ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Χρήσιμα διδάγματα από τις εξελίξεις στην Κύπρο για το “κόμμα της δραχμής”



Ο “αδύναμος κρίκος” στην ΕΕ αναδεικνύεται τελικά ότι είναι η Κύπρος. Η τελευταία απόφαση του Eurogroup αποκαλύπτει το χαρακτήρα των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων και αναδεικνύει ότι το ευρώ δεν είναι ταμπού για τα επιτελεία της ΕΕ. Δεν διστάζουν να εξωθήσουν μια χώρα της ΕΕ στην έξοδο από την ΟΝΕ ακολουθώντας τις νεοφιλελεύθερες συνταγές του Γερμανικού κεφάλαιου με την απαίτηση το κόστος εξόδου από την κρίση να βαρύνει την αστική τάξη της Κύπρου και το ρώσικο κεφάλαιο που είναι επενδεδυμένο στο τραπεζικό της σύστημα.


Το δίλημμα του πολιτικού συστήματος του κυπριακού κράτους για την παραμονή της Κύπρου στην ΟΝΕ και ΕΕ ή η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, είναι ένα δίλημμα που αφορά την κυπριακή αστική τάξη και αυτή θα είναι που θα δώσει την απάντηση. Όποια απάντηση και αν δώσει, θα υποστεί απώλειες. Ο λαϊκός παράγοντας απουσιάζει από τις εξελίξεις. Είναι εγκλωβισμένος ανάμεσα στις συμπληγάδες των αστικών στρατηγικών επιλογών, αφού έτσι κι αλλιώς ανεξάρτητα απ' όποια επιλογή και να γίνει, ένα μεγάλο ποσοστό από το κόστος της κρίσης  θα φορτωθεί στα λαϊκά στρώματα και στον κόσμο της εργασίας.

Όμως η επιλογή για την επιστροφή στο “εθνικό νόμισμα” έχει ένα πλεονέκτημα για την κυπριακή αστική τάξη και γιαυτό εκτιμάμε ότι έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνει άμεσα κυρίαρχη επιλογή: Της δίνει μεγαλύτερες δυνατότητες χειρισμών για να μεταφέρει στις πλάτες του κυπριακού λαού το κόστος της κρίσης, το οποίο υφίσταται άμεσα η ίδια, αν εφαρμοστεί η τελευταία απόφαση του Eurogroup. Βέβαια αυτή η αποδέσμευση απο την ΟΝΕ με όχημα το “εθνικό νόμισμα”, δεν σημαίνει ένα βήμα προς την εθνική κυριαρχία και ανεξαρτησία αλλά μεγαλύτερες δεσμεύσεις από το ρώσικο κεφάλαιο και όχι μόνο...

6 σχόλια :

  1. Η Κύπρος είναι πράγματι ο "αδύνατος κρίκος" στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η σημερινή κρίση δείχνει ότι ο πόλεμος των Τραπεζών οξύνεται. Η περίπτωση της Κύπρου αφορά μια πλευρά της σύγκρουσης του ευρωπαϊκού κεφάλαιου με το ρώσικο. Όμως δεν είναι η μοναδική. Το αγγλικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, το οποίο είναι έξω από την ΟΝΕ βρίσκεται σε ανταγωνισμό με το ευρωπαϊκο (που κυριαρχείται από το γερμανικό κεφάλαιο). Αυτός ο ανταγωνισμός την επόμενη περίοδο θα γίνει φανερός και θα μεταφερθεί και στον χώρο της πολιτικής.

    Υ.Γ. Κούρεμα των ιδιωτικών καταθέσεων και μάλιστα πολύ μεγαλύτερο από αυτό που επιβάλει το eurogroup στην Κύπρο είχε γίνει και στην Αργεντινή, (που δεν είχε τρόικα) κα διέλυσε τους μικρομεσαίους αλλά και μερίδες της αστικής τάξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Σόιμπλε σε συνέντευξη στο γερμανικό ARD, αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσσεις που έγινε η δήμευση ποσοστού των κυπριακών καταθέσεων. Δήλωσε ότι "Τόσο ο ίδιος όσο και το ΔΝΤ είχαν προτείνει την εξαίρεση των μικροκαταθετών μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ από το «κούρεμα» των καταθέσεων, αλλά αυτοί που δεν ήθελαν ήταν η κυπριακή κυβέρνηση η ΕΚΤ και η Κομισιόν", προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον κυπριακό λαό και ότι το Βερολίνο θα είχε σεβαστεί τις εγγυημένες καταθέσεις των μικρότερων καταθετών αλλά η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ ήταν κατά: «Ήταν η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι πρέπει να πάρουμε ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων που είναι απαραίτητα για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, από τους ιδιοκτήτες των τραπεζών και τους πιστωτές, αυτό σημαίνει τους επενδυτές». Παράλληλα πρόσθεσε: «Αλλά προφανώς θα είχαμε τηρήσει την εγγύηση καταθέσεων για τους λογαριασμούς μέχρι τα 100.000 ευρώ. Ωστόσο αυτοί που δεν ήθελαν ένα bail-in ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, επίσης η Κομισιόν και η ΕΚΤ, αποφάσισαν αυτή τη λύση και τώρα θα πρέπει να την εξηγήσουν στον κυπριακό λαό».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O υπουργός της Ρωσίας για τα μέτρα του Eurogroup δήλωσε:
    - Αίσχος! Αυτές τις πολιτικές τις γνωρίζουμε πολύ καλά, τις εφάρμοζε η ΕΔΔΔ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα 6 μαγαζιά στην Κύπρο, τα 3 είναι ρώσικα, τα δύο κυπριακά και το 1 αγγλικό. Το 50% (ρώσικα, αγγλικά ) εκτός ΟΝΕ. Επίσης εντός της ΕΕ οι Κύπριακή αστική τάξη έχει περισσότερες σχέσεις με το Λονδίνο παρά τις Βρυξέλες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτο που κρίνεται με την Κύπρο είναι αν θα γίνει επαρχία της Γερμανίας ή επαρχία της Ρωσίας.

    Η απόφαση της κυπριακής αστικής τάξης με ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει δεν θα κριθεί μόνον από το ζήτημα των καταθέσεων, αλλά από από τις κρυφές διαπραγματεύσεις που γίνονται παράλληλα αλλά δεν ανακοινώνονται, όπως ΑΟΖ, άμυνα κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλοι τής ΕΟΣ,


    Και με τον Μενβέντεφ χέρι-χέρι; Μπράβο, μπράβο! Άιντε και εις ανώτερα!


    Τα λέμε (μέχρι τότε: καλά κρασά!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ