Δημοσιεύουμε ένα παλαιότερο ρεπορτάζ ενός συνεργάτη του πρωθυπουργού που συμμετείχε στην επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά (15-16 Φλεβάρη 2014) στον Άγιον Όρος και αφήνουμε στον αναγνώστη να βρει τις διαφορές από την πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα.
Όμως η μεγαλύτερη έκπληξη είναι το όνομα του συντάκτη αυτού του κειμένου. Για να δούμε, οι αναγνώστες μας θα μπορέσουν να τον εντοπίσουν...
Η επιλογή της χρονικής στιγμής της επίσκεψης – εκτός προεκλογικής περιόδου - στερεί από τον οποιοδήποτε τη σκέψη της μικροπολιτικής σκοπιμότητας. Επιπλέον ο τρόπος προσέγγισης αλλά και οργάνωσης της επίσκεψης συνηγορεί ακόμη περισσότερο σε αυτό. Ετσι είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν τόπο ιστορικής μαρτυρίας και πνευματικής επιβίωσης μέσα στην πολυδιαστατικότητά του και το ανομοιογενές μεγαλείο των επιτευγμάτων των κατοίκων του αλλά και τη ζωντανή μαρτυρία του.
«Εδώ βρισκόμαστε για να ανταποκριθούμε στην ευγενική σας πρόσκληση, αλλά και για να δούμε από κοντά αυτό το κατόρθωμα των χιλίων χρόνων. Ο ειλικρινής σεβασμός με τον οποίο προσεγγίζουμε την ιστορία σας μας οδηγεί τη διάθεση να είμαστε αρωγοί στις ανάγκες της ιεράς σας κοινότητας, από όποια θέση ο ελληνικός λαός επιλέξει να έχουμε ευθύνη στο απώτερο μέλλον. Για μας είναι επίσης σημαντικό το Αγιο Ορος ως μοντέλο αυτοοργάνωσης, ισότητας και δημοκρατίας. Ενα από τα συνθήματά μας είναι: όλα για όλους, τίποτα για μας. Εσείς το έχετε κάνει πράξη ζωής», είπε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στους Αγιορείτες Πατέρες στις Καρυές – πρώτο σταθμό της διήμερης επίσκεψης, όπου τύχαμε θερμής υποδοχής από τον Πρωτεπιστάτη Συμεών Διονυσιάτη, τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας και τους Αντιπροσώπους των είκοσι Ιερών Μονών.
Ακολούθησε η ξενάγηση στον Ι. Ναό του Πρωτάτου, όπου φυλάσσεται ένα από τα ιερότερα κειμήλια του ελληνισμού, η εικόνα της Θεοτόκου «Αξιον Εστί». Το Πρωτάτο, αγιογραφημένο από τον Μανουήλ Πανσέληνο, τον μεγαλύτερο ζωγράφο της βυζαντινής τεχνοτροπίας, σου προσφέρει την πρώτη ισχυρή αίσθηση της υψηλής τέχνης του Ορους.
Από τις Καρυές κατευθυνθήκαμε στη Μονή Καρακάλλου, το καστρομονάστηρο με τις θαυμάσιες αναλογίες όγκων. Οι πατέρες της Μονής μάς δέχτηκαν με την παραδοσιακή αθωνική διάθεση φιλοξενίας και καταλύσαμε εκεί, αφού προηγήθηκε αργά το βράδυ συνάντηση του προέδρου με τον ηγούμενο της μονής, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κρήτη μόλις πληροφορήθηκε την επίσκεψή μας.
Η συνεχής παρουσία και η άψογη οργάνωση των μετακινήσεων μας από τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Ορους τον κ. Αριστείδη Κασμίρογλου και τους συνεργάτες του, μας έλυσε ακόμη και προβλήματα της τελευταίας στιγμής.
Την επόμενη μέρα στη Μονή των Ιβήρων είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με ένα από τα διαυγέστερα πνεύματα της χριστιανικής θεολογίας, τον Γέροντα Βασίλειο (Γοντικάκη). Ο Προηγούμενος της Ιβήρων αναφέρθηκε στις προσωπικές του πνευματικές αναζητήσεις και τη σύνδεση της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας με το χριστιανικό άγγελμα, καθώς και στην, κατά τη γνώμη του, «ένθεη» εντέλει θεώρηση του Νίτσε.
Ο προτελευταίος σταθμός μας ήταν η θαυμάσια και αγέρωχη Σιμωνόπετρα, όπου μιλήσαμε με τον ηγούμενο Ελισσαίο και τη Γεροντεία και επισκεφτήκαμε τη βιβλιοθήκη της.
Αποχαιρετήσαμε το Αγιον Ορος από το μοναστήρι της απλότητας και της αγάπης, την Ι. Μονή Ξενοφώντος. Ο ηγούμενος Αλέξιος έμεινε μαζί μας πολλή ώρα συζητώντας για την ανακούφιση που προσφέρει η μαρτυρία του Αγίου Ορους στον κόσμο.
Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές πλευρές της επίσκεψής μας, οι οποίες δεν ήρθαν τόσο έντονα στο φως της δημοσιότητας.
• Είναι τα προβλήματα των κατοίκων της Ουρανούπολης, που εξέθεσαν στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά οι τοπικοί παράγοντες, σχετικά με το καταφύγιο τουριστικών σκαφών, έργο αποφασισμένο από το 2008, που έχει καταντήσει «γεφύρι της Αρτας».
• Είναι η εικόνα των κατοίκων που ζητούσαν να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσουμε το έγκλημα της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.
• Είναι τα προβλήματα υποδομών και η έλλειψη αρωγής της ελληνικής πολιτείας, που και εμείς τα αντιληφθήκαμε συναντώντας τους τελωνειακούς, λιμενικούς, αστυνομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές, πυροσβέστες που υπηρετούν στην Αθωνική Πολιτεία αλλά και η Αθωνιάδα Σχολή.
• Είναι οι εγκάρδιες συναντήσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους εργαζόμενους στο Αγιο Ορος.
Ομως όλα τα παραπάνω αξίζει να αναφερθούν σε αναλυτικότερα ξεχωριστά άρθρα έτσι ώστε να τύχουν και της προσοχής που τους πρέπει.
Τέλος, νομίζω ότι η επίσκεψή μας τόνισε αυτό που είχαμε ήδη διατυπώσει τον Δεκέμβριο του 2013, δηλαδή την αναγνώριση της ιδιαίτερης θρησκευτικής, ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας του Αγίου Ορους, η οποία διαμορφώθηκε από αιώνες και διατηρείται μέχρι σήμερα, τον αυτονόητο σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη λειτουργίας του, στo πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας και την στήριξη κάθε προσπάθειας ανάδειξης της υπερχιλιόχρονης προσφοράς του Αγίου Ορους.
Σωστή η κυρία Πορτάλιου, εκτός αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Αριστερό κόμμα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜέχρι τώρα Τσίπρας μας έκανε τα τρία (ΠΑΤΡΙΣ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ
ΑπάντησηΔιαγραφή- ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ), δύο (ΠΑΤΡΙΣ - ΘΡΗΣΚΕΙΑ)...
Για να δούμε θα τριτώσει...
Τσιγγάνικη κατάρα
ΑπάντησηΔιαγραφήΆμα βάζεις τύπους σαν τον Δ Χριστόπουλο στο Ευρωψηφοδέλτιο, τρως το ξύλο της αρκούδας στη Β Ελλάδα κι αναγκάζεσαι μετα να τρέχεις στους παπάδες για να μαζέψεις τ'ασυμάζευτα