ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Το ΚΚΕ αλλάζει γραμμή!...




Η «πολιτική γραμμή» σε αντιδημοκρατικούς κομματικούς μηχανισμούς διαμορφώνεται από τα κομματικά ιερατεία και όχι στα κομματικά συνέδρια. Ο προσυνεδριακός διάλογος για το 19ο συνέδριο του ΚΚΕ ο οποίος ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ήταν μια κομματική διαδικασία η οποία αποβλέπει σε επικοινωνιακές ανάγκες: Να καταγράψει ότι υπάρχει πράγματι «διάλογος», ότι η «βάση» του κόμματος συμμετέχει στην διαμόρφωση της γραμμής αλλά ταυτόχρονα να περιφρουρήσει την «ενότητα» του κομματικού μηχανισμού κάτω από αυτό το δημοκρατικό προσωπείο. 

Όποιος έχει παρακολουθήσει την ιστορία των τριτοδιεθνιστικών κομμουνιστικών κομμάτων γνωρίζει ότι οι μεγάλες αλλαγές στην «γραμμή» δεν γίνονται στα συνέδρια, αλλά πριν ή μετά απ’ αυτά. Τα κομματικά συνέδρια επικυρώνουν απλά αυτές τις αλλαγές: Η επικύρωση δεν αφορά κυρίως σε αλλαγές των λεκτικών διατυπώσεων στα κείμενα των «θέσεων» και των «προγραμμάτων», αλλά στις αλλαγές των προσώπων και κυρίως του «Γραμματέα».

Η κομμουνιστική παράδοση μας λέει ότι όταν αλλάζει ο «Γραμματέας», αλλάζει και η «γραμμή». Αυτό δεν συμβαίνει μόνο στα κομμουνιστικά κόμματα, αλλά και στα αστικά. Αφορά στο γεγονός ότι η «γραμμή» παράγεται πίσω από τις κουρτίνες. Δεν είναι μια ανοικτή και δημόσια διαδικασία. Σε κλειστά γραφεία καθορίζονται οι πραγματικοί «στόχοι» και οι «προτεραιότητες», διαμορφώνονται οι «ταχτικές» και ακολούθως προσδιορίζεται ο «δημόσιος λόγος», ο οποίος υπηρετεί τις επικοινωνιακές -προπαγανδιστικές ανάγκες. Η εκφορά του δημόσιου λόγου λοιπόν είναι ένα επιμέρους στοιχείο της πολιτικής πρακτικής, το οποίο ενδεικτικά και μόνον είναι χρήσιμο για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τους πραγματικούς «πολιτικούς σχεδιασμούς» των επιτελείων.

Με αυτά τα δεδομένα, η αλλαγή του Γραμματέα στο ΚΚΕ είναι η «τομή», η οποία σηματοδοτεί τις πραγματικές αλλαγές σε αυτό τον πολιτικό μηχανισμό και όχι τα κείμενα των αποφάσεων του 19ου Συνέδριου. Σήμερα το ΚΚΕ περνάει κρίση, η οποία απειλεί την ηγετική του ομάδα. Η σεχταριστική αναδίπλωση που καταγράφεται στον προσυνεδριακό διάλογο, δεν αφορά στις θέσεις και στον διάλογο, ο οποίος επικεντρώνεται στο ΑΑΔΜ, αλλά στις αλλαγές του καταστατικού, στο οποίο θεσμοθετείται η απεμπόληση της αντίληψης του «μαζικού κόμματος». Αυτή ήταν μια προβλέψιμη ενέργεια, αφού είναι μονόδρομος για παρόμοιους μηχανισμούς: Αυτοί οι μηχανισμοί έχουν ως 1ο ταχτικό στόχο στον οποίο υποτάσσουν όλους τους άλλους, την εξασφάλιση των όρων αναπαραγωγής τους. Στην ομαλή διαδοχή της ηγεσίας λοιπόν αποβλέπει λοιπόν η «φιέστα» του 19ο Συνέδριου και όχι σε «τομές» στην πολιτική γραμμή. Εφόσον ορισθεί ο διάδοχος της Α. Παπαρήγα, χωρίς ρωγμές και τριγμούς στο εσωτερικό της ηγετικής ομάδας, τότε θα τεθεί πραγματικά το ζήτημα των αλλαγών στην πολιτική γραμμή. Και βέβαια, οι αλλαγές αυτές δεν πρόκειται να προκύψουν από δημόσιο ή εσωτερικό « διάλογο»...

Κόντρα λοιπόν στους «οπορτουνιστές», εντός και εκτός του ΚΚΕ, οι οποίοι συντάσσονται για τακτικούς λόγους με την ξεπερασμένη γραμμή του 15ου Συνέδριου και του ΑΑΔΜ, δεν πιστεύουμε ότι το μέλλον του ΚΚΕ εξαρτάται από τις «θέσεις» του Συνεδρίου. Το μέλλον του θα κριθεί από το πόσο η ηγετική ομάδα έχει λάβει τα μηνύματα των καιρών. Αυτό όμως δεν θα φανεί στο Συνέδριο, αλλά μετά από τις «πρωτοβουλίες» που θα αναλάβει ο νέος Γραμματέας…

8 σχόλια :

  1. Καλά εντάξει, πάλι έβγαλες τα απωθημένα σου στην οθόνη μας.
    Αλήθεια,τα "μηνύματα των καιρών" που επικαλείσαι, σημαίνει πως ισχύει και για το ΚΚΕ η περήφανή σου θέση περί "υπέρβασης των συνιστωσών" που παπαγαλίζουν τα μέλη του ΣΥΝ, αφού έκαναν το ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΝ; Θα έπρεπε και το ΚΚΕ να μην υπάρχει ως οργάνωση,αλλά να συγχρωτίζεται στους διαδρόμους της Βαλτετσίου(Κουμουνδούρου), στην "Αθηναϊδα" και σε σάιτ τύπου ίσκρα και αρπρότζεκτ;
    Και για να'χουμε καλό ρώτημα,γιατί έχεις σιωπήσει για τα αίσχη που γίνονται για τις νομαρχιακές στο ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον περαστικός είσαι απ' εδώ και δεν μας διαβάζεις ταχτικά...

      Διαγραφή
  2. Η μεγαλύτερη απάτη που περιέρχεται στα κομμ.κόμματα τύπου κκε,είναι τα συνέδριά τους και ο λεγόμενος δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος.
    Στην πραγματικότητα ο διάλογος σε αυτά τα κόμματα είναι ανύπαρκτος και εξοβελιστέος.
    Στην ουσία πρόκειται για μια στημένη εξ'ολοκλήρου διαδικασία που σπέρνει αυταπάτες ότι τα απλά μέλη έχουν λόγο στη διαμόρφωση της πολιτικής,στρατηγικής και τακτικής,του κόμματος.
    Οι συσχετισμοί που θα διαμορφώσουν τις δυνάμεις του συνεδρίου,ειναι απο τα πρίν συμφωνημένες και μαγειρημένες και σκοπός τους είναι η νομιμοποίηση των απερχομένων και η σταθεροποίηση των καινούργιων αφεντικών.
    Αλλωστε τα ποσοστά που υπερψηφίζουν τις λεγόμενες θέσεις,θυμίζουν ποσοστά σοβιετίας και ως εκ τούτου αποδεικνύουν την γελοιότητα της όλης διαδικασίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάτι δεν καταλάβατε, ο προσυνεδριακός διάλογος ειναι απαραιτητος για να δουν ποιοι διαφωνούν με την επισημη γραμμή και να προλαβουν να τους εξοστρακισουν πριν κάνουν κανενα κακο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωστέ χτεσινός; Τότε, σε παρακαλώ, γράψε κάποιο λινκ στο οποίο να ανέλυες τα ευτράπελα (ως αίσχη) που συνέβησαν για την ανάδειξη νομαρχιακών επιτροπών τουλάχιστον στην Αττική..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα πιο πρόσφατα....

      Το κύριο μέλημά του είναι η αλλαγή του εσωτερικού συσχετισμού με ταχτικές κινήσεις, όπως αναβολή του συνεδρίου, η διαπάλη για την κατάληψη θέσεων στα ενδιάμεσα όργανα και την ΚΕ, η δημιουργία οργανώσεων βάσεις – κλώνων, σε χώρους που έχει εξασφαλίσει τον οργανωτικό έλεγχο, κλπ, κλπ. Ως εκ τούτου, υποτάσσει την πολιτική διαπάλη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ στην υπηρεσία αυτών των ταχτικών στόχων
      Οι “καμμένοι” του ...ΣΥΡΙΖΑ

      “Δώσε θάρρος στον χωριάτη, να σ' ανέβει στο κρεβάτι”. Αυτό ακριβώς συνέβη μετά την 1η Πανελλαδική. Οι φραξιονιστές επέκτειναν την δράση τους. Έβαλαν ως επόμενο στόχο την κατάληψη θέσεων στα ενδιάμεσα όργανα. Κανείς δεν είχε αντιληφθεί την σημασία αυτής της επιμονής, δεδομένου ότι αυτά τα όργανα θα είχαν μικρή θητεία μέχρι να γίνει το 1ο Συνέδριο. Όμως οι φραξιονιστές αλλού στοχεύουν: Στην αναβολή του Συνεδρίου μετά το καλοκαίρι, γιατί εκτιμούν ότι σήμερα ο συσχετισμός είναι εναντίον τους.
      Η ξεφτίλα της συναλλαγής μεταξύ των μηχανισμών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει όρια!

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμε 10:14
    Σωστός.Να μια παράμετρος 'του διαλόγου' που δεν είχαμε σκεφτεί!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΣΟ ΣΑΣ ΠΟΝΑΕΙ ΠΟΥ ΤΟ ΚΚΕ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΡΟΖ.
    ΝΑ ΤΡΙΓΥΡΝΑΕΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΑΕΙ ΤΙΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ ΡΑΙΧ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ