(με αφορμή το άρθρο “ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛ/ΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ” του γνωστού στελέχους ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΕΥΤΕΡΑΚΗ που δημοσιεύτηκε στην iskra.gr )
Ο Γιάννης Δραγασάκης σε μια συνέντευξή του στην «εποχή» λέει αρκετές αλήθειες, αλλά με κομψό τρόπο όπως είθισται για ένα ηγετικό στέλεχος:
Τα βήματα που έγιναν ως τώρα με κάνουν αισιόδοξο. Όμως υπάρχουν πράγματα που με προβληματίζουν. Για παράδειγμα, διαβάζω απόψεις που εξιδανικεύουν το «δημοκρατικό χαρακτήρα του ΣΥΝ» και το ρόλο των τάσεων. Αυτό, στην καλύτερη περίπτωση, είναι αυθαίρετος υποκειμενισμός. Ο ΣΥΝ δεν ήταν ο «ναός της δημοκρατίας», όπως ακούω. Είχαμε εν πολλοίς μια τυπική δημοκρατία, μια δημοκρατία των τάσεων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, των μηχανισμών. Και η δημοκρατία των τάσεων αντιστρατεύεται τη δημοκρατία των μελών. Αν θέλουμε να κάνουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ των μελών, όπως ακούω να λέγεται, τότε πρέπει να θεσμοθετήσουμε συγκεκριμένα μέτρα. Δεν θέτω θέμα να καταργήσουμε τις τάσεις, τα ιδεολογικά ρεύματα κ.λπ. Όμως πρέπει να αποσαφηνιστούν τα όρια της δράσης και της λειτουργίας τους, ούτως ώστε να υπάρχει χώρος για ένα μέλος που δεν θέλει να ανήκει σε καμιά συνιστώσα, που θέλει να είναι απλά μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, να μπορεί να ασκεί ισότιμα τα δικαιώματά του. Αν επιτραπεί στις τάσεις να λειτουργούν ως κόμματα εντός του κόμματος, τότε ξεχάστε τα περί «Δημοκρατικού Κόμματος» ή «Κόμματος των Μελών». Εκείνο που θα προκύψει στην περίπτωση αυτή θα είναι ένα αρχηγικό κόμμα, στο οποίο ένας, τυπικά μόνο, ισχυρός αρχηγός θα διαπραγματεύεται διαρκώς τη θέση του με τις τάσεις και τους μηχανισμούς. Για να αποτρέψουμε έναν τέτοιο εκφυλισμό, που είμαι βέβαιος πως κανένας δεν επιθυμεί, πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κόμμα αξιών και αρχών που θα λειτουργεί με ισονομία ως η θεσμική έκφραση της δημοκρατίας των μελών. Ένα κόμμα «ορχήστρα», όπως έλεγε ο Λένιν, με πολλαπλότητα «οργάνων» και ρόλων, με κοινή όμως «παρτιτούρα», που θα λειτουργεί υπό τον διαρκή έλεγχο του «κοινού», μια «ορχήστρα τζαζ», όπως συμπληρώνει ο Τέρι Ίγκλετον, ικανή να αυτοσχεδιάζει στη βάση, όμως, ενός κοινά συμφωνημένου ρυθμού.
Ένα τρίτο πρόβλημα, που το έζησα και ως μέχρι τώρα υπεύθυνος της επιτροπής προγράμματος, είναι ότι πρέπει να αναπτυχθεί εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ ο διάλογος, ο ουσιαστικός διάλογος. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε μέχρι τώρα ως ένας χώρος κατάθεσης απόψεων. Δηλαδή κατατίθεται η άποψη α, κατατίθεται η άποψη β, η οποία συνυπάρχει με την α, αλλά δεν υπάρχει εσωτερικός διάλογος. Οι απόψεις λειτουργούν ως σύμβολα διαφοροποίησης, ως στοιχεία διαφορετικών ταυτοτήτων παρά ως συνεισφορές στον κοινό προβληματισμό. Ή, ακόμη χειρότερα, ο όποιος διάλογος γίνεται με την αποσιώπηση των διαφορετικών απόψεων ή με χαρακτηρισμούς. Ορισμένοι μάλιστα ειδικεύονται σ’ αυτούς τους τελευταίους. Με αυθαιρεσία που θα ζήλευε ο Στάλιν, βαθμολογούν διαρκώς την αριστεροσύνη των άλλων, νομίζοντας πως έτσι εξασφαλίζουν οι ίδιοι το εισιτήριο για την είσοδό τους στον «παράδεισο» της μετά θάνατον δικαιωμένης Αριστεράς.
Θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε με πιο αναλυτικό τρόπο μερικά ζητήματα απ’ αυτά που θίγει, διερευνώντας και άλλες διαστάσεις τους. Η πρώτη σημαντική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ σημειώθηκε ήδη πριν ξεκινήσει η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπεται να γίνει ένα μαζικό κόμμα στο άμεσο μέλλον. Η οργανωτική αύξηση των μελών του δεν είναι ανάλογη της αύξησης της εκλογικής του δύναμης. Ο κόσμος που προσήλθε πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι κυρίως κόσμος μεγάλης ηλικίας που είχε στο παρελθόν αποστασιοποιηθεί οργανωτικά από τους πολιτικούς σχηματισμούς της Αριστεράς.
Παρ’ όλα αυτά, σήμερα τα 2/3 των μελών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν οργανική ένταξη σε κάποια από τις συνιστώσες του. Αυτό το δεδομένο αντιστρέφεται μέσα από την διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων, όπου η κυριαρχία των συνιστωσών και πρώτα απ’ όλα του ΣΥΝ είναι ήδη εξασφαλισμένη στο σώμα των αντιπροσώπων της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Το κλίμα και ο διάλογος που θα διεξαχθεί στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά απ’ αυτά που είχαν στις συνελεύσεις των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων. Οι μηχανισμοί ενδιαφέρονται πως θα εκλέξουν περισσότερους αντιπροσώπους και πως θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερη αντιπροσώπευση στα κεντρικά όργανα και όχι πως θα γίνει ένας πραγματικός και γόνιμος διάλογος πάνω στα ανοικτά πολιτικά ζητήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές πλατφόρμες πάνω σε αυτά, ο διάλογος στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή των αντιπροσώπων δεν έγινε με βάση αυτές τις θέσεις.
Οι “fast track” διαδικασίες για την συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ υποβοήθησαν αυτές τις πρακτικές, αφού εκ των πραγμάτων εμποδίζουν την παραγωγική συμβολή των μελών στο διάλογο για τις “προγραμματικές θέσεις”, που θα οδηγούσε στον εμπλουτισμό της “γραμμής” από τα κάτω. Οι κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις λαμβάνονται από ένα στενό αριθμό προσώπων που εμπλέκονται άμεσα με τους μηχανισμούς εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και θα συνεχίσουν να λαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο: Το μόνο βέβαιο είναι ότι η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη θα είναι μια συνδιάσκεψη των συνιστωσών και όχι μια συνδιάσκεψη των μελών του ΣΥΡΙΖΑ
Το πιο ακραίο – όχι όμως και το μοναδικό - παράδειγμα του τακτικισμού των μηχανισμών, οι οποίοι έχουν ως κύριο μέλημά τους την εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής αντιπροσώπευσης στα κεντρικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, είναι οι πρακτικές του Αριστερού Ρεύματος του ΣΥΝ. Αποκαλυπτικό αυτών των πρακτικών είναι το κείμενο του ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΕΥΤΕΡΑΚΗ στην «ίσκρα». Γράφει ο συντάκτης αυτού του κειμένου:
Είναι πολύ χαρακτηριστικό ότι οι τροπολογίες του Αριστερού Ρεύματος επί του Σχεδίου Διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή ακόμα και μονομερή, του χρέους, για την ανατροπή της Ε.Ε, για την απόρριψη της παραμονής στο ευρώ με τίμημα τη μνημονιακή εξουθένωση, για την ανάληψη πρωτοβουλιών συμπαράταξης της Αριστεράς, συναντούν μεγάλη απήχηση ανάμεσα στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κατακτούν και την πλειοψηφία, συχνά και τη μεγάλη πλειοψηφία, όταν και όπου λαμβάνουν χώρα σχετικές ψηφοφορίες.
και συνεχίζει μερικές παραγράφους παρακάτω:
Πολύ αρνητικό γεγονός είναι, επίσης, ότι επετράπη η εγγραφή μελών, με δυνατότητα ψήφου, ακόμα και πάνω στην κάλπη, πράγμα που σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως, προκαλέσει δυσμενέστατες καταστάσεις, ενώ ενδεχομένως στο μέλλον, μπορεί να γίνει έδαφος για νοσηρά φαινόμενα ψηφοθηρίας και οργανωμένης εκλογικής παρέμβασης.
Ο συντάκτης του κειμένου προσπαθεί να προκαταλάβει τον αναγνώστη με την εικόνα που θα παρουσιαστεί στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, προπαγανδίζοντας την άποψη ότι ο αριθμός των αντιπροσώπων του "Αριστερού Ρεύματος" στην συνδιάσκεψη θα εκφράζει τον συσχετισμό δύναμης που αντιστοιχεί στην απήχηση που έχουν οι θέσεις του στις οργανώσεις βάσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής. Τα μέλη του Αριστερού Ρεύματος έθεσαν σε ψηφοφορία τις θέσεις του μόνον σε οργανώσεις που είχαν εκ των προτέρων εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Όπου γνώριζαν ότι οι απόψεις τους δεν εξασφαλίζουν την πλειοψηφία, όχι μόνον δεν τις έθεταν σε ψηφοφορία αλλά τις υποστήριζαν κουτσουρεμένες ή δεν τις στήριζαν καθόλου. Το κύριο μέλημά τους ήταν πως θα εκλέξουν τους δικούς ανθρώπους και όχι πως θα προβάλουν και θα υποστηρίξουν τις θέσεις τους. Είναι αποκαλυπτική η φράση του συντάκτη του κειμένου «δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κατακτούν και την πλειοψηφία, συχνά και τη μεγάλη πλειοψηφία, όταν και όπου λαμβάνουν χώρα σχετικές ψηφοφορίες». Μέλη του Αριστερού Ρεύματος υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις οργανώσεις. Κανείς δεν τους εμπόδισε να βάλουν τις θέσεις τους σε ψηφοφορία σε όλες τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αλλά δεν το έκαναν... Επίσης, ο συντάκτης του κειμένου παραλείπει να αναφέρει μερικά παραδείγματα που τις έβαλαν σε ψηφοφορία και πήραν την πλειοψηφία. Δεν μας λέει πόσες και ποιες ήταν αυτές οι οργανώσεις, γιατί ήταν ελάχιστες!
Πράγματι είναι σωστή η επισήμανση ότι «επετράπη η εγγραφή μελών, με δυνατότητα ψήφου, ακόμα και πάνω στην κάλπη», όμως δεν ήταν ούτε το κύριο ούτε το μοναδικό ζήτημα που καταγράφει «νοσηρά φαινόμενα ψηφοθηρίας και οργανωμένης εκλογικής παρέμβασης». Εξάλλου, αυτά τα φαινόμενα είναι προβλέψιμα και για όποιον πράγματι ενδιαφέρεται για την δημοκρατική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα μπορούσε να τα καταγγείλει εκ των προτέρων και όχι μόνον όταν αυτά αρχίζουν να λειτουργούν σε βάρος των δικών του υποψηφίων. Οι “fast track” διαδικασίες της συνδιάσκεψης, που δημιούργησαν αυτά τα φαινόμενα, δεν φαίνεται να ενόχλησαν τον συντάκτη του κειμένου. Γιαυτό εξάλλου δεν λέει κουβέντα! Στα κομμουνιστικά κόμματα αυτή η κατάσταση ονομαζόταν «φραξιονιστική πάλη χωρίς αρχές»…
Ο τακτικισμός του Αριστερού Ρεύματος, δεν περιορίζεται μόνον σε αυτές τις πρακτικές που αφορούν στις εκλογικές διαδικασίες, αλλά καταγράφεται και στις ίδιες του τις θέσεις. Χαρακτηριστικό είναι δείγμα είναι η προβολή της θέσης για «κυβέρνηση της Αριστεράς». Το Αριστερό Ρεύμα με αυτή την θέση πετάει την μπάλα στην εξέδρα, γιατί δεν θέλει σήμερα να τοποθετηθεί ανοικτά στο υπαρκτό ζήτημα συμμαχιών για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στις εκλογές που ζήτησε ο Α. Τσίπρας. Όπως έχουμε γράψει στο κείμενό μας «Η ενότητα της Αριστεράς, η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ και η απλή αναλογική...»:
Πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ να μην εξασφαλίσει την αυτοδυναμία αλλά να χρειαστεί να συγκροτήσει συμμαχική κυβέρνηση. Η εκδοχή μιας κυβέρνησης της Αριστεράς, που προβάλλουν ορισμένες δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αν την δούμε με όρους κοινοβουλευτικού συσχετισμού, αφορά μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ. Η εκδοχή είναι αβάσιμη για δύο λόγους. Ο ένας λόγος είναι ότι το ΚΚΕ δεν κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση αλλά προς την αντίθετη, κάτι που είναι φανερό στον καθένα. Μόνον πολιτικά αφελείς μπορούν να πιστεύουν ότι δύναται να αλλάξει γραμμή το ΚΚΕ ώστε να καταστεί ρεαλιστικό αυτό το ενδεχόμενο. Κάποιοι προβάλλουν αυτή την εκδοχή ως προπαγάνδα για να ασκήσουν πιέσεις στο χώρο του ΚΚΕ και να ψαρέψουν εκλογικά ψήφους. Έτσι όμως δημιουργούν περισσότερη σύγχυση, επειδή αναγκαστικά αποκρύπτουν τον δεύτερο λόγο, τον πιο ουσιαστικό, που καθιστά μια τέτοια συνεργασία ανέφικτη: Η άβυσσος που χωρίζει το ΚΚΕ από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά στις προγραμματικές θέσεις, αλλά στα ζητήματα δημοκρατίας. Το ΚΚΕ είναι αντιδημοκρατικό, όχι τόσο για τον τρόπο που αντιμετωπίζει τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του, αλλά κυρίως για την χειραγωγητική αντίληψη που έχει απέναντι στο μαζικό κίνημα. Αυτός είναι κατά την γνώμη μας ο βασικός λόγος που καθιστά ανέφικτη και ανεπιθύμητη οποιαδήποτε συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ.
Αν λοιπόν εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας συμμαχικής αντιμνημονιακής κυβέρνησης, με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς στο κοινοβούλιο και τις δημοσκοπικές έρευνες, γίνεται ορατή η εκδοχή συνεργασίας ή στήριξης από το κόμμα του Καμμένου. Το "Αριστερό Ρεύμα" - γιατί να το κρύψουμε άλλωστε - είναι ανοικτό σε μια τέτοια εκδοχή. Όμως αυτή την εκδοχή δεν την προβάλει σήμερα. Και το κάνει για λόγους τακτικισμού. Προβάλει την συνεργασία με το ΚΚΕ, που είναι εκ των προτέρων εξασφαλισμένη η αποτυχία της, και περιμένει αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει από την κάλπη 1ο κόμμα και γίνει επιτακτική η απαίτηση για να κυβερνήσει, τότε να ρίξει τις ευθύνες στο ΚΚΕ για την αποτυχία μιας «αριστερής κυβέρνησης» και να ανοίξει ο δρόμος προς αυτές τις κατευθύνσεις…
Θα έπρεπε να κατονομάζεις και τους υπόλοιπους που εν χορώ με το Α.Ρ. στήνουν εμπόδια στην προσέλευση του κόσμου.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣ'εμάς, ήρθαν σε συντονιστικό κι άρχισαν τα εξής:
"ε, μωρέ, θα πρέπει να προσέξουμε, είναι και οι πασόκοι που καραδοκούν.."
"ε, μωρέ, δεν χωράμε εδώ μέσα"(στα γραφεία).
Εξάλλου, είναι πιθανό να σχηματίζονται και τέτοιες πλειοψηφίες.Μην το αποκλείεις. Αφού έχουν κάνει κάποιους τοπικούς Συριζα...σέχτα επαναστατών, τι περιμένεις;
Από την άλλη, μη νομίζεις πως αν τελειώσουν οι συνιστώσες, τυπικά-διοικητικά, δεν θα υπάρχουν προβλήματα σχηματισμών ανταγωνιστικών. Είναι και ταξικό το ζήτημα.
Τέλος, νομίζω πως υπάρχει και μια "στημένη" από τα πάνω επίθεση στην ύπαρξη συνιστωσών. Κάποιοι θα ωφεληθούν (αυτοί που έχουν ήδη καλούς μηχανισμούς).
Γράψτε μέλη τους ΠΑΣΟΚους που καραδοκούν, βρείτε χώρο σε αίθουσα του δήμου σας και αν επιμένουν να μην γράφουν κόσμο, γράψτε τον κόσμο στη γειτονική οργάνωση και φέρτε τον μετά στη δική σας.
ΔιαγραφήΚακώς αφήνουμε τέτοιες σαχλαμάρες να καθυστερούν την οργανωτική μας συγκρότηση!
Οι συνιστώσες πάντως θα λειτουργούν ως τάσεις, δεν υπάρχει τρόπος να καταργηθούν. Μόνο η μαζική εγγραφή μελών θα λύσει το πρόβλημα αυτό.
Αυτό το "ε, μωρέ, θα πρέπει να προσέξουμε, είναι και οι πασόκοι που καραδοκούν.." έχει γίνει μόνιμη επωδός...
ΑπάντησηΔιαγραφήΛες και δεν ξέρουν ότι η πολιτική του κόμματός μας είναι να "επωφεληθεί από την κατάρρευση του δικομματισμού", λες και ανήκουν σε άλλο κόμμα.
Τελικά, ανήκουν στο διαχρονικό κόμμα της "καρεκλας".
Ευλογη απορία: αυτοί οι ανθρωποι ενδιαφέρονται για τον συνάνθρωπό τους;
Το Αριστερό Ρεύμα δεν θέλει τους πασόκους στον ΣΥΡΙΖΑ, άλλα μόνον όσους συμφωνούν μαζί του όπως ο Θ. ΚΑΤΣΑΝΕΒΑΣ, τον οποίο και προβάλει από την ισκρα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
αν το αριστερό ρεύμα , θέλει στον ΣΥΡΙΖΑ τον Κατσανέβα , να χαίρεστε το αριστερό ρεύμα...
Διαγραφήνα χαίρεστε όμως και τον ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ΠΑΣΟΚΟ μεγαλοπαράγοντα , που είναι στην ηγετική ομάδα του Τσίπρα ...
από κει και πέρα το να μην γράφεσαι πάνω από την κάλπη είναι θέμα στοιχειώδους αξιοπρέπειας της αριστερής πολιτικής .
όπως και το να βάζεις τα γέλια όταν σε ρωτάνε για το αν θα κάνεις συγκυβέρνηση με την ακροδεξιά , και όχι να το αφήνεις ανοιχτό .
Για υπονοούμενα και λάσπη καλός μάστορας είσαι!
ΔιαγραφήΘα χρειαστείς λοιπόν και εσύ να βάλεις το χεράκι σου στην «παραγωγική ανάπτυξη της χώρας»!...
δεν υπάρχει κανένα υπονοούμενο , όλοι ξέρουν ότι οι ΑΝΕΛ είναι κόμμα της ακροδεξιάς και ότι ο Κουρουμπλής ψήφισε το μνημόνιο .
Διαγραφήαν διαφωνείς σε ένα από τα 2 , με ενδιαφέρον περιμένω αν μου το πεις . H ότι ο Τσίπρας και οι υπόλοιποι ηγετικοί απαντάνε " αποκλείεται " στην ερώτηση για κυβέρνηση με τον Καμένο .
επαναστατικοποίηση των κοινωνικών σχέσεων με τον Τράγκα και τον Καμένο , όταν ο καθηγητής Μηλιός το γράψει και αυτό , θα του στείλω γλυκά , δεσμεύομαι ...
Τέτοια ταλέντα ( παραμένει ζητούμενο αν είναι στην κωμωδία ή στο δράμα ) πρέπει να ανταμείβονται .
να μην ξεχάσεις να επισημάνεις ότι όποιος είναι εναντίον του ελληνικού και ευρωπαϊκού καπιταλισμού είναι εθνικιστής , σε αντίθεση με το πρωτοπαλίκαρο της ΟΝΝΕΔ , τον " μάχιμο " Καμένο , όπως έχω ακούσει να τον περιγράφουν όσοι τον ήξεραν παλιά .
Σε ποιες μάχες , βέβαια καταλαβαίνουμε όλοι ...
Τι ορίζεις εσύ ακροδεξιό κόμμα; Ο όρος "ακροδεξιά" ιστορικά σχετίζεται με τον φασισμό, οπότε ο όρος αρμόζει μόνο σε κόμματα ή πρόσωπα που έχουν αντικοινοβουλευτικές θέσεις ή που έστω επαινούν παλιότερα πολιτικά σχήματα που είχαν αντικοινοβουλευτικές θέσεις και πρακτική. Οι ΑΝΕΛ δεν έχουν αντικοινοβουλευτικές θέσεις, ο Καμμένος στα σχεδόν 20 χρόνια που είναι βουλευτής δεν εξέφρασε ποτέ αντικοινοβουλευτικές θέσεις, οι βουλευτές του επίσης δεν έχουν εκφράσει ποτέ αντικοινοβουλευτικές θέσεις. Οι ΑΝΕΛ είναι δεξιοί, είναι εθνικιστές, δεν είναι όμως ακροδεξιοί. Πρόκειται γιά κλασικούς Νεοδημοκράτες που είναι όμως αντιμνημονιακοί.
Διαγραφήπρόσεξε μην θίξω τον Καμμένο , και στάξει η η ουρά του γαϊδάρου .
Διαγραφήέστω ότι έχεις δίκιο , που δεν έχεις βέβαια μιας και μέχρι την εμφάνιση του ΛΑΟΣ η ακροδεξιά στην Ελλάδα δεν είχε εξαερωθεί , απλά ήταν στην ΝΔ , μπορεί η αριστερά να συνεργαστεί με δεξιούς εθνικιστές νεοδημοκράτες , που προτείνουν τσουνάμι ιδιωτικοποιήσεων , φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο , να πάρει πολιτική εξουσία ο στρατός , η αστυνομία , και το δικαστικό σώμα ?
δεν ισχύει ότι ακροδεξιά και φασισμός είναι το ίδιο . Η ακροδεξιά πολιτεύεται στα πλαίσια του κρατικού μηχανισμού , της κεντρικής κρατικής ιδεολογίας .
οι απριλιανοί πχ ήταν ακροδεξιοί , δεν ήταν φασιστικό ρεύμα , δεν είχαν μαζική βάση οργανωμένη , δεν στόχευαν σε μετασχηματισμό του κράτους , ο στρατός ήταν έτσι κι αλλιώς βασικό κέντρο του μετεμφυλιακού κράτους , και παραμέρισε τον αστικό πολιτικό κόσμο .
ο φασισμός δημιουργεί , και επιβάλλει κυρίως σε μικροαστικές μάζες μια αντικαπιταλιστική και αντικρατική ψευδαίσθηση , είναι άλλου τύπου κοινωνική συμμαχία , αστική πάντα .
Η ακροδεξιά πριν την εμφάνιση του ΛΑΟΣ ήταν ενσωματωμένη στη ΝΔ, τώρα είναι στη ΧΑ και όχι στους ΑΝΕΛ. Ο αντικοινοβουλευτισμός στην Ελλάδα έχει έναν αιώνα ιστορία, υπήρξε και μαζικό φαινόμενο κατά καιρούς με τους όρους που περιγράφεις. Οι όροι "φασισμός" και "αντικοινοβουλευτισμός" είναι ακριβείς πολιτικοί όροι που διευκολύνουν τη συζήτηση και φωτίζουν τα φαινόμενα, ο όρος "ακροδεξιά" είναι ένας ευφημισμός που μάλλον συγχέει τα πράγματα, στην Ελληνική καθομιλουμένη σημαίνει κάτι ανάμεσα σε χουντικό και φασίστα, αλλού σημαίνει άλλα.
ΔιαγραφήΕθεσες όμως τώρα το ουσιαστικό ερώτημα, μπορεί η αριστερά να συνεργαστεί με δεξιούς; Προσωπικά πιστεύω ότι μπορεί αν οι συνθήκες είναι ακραίες, όπως είναι τώρα με το μνημόνιο, θα είναι όμως μιά δύσκολη συνεργασία. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν αριστεροί που δεν το θέλουν, δεν τους κατηγορώ, επισημαίνω όμως ότι αυτή τη στιγμή μεγάλο μέρος του Ελληνικού λαού ξεπερνάει τις παλιές του πολιτικές τοποθετήσεις και επαναπροσδιορίζεται πολιτικά με ταξικά κριτήρια. Αυτό έχει να γίνει σε μαζική κλίμακα από τη δεκαετία του 40. Ετσι πολλά πράγματα θα είναι ρευστά γιά πολύ καιρό. Σε αυτό το ρευστό πολιτικό τοπίο εγώ μπορώ να δεχτώ συνεργασία με αντιμνημονιακούς δεξιούς, άρα και με ΑΝΕΛ.
Δεν ειναι μόνο το αν θα βρεθείς με τα πιο μαύρα παρακρατικά κομμάτια της οννεδ , που εμένα και μονο του με καλύπτει σαν λόγος
ΔιαγραφήΕιναι το αν θα μπεις σε κυβέρνηση ταξικής συνεργασίας ,και αυτή ειναι η γνώμη προς το παρόν έστω της ομαδοποίησης του rproject ελπίζω να το πει , ή ήδη να το λεει και το α. ρ ,δεν το έχω ψάξει .
Θα έπρεπε να προβάλλουν όμως και τα άλλα μαργαριτάρια του Κατσανέβα όπως αυτά τα δύο (πχ)
ΑπάντησηΔιαγραφή"Οι σκουριές του Σύριζα για το χρυσό στη Χαλκιδική" εδώ: http://freepen.gr/?p=10346
Αλλά δείτε και αυτό επίσης:
"Οι απίστευτες θέσεις του Σύριζα για τους μετανάστες" εδώ
http://www.vimaonline.gr/default.asp?pid=19&authid=67&artid=6350
Προωθούν την πάλη για Εθνική Ανεξαρτησία ενάντια στον Ιμπεριαλισμό της Ε.Ε. επιτέλους "Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες" (για θυμηθείτε την ιστορία του συνθήματος)
Δυστυχώς, αυτή η κατάσταση που περιγράφεται στο κείμενο, θα εμφανιστεί σε όλο της το μεγαλείο και στη Συνδιάσκεψη. Νομίζω ότι είναι αναγκαίο να κινηθούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να περιοριστούν κατά το δυνατόν αυτά τα φαινόμενα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια πρόταση που ενδεχομένως θα βοηθήσει είναι η καθιέρωση ποσόστωσης (πχ 40-50%) εκλογής στους "301" νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, δλδ μελών που εγγράφηκαν το τελευταίο διάστημα, οι οποίοι είναι -κυρίως- ανένταχτοι(σε συνιστώσες).
diom.
Διευκρινίζοντας ότι καμιά σχέση δεν έχω με το Συνασπισμό ούτε και με το Αριστερό Ρεύμα, και ότι είμαι και εγώ φρέσκος στο Σύριζα(Σεπτέμβριος) δε μπορώ να πω ότι ενθουσιάζομαι με τα λεγόμενα νέα μέλη που τα βλέπω μόνο όταν έχουμε συνέλευση (αυτό ισχύει και για πολλούς από τους παλιούς) ενώ στις διάφορες δράσεις είμαστε συνέχεια οι ίδιοι και οι ίδιοι ....
ΑπάντησηΔιαγραφήσύντροφε, σε πιστεύω ότι δεν έχεις σχέση με το ΑΡ.
ΔιαγραφήΌμως, έχεις αναρωτηθεί αν αυτές οι εξορμήσεις-δράσεις μας ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ(το γράφω με κεφαλαία για κάποιους που δεν θα το δουν) κάνουν εξ ορισμού καλό στην απόκτηση πολιτικής επιρροής; Ο χ τρότσκας που σου κολλάει στη μούρη την εφημερίδα του επί 20 μέτρα, μόλις κάνεις το λάθος και πάρεις ανακοίνωσή του στο δρόμο, βοηθά στο να γίνει ελκυστική η "δράση";
Εξάλλου, το ότι δεν έρχονται στις "δράσεις" (σου) σημαίνει ότι δεν κάνουν δουλειά ζύμωσης για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ;
Και επιτέλους, από τις Πλατείες, θα έπρεπε να μας έχει μείνει τουλάχιστον (πέρα από ζητήματα δημοκρατίας) πως η κλασική μορφή "καλεσμάτων"-"δράσεων" (αφισοκόλληση) δεν έχει και τη μεγαλύτερη απήχηση πλέον(προσοχή:δεν εννοώ πως δεν έχουν καθόλου, πάλι στους τυφλούς αναφέρομαι που δεν θα το δουν).
Για μένα όχι μόνο κάνουν,αλλά δημιουργούν και το απαραίτητο "υπόβαθρο" στην κοινωνία, για να ανέχεται η κοινωνία τις δράσεις μας.
ΥΓ. Ένα σχόλιο για τις σχέσεις Α.Ρ-πασοκοσυνδικαλιστών θα κάνει κανείς;
Δεν θα σχολιάσω τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο ένα ΠΟΛΥ σημαντικό απόσπασμα του άρθρου του Δραγασάκη.
ΑπάντησηΔιαγραφή...Ένα τρίτο πρόβλημα, που το έζησα και ως μέχρι τώρα υπεύθυνος της επιτροπής προγράμματος, είναι ότι πρέπει να αναπτυχθεί εσωτερικά στον ΣΥΡΙΖΑ ο διάλογος, ο ουσιαστικός διάλογος. Αυτό που παρατηρώ είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε μέχρι τώρα ως ένας χώρος κατάθεσης απόψεων. Δηλαδή κατατίθεται η άποψη α, κατατίθεται η άποψη β, η οποία συνυπάρχει με την α, αλλά δεν υπάρχει εσωτερικός διάλογος. Οι απόψεις λειτουργούν ως σύμβολα διαφοροποίησης, ως στοιχεία διαφορετικών ταυτοτήτων παρά ως συνεισφορές στον κοινό προβληματισμό. Ή, ακόμη χειρότερα, ο όποιος διάλογος γίνεται με την αποσιώπηση των διαφορετικών απόψεων ή με χαρακτηρισμούς. Ορισμένοι μάλιστα ειδικεύονται σ’ αυτούς τους τελευταίους. Με αυθαιρεσία που θα ζήλευε ο Στάλιν, βαθμολογούν διαρκώς την αριστεροσύνη των άλλων, νομίζοντας πως έτσι εξασφαλίζουν οι ίδιοι το εισιτήριο για την είσοδό τους στον «παράδεισο» της μετά θάνατον δικαιωμένης Αριστεράς.
Εδώ, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ευκαιρία να μάθει πάρα πολλά από το διαδίκτυο, όπου και όταν υπάρχει ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ διάλογος. Aυτά τα προβλήματα που αναφέρει ο Δραγασάκης υπάρχουν βέβαια ΚΑΙ στο διαδίκτυο, αλλά τουλάχιστον εδώ μερικοί έχουμε δουλέψει για το ξεπέρασμά τους. Ο Διαδικτυακός (και ΥπερΚειμενικός) Διάλογος είναι σήμερα η ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, σαν ΥΠΕΡΣΥΝΟΛΟ όλου του κλασσικού (γραμμικού / τυπωμένου) Λόγου και Διαλόγου.
Συγγνώμη, ο Δραγασάκης δεν ήταν αυτος που επωφελούμενος (σωστά) της φράξιας των ανενεωτών, κατέθεσε την αντίπαλη εισήγηση στο συνέδριο του ΚΚΕ το 91 ? Η δημοκρατική συγκρότηση δεν έχει νόημα μόνον όταν μας βολεύει γιατι είμαστε μειοψηφία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ! εσυ θυμασαι πολλα.
ΔιαγραφήΝαι ο Δραγασακης ηταν
Βρε πως αλλαζουν οι καιροι
Το ειχα ξεχασει. Να σαι καλα
Με τουτα που ζουμε θα
πρεπει να κανουμε εντατικες
επαναληψεις
Ο συγκεκριμενος κυριος Δραγασακης εχει ιστορια παλια και προσφατη για να λεει τετοια πραγματα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟταν ο ιδιος,ο επισης Κρητικος οικονομολογος Σταθακης και αλλοι τους εβγαζαν προνομιακα τα ΜΜΕ ολη την προηγουμενη περιοδο για να προβαλλουν τις θεσεις τους σαν θεσεις του ΣΥΡΙΖΑ ακυρωνοντας ξεκαθαρα διακηρυξεις με βαση τις οποιες ψηφιστηκε από το λαο(χαρακτηριστικο το ότι :οι μισθοι θα παραμεινουν όπως είναι,δλδ στα 586 μεικτα μετα την καταργηση των ΣΣΕ από την χουντα της Ε.Ε-ΔΝΤ),μιλαει για «δημοκρατια» και «φραξιονισμο»(χρησιμοποιωντας και την εμπειρια του από το ΚΚΕ ως γνησιος γραφειοκρατης οπου είναι γνωστο πως αντιμετωπιζεται η διαφωνια) από αυτους που απλα βγηκαν να πουνε την εξης αληθεια:
1.Μονο στα αστικα κομματα υπαρχει προβαλλεται σαν «δημοκρατια των μελων» η πολιτικη συμπεριφορα οπου οι «βαρωνοι» και για το προκειμενο «υπουργοποιησιμοι» «εκλεγονται» βασει της προεργασιας που εχουν κανει με τα ΜΜΕ η αλλους μηχανισμους και δεν αναγνωριζεται το προφανες:ότι τα ιδεολογικα ρευματα υπαρχουν(όπως υπαρχει και το δικο τους μαζι με τις οψιμο φλερτ με εγνωσμενους ΠΑΣΟΚΟΥΣ με τη βουλα και δε μιλαμε για απλο κοσμο που ψηφιζε ΠΑΣΟΚ) και είναι τεραστια υποκρισια να καλυπτονται πισω από την κουρτινα.
2.Ο καθενας και η κάθε ταση ειχε παντα δικαιωμα να δημοσιοποιει την αποψη του,μονο που οι Δραγασακηδες κλπ το εκαναν πριν απ ολους,χωρις καμμια συζητηση επι της ουσιας μεσα και εξω από τον ΣΥΡΙΖΑ και στα ΜΜΕ τα οποια τους προβαλλουν μονιμα.Ο κ.Δραγασακης ξερει από αυτά από το «βρωμικο ΄89» οντας μελος της «επιτροπης κοινου πορισματος ΚΚΕ-ΕΑΡ» κλπ και τωρα που είναι πλειοψηφια θυμηθηκε τον»αριστερο φραξιονισμο».
Επειδη ολοι σε ένα καζανι βραζουμε….
3.Στο κεφαλαιωδες ζητημα του χρεους-ευρωζωνη-Ε.Ε. και κατ επεκταση στην πολιτικη κοινωνικων και πολιτικων συμμαχιων είναι το πιο αυτονοητο να εκφραζονται διαφορετικες αποψεις.Μηπως όμως η αποψη του εκφραστηκε αμεσα και μοιαζει τοοοοσο πολύ με τις αποψεις της κυβερνωσας ΔΗΜΑΡ απλα σε διαφορετικο χρονο?
Η επιλογη που κανει καποιος μια συγκεκριμενη χρονικη στιγμη εξαρταται και από τη….στιγμη και μιλαω για τη ΔΗΜΑΡ που εφυγε και εμεινε.
4.Το πιο φοβερο δειγμα της δεξιοσταλινικης ΚΚΕδικης αστυνομικου τυπου λογικης είναι ο εκπληκτικος συλλογισμος που αποδιδεται στο Α.Ρ.για τη συνεργασια με τον Καμμενο μεσω της αποτυχιας συνεργασιας με το ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.Δεν εχω να πω τιποτα…..
Τελος,τετοια αρθρα σαν του Δραγασακη μπορουν προνομιακα να φιλοξενηθουν από ένα τετοιο site σαν αυτό της EOS….