ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Τρία κείμενα που αξίζει να διαβάσετε…


Τα πρώτα καλλιστεία Μις ΕΣΣΔ (1988)

«Οι ιδέες της περεστρόικα

απαντούν στις απαιτήσεις της
αναδιοργάνωσης του σοσιαλισμού,
συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη
της σύγχρονης θεωρίας του
και τον κάνουν πιο ελκυστικό».
Αλέκα Παπαρήγα, Πράβδα, 25.6.1991
Το κεφάλαιο πρέπει να πολλαπλασιάζεται, διαφορετικά παύει να είναι κεφάλαιο, και για να γίνει αυτό ένας ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εργαζομένων πρέπει να απασχολείται στην παραγωγή εμπορευμάτων. Την ίδια στιγμή, όμως, ο ανταγωνισμός ενθαρρύνει ένα αδυσώπητο αγώνα προς την αύξηση της παραγωγικότητας, η οποία επιβάλει την αντικατάσταση ζωντανής εργασίας με φυσικό κεφάλαιο. Αυτή είναι η κύρια εσωτερική αντίφαση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, η οποία τελικά στρέφεται αναγκαστικά εναντίον του. Δηλαδή, αν η παραγωγικότητα είναι τόσο υψηλή που η μάζα του εργατικού δυναμικού να περισσεύει, τότε τίθενται υπό αμφισβήτηση τα ίδια τα θεμέλια της αξιοποίησης του κεφαλαίου. Αυτό ακριβώς αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της δομικής κρίσης στην οποία το παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα έχει μπει από τα τέλη της άνθησης του δεύτερο μισού της μεταπολεμικής περιόδου. 
(από το: Η μετεξέλιξη των κεντρικών τραπεζών σε "bad banks" )  

Κάποιο γεροντάκι που κάθεται σε μια γωνία, που έχει να διαβάσει οικονομικά από το 1980 και έχει μείνει στα παλιά, βήχει ευγενικά και ζητάει τον λόγο για μια στιγμή. Με σεβασμό στην ηλικία του, οι νέοι οικονομολόγοι - σύμβουλοι του επιτελείου, που έχουν διαβάσει όλες τις πρόσφατες μελέτες και τα μοντέλα της ορθόδοξης οικονομικής σκέψης, τον ακούν υπομονετικά:"Εγώ λέω να πάρουμε τα μισά μέτρα. Από τους πρόχειρους υπολογισμούς μου αυτό, σε σχέση με τα σχέδιά σας, θα οδηγήσει σε 14% μικρότερη ύφεση, 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας και πολύ μικρό δημοσιονομικό κόστος. Υπολογίζω, δηλαδή, ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα είναι μόνο 1,2% μεγαλύτερο από ό,τι εσείς σχεδιάζετε".
 (από το: Ο γεροντάκος και οι χρήσιμοι ηλίθιοι )  

…«Δουλειές για όλους!» Αυτό να λέει ο πρόεδρος και οι εκπρόσωποι μας από όταν λαλεί ο κόκορας μέχρι να κοιμηθούνε. Αυτό να κάνουμε σαφές ότι εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και να σκεφτούμε βέβαια το πώς αυτός ο στόχος θα καταστεί εφικτός. Ο χώρος μας δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα πολιτικής επικοινωνίας, αλλά πρόβλημα αριστερής πολιτικής επικοινωνίας. Όχι μόνο πισωγυρίζει, καθώς αδυνατεί να ορίσει την πολιτική ατζέντα, αλλά ακόμα περισσότερο αμφιταλαντεύεται επειδή φοβάται να μετασχηματίσει τη γνωστή ρητορεία του σε ένα μήνυμα θετικό. Η κομμουνιστική υπόθεση δεν αφορούσε μονάχα ένα κάλεσμα για ανυπακοή. Αποτελούσε πάντοτε ένα μήνυμα αντίστασης με ορίζοντα την οικοδόμηση μιας άλλης κοινωνίας. 
(από το: «Δουλειές για όλους». Τόλμη και ατολμία στον λόγο του ΣΥΡΙΖΑ )

2 σχόλια :

  1. Ήταν η εποχή που το κκε,καταγοητευμένο απο τον Γκορματσωφ και τις 'επιτυχίες του',η Παπαρήγα του μοίραζε...τσολιαδάκια.Δεν έχουν τέλος οι ξεφτίλες αυτού του κόμματος,που έχει ακόμα το θράσος να ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί την εργατική τάξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έκανε την αυτοκριτική της η Αλέκα για αυτές τις δηλώσεις και ανακάλυψε ΤΩΡΑ τον ΣΤΑΛΙΝ!...

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ