε το θέμα πως αυτά τα συγκεκριμένα τρία μέτρα θα έπρεπε να αποτελούν τους κυρίαρχους άξονες της συμπλήρωσης του προγράμματος. Πάνω σε αυτό υπήρξε διαφωνία, καθώς υπάρχουν δύο τομείς του προγράμματος που δεν έχουν παρουσιαστεί ακόμα (παραγωγική ανασυγκρότηση και μέτρα εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησης)
    Αυτά επί της συγκεκριμένης τροπολογίας. Το γενικότερο θέμα είναι το πόσο βοηθάει τον διάλογο που διεξάγεται στα όργανα η τακτική της εμφάνισης τροπολογιών με τις οποίες δεν διαφωνεί κανείς, αλλά είναι άσχετες με τη θεματολογία που συζητιέται. Είμαι σίγουρος πως αυτή η σκέψη μας αδικεί όλες και όλους, δυστυχώς όμως, κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως αυτό γίνεται μόνο και μόνο για λόγους μικροτασικής πολεμικής.

    Μιχάλης Καστρινάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επίσης, είναι εντυπωσιακό πως η τροπολογία κατατέθηκε παρότι είχε γίνει αποδεκτή η πρόταση της ΑΠ να συζητηθούν τα υπόλοιπα (τα πέρα από αυτά της Θεσσαλονίκης) οικονομικά μέτρα σε ειδική συνεδρίαση της ΚΕ.
    Η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, η επαναφορά στη δημόσια ιδιοκτησία των στρατηγικού χαρακτήρα επιχειρήσεων και οργανισμών που ιδιωτικοποιήθηκαν και ο δημόσιος έλεγχος των Τραπεζών αποτελούν προγραμματικούς στόχους οι οποίοι δεν προσεγγίζονται με την αέναη επανάληψη της ισχύος τους για τον ΣΥΡΙΖΑ. Απαιτείται προγραμματική εξειδίκευση που θα απαντά στο πώς θα υλοποιηθούν στην πράξη, με τον ίδιο τρόπο που το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης περιείχε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και απαντήσεις.
    Πάνω σε αυτό όμως η τροπολογία της Α.Π δεν είχε να προσθέσει τίποτα.

    Μ,Κ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάτι καλύτερο πρέπει να γεννηθεί, αλλά ίσως χρειαστούν αρκετές «νέες» προσπάθειες. Και κάθε «πρωτοβουλία» θα χρειαστεί να αποδείξει ότι δεν είμαι απλά μια ακόμα πρωτοβουλία, αλλά μια διέξοδη πρωτοβουλία. Το νέο, το διέξοδο και το δυναμικό χρειάζεται να φαίνεται προς τα έξω σε τρείς βασικούς άξονες: ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
    1) Αυτοκριτική.. Βαθειά αυτοκριτική αλλά και σύντομη και περιεκτική, που να ανασκοπεί τις εμπειρίες και τα εγχειρήματα για να ανασυνθέσει έγκαιρα ένα σύγχρονο αξιόμαχο υποκείμενο με σαφείς στόχους που να ενδιαφέρουν..
    2) Οργάνωση. Δεν μπορεί να γίνει τίποτε στον έξω κόσμο χωρίς οργάνωση. Δημοκρατική (και αμεσοδημοκρατική με την κομμουνιστική έννοια και αυτό μπορεί να αναλυθεί με σύγχρονους όρους), αλλά ωστόσο οργάνωση ενιαία, με κεντρικό συντονισμό, με συλλογικό σχεδιασμό, και με κοινές δεσμεύσεις, χωρίς φιλελευθερισμό, «μετωπισμό», ή «συνασπισμό». Όσοι έχουν ζήσει τη μούρλα των διπλών ολομελειών, κειμένων, σχεδιασμών, κλπ, θα πρέπει να έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχει προοπτική χωρίς την «απονέκρωση» των «συνιστωσών».
    3) Πολιτική. Συγκρατώντας την κριτική, τον ιδεολογισμό και την αυτόαναφορικότητα, χρειάζεται να ασκηθεί πολιτική για την κοινωνία. Η πολιτική θα φέρει και την μαζικοποίηση και την ομογενοποίηση και όχι το αντίθετο. Στη σημερινή πολύ δύσκολη συγκυρία, η αριστερά έχει ένα (ένα) λαχείο που δεν τολμά να το τραβήξει. Η βασική αγωνία του κόσμου είναι να έχει δουλειά, πραγματική δουλειά, με αξιοπρέπεια και προκοπή. Καμία διαχειριστική (εντός των τειχών) πολιτική δεν μπορεί να πείσει ότι μπορεί να προσφέρει τέτοια προοπτική. Η αριστερά μόνο μπορεί να το διακηρύξει, να το «υποσχεθεί» και να κινητοποιήσει τον κόσμο για την πραγμάτωσή του. Και σίγουρα μια εξειδίκευση του πως θα γίνει αυτό (*1) θα ενδιαφέρει τον κόσμο. Αν μη τι άλλο θα τον κάνει να ακούσει στα σοβαρά την «αριστερά» αν εκφέρει έναν τέτοιο στοχευμένο και πρακτικό πολιτικό λόγο, που θα δένει και θα στηρίζει τα «οραματικά».

    Όλα αυτά χρειάζονται να αναλυθούν και να φωτιστούν, περιεκτικά και όχι απλώνοντας τραχανά, στοχεύοντας με εξωστρέφεια στην ουσία. Δυστυχώς όμως σκεπάζονται ακόμη από τη σύγχυση και την αγωνία, απότοκα της ήττας. Το ξεδίπλωμα της σημαίας και η αριστερά της νίκης μπορούν να πατήσουν κατά αρχήν σε αυτούς τους άξονες.

    (*1)
    Ανθρωπισμός είναι να πεις ότι σαν κυβέρνηση δεν θα ανεχτείς να έχεις γερούς κατάγερους ανθρώπους που μπορούν να στύψουν την πέτρα, κι εσύ να τους ψιλο-δίνεις ελεημοσύνη αργίας και ανεργίας και να επιδοτείς άλλους για να τους κουτσο-προσλάβουν για ένα χρόνο.
    Ανθρωπισμός είναι να πεις ότι θα φας τα σίδερα για να έχουν όλοι δουλειά, γιατί αλλιώς δεν μπορείς να τους παρέχεις σοβαρή πρόνοια και αξιοπρέπεια.
    Ανθρωπισμός είναι να πεις ότι δεν μπορούν να στέκονται και να αργούν εργοστάσια, κτίρια, γη, άνθρωποι και κεφάλαια και να πεις ότι όλοι οι πόροι και τα μέσα παραγωγής που αργούν δεσμεύονται από την κοινωνία για να δοθούν σε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν.
    Ανθρωπισμός τέλος είναι να πεις από τώρα σαν κόμμα ότι μαζεύεις όλους τους επιστήμονές σου (και ζητάς κι άλλους!) και φτιάχνεις εδώ και τώρα ένα σχέδιο για το πως μπορούν να δουλέψουν όλοι και όλα, κατεπειγόντως!.
    Το προπαγανδίζεις, το ξεκινάς και το ανοίγεις σε όλο τον κόσμο και στις πρωτοβουλίες του.
    Κι αυτό είναι μόνο η (απαραίτητη) αρχή!

    (πικάπα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ