ο ..."εξηλεκτρισμός" του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ |
Ως γνωστόν ο Αύγουστος, ο μήνας που ο λαός κάνει τα μπάνια του, είναι ο μήνας που επιλέγουν παραδοσιακά οι κυβερνήσεις στην χώρα μας να περάσουν αιφνιδιαστικά μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων. Τα επιτελεία της Κουμουνδούρου με μια ευρηματική κίνηση που συνδυάζει αυτές τις παραδόσεις των ντόπιων αστικών κυβερνήσεων με τις γνήσιες παραδόσεις της κομμουνιστικής Αριστεράς προχώρησαν αυγουστιάτικα στην κατασκευή της "σοσιαλιστικής τάσης".
Ποιές είναι αυτές οι παραδόσεις της Αριστεράς; Από την εποχή του ΕΑΜ ως την version 2.0 του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, τα επιτελεία επιβάλουν την ηγεμονία τους με όρους που εξασφαλίζουν την κυριαρχία τους ώστε να έχουν και πλήρη έλεγχο των πολιτικών μορφωμάτων και να μην επιδέχεται καμία αμφισβήτηση η εξουσία τους. Ποίος θυμάται σήμερα το "Σοσιαλιστικό Κόμμα Ελλάδας", την "Ένωση Λαϊκής Δημοκρατίας" και το "Αγροτικό κόμμα Ελλάδας" που ήταν τα συνιδρυτικά με το ΚΚΕ κόμματα που συγκρότησαν το ΕΑΜ; Ποιός πιστεύει σήμερα ότι το ΠΑΜΕ είναι κάτι διαφορετικό από το ΚΚΕ, ποιός γνωρίζει ότι οι "οικολόγοι εναλλακτικοί" είναι ιδρυτική συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;
Η κατασκευή της "σοσιαλιστικής τάσης" είναι μια κίνηση από τα πάνω που σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε από τα επιτελεία της Κουμουνδούρου για να "ταχτοποιηθούν" οι "ταξινομήσεις" εντός του νέου κόμματος. Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ λειτουργούσε και συνεχίζει να λειτουργεί ως πολιτικός μηχανισμός ως "σύναξη των τσοπαναραίων", δηλαδή μέσα από ένα σχήμα το οποίο προϋποθέτει ότι τα μέλη του ανήκουν σε κάποια συγκροτημένη ομάδα με διακριτή ταυτότητα (οργανωτική και πολιτική). Η παραγωγή πολιτικής είναι μια διαδικασία διαπραγμάτευσης και συναλλαγής ανάμεσα στα επιτελεία αυτών των ομάδων.
Για να ενταχθούν λοιπόν νέα μέλη που προέρχονται κυρίως από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ στις πολιτικές διαδικασίες του νέου ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ θα πρέπει να συγκροτηθούν ως "τάση- κοπάδι" με τους τσοπαναραίους, τα πρόβατα και τα ...τσοπανόσκυλα. Και μιας και δεν προέβησαν σε παρόμοια συγκρότηση με δική τους πρωτοβουλία τα νέα μέλη, αυτή η συγκρότηση προωθείται με τις προτροπές και την ενθάρρυνση των επιτελείων της Κουμουνδούρου, όπως εξάλλου καταμαρτυρεί και η παρουσία του Γραμματέα Δ. Βίτσα στην ιδρυτική συνέντευξη της νέας τάσης. Είχε βέβαια προηγηθεί και το συνέδριο όπου δόθηκε έμπρακτα το μάθημα: Όποιος δεν συμμετέχει σε κάποια "τάση" δεν έχει καμία πιθανότητα να ενταχθεί στις πολιτικές διαδικασίες του νέου κόμματος. Η μη ένταξη της Σ. Σακοράφας σε αυτή την τάση είναι ακριβώς η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα...
Αν διαβάσει κανείς την "ιδρυτική διακήρυξη" της νέας τάσης θα διαπιστώσει ότι φιλοδοξεί να γίνει ο "χώρος υποδοχής" στο νέο κόμμα για τον κόσμο της παραδοσιακής Αριστεράς (πατριωτικής - αντιιμπεριαλιστικής) ο οποίος παραμένει πιστός στα βασικά της ιδεολογήματα αλλά έχει απογοητευτεί από τις πολιτικές πρακτικές των κομματικών μηχανισμών της. Μα αυτό τον ρόλο δεν είχε και το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, το οποίο κατάφερε να ενσωματώσει ένα μεγάλο τμήμα της παραδοσιακής κομμουνιστικής Αριστεράς; Όσο και να προσπαθεί η "αριστερή πλατφόρμα" να χειριστεί την διαμεσολάβηση αυτού του κόσμου της παραδοσιακής Αριστεράς με το νέο κόμμα, η νέα "σοσιαλιστική τάση" είναι αυτή που μπορεί πραγματικά να διεκπεραιώσει αυτό τον ρόλο με μαζικούς όρους. Το ΚΚΕ, το οποίο αποτελεί τον πιο γνήσιο εκφραστή αυτής της παραδοσιακής Αριστεράς, είναι και αυτό που υπέστη και την μεγαλύτερη λεηλασία. Και αυτό το γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, όπως φαίνεται και από το κείμενο κριτικής προς την "σοσιαλιστική τάση" που δημοσιεύεται στον "ριζοσπάστη"...
Ξεκινάς λάθος. Το ΑΚΕ ήταν ιστορικό κόμμα, που κάποια στιγμή ριζοσπαστικοποιήθηκε (αυτό είναι απάντηση και στο σημερινό ΚΚΕ που αρνείται εδώ και λίγα χρόνια ότι μικροαστικά στρώματα και κόμματα μπορούν να ριζοσπαστικοποιηθούν). Η ΕΛΔ αποτέλεσε αριστερή διάσπαση του Φιλελεύθερου Κόμματος του Σοφούλη, το οποίο δεν ήθελε αντίσταση και μάλιστα σε συνεργασία με το ΚΚΕ. Το ΣΚΕ ήταν κόμμα από γνωστούς συνδικαλιστές. Ακόμα και η αριθμητική αναλογία δεν ήταν υπέρ του ΚΚΕ, όπως τώρα με τα ιερατεία του ΣΥΝ. Όμως τότε μέτρησε περισσότερο και η γραμμή και η μαχητικότητα, γι’ αυτό και ο κόσμος του ΕΑΜ προτιμούσε να μπει στο ΚΚΕ κυρίως.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέραν αυτού, γιατί τα βάζεις με ένα δια ψήφου κατοχυρωμένο δικαίωμα των μελών στο νέο μας κόμμα; Δεν πρέπει να υπάρχουν τάσεις; Γιατί η επιχειρηματολογία σου περί «ανάγκης για τσοπάνη» εκεί οδηγεί. Αυτό, βέβαια, λειτουργεί και αντίστροφα. Δηλαδή θέλεις (θες δε θες, χρειάζεται) αρχηγός, και κατά τα άλλα «αμεσοδημοκρατικές λειτουργίες»;
Από την άλλη, η «συνέχεια» της επιχειρηματολογίας σου οδηγεί και κατά της αναγκαιότητας ύπαρξης κομμάτων (αφού κι αυτά, «στάνη» είναι).
Αλλά και πάλι, ο αμεσοδημοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ που ονειρεύεσαι ταυτίζεται μόνο με μονάδες-μέλη;
Λες μετά, «Μα αυτό τον ρόλο δεν είχε και το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, το οποίο κατάφερε να ενσωματώσει ένα μεγάλο τμήμα της παραδοσιακής κομμουνιστικής Αριστεράς;». Το διάβασα και ανάποδα αυτό που έγραψες, αντιστρέφοντας το υποκείμενο και βάζοντας στη θέση του το «μεγάλο τμήμα της παραδοσιακής κομμουνιστικής Αριστεράς» το οποίο ενσωμάτωσε το ΠΑΣΟΚ. Και συμφώνησα, γιατί ο ΠΑΣΟΚισμός είναι μέσα μας, είτε συνεργαζόμαστε με ΠΑΣΟΚους είτε όχι.
Εν κατακλείδι, διαφωνώ και με την πολιτική σου ένσταση (ότι δεν χρειάζεται τάση) και το επιχείρημά σου (για να απορροφήσει τους ΠΑΣΟΚους). Πρώτον, γιατί και εσύ και οι Μητροπουλαίοι έχετε την ψευδαίσθηση ότι οι πρώην ΠΑΣΟΚοι θα τους προτιμήσουν. Λάθος. Όποιος έχει Πασόκους στην Ο.Μ. του, βλέπει ότι όχι μόνο είναι από τους πιο λογικούς μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ότι είναι από τους πλέον ριζοσπαστικοποιημένους. Δεύτερον, γιατί δεν είναι δα και πολλοί όσοι προτιμούν να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ ή, και γενικά, σε κόμματα. Δεν είμαστε στο ’81. Η σχέση κόμματος-πολίτη έχει αλλάξει. Και η ένταξη στο κόμμα, ελέω μικροαστισμού και νεοφιλελευθερισμού (ατομικισμού-ψευτομαγκισμού-ελληναραδισμού-ψευτοκουλτουριαρισμού) που εμπότισε 30 χρόνια τώρα το μυαλό του Έλληνα, θεωρείται, όντως, ένταξη σε «στάνη».
Θα συμφωνήσω ωστόσο με την παρατήρησή σου ότι έγινε σε συνεννόηση ή και με την ενεργό ενθάρρυνση του ιερατείου του βρικόλακα ΣΥΝ. Εντούτοις, θα έπρεπε να γράψεις και τον λόγο που έχει να κάνει με τα εσωκομματικά, ο οποίος δεν είναι φυσικά «για να πνίξει τον αμεσοδημοκρατικό ΣΥΡΙΖΑ εν τη γεννέση του»..
Τώρα που κατακτήσαμε την δημοκρατία των σοβιέτ μας έμεινε μόνον ο εξηλεκτρισμός.Πιό σωστό θα ήταν στην εικονογράφηση να βάλεις ένα μια εικόνα με λαμπήρα ΝΕΟΝ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρτε το χαμπάρι, δουλεύετε με δανεικό πολιτικό κεφάλαιο, που αν δεν το πάρετε στα σοβαρά υπόψη, θα σας φύγει και τότε θα ξαναζήσετε τους συγκινητικούς σας αγώνες για είσοδο στη Βουλή...Άντε, συνέλθετε λίγο από τον πολιτικό σας νεοπλουτισμό, ο κόσμος σας βαρέθηκε
ΑπάντησηΔιαγραφή