ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Για την δουλειά των "ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ" στις "ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ" του ...ΣΥΡΙΖΑ...Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει τα πάντα ώστε να οικοδομηθεί μια πλατιά λαϊκή ενότητα, ένα παλλαϊκό πολιτικό ρεύμα ανατροπής, αποτέλεσμα της πολιτικοποίησης κάθε επιμέρους αγώνα και κινητοποίησης. Μια πολιτικοποίηση που θα οικοδομηθεί μέσα από ανοιχτές λαϊκές επιτροπές με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης οι οποίες θα μετατρέπουν κάθε επιμέρους αγώνα σε υπόθεση όλης της κοινωνίας συνδράμοντας τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγκρουσης με την κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τα μέλη και οι φίλοι του καλούνται να συμβάλλουν ώστε να συγκροτηθούν λαϊκές επιτροπές υπεράσπισης των δημοσίων αγαθών, ενάντια στις απολύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις σε κάθε πόλη, νομό και περιφέρεια. Ανοιχτές λαϊκές επιτροπές παντού. Επιδίωξή μας είναι να εκπεμφθεί ρητά και πειστικά στην κοινωνία η αποφασιστικότητα του ΣΥΡΙΖΑ για δημοκρατική ανατροπή τώρα...

Η σταλινοτροστκιστική σύλληψη των "λαϊκών επιτροπών",  η οποία πέρασε με την παραπάνω διατύπωση στην Πολιτική Απόφαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αποτυχημένη εκ των προτέρων επιλογή. Δεν έχει καμιά πιθανότητα να ορθοποδήσει, όσο και αν προσπαθεί η Γ. Ραντού να μας πείσει για το αντίθετο με το δημοσίευμα της στην "ισκρα" που έχει τον προπαγανδιστικό τίτλο: "ΠΑΝΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΛΑΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ".  

Όπως μας πληροφορεί το paske . larco . mei "οι Επιτροπές Εργατικού - Λαϊκού Αγώνα, μια ιδέα που κατέθεσε η "Αριστερή Πλατφόρμα" του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι   ανοικτές σε όλους τους πολίτες που θέλουν να βοηθήσουν σε μια αναγεννητική επαναθεμελίωση της χώρας, θα συνιστούν κύτταρα ελευθερίας , δημοκρατίας, αυτενέργειας και συμμετοχής και κυρίως κύτταρα αγώνα και δράσης πάνω σε όλα τα επείγοντα προβλήματα του χώρου τους με κεντρικό στόχο την απομάκρυνση της κυβέρνησης"

Ο λόγος της αποτυχίας είναι απλός: Πρόκειται για μια πρόταση μαϊμού. Αν η πρωτότυπη έχει αποτύχει μια φορά, η μαϊμού θα αποτύχει δέκα. Ποία είναι η πρωτότυπη; Θα την βρείτε δημοσιευμένη στη ΚΟΜΠΕΜ  του 2012 Τεύχος 2 με την υπογραφή του Δ. Κουτσούμπα, την οποία και σας παρουσιάζουμε:Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ


του Δημήτρη Κουτσούμπα

Η οικονομική καπιταλιστική κρίση βαθαίνει. Δυναμώνουν οι αντιθέσεις μέσα στην αστική τάξη, βαθαίνουν οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί μέσα στην ΕΕ και διεθνώς ανάμεσα στα διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα και μπλοκ δυνάμεων. Μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλύτερη αστάθεια στο αστικό πολιτικό σύστημα. Ηδη μετά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου είχαμε τη δημιουργία της τρικομματικής κυβέρνησης υπό τον τραπεζίτη Λ. Παπαδήμο, με συμμετοχή ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Ακολούθησαν ορισμένες διαταραχές σε αυτή την κυβέρνηση με την αποχώρηση του ΛΑ.Ο.Σ., με τη συμμετοχή πλέον μόνο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, με την παραίτηση κάποιων κυβερνητικών στελεχών. Στη συνέχεια, οι διαγραφές βουλευτών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επειδή δεν υπερψήφισαν το Μνημόνιο στη Βουλή (12 Φλεβάρη), υποδηλώνουν τάση αποσταθεροποίησης των δυο αστικών κυβερνητικών κομμάτων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Εμφανίζονται και πριμοδοτούνται νέα κόμματα, όπως η ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη, που στόχο έχουν να μαζέψουν τις φτερούγες που διαφοροποιούνται από τα δυο αστικά κόμματα, χωρίς όμως να αλλάζει η βασική γραμμή πλεύσης και η στήριξη του συστήματος. Μετεκλογικά μπορεί να εκφραστεί και σε κυβερνητικό επίπεδο, με νέες αστικές κυβερνήσεις συνεργασίας, ακόμα και με τις «αριστερές» πρόθυμες εφεδρείες τους, εντείνοντας την κινδυνολογική προπαγάνδα με τρομοκρατία κλπ.

Το Κόμμα, με την ανάλογη δράση του στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, οφείλει να είναι έτοιμο σε κάθε περίπτωση όξυνσης της κατάστασης, όταν νέες μάζες βγαίνουν στο δρόμο, ιδιαίτερα στην περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας ή και αποβολής της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, με συνολική στάση στις πληρωμές, αδυναμία πληρωμής μισθών, συντάξεων, αν πολλαπλασιαστούν δραματικά οι απολύσεις, δρομολογηθούν έκτακτα μέτρα στις επιχειρήσεις κλπ. Τέτοια κατάσταση μπορεί και πρέπει να οδηγήσει σε γενικευμένη λαϊκή δράση με ανεβασμένες μορφές, ακόμα και με πρωτόγνωρες μορφές πάλης. Ταυτόχρονα το Κόμμα και αντίστοιχα το κίνημα πρέπει να προετοιμάζονται και για την περίπτωση παραπέρα έντασης της κρατικής καταστολής, διώξεων σε βάρος του λαού, των πρωτοπόρων στους χώρους δουλειάς.

Καθήκον μας είναι να τεθούμε επικεφαλής του αγώνα, της πάλης, του περιεχομένου της, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε συνοικία πόλης, σε κάθε χωριό. Ο ταξικός αντίπαλος προετοιμάζεται, παίρνει μέτρα.

Η αστική τάξη και τα κόμματά της μπορεί να καταφύγουν σε σχετικά πρωτόγνωρα μέτρα, προκειμένου να αποτρέψουν αυθόρμητες ή και οργανωμένες αντιδράσεις, με απαγόρευση συγκεντρώσεων, με εκτεταμένη χρήση της προβοκάτσιας και μέσα από τις γραμμές του κινήματος ώστε να το χτυπήσουν, αν δεν κατορθώσουν να το αναχαιτίσουν. Φορείς της καπιταλιστικής εξουσίας μπορεί να ζητήσουν έξωθεν βοήθεια με μηχανισμούς που έτσι κι αλλιώς προβλέπονται από την ΕΕ, είτε με αστυνομικούς είτε με στρατιωτικούς ή και να χρησιμοποιήσουν στρατιωτικές δυνάμεις μέσα στην Ελλάδα, πράγμα που επίσης προβλέπεται από νόμους που έχουν ψηφιστεί και στην ελληνική βουλή.

Βρίσκουν πρόθυμους συμμάχους και από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, το κόμμα του Καρατζαφέρη, της Μπακογιάννη, αλλά και από ένα τμήμα του οπορτουνιστικού χώρου. Από την άλλη μεριά επίσης, οι λεγόμενες «εξωκοινοβουλευτικές» «αντιεξουσιαστικές» δυνάμεις, διάτρητες σε μηχανισμούς της αστικής εξουσίας, συνεχίζουν να παίζουν στο σχέδιο της λαϊκής δήθεν παρέμβασης, μιμούμενες το μοντέλο αντίδρασης στην Αργεντινή ή με μορφές δράσης που θυμίζουν το Δεκέμβρη του 2008. Νέα πρόβα αποτέλεσε το χτύπημα των μεγαλειωδών διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας την Κυριακή 12 Φλεβάρη, με επιτελικό σχεδιασμό και σε αγαστή συνεργασία ΜΑΤ - κουκουλοφόρων, με στόχο να εμποδίσουν τους εργαζόμενους να φτάσουν στην πλατεία Συντάγματος, αλλά και να συκοφαντηθεί η συμμετοχή στον αγώνα με τις εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν.

Καθόλου δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο παράγοντας του αυθόρμητου των λαϊκών μαζών, με την έννοια ότι υπάρχει το έδαφος να εκφραστεί μαζικά η αγανάκτηση του κόσμου, δυνάμεων χωρίς ταξική πείρα και ωριμότητα πάλης, αλλά που υπό την πίεση των νέων δυσβάστακτων συνθηκών ζωής τους εγκαταλείπουν τη στήριξη της κυβερνητικής πολιτικής, την εναλλαγή στήριξης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ως Κόμμα πρέπει να είμαστε κάθε ώρα, κάθε στιγμή μπροστά. Να υπερασπιστούμε το λαό, διεκδικώντας πληρωμή μισθών, συντάξεων, διάφορων παροχών που χρωστάει το κράτος, σε συνδυασμό με κήρυξη στάσης πληρωμών από το λαό σε ό,τι αφορά δόσεις δανείων πάσης φύσεως, λογαριασμούς σε ΔΕΗ, ΟΤΕ ή χρηματικές εισφορές σε παιδικούς σταθμούς, διόδια κλπ., απαίτηση παραγραφής τραπεζικών και άλλων χρεών λαϊκών νοικοκυριών κ.ά.

Ο στόχος μας να είναι να ωθήσουμε τα πράγματα προς τα εμπρός, προς την κατεύθυνση του στρατηγικού μας σκοπού, χωρίς να αποσπόμαστε από το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων που -αν και βρίσκεται σε δυναμική εξέλιξη- ακόμα δεν έχει ποιοτικά αλλάξει, δεν έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση «ισορροπίας» μεταξύ της αστικής και της εργατικής τάξης, δηλαδή κατάσταση στην οποία έχει υποχωρήσει η υπεροχή της πρώτης.

Ο πολιτικός μας στόχος έχει προσδιοριστεί ως δράση που προκαλεί ρήγματα στο πολιτικό σύστημα, στην αντίληψη του ευρωμονόδρομου, ως μεταστροφή ενός τμήματος των μαζών προς την ενεργοποίηση, οργάνωση, πάλη για ανατροπή του συσχετισμού, για ενίσχυση και συμπαράταξη με το ΚΚΕ και τους μαζικούς φορείς, τα κινήματα που βρίσκονται κάτω από τη θετική πολιτική επιρροή της αντιμονοπωλιακής-αντικαπιταλιστικής γραμμής του Κόμματος. Ταυτόχρονα, αυτά τα όποια πιθανά ρήγματα δημιουργηθούν, να σταθεροποιηθούν, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις μη ενσωμάτωσης.

Ηδη μετράμε αρκετά αποτελέσματα σε όλα αυτά, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τις υποκειμενικές μας αδυναμίες. Να δουλέψουμε πιο αποφασιστικά, πιο αποτελεσματικά, σε όλους τους κρίκους, πρώτα απ’ όλα στην ΚΟΒ, με στόχο -κάτω από τη δυναμική των εξελίξεων- την απότομη αλλαγή του συσχετισμού. Αυτή να εκφραστεί και σε επίπεδο συνειδήσεων με ακόμα μεγαλύτερη αποδοχή της γραμμής του ΚΚΕ για σύγκρουση-ανατροπή, με ανάλογα οργανωμένα και μάχιμα τμήματα της εργατικής τάξης, της λαϊκής συμμαχίας της, για ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και οικονομίας.

Το Κόμμα μας έχει επεξεργαστεί συνθήματα και αιτήματα που μπορούν να γίνουν κρίκοι, που βοηθάνε να συγκεντρώνονται ευρύτερες δυνάμεις, να ξεμπλοκάρονται, αλλά ταυτόχρονα να δυναμώνει η γενική πολιτική μας παρέμβαση, η γραμμή διεξόδου από την κρίση, βοηθάνε να μην εξελιχθεί η παρέμβασή μας με όρους διαχείρισης και ενσωμάτωσης, αλλά να εκφραστούν σε οργανωτική και πολιτική ωριμότητα του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

Σωστά το σύνολο των αιτημάτων της πάλης δεν περιορίζονται μόνο σε στάση πληρωμών χρεών κλπ., αλλά θέτουν επίσης ζήτημα κοινωνικοποίησης των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, αποδέσμευσης από την ΕΕ, μονομερούς διαγραφής του χρέους, με εργατική εξουσία.

Τα αιτήματα προωθούν και υπολογίζουν την κοινωνική συμμαχία. Αντίστοιχες αυτού του περιεχόμενου είναι και οι μορφές πάλης στις οποίες θα πρέπει να κατευθύνεται συνολικά η ταξική πάλη, η λαϊκή συμμαχία μέσα από τα φύτρα της, τις Λαϊκές Επιτροπές, οι οποίες συμμετέχουν σε όλες τις μορφές πάλης, σε απεργιακές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια, διαδηλώσεις. Ανοίγεται καθαρά μέτωπο με τις προδοτικές ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα με στόχο να ξεπεραστούν οι ηγεσίες ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ σε Εργατικά Κέντρα, ομοσπονδίες, συνδικάτα, να αναλάβουν ηγετική πρωτοπόρα δράση δυνάμεις του ΠΑΜΕ, στα κινήματα των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων με αντίστοιχη συσπείρωση στην ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ.

Τον τελευταίο χρόνο εκατοντάδες Λαϊκές Επιτροπές έχουν συγκροτηθεί και ξετυλίξει τη δράση τους σε όλη τη χώρα, επιτροπές που δραστηριοποιούνται σε συνοικίες μεγάλων πόλεων, σε μικρότερες πόλεις της επαρχίας, σε χωριά, ενώ καθημερινά δημιουργούνται και νέες σε νέους χώρους και περιοχές. Στο διάστημα αυτό έχει συγκεντρωθεί μια αξιόλογη πείρα από την πρωτοβουλία κάθε Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ, των κομμουνιστών και κομμουνιστριών, άλλων αγωνιστών που δουλεύουν σε αυτές.

Το παρόν άρθρο δεν αποτελεί έκθεση της δουλειάς των Κομματικών Οργανώσεων στις Λαϊκές Επιτροπές, ούτε είναι δυνατόν να περιέχει αναλυτικά συμπεράσματα για τη δράση τους. Ομως όλη αυτή η δουλειά μέσα στις Λαϊκές Επιτροπές, η διαδικασία συγκρότησής τους, η λειτουργία τους, η δράση τους σε κάθε χώρο για μια ποικιλία προβλημάτων που απασχολούν τα λαϊκά στρώματα και επιδεινώνει η καπιταλιστική οικονομική κρίση και η πολιτική της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου και της ΕΕ, έχει δώσει χρήσιμα στοιχεία για την πορεία τους.

Η πείρα που έχει κατακτηθεί πρέπει να αξιοποιηθεί συνολικότερα απ’ όλες τις ΚΟΒ και τα καθοδηγητικά όργανα. Να γίνει ακόμα πιο ξεκάθαρος ο προσανατολισμός, με πιο συγκεκριμένα μέτρα να επιδράσουμε σε κάθε χώρο που δρα Λαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να αποκτά τα χαρακτηριστικά της ως μορφή οργάνωσης και σχεδιασμού της λαϊκής πάλης, ως μορφή έκφρασης της λαϊκής συμμαχίας στη βάση, που δρα στη συνοικία, αλλά σε στενή σύνδεση και σχέση με τον κλάδο, τον τόπο δουλειάς, μέσω του σωματείου, του συνδικάτου, του συλλόγου.

Η Λαϊκή Επιτροπή, ως μορφή οργάνωσης της συμμαχίας μεταξύ της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των αυτοαπασχολούμενων, συμμετέχει σε όλες τις δράσεις που ξεδιπλώνονται στο χώρο της, εκεί όπου κινούνται λαϊκές μάζες. Βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους χώρους δουλειάς της περιοχής της, εκεί όπου εκφράζεται ατόφια η αγανάκτηση, ο θυμός, η οργή αλλά και η απαίτηση και η ανάγκη για οργάνωση του αγώνα, της ταξικής και λαϊκής αλληλεγγύης για την επιβίωση, για διεύρυνση της πάλης σε ένα σύνολο αιτημάτων που ανοίγει δρόμους προς τα μπρος, που θέτει, όχι σχηματικά και επιφανειακά, το στόχο της αντεπίθεσης και ανατροπής, της δραστικής αλλαγής συσχετισμού δυνάμεων. Επιδιώκουμε να είναι μια μορφή οργάνωσης που θα αναπτύσσεται με μια συνεχή, ανοιχτή προς τα μπρος, διαδικασία, που εξελίσσεται ανάλογα με τις συνθήκες, στη βάση των ίδιων των αναγκών του εργατικού κινήματος, αλλά και των συμμάχων του. Επιδιώκουμε να συμβάλει στη δημιουργία λαογέννητων θεσμών με σημαντικό κύρος από τα κάτω, που θα μετατρέπονται σε λαϊκά όργανα καθοδήγησης και οργάνωσης της ταξικής πάλης, προώθησης της λαϊκής συμμαχίας.

Οι κομμουνιστές και οι κομουνίστριες, με βάση τον προσανατολισμό που δίνουν οι αποφάσεις και κατευθύνσεις της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, πρωτοστάτησαν και πρωτοστατούν στη δημιουργία τέτοιων μορφών οργάνωσης της λαϊκής συμμαχίας στη βάση, με τη μορφή των Λαϊκών Επιτροπών. Σωστά ξεκινήσαμε πέρσι με βάση τις γενικές κατευθύνσεις μας και με στόχο, σε όσο πιο σύντομο διάστημα γινόταν, να κατακτηθεί πείρα από τη δράση αυτή.

Δεν προχωρήσαμε σε λεπτομερές σχέδιο, αρνηθήκαμε μια τυποποίηση, αφού η ίδια η ζωή και η πράξη με τη δραστήρια συμμετοχή των κομμουνιστών στη βάση της συνολικής γενικής κατεύθυνσης, μπορεί να αναδείξει και άλλες πλευρές, διάφορες μορφές ή να γεννήσει καινούργια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Αλλωστε στην πράξη προκύπτουν και θα συνεχίσουν να προκύπτουν πολλά προβλήματα, αφού εκτός των άλλων έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επιτελική και συστηματική παρέμβαση από τα πάνω και από τα κάτω όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων, αλλά και μηχανισμών της εργοδοσίας, του αστικού κράτους.

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

Στην προσπάθεια οργάνωσης των λαϊκών μαζών παρεμβαίνουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις, μηχανισμοί της αστικής τάξης με τη δική τους κατεύθυνση. Αναδεικνύεται το γεγονός ότι πρόκειται για αντιπαράθεση γύρω από το ζήτημα «ποιο κίνημα, με τι σκοπό, ποια οργάνωση». Επιδρούν αρνητικά σε αυτό και διάφορες αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες που συνειδητά κολακεύουν μικροαστικά στρώματα και επιδιώκουν να τα φέρουν σε αντιπαράθεση με το εργατικό κίνημα. Παρεμβαίνουν ακόμα και τυχοδιωκτικές δυνάμεις μέσα στο κίνημα που εμφανίζονται σαν κομήτες, σπέρνοντας σύγχυση, αποπροσανατολίζοντας την πάλη και τους ίδιους τους εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται.

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι την ίδια περίοδο που άρχισαν να εμφανίζονται σε διάφορες περιοχές και συνοικίες οι Λαϊκές Επιτροπές, να πρωτοστατούν σε αποκαλύψεις, ενημέρωση και δράση, αμέσως μετά εμφανίζονταν ως διάττοντες αστέρες διάφορες ομάδες, επιτροπές για διάφορα θέματα, που οι περισσότερες εξαφανίζονταν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα αντικομμουνιστικής παρέμβασης, λασπολογίας. Κάποιες συγκροτούνταν στην πραγματικότητα ως αντι-επιτροπές, καλλιεργώντας συγχύσεις, ακόμα και σε πρωτοπόρους αγωνιστές, για το χαρακτήρα και το ρόλο των Λαϊκών Επιτροπών.

Η κατάσταση αυτή αντιμετωπίζεται γενικά σωστά. Αυτό όμως δεν απαλλάσσει την πρωτοπορία από την αναγκαιότητα γρήγορα να ξεκαθαριστούν συγχύσεις και στις γραμμές μας, προβλήματα καλύτερης, πιο ολοκληρωμένης κατανόησης του χαρακτήρα των Λαϊκών Επιτροπών. Εχει εντοπιστεί ότι συχνά απολυτοποιείται η μία ή η άλλη πλευρά: Αλλες φορές οι Λαϊκές Επιτροπές παίρνουν τη μορφή συσπείρωσης που περιορίζεται μόνο σε ένα οξυμένο πρόβλημα, με αποτέλεσμα να στενεύει η δράση τους, παρά τη μαζικότητά τους. Αλλες περιορίζονται σε έναν κόσμο που κινείται στις παρυφές του Κόμματος.

Οι Λαϊκές Επιτροπές δεν είναι συντονιστικό μαζικών οργανώσεων στην πάλη για ένα μεμονωμένο πρόβλημα, π.χ. το χαράτσι ή συσπείρωση «πολιτών» γι’ αυτό το πρόβλημα. Δεν είναι επίσης μια μορφή οργάνωσης πλάι στην κομματική οργάνωση με τη συμμετοχή κάποιων οπαδών ή και κάποιων συνεργαζόμενων, ούτε ζητούμενο είναι ο συντονισμός εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, σε τοπικό επίπεδο.

Η Λαϊκή Επιτροπή εκφράζει την κοινή δράση, τη συμπαράταξη κοινωνικών δυνάμεων, είναι η έκφραση της κοινωνικής συμμαχίας στη βάση. Κοινωνικοταξικά στις Λαϊκές Επιτροπές συμμετέχουν και δραστηριοποιούνται εργάτες, υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ, φτωχοί αγρότες, νέοι και νέες, γυναίκες από αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις, άνεργοι, στις συνοικίες των μεγάλων πόλεων, στις μικρότερες πόλεις, κωμοπόλεις, χωριά.

Ολοι αυτοί συμμετέχουν μέσα από τα σωματεία τους, τις σωματειακές επιτροπές, τις επιτροπές αγώνα, τις επιτροπές ανέργων, τις ομάδες και τους πυρήνες του ΠΑΜΕ, αλλά και ως πρωτοπόροι συνδικαλιστές ή εργάτες, εάν δεν υπάρχει ακόμα έκφραση τοπικά κάποιας συνδικαλιστικής μορφής οργάνωσης. Ανάλογα, το ίδιο ισχύει και για την ΠΑΣΕΒΕ ή την ΠΑΣΥ μέσα από τους συλλόγους, τις ομάδες αυτοαπασχολούμενων ή αγροτών, τους μεμονωμένους συνδικαλιστές ΕΒΕ ή αγρότες που πρωτοστατούν στη συγκρότηση επιτροπών αγώνα του κλάδου στο χώρο ή στον τόπο δουλειάς. Ανάλογα συμμετέχουν οι γυναίκες μέσα από τα σωματεία τους, αλλά και τους γυναικείους συλλόγους, τις ομάδες γυναικών της ΟΓΕ. Αντίστοιχα οι νέοι και οι νέες, μέσα από τους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, τις επιτροπές αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, τα συντονιστικά σχολείων, αλλά και ως μεμονωμένοι νέοι και νέες που σπουδάζουν και πρωτοστατούν στην οργάνωση επιτροπών αγώνα στη σχολή ή στη συνοικία ή στο χωριό τους.

Βεβαίως, αυτές οι οργανώσεις της Λαϊκής Επιτροπής απευθύνονται πλατιά, πρώτ’ απ’ όλα στα μέλη τους, δημιουργούν προϋποθέσεις πλατιού καλέσματος και συμμετοχής σε λαϊκές συνελεύσεις.

Η συγκρότηση της Λαϊκής Επιτροπής, ως έκφραση της κοινωνικής συμμαχίας τοπικά, στη βάση, δεν πρέπει να παραβιάζεται, πρέπει να αποτελείται από σωματεία, συλλόγους, ομάδες, επιτροπές συνδικαλιστών κλπ. που ανήκουν σε ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ. Οι εκπρόσωποί αυτών των φορέων δεν πρέπει να χάνονται πίσω από το γενικό τίτλο ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ κλπ., αφού δεν εκπροσωπούν κάποια παράταξη ή κάποιο ψηφοδέλτιο, αλλά οργανώσεις εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων που εκφράζονται σε τοπικό επίπεδο.

Οι Λαϊκές Επιτροπές δεν πρέπει να μετατρέπονται σε ένα άλλο κομματικό όργανο με μαζική ταμπέλα, ούτε σε μια ενιαία τοπική οργάνωση.

Η Λαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι πανταχού παρούσα, να παρεμβαίνει σε κινητοποιήσεις που γίνονται στις γειτονιές, σε ένα εργοστάσιο, έστω και αν δεν έχει επαφή με κανέναν εργαζόμενο. Βεβαίως, με αξιολόγηση και ιεράρχηση και όχι τρέχοντας πίσω από πρωτοβουλίες που κινούνται τοπικιστικά, συντεχνιακά, με στενούς ή αντιδραστικούς στόχους. Ομως αυτό δε σημαίνει ότι πάμε μόνο εκεί που εμείς έχουμε αποφασίσει, αλλά κι εκεί που προσελκύονται λαϊκές δυνάμεις. Η παρέμβασή μας πρέπει να βοηθά στην ανάδειξη σωστών αιτημάτων.

Το γεγονός ότι οι Λαϊκές Επιτροπές είναι κοινωνική συμμαχία από τα κάτω δε σημαίνει ότι κάθε συνιστώσα της συμμαχίας χάνει την ευθύνη για το δικό της χώρο. Αντίθετα, όσο πιο διεισδυτική είναι η Λαϊκή Επιτροπή τόσο ενισχύεται η συμμαχία, γίνεται πιο αποτελεσματική η μαζική δράση των εργατικών σωματείων, των συλλόγων, των ΕΒΕ, των αγροτών, στον κλάδο της παιδείας, στο γυναικείο κίνημα. Και ξεχωριστές πρωτοβουλίες πρέπει να υπάρχουν και κοινές πάνω σε οξυμένα ζητήματα. Το εργατικό σωματείο, η ομάδα των ΕΒΕ, των αγροτών, του ΜΑΣ ή ο σύλλογος της ΟΓΕ έχουν και το δικό τους προγραμματισμό και παράλληλα δρουν στο στάδιο προετοιμασίας μιας γενικότερης κινητοποίησης. Δεν ισχύει «όλοι μαζί για όλα», ούτε βεβαίως να επιλέγεται η άλλη άκρη, ο ένας να δρα, χωρίς να παίρνει υπόψη ότι μπορεί σε ένα πρόβλημα να επιτευχθεί συντονισμός.

Η Λαϊκή Επιτροπή συνδέεται και με άλλους τοπικούς φορείς που έχουν κάποια δράση, με συλλόγους γονέων, με επιτροπές αγώνα που μπορεί να έχουν συγκροτηθεί, με ομάδες εργαζομένων που έχουν οξυμένα προβλήματα. Η φυσιογνωμία της όμως πρέπει να παραμένει ως κοινωνική συμμαχία και όχι ως συντονισμός μαζικών φορέων.

Το κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής απευθύνεται και σε εργαζόμενους, νέους, γυναίκες της λαϊκής οικογένειας που δεν έχουν ακόμα αποφασίσει τη συμμετοχή τους στο σωματείο του ΠΑΜΕ, στο σύλλογο της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, αλλά προσελκύονται στη δράση, στον αγώνα για ένα οξυμένο τοπικό πρόβλημα. Και αυτοί οι εργαζόμενοι είναι καλοδεχούμενοι. Πρέπει να αγκαλιαστούν από τη Λαϊκή Επιτροπή, να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή τους στον αγώνα.

Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες δρουν με συνέπεια, ώστε να μη χάνεται ο ταξικός χαρακτήρας του εργατικού κινήματος, ο κοινωνικός χαρακτήρας της συμμαχίας και ταυτόχρονα να ωριμάζουν νέες εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, ιδιαίτερα νεότερων ηλικιών. Με υπομονή και σταθερότητα εξηγούμε γιατί δεν είναι στενότητα η εμφάνιση του ΠΑΜΕ ως ταξικού πόλου στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, της ΠΑΣΥ στο αγροτικό κλπ.

Φυσικά η ζωή είναι πολύπλοκη. Υπάρχουν μέχρι σήμερα αρκετά παραδείγματα όπου εσκεμμένα διάφοροι, κυρίως οπορτουνιστές, διαγραμμένοι για ιδεολογικοπολιτικούς λόγους από το ΚΚΕ, εμφανίζονται σε συνελεύσεις και δραστηριότητες Λαϊκών Επιτροπών για να κάνουν τη μόνιμη αντι-ΠΑΜΕ, αντι-ΚΚΕ δουλειά τους και να φωνασκούν ύστερα οι τυχοδιώκτες για «απομονωτισμό» του ΚΚΕ, για άρνηση της «αριστερής συμμαχίας».

Τα στελέχη και τα μέλη του Κόμματος έχουν ευθύνη για την εξέλιξη των Λαϊκών Επιτροπών, για τη διατήρηση της αυτοτέλειας του κάθε φορέα που συμμετέχει σε αυτές. Και βέβαια διατηρούν την αυτοτέλεια του Κόμματος, την ιδεολογική - πολιτική ζύμωση, τη φροντίδα των Κομματικών Οργανώσεων για την απόκτηση νέων επαφών, την κατάκτηση στενών δεσμών με ευρύτερες εργατικές και λαϊκές μάζες στο χώρο τους, με αξιοποίηση ανθρώπων που κινούνται γύρω από τις Λαϊκές Επιτροπές. Οι Κομματικές Οργανώσεις συνδυάζουν τη δράση τους μέσα στις Λαϊκές Επιτροπές με την αυτοτελή δράση του Κόμματος, π.χ. την οργάνωση συσκέψεων με εργαζόμενους που γνωρίζουν μέσα από τη δράση των Λαϊκών Επιτροπών, των συνιστωσών της κλπ.

Τα μέλη του Κόμματος αποκτούν τη δυνατότητα μέσα από τη δραστηριότητα των Λαϊκών Επιτροπών να γνωριστούν με νέους αγωνιστές και αγωνίστριες, να διαμορφωθούν προϋποθέσεις στρατολογίας, οικοδόμησης νέων ΚΟΒ.

ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΕΙΡΑ

Η ΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Οι Λαϊκές Επιτροπές δε χρειάζεται να αναπαράγουν πιστά το ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης και τις μορφές που χρησιμοποιούνται σε πανελλαδικό και περιφερειακό επίπεδο από ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ, μόνο και μόνο γιατί σε κάποιες διοικήσεις των οργανώσεων που εκπροσωπούνται υπάρχει η ανάλογη πλειοψηφία. Το κοινό τους σημείο με την κορυφή είναι ότι οι επιτροπές από τα κάτω έχουν κοινωνικοταξική φυσιογνωμία δηλαδή πατάνε πάνω στο κοινό πλαίσιο δράσης εργατικών σωματείων, σωματείων ή επιτροπών της ΠΑΣΕΒΕ, αγροτικών συλλόγων που ανήκουν στην ΠΑΣΥ ή επιτροπών αγροτών που συσπειρώνονται στον έναν ή άλλο βαθμό στην ΠΑΣΥ, φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων και επιτροπών αγώνα που συμμετέχουν στο ΜΑΣ, γυναικείων συλλόγων ή ομάδων γυναικών που ανήκουν ή είναι κοντά στην ΟΓΕ.

Το γεγονός ότι το εργατικό σωματείο είναι η πρωτοπορία της κοινωνικής συμμαχίας, δε δικαιολογεί παρεμβάσεις του στη λειτουργικότητα και αυτοτέλεια των άλλων οργανώσεων. Βεβαίως χρειάζεται να συσκέπτονται, να αποφασίζουν συλλογικά για το αν και γιατί χρειάζεται μια κοινή κινητοποίηση. Σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται εκλεγμένος ή εκλεγμένη σε ΔΣ να μαθαίνει από το «Ριζοσπάστη» για μια κοινή κινητοποίηση, χωρίς να έχει προηγηθεί η συζήτηση και κατάληξή της στο αντίστοιχο ΔΣ.

Εάν σε μια συνοικία, επαρχιακή πόλη, δεν υπάρχουν σχολές ΑΕΙ ή ΤΕΙ ή φοιτητική εστία ή λέσχη, δεν έχει λόγο ύπαρξης το ΜΑΣ σε αυτή τη Λαϊκή Επιτροπή. Εάν όμως υπάρχει ομάδα φοιτητών, σπουδαστών, ιδιωτικών σχολών, ΙΕΚ κλπ., μπορούν να συγκροτηθούν, να συσπειρωθούν, να οργανωθούν τοπικά και να βρουν έκφραση στη Λαϊκή Επιτροπή.

Ορισμένοι φορείς που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο δήμων, όπως οι Ενώσεις και οι Σύλλογοι Γονέων, μπορούν να συντονίζονται και να διαμορφώνουν κοινή δραστηριότητα με τις Λαϊκές Επιτροπές, χωρίς να εντάσσονται σε αυτές, αφού αυτές εκφράζουν κοινωνική συμμαχία. Οι εκλεγμένοι σε Συλλόγους και Ενώσεις Γονέων, που είναι από τους πιο μαζικούς και δραστήριους σε πολλές συνοικίες, πρέπει να αποκτούν επαφή με τις Λαϊκές Επιτροπές, να συμμετέχουν και να βοηθούν, να προσανατολίζουν και τη δράση της Λαϊκής Επιτροπής στα ζητήματα της παιδείας, των σχολείων της περιοχής τους. Μπορούν Ενώσεις Γονέων, το Συντονιστικό των Μαθητών μαζί με τις Λαϊκές Επιτροπές να κάνουν και κοινές εκδηλώσεις, να συντονίζουν τη δράση σε κινητοποιήσεις για τα σχολεία, κοινές συσκέψεις κλπ. Υπάρχει τέτοια θετική πείρα από τις Λαϊκές Επιτροπές στην Πολίχνη και στον Εύοσμο της Θεσσαλονίκης, αλλά και αλλού.

Στις διαδικασίες συγκρότησης της Λαϊκής Επιτροπής σε επίπεδο μιας πόλης, μιας μεγάλης συνοικίας, η πείρα έχει δείξει ότι βοηθάει να προηγούνται γενικές συνελεύσεις όλων των φορέων, όπου μπορούμε να βάλουμε το ζήτημα, με προτεραιότητα σε αυτούς που είμαστε πλειοψηφία (σωματεία, σύλλογοι κλπ.). Να γίνεται συζήτηση για την αναγκαιότητα και το πλαίσιο της κοινής δράσης, να παίρνονται αποφάσεις κλπ. Είναι θετικό οι ίδιοι οι φορείς που παίρνουν την πρωτοβουλία, να προχωρούν σε πλατύ κάλεσμα για συνέλευση, μαζική σύσκεψη με σκοπό τη συζήτηση των στόχων και τη διαμόρφωση-συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής. Οπου προετοιμάζεται η δουλειά, με γενικές συνελεύσεις, συσκέψεις σε γειτονιές κλπ., έχει καλύτερα αποτελέσματα. Μάλιστα σε κάποιες πόλεις έγιναν κάποιες λαϊκές συνελεύσεις στις πλατείες.

Η έκφραση της λαϊκής συμμαχίας, που μπορεί να έχει ξεκινήσει και αποτυπωθεί με μια ολιγομελή Λαϊκή Επιτροπή σε μια πόλη, δήμο ή συνοικία, πρέπει να απλώνεται σαν χταπόδι, να αποκτά πλοκάμια παντού, να δικτυώνεται παντού. Αυτό δεν αφορά μόνο τις μεγάλες πόλεις ή μεγάλες συνοικίες αστικών κέντρων που έχουν 50 και πλέον χιλιάδες πληθυσμό, αλλά και μικρότερες επαρχιακές πόλεις των 10 και 20 χιλιάδων.

Εάν η Λαϊκή Επιτροπή, η συμμαχία, δε δικτυώνεται στους χώρους δουλειάς, σε όλες τις γειτονιές, ακόμα και σε οικοδομικά τετράγωνα, με επιτροπές αγώνα ακόμα και για ένα πρόβλημα οξυμένο που προκύπτει, με επιτροπές αλληλεγγύης, επιτροπές ανέργων, ομάδες ετοιμότητας και επαγρύπνησης, σήμερα για το κόψιμο του ρεύματος, αύριο για κάτι άλλο κ.ο.κ., τότε δε θα πετύχει το στόχο της. Εκεί πρέπει να κατευθύνεται η δράση μας, με αιχμή φυσικά τους χώρους δουλειάς. Οσο δεν απλώνεται αυτή η δουλειά, δε δικτυώνεται σε χώρους και γειτονιές, η Λαϊκή Επιτροπή θα αποστεώνεται, θα απονευρώνεται, θα φυλλορροεί, θα κινητοποιούνται μόνο οι κομματικές δυνάμεις.

Η διεύρυνση της δράσης σε γειτονιές και χώρους θα ανοίγει νέους ορίζοντες, νέες δυνατότητες πρόσβασης και ένταξης νέων δυνάμεων στα σωματεία, στους συλλόγους, στα παραρτήματα σωματείων, στις επιτροπές εργαζομένων, ανέργων κλπ. Εδώ πρέπει να παλεύουμε για να οργανωθούν τέτοιες δυνάμεις. Π.χ. να γίνει αφορμή να φτιαχτεί μια σωματειακή επιτροπή, μια ομάδα, ένας πυρήνας σε ένα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς, μια ομάδα γυναικών σε μια εργατογειτονιά, μια επιτροπή αγώνα αγροτών σε ένα χωριό. Ακόμα κι αν αυτό δε γίνει κατορθωτό αμέσως, μπορούν σε πρώτη φάση, ξεχωριστοί συνδικαλιστές, μέλη σωματείων εάν υπάρχουν, απλοί δραστήριοι εργάτες, υπάλληλοι, επαγγελματίες, αγρότες κλπ. που εκφράζουν από την κοινωνικοταξική τους θέση δυνάμεις της συμμαχίας, να συμμετέχουν στις επιτροπές, να δουλέψουν δραστήρια για την παραπέρα διεύρυνση και ανάπτυξή τους, έστω κι αν διαφέρει ο βαθμός συνειδητοποίησης του κοινού πλαισίου ή αν είναι σε ανώριμο ακόμα επίπεδο η αναγκαιότητα της στρατηγικής στόχευσης για εργατική - λαϊκή εξουσία.

Σταθερός προσανατολισμός στο εργατικό κίνημα και τη λαϊκή συμμαχία σημαίνει σταθερό προσανατολισμό στην ανάπτυξη της δουλειάς των κλάδων, των κλαδικών συνδικάτων στις συνοικίες, στην κατεύθυνση της δημιουργίας παραρτημάτων, εγγραφής νέων μελών, συγκρότησης επιτροπών - ομάδων - πυρήνων των συνδικάτων στις γειτονιές, αντίστοιχα στους ΕΒΕ και τους φτωχούς αγρότες, στους νέους και στις γυναίκες, μέσα από το άνοιγμα της δράσης των Λαϊκών Επιτροπών.

Σε αρκετές γειτονιές έχουν δημιουργηθεί επιτροπές ανέργων. Αλλού φτιάχνονται επιτροπές αλληλεγγύης που φροντίζουν για τη συμπαράσταση σε αγωνιζόμενους εργάτες, όπως της Χαλυβουργίας ή για τα υποσιτισμένα παιδιά σε σχολεία, τα συσσίτια, την αλληλεγγύη στους αστέγους κ.ο.κ. Ολες αυτές οι μορφές οργάνωσης θα πρέπει να αποκτούν επαφή, να γίνονται στοιχείο της δράσης της Λαϊκής Επιτροπής, να συντονίζεται η δράση τους, να διευρύνεται το πλαίσιο και η συσπείρωση και άλλων δυνάμεων κάτω, στη βάση.

Ολα αυτά δε σημαίνουν σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να οδηγούμαστε σε διάφορα οργανωτικά σχήματα επιτροπών, υποεπιτροπών, γραμματειών κλπ. Δε χρειάζονται ούτε ιδιαίτερα όργανα, ούτε εκπροσώπηση δια εκλεγμένων αντιπροσώπων διάφορων επιμέρους επιτροπών.

Κριτήριο βελτίωσης της δράσης και της αποτελεσματικότητας των Λαϊκών Επιτροπών είναι η μαζικοποίηση, η συμμετοχή στις αποφάσεις και στην οργάνωση των κινητοποιήσεων ευρύτερων εργατικών λαϊκών μαζών και όχι να βγαίνει όλη η δουλειά από τα ίδια, λίγα, κομματικά χέρια.

Η εμπειρία έχει δείξει ότι βοηθάει οι Λαϊκές Επιτροπές να έχουν -εάν υπάρχει αυτή η δυνατότητα- ένα «στέκι» που να είναι σημείο αναφοράς, συνάντησης, ανταλλαγής τηλεφώνων κλπ., χωρίς βεβαίως να ενοικιάζονται γραφεία ή άλλοι χώροι. Το «στέκι» μπορεί να είναι στα γραφεία Εργατικών Κέντρων, σωματείων, συλλόγων ή στην ανάγκη σε κάποιο καφενείο, σε ένα κατάστημα, σε μια ταβέρνα, σε ένα σπίτι εκπρόσωπου της Λαϊκής Επιτροπής κ.ά.

Υπάρχει πολύ καλή πείρα από ορισμένες Λαϊκές Επιτροπές για το πώς οργάνωσαν την επικοινωνία και την ειδοποίηση. Ορισμένες έχουν εκδώσει κάρτες όπου υπάρχουν τα ονόματα και τα τηλέφωνα της ομάδας συντονισμού και ειδοποίησης και τις μοιράζουν στους κατοίκους της περιοχής τους. Η πείρα αυτή μπορεί να γενικευτεί παντού. Η Λαϊκή Επιτροπή γνωστοποιεί με συγκεκριμένα ονόματα, διευθύνσεις, τηλέφωνα, ζητάει να της γίνονται καταγγελίες, προσκλήσεις υπεράσπισης από διώξεις ή άλλα μέτρα. Είναι απαραίτητο ο εργαζόμενος, η λαϊκή οικογένεια στη γειτονιά, στον τόπο δουλειάς να γνωρίζει ότι υπάρχει ένα αποκούμπι, δεν είναι μόνος του.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Στη Λαϊκή Επιτροπή το γενικό κοινό πλαίσιο εξειδικεύεται, συγκεκριμενοποιείται ανάλογα και με το χώρο και την επικαιρότητα. Τα μέτωπα πάλης που προτάσσουν αυτή τη στιγμή οι Λαϊκές Επιτροπές ανταποκρίνονται στα οξυμένα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και στις εξελίξεις. Αφορούν τα νέα μέτρα, τις απολύσεις, την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις, τους μισθούς, τις συντάξεις, το ασφαλιστικό, τα χαράτσια, του φόρους, την υγεία, τα φάρμακα, τα σχολεία, τον υποσιτισμό, τους παιδικούς σταθμούς και άλλα λαϊκά προβλήματα.

Τι χρειάζεται να προσέξουμε: Σε κάποιες περιοχές ξεκίνησαν οι Λαϊκές Επιτροπές με αφορμή τα χαράτσια της ΔΕΗ κλπ. Χωρίς να εγκαταλειφθεί αυτό το μέτωπο, αφού άλλωστε και νέα χαράτσια έρχονται, χρειάζεται να διευρυνθεί η δράση στο σύνολο των υπόλοιπων προβλημάτων, έτσι ώστε ο αγώνας να γίνεται πιο σύνθετος και να πολιτικοποιείται.

Χρειάζεται όλες οι Κομματικές Οργανώσεις, με βάση την πείρα τους, να κωδικοποιήσουν καλύτερα τα διάφορα μέτωπα πάλης και τη δράση τους. Ηδη αρκετές Λαϊκές Επιτροπές μετράνε επιτυχίες στην αντιμετώπιση ζητημάτων, έκτακτης κινητοποίησης, προστασίας των εργαζόμενων. Δεκάδες επανασυνδέσεις ρεύματος σε φτωχόσπιτα έχουν γίνει ή έχουν αποτραπεί συνεργεία της ΔΕΗ από το κόψιμο του ρεύματος, μετά από άμεση κινητοποίηση Λαϊκών Επιτροπών. Ορισμένες επιτροπές συγκέντρωσαν την περίοδο των γιορτών τρόφιμα και τα έδωσαν σε οικογένειες ανέργων, με βάση συγκεκριμένο κατάλογο που κατέγραψαν, ανάλογα με τις ανάγκες. Σχεδόν όλες συμμετείχαν στο κίνημα αλληλεγγύης στους απεργούς της Χαλυβουργίας, με συγκέντρωση τροφίμων, χρημάτων, με ψηφίσματα και εκδηλώσεις αλληλεγγύης. Το ίδιο σε άλλες περιπτώσεις απολυμένων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι Λαϊκές Επιτροπές έχουν παρέμβει και για άλλα ζητήματα, όπως στην περίπτωση του δήμου Λειβαθούς στην Κεφαλονιά, όπου παρενέβησαν και εμπόδισαν πλειστηριασμό. Σχεδόν σε όλες τις πόλεις της χώρας έχουν κάνει παρεμβάσεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας για μια σειρά θέματα, όπως τα 5 ευρώ για εισιτήριο, τη μη παροχή υπηρεσιών σε ανασφάλιστους, τη συρρίκνωση του προσωπικού τους κ.ά. Αρκετές συμμετείχαν στο άνοιγμα των διοδίων σε διάφορα σημεία της χώρας. Εχουν γίνει δράσεις έξω από Εφορίες, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ. Λαϊκές Επιτροπές μαζί με Ενώσεις Γονέων πραγματοποίησαν εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για προβλήματα σε σχολεία, όπως θέρμανσης, έλλειψης βιβλίων, σίτισης παιδιών. Οι περισσότερες Λαϊκές Επιτροπές συμμετείχαν επίσης σε απεργιακές συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια που έγιναν όλο αυτό το διάστημα.

Το επόμενο διάστημα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δουλειά με τους ανέργους, τα διάφορα χαράτσια της εφορίας, τις ανάγκες σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το πρόβλημα του υποσιτισμού σε παιδικούς σταθμούς, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα του νέου μνημονίου κ.ά. Αυτό να εκφράζεται τόσο ως προς το περιεχόμενο διεκδίκησης, όσο και ως προς την ποικιλία των μορφών δράσης και συμμετοχής ευρύτερων λαϊκών μαζών στη συνοικία και στον τόπο δουλειάς. Οι Κομματικές Οργανώσεις, οι κομμουνιστές που δρουν στις Λαϊκές Επιτροπές, έχουν έγνοια, με σωστό και μελετημένο τρόπο, μεθοδικά, να ριζοσπαστικοποιούν το περιεχόμενο, να προσανατολίζουν σωστά, να δημιουργούν ταξικές συνειδήσεις με στόχο την πολιτική διέξοδο. Αυτό δεν υπηρετείται με συνθηματολογική αναφορά, όπου βρεθούν και όπου σταθούν, στη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ
ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Τα κομματικά όργανα και οι ΚΟΒ μπορούν να εξασφαλίζουν τη μελέτη της πείρας και τη βελτίωση της καθοδήγησης, έχοντας καθαρό το στόχο, εξασφαλίζοντας έμπρακτα την πρωτοπόρα δράση, έχοντας προσανατολισμό στην ανάγκη μελέτης όλης της πορείας. Ετσι αναπτύσσονται και οι ικανότητες για έγκαιρη παρέμβαση - διόρθωση - βελτίωση της δουλειάς τους.

Η Κομματική Οργάνωση βεβαίως πρέπει να έχει γνώση για την πολιτική θέση των εργαζομένων που συσπειρώνονται στη Λαϊκή Επιτροπή του χώρου της, αντικειμενικά να εκτιμά τις μεταβολές που γίνονται στην πολιτική επιρροή των αστικών κομμάτων στις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις, στην εξέλιξη της πολιτικής συνείδησής τους. Αυτό όμως δεν πρέπει να γίνεται με προκατάληψη απέναντι σε όσους και όσες συμμετέχουν στις λαϊκές συνελεύσεις και δεν έχουν σταθερά απαλλαγεί από την πολιτική επιρροή των αστικών κομμάτων. Η διάκριση των εργαζόμενων με βάση το αν ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ ή οτιδήποτε άλλο, στο βάθος της συνιστά μια ενσταλαγμένη για χρόνια κοινοβουλευτική αντίληψη για την ταξική πάλη, εκφράζει μια εδραιωμένη συνήθεια, την οποία πρέπει συνειδητά να την αντιπαλέψουμε. Αυτό αφορά όλους τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες σε όποια οργάνωση και αν ανήκουν, αλλά ιδιαίτερα πρέπει να το προσέξουν οι οργανώσεις που δουλεύουν σε εδαφική βάση, στη συνοικία, στην κωμόπολη, στο χωριό, γιατί σε αυτές τις οργανώσεις είναι πιο εμπεδωμένη η συνήθεια να υπάρχει πολιτική επαφή με τον κόσμο μόνο ή κυρίως σε περιόδους εκλογικών μαχών, συνήθεια που πρέπει να αντιπαλέψουμε και να ξεπεράσουμε.

Να είμαστε σταθερά προσηλωμένοι στο ταξικό κριτήριο ως προς τις προτεραιότητες και επιλογές προσέγγισης, δραστηριοποίησης, ένταξης στην πάλη μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές, δηλαδή σε βιομηχανικούς εργάτες, εμποροϋπάλληλους, καθηγητές, κτηνοτρόφους, μικρούς αγρότες, έμπορους-βιοτέχνες, γυναίκες, νέους σε ηλικία κλπ.

Είναι ευθύνη των Κομματικών Οργανώσεων η καλή οργάνωση της δουλειάς, η καθοδήγηση της υπόθεσης της συγκρότησης, της λειτουργίας της Λαϊκής Επιτροπής, του ανοίγματος της δράσης της. Συνολικά για τη συγκρότηση, τη λειτουργία της Λαϊκής Επιτροπής, απαιτείται καλή προετοιμασία κάθε Κομματικής Οργάνωσης. Να νοιώθει η κάθε ΚΟΒ υπεύθυνη στο χώρο της για κάθε ζήτημα, κάθε εξέλιξη, κάθε πρόβλημα που προκύπτει στη Λαϊκή Επιτροπή. Σε αυτή την υπόθεση διατάσσονται κατάλληλες δυνάμεις από την πλευρά του Κόμματος, συντρόφισσες και σύντροφοι ικανοί να αντεπεξέλθουν στη συζήτηση, στην αντιπαράθεση, στις δυσκολίες, με ικανότητα δράσης με την πολιτική του Κόμματος, αδιάλλακτοι σε θέματα αρχών, ευέλικτοι στην από κοινού δράση με μη κομμουνιστές, ανυποχώρητοι αλλά και ικανοί στη στήριξη της μοναδικής φιλολαϊκής διεξόδου, της εργατικής λαϊκής εξουσίας, ικανοί οργανωτές αγώνων.

Απαιτείται καλή προετοιμασία των ΚΟΒ του χώρου. Να προηγείται συζήτηση, εξοπλισμός, χρεώσεις και καθήκοντα συγκεκριμένα για τον καθένα. Η Λαϊκή Επιτροπή, ο κάθε μαζικός φορέας δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως παράρτημα της ΚΟΒ, του Κόμματος. Εχει την αυτοτέλειά του. Ο καθοδηγητικός ρόλος του Κόμματος δεν έχει σχέση με εντολές διεκπεραίωσης ή με λεπτομερή σχεδιασμό όλης της δραστηριότητας της Λαϊκής Επιτροπής. Με ευθύνη των καθοδηγητικών οργάνων των εδαφικών οργανώσεων του Κόμματος να λύνονται ζητήματα που αφορούν την καθοδήγηση των δυνάμεών μας στις Λαϊκές Επιτροπές, να αντιμετωπίζονται ζητήματα συντονισμού με τις κλαδικές οργανώσεις του Κόμματος που καθοδηγούν δυνάμεις σε εργασιακούς χώρους και σε κλαδικά σωματεία.

Κάθε μέλος του Κόμματος που συμμετέχει μέσω σωματείων ή άλλης οργάνωσης σε Λαϊκή Επιτροπή γίνεται η ψυχή της - καθοδηγητής νέων αγωνιστών, με φροντίδα και πειθώ, με συλλογικότητα στη δράση, με στόχο την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας και της ευθύνης στον αγώνα. Οι ΚΟΒ του Κόμματος θα πρέπει γι’ αυτή τη δουλειά να επιλέγουν τους πιο δραστήριους, ακούραστους και πρωτοπόρους συντρόφους.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Οπωσδήποτε όλα τα παραπάνω ζητήματα δεν πρέπει εμείς ως κομουνιστές να τα βλέπουμε στατικά, με βάση μόνο τη σημερινή κατάσταση, την επικαιρότητα, το υπάρχον «πολιτικό σκηνικό».

Οι Λαϊκές Επιτροπές και οι κομμουνιστές, δρώντας πρωτοπόρα μέσα από αυτές, πρωτοστατούν σε συνθήκες κίνησης μαζών, ώστε σύντομα, μέσα σε λίγες ώρες να δημιουργηθούν πολλές νέες Λαϊκές Επιτροπές αγώνα με καθήκοντα οργάνωσης της πάλης, της περιφρούρησης, των καταλήψεων. Να εξελιχθούν αυτές οι επιτροπές λαϊκού αγώνα ως λαϊκοί θεσμοί γεννημένοι από τα κάτω, ως ώριμα εργαλεία της λαϊκής ανάγκης για δράση και αντεπίθεση, με ψυχή τους κομμουνιστές. Να εξελίσσονται συνεχώς, με βάση τα γεγονότα, το συσχετισμό, την κίνηση μαζών, στις ανάλογες συνθήκες να μετατραπούν σε υποκείμενα της επαναστατικής δράσης.

Συνολικά η αντίληψή μας και η δράση μας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να μένει και να υποκλίνεται στο αυθόρμητο, στο ανοργάνωτο, όπου εμφανίζεται, αλλά να το αξιοποιεί, υποτάσσοντάς το στην οργανωμένη σχεδιασμένη δράση, με πυρήνα την εργατική τάξη, πρώτ’ απ’ όλα το βιομηχανικό προλεταριάτο. Ταυτόχρονα η δράση μας και η αντίληψή μας δεν πρέπει να μένει κολλημένη σε σχήματα, σε «κουτάκια», στο τι έχουμε μάθει μέχρι τώρα ή μόνο ποια είναι η πείρα του χθες, αλλά συνεχώς η πρωτοπορία να εναρμονίζει αυτή με ό,τι καινούργιο προβάλλει η ζωή και η ταξική πάλη.

3 σχόλια :

 1. 0 Δ. Κουτσούμπας τα λέει σαφώς καλύτερα από τους "Αριστεροπλατφορμίστες" για τις "Λαϊκές επιτροπές". Όμως οι σύντροφοί του αλλιώς τις οικοδομούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Η απάντηση είναι:
   Ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις.

   Διαγραφή
 2. Οι πλατφορμιστές οραματίζονται επαφές με την Ανταρσύα.
  Οι "αμεσοδημοκράτες" ονειρεύονται επαναφορά των πλατειών σε "μη μικροαστική" μορφή και με..χωρίς ελληνικές σημαίες.
  Και οι δύο έχουν μείνει στο 2010-11 και αν κρίνει κανείς από τα συνθήματα που προτάσσουν, πιθανώς και στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα.
  Και οι δύο κατηγορούν τον κόσμο ότι είναι "στον καναπέ του", και το λένε αυτό υπονοώντας ότι είναι βλάκας.
  Δεν βρισκόμαστε ούτε στο '10 ούτε στο '11. Ο κόσμος μπορεί να καταλάγιασε την δράση του στα μικρά κινήματα, όμως μεταθέτοντας τον αγώνα στο πολιτικό επίπεδο ("συμπύκνωση της οικονομίας"), κάνοντας το Συριζα αξιωματική αντιπολίτευση, δεν σημαίνει ότι έγινε βλάκας, αλλά ότι περιμένει συνολικότερες απαντήσεις για το μέλλον της χώρας και όχι για το μέλλον του τάδε ή του δείνα αγώνα για κάποιο μικρο"κεκτημένο"..
  Αν θέλουμε τον κόσμο να μην είναι στον καναπέ του ας φτιάξουμε (αφού πρόκειται για Συριζαίικο μπλογκ) ένα δημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ με το λόγο στα μέλη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ