ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ο Π. Παπακωσταντίνου θα έπρεπε να είναι ένας από τους συντάκτες της προγραμματικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ...


Το κείμενο “Να ξεκινήσουμε Κοινωνικό Ανένδοτο διαρκείας!” του Π. Παπακωσταντίνου που δημοσιεύτηκε στο “ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΒΗΜΑ” αποτελεί μια από τις πιο ολοκληρωμένες πολιτικές αναλύσεις που έχουμε διαβάσει τον τελευταίο καιρό.
Οι διαφωνίες μας εντοπίζονται σε δύο σημεία:
α) Για το πρώτο σημείο αναφέρουμε επιγραμματικά την άποψή μας, η ο οποία αφορά στην ύπαρξη εθνικής αστικής τάξης στη χώρα μας. Πιστεύουμε ότι υπάρχει εθνική αστική τάξη και μάλιστα με δεδομένο ότι η θέση η χώρας μας δεν βρίσκεται στον πάτο της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας, η τάξη αυτή έχει σαφή ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Επίσης, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στην πολιτική σκηνή εκφραστές του κεφάλαιου που να εναντιώνονται στις κυρίαρχες πολιτικές της ΕΕ δεν πρέπει να μας ξεγελάσει και να θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν μερίδες της αστικής τάξης που θίγονται απ' αυτές τις πολιτικές.
β) Το άλλο σημείο αφορά στο ενιαίο μέτωπο. Εδώ οι διαφωνίες μας δεν εντοπίζονται στην αναγκαιότητα του, όπως αυτή τεκμηριώνεται από τον Π. Παπακωσταντίνου, αλλά στο κατά πόσο μπορεί να πραγματοποιηθεί, με δεδομένες τις θέσεις αλλά και τις σχέσεις των πολιτικών μορφωμάτων τα οποία θα μπορούσαν θεωρητικά να υιοθετήσουν μια τέτοια πολιτική επιλογή. Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτό το ενιαίο μέτωπο σήμερα δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο χωράνε όλες οι δυνάμεις οι οποίες αποδέχονται αυτή την αναγκαιότητα.

 Η πολιτική αξία αυτού του κειμένου του Π. Παπακωσταντίνου γίνεται αμέσως φανερή στον αναγνώστη. Γιαυτό προχωράμε, χωρίς άλλα σχόλια, στην αναδημοσίευσή του:

Να ξεκινήσουμε Κοινωνικό Ανένδοτο διαρκείας!

Η κρίση που απειλούσε να διαρρήξει την ευρωζώνη μοιάζει να εκτονώθηκε. Η κυβέρνηση Σαμαρά και λοιπών μνημονιακών δυνάμεων πέρασε, έστω και δύσκολα, τα μέτρα και πάει να σταθεροποιηθεί. Οι “επικίνδυνες” κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις πάλι σήκωσαν κεφάλι και πάλι ηττήθηκαν. Η βαθειά Ελλάδα υψώνει λευκή σημαία, παραδομένη στη μάχη της επιβίωσης μπροστά στον πιο βαρύ χειμώνα από την κατοχή και τον εμφύλιο. Έτσι σκέφτονται οι πιο ανόητοι εκπρόσωποι των κυρίαρχων τάξεων, που πιστεύουν μόνο ό,τι θέλουν να πιστέψουν και οι πιο ασταθείς εκπρόσωποι των κυριαρχούμενων, που ταλαντεύονται διαρκώς ανάμεσα στην ανυπομονησία και την απελπισία.
Πλανώνται πλάνην μεγάλην! Η κρίση της ευρωζώνης όχι μόνο δεν ξεπεράστηκε, αλλά είναι καθαρά θέμα χρόνου πότε θα εκδηλωθεί με πιο βίαιο τρόπο. Ήδη, από την περασμένη εβδομάδα το σύνολο της ευρωζώνης βυθίστηκε στη δεύτερη ύφεση, ποιοτικά χειρότερη από εκείνη του 2008. Πρώτον, γιατί τότε ήταν κυρίως “εισαγόμενη” από τη Γουόλ Στριτ, ενώ τώρα είναι ενδογενής. Δεύτερον, γιατί μέχρι χθες εστιαζόταν στην περιφέρεια- Μεσογειακές χώρες, Ιρλανδία, Πορτογαλία- ενώ τώρα αγγίζει το σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, η οποία περιγράφεται από το Βερολίνο ως ο Μεγάλος Ασθενής της ευρωζώνης. Και τρίτον, γιατί αυτή τη φορά δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ατμομηχανή, ικανή να ξεκολήσει την παγκόσμια οικονομία από το βάλτο. Η Ιαπωνία πάει ακόμη χειρότερα από την Ευρώπη, η Αμερική βρίσκεται στο μεταίχμιο ανάμεσα σε μια αναιμική ανάπτυξη και σε μια δεύτερη ύφεση- ιδίως αν ο Ομπάμα υποχωρήσει άτακτα στην πίεση που δέχεται ενόψει των σκληρών δημοσιονομικών αποφάσεων που καλείται να λάβει- ενώ η Κίνα και οι λοιπές υπερτιμημένες “αναδυόμενες οικονομίες” των BRICs χωλαίνουν.

Στο εσωτερικό, κάτω από τη λεπτή κρούστα της απογοήτευσης, συσσωρεύονται τεράστια αποθέματα λαϊκού μίσους, σαν μάγμα που όσο περισσότερο συμπιέζεται, τόσο πιο τρομερή προοιωνίζεται την αναπόφευκτη έκρηξη. Κι αυτό, ενώ ακόμη ο πολύς κόσμος δεν έχει ακόμη νοιώσει στο πετσί του τι εστί Μνημόνιο ΙΙΙ. Ακόμη δεν έχουν έρθει οι κουτσουρεμένες συντάξεις, ακόμη δεν έχουμε πληρώσει το πετρέλαιο- φωτιά, ακόμη δεν έχουν αρχίσει για τα καλά οι απολύσεις στο Δημόσιο- αλλά όλα αυτά θα γίνουν μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες ή μήνες, πυρακτώνοντας την ήδη ηλεκτρισμένη κοινωνική ατμόσφαιρα.

Η Ελλάδα νεοαποικία χρέους

Στο μεταξύ, η ελληνική ολιγαρχία κυριεύεται από το φόβο του τερματοφύλακα πριν απ΄ τα πέναλτι. Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι πάνω στο χαρτί όπου τυπώθηκε το Μνημόνιο ΙΙΙ κι έρχονται οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου που επέβαλε στα ασπόνδυλα της τρικομματικής κυβέρνησης το σιδερένιο χέρι της τρόικα, ως όρο για την εκταμίευση των δανειακών δόσεων. Είναι ζήτημα αν υπάρχει Μπανανία της Λατινικής Αμερικής που να έχει υπογράψει τόσο εξευτελιστικούς όρους: Η παραμικρή δαπάνη από τον ειδικό λογαριασμό του χρέους θα απαιτεί τρεις υπογραφές: του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, του εκπροσώπου της ΕΚΤ και εκείνου του EFSF, θέτοντας και τυπικά τη χώρα μας σε καθεστώς νεοαποικίας χρέους.

Παράλληλα, το μάνατζμεντ των ελληνικών τραπεζών θα περάσει, με τους προβλεπόμενους όρους ανακεφαλαιοποίησής τους, κυρίως στους Γερμανούς και δευτερευόντως στους ελλάσσονες, πλεονασματικούς εταίρους τους (Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία κ.α.). Κατ΄ αυτό τον τρόπο, το ξένο κεφάλαιο θα καταλάβει αναίμακτα τα στρατηγικά υψώματα της ελληνικής οικονομίας. Την επόμενη ημέρα, οι υπό ξένο έλεγχο διοικήσεις των τραπεζών θα αρχίσουν να εκβιάσουν στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις του παραγωγικού τομέα, εκδοτικούς ομίλους και άλλες εταιρείες που έχουν μεγάλα χρέη, να δεχθούν επιθετικές εξαγορές ή συγχωνεύσεις, επί ποινή εξώθησής τους στη χρεοκοπία. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπουμε μεγάλα συγκροτήματα του Τύπου, κατ΄ εξοχήν υπέρμαχους των μνημονίων, να “επαναστατούν” ξαφνικά εναντίον της Μέρκελ και της “νέας αποικιοκρατίας”, λες και είδαν το φως το αληθινό στο δικό τους δρόμο προς τη Δαμασκό.

Δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα...


Τελευταία Μεγάλη Ιδέα της ελληνικής αστικής τάξης, ο ευρωπαϊσμός εξέφραζε τη φιλοδοξία της να αναρριχηθεί στην πρώτη ταχύτητα του δυτικού κόσμου. Η παλιά Ψωροκώσταινα φαντασιωνόταν ότι θα γίνει κάτι σαν Βέλγιο ή Αυστρία του μεσογειακού Νότου. Αλλοίμονο, η κτηνωδώς ιμπεριαλιστική Ευρώπη της Μέρκελ και του Σόιμπλε δεν μπορεί να ξεφύγει από την ανισόμετρη ανάπτυξη και τη δομική πόλωση, όπως η χελώνα δεν μπορεί να ξεφύγει από το καβούκι της. Στη μνημονιακή κοιλάδα των δακρύων, η Ελλάδα κατρακυλάει ταχύτατα στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, για να γίνει εξίσου “ισότιμος” εταίρος των ισχυρών στην Ε.Ε. όσο “ισότιμος εταίρος” της Αμερικής είναι το Μεξικό στο πλαίσιο της NAFTA.

Με τους όρους μιας δογματικά οικονομίστικης ανάλυσης, αυτή η ζοφερή πραγματικότητα θα ήταν θεωρητικά δυνατό να τροφοδοτεί “ριζοσπαστικές” τάσεις σε ένα μέρος της αστικής τάξης, τουλάχιστον σε αυτό που συνδέεται περισσότερο με την εσωτερική αγορά. Κάτι τέτοιο υπονόησε η Αλέκα Παπαρήγα με την πολύκροτη τοποθέτησή της στη Βουλή, όπου διαπίστωσε εσωτερικό διχασμό της αστικής τάξης σε “κόμμα του ευρώ” και “κόμμα της δραχμής”, με βασικό πολιτικό εκπρόσωπο του τελευταίου τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται- για να το θέσουμε όσο πιο ευγενικά γίνεται- για εσφαλμένη εκτίμηση, η οποία υπερτονίζει τον οικονομικό παράγοντα και υποτιμά τον πολιτικό. Στην Ελλάδα δεν υπήρξε “εθνική αστική τάξη” ούτε στις εποχές της ταχείας εκβιομηχάνισης και της μετεμφυλιακής συντριβής της Αριστεράς. Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υπάρξει σήμερα, στην εποχή της αποβιομηχάνισης, όπου κυριαρχούν τα πιο αντιδραστικά, τα πιο διαπλεκόμενα με τον ξένο παράγοντα τμήματα του κεφαλαίου (τράπεζες, εφοπλιστές, κατασκευές). Κυρίως δεν μπορεί να υπάρξει γιατί η ελληνική αστική τάξη τρέμει τον λαϊκό παράγοντα πολύ περισσότερο από όσο φοβάται την υποβάθμισή της σε ρόλο υπεργολάβου του ξένου κεφαλαίου.

Ακόμη κι αν κάποιες στιγμές δελεάζεται να “παίξει” προσωρινά με το λαϊκό κίνημα και την Αριστερά για να έχει κάποια διαπραγματευτικά ατού με τους ξένους, την επόμενη στιγμή σκέφτεται ότι, όπως θάλεγε ο Μάο, το πιο δύσκολο δεν είναι να καβαλήσεις την τίγρη, αλλά να κατέβεις από τη ράχη της και να μείνεις ζωντανός. Γιαυτό και οι κονδυλοφόροι που εξεγείρονται το πρωί με τη Μέρκελ, κατακεραυνώνουν το βράδυ τους εργάτες που αποδοκιμάζουν τον Φούχτελ και τους δασκάλους που απάγονται γκανγκστερικά από τους ασφαλίτες. Μπροστά στη μείζονα απειλή του “εσωτερικού εχθρού”, καταπίνουν γογγύζοντας κάθε ταπείνωση από τους “συμμάχους”¨τους- δειλοί, μοιραίοι και άβουλοι αντάμα, σαν να προσμένουν κάποιο θάμα...

Η σημαία της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας είναι κόκκινη!

Ο συνδυασμός οικονομικής διάλυσης, κοινωνικής πόλωσης και εθνικής ταπείνωσης δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, μια “κρίση ηγεμονίας” του κυρίαρχου μπλοκ. Τα δύο προηγούμενα μνημόνια έφαγαν τις κυβερνήσεις τους και το τρίτο δεν προοιωνίζεται τίποτα διαφορετικό. Φυσικά, το σύστημα διαθέτει ακόμη κάποιες εφεδρείες-η απλή αναλογική θα ήταν ενδεχομένως μία από αυτές, αν και θα σήμαινε ότι ο Σαμαράς αναγνωρίζει πως η Αριστερά θα είναι πρώτη δύναμη στις επόμενες εκλογές, γεγονός που θα μπορούσε να επιταχύνει την αποδόμηση του αστικού μπλοκ- και ελπίζει να δημιουργήσει εν θερμώ κάποιες άλλες, όπως ένα νέο κεντρώο κόμμα.

Το πιθανότερο είναι, όμως, ότι όλα τα σενάρια “ομαλών” λύσεων θα αποτύχουν αν δεν γίνει κάποιο “θαύμα”- εκτόνωση της παγκόσμιας κρίσης, ανατροπές στην ευρωζώνη- που δεν φαίνονται στον ορίζοντα, ούτε εξαρτώνται στο ελάχιστο από τη δική μας ολιγαρχία. Υπό αυτές τις συνθήκες, τα κυρίαρχα οικονομικά και πολιτικά κέντρα δελεάζονται ολοένα και περισσότερο από σενάρια κάποιου είδους απολυταρχικής εκτροπής. Δεν μιλάμε, βέβαια, για παραδοσιακό φασισμό ή χούντα, αλλά για μια “κυριαρχία χωρίς ηγεμονία”, για την προσφυγή σε ένα είδος “απολυταρχικού κράτους εκτάκτου ανάγκης” μέσα από ένα γύρο ακραίων κοινωνικών φαινομένων και πολιτικής προβοκάτσιας. Όσα ζήσαμε το τελευταίο διάστημα στις γενικές απεργίες, στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, στη Θεσσαλονίκη με τις συλλήψεις συνδικαλιστών, αλλά και όσα προοιωνίζεται η ευρεία υιοθέτηση της υπεραντιδραστικής θεωρίας των “δύο άκρων” αποτελούν προανάκρουσμα πολύ επικίνδυνων τάσεων.

Όλα αυτά διαμορφώνουν συνθήκες γενικευμένης “εθνικής κρίσης” στον ελληνικό, κοινωνικό σχηματισμό. Ευρύτατα λαϊκά- δημοκρατικά αιτήματα, όπως η αντιμετώπιση της οικονομικής καταστροφής, η αποτροπή της κοινωνικής διάλυσης, η προστασία της δημοκρατίας και η ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας, αποκτούν σ΄αυτή τη συγκυρία εκρηκτικά ριζοσπαστικό χαρακτήρα. Γιατί, αν και θεωρητικά θα μπορούσαν να αφομοιωθούν από το σύστημα, είναι αδύνατο να υιοθετηθούν και πολύ περισσότερο να γίνουν αντικείμενο μαχητικής διεκδίκησης από την ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό προσωπικό της. Στη σημερινή συγκυρία, η σημαία της δημοκρατίας και της εθνικής κυριαρχίας είναι κόκκινη! Όπως, τηρουμένων των αναλογιών, και στην ΕΑΜική εποποιία, η ελληνική εργατική τάξη και τα κόμματά της είναι οι μόνοι δραστήριοι παράγοντες που μπορούν να σηκώσουν στους ώμους τους το μεγάλο ιστορικό φορτίο της λαϊκής σωτηρίας και της εθνικής αναγέννησης, απέναντι σε μια παρηκμασμένη, σε μεγάλο βαθμό παρασιτική και ξεκάθαρα αντιδραστική αστική τάξη, που είναι καταδικασμένη να προδίδει ακόμη και το δικό της, φιλελεύθερο παρελθόν.

Ο αδύνατος κρίκος


Αν αυτή η γραμμή ανάλυσης περιέχει έναν πυρήνα αλήθειας, τότε η ελληνική Αριστερά θα πρέπει να προετοιμάζεται όχι για έναν εκλογικό περίπατο, αλλά για μια αποφασιστική σύγκρουση ζωής ή θανάτου. Δυστυχώς, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ή τουλάχιστον αυτό που επικρατεί επικοινωνιακά ως συνισταμένη της, δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των διακυβευμάτων και πολύ περισσότερο να προετοιμάζει τις λαϊκές δυνάμεις για τη σφοδρότητα των αναμετρήσεων που μας περιμένουν. Ειδικά το τελευταίο διάστημα συμπεριφέρεται λες κι έχει στην τσέπη της την κυβέρνηση και, πολύ περισσότερο, την πραγματική εξουσία- χωρίς να προβληματίζεται για το γεγονός ότι στο μαζικό κίνημα μετράει πολύ λιγότερο από το ΚΚΕ ή και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή από το γεγονός ότι στις συνελεύσεις για το νέο κόμμα μαζεύονται βασικά αριστεροί σαραντάρηδες και πενηντάρηδες από τις δύο διασπάσεις του ενιαίου Συνασπισμού.

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχεται καμμία ουσιαστική πίεση από τα αριστερά, παρά μόνο από τα δεξιά του. Γεγονός για το οποίο δεν φταίνε μόνο τα εκλογικά ποσοστά της υπόλοιπης Αριστεράς, αλλά κατά κύριο λόγο η πολιτική της γραμμή, ή μάλλον η ανυπαρξία πολιτικής γραμμής. Μιλάμε βέβαια κυρίως για το ΚΚΕ, το οποίο αντιμετωπίζει το ΣΥΡΙΖΑ όχι ως ιδεολογικό αντίπαλο, αλλά ως ταξικό εχθρό και μάλιστα ως τον κυριότερο ταξικό εχθρό της περιόδου, αναπαράγοντας τις χειρότερες σεχταριστικές στιγμές του “σοσιαλφασισμού”. Μ΄αυτό τον τρόπο χάνει το δίκιο του, όποτε έχει δίκιο (και πολλές φορές έχει) και καταλήγει να πυροβολεί τον ίδιο τον εαυτό του, διευκολύνοντας την ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ- ιδίως όταν οι τοποθετήσεις του ευλογούνται από τα πιο αντιδραστικά επιτελεία της αστικής τάξης, όπως την περίοδο του Τζαννετακισμού.

Ακόμη δυστυχέστερα, τη λογική της ηγεσίας του ΚΚΕ φαίνεται να υιοθετούν, φυσικά από άλλες ιδεολογικές αφετηρίες και τμήματα της ριζοσπαστικής, αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Δέσμιοι ενός μηχανιστικού, δογματικού “μαρξισμού”, έχουν διαρκώς δεμένο στο ζωνάρι ένα “αριστερόμετρο” παντός καιρού, με το οποίο μετράνε ποιοι στόχοι ή/και μορφές πάλης είναι παντού και πάντα “ρεφορμιστικοί” και ποιοι “επαναστατικοί”. Αυτή η λογική δεν έχει τίποτα το κοινό με τη λενινιστική αντίληψη της πολιτικής, που συμπυκνώνεται στην έννοια του αδύνατου κρίκου. Του ζητήματος ή του πλέγματος ζητημάτων σε κάθε συγκυρία, που μπορεί να μην είναι εξ αρχής επαναστατικά- σοσιαλιστικά, αλλά αποτελούν τον αποφασιστικό κόμβο που οδηγεί τελικά, από την ίδια την εσωτερική διαπλοκή των προβλημάτων και της ταξικής πάλης, στον αγώνα για την πραγματική εξουσία, δηλαδή την επανάσταση (βλέπε, για παράδειγμα “Τα άμεσα καθήκοντα της σοβιετικής εξουσίας”, Απρίλης 1918).

Έτσι, επαναστατική πολιτική το 1973-74 δεν ήταν να θέτεις στην ημερήσια διάταξη θέμα σοσιαλισμού και αυτοδιαχείρισης, αλλά να πιαστείς από τον αδύνατο κρίκο στο σύστημα της αστικής κυριαρχίας εκείνη τη στιγμή, δηλαδή τα ζητήματα του ιμπεριαλισμού και της δημοκρατίας και να ενώσεις με τις κατάλληλες μορφές πάλης τις ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις σε μια ρήξη, που αργά ή γρήγορα θα έθετε επί τάπητος την κοινωνική αλλαγή σε όλες τις διαστάσεις της. Ανάλογα σήμερα, επαναστατική πολιτική δεν είναι να ονειρεύεσαι Σοβιέτ ή να ζητάς αύριο το πρωί την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, αλλά να συγκεντρώσεις όλη τη δύναμη πυρός απέναντι στους αδύνατους κρίκους του συστήματος- χρέος, μνημόνια- απ΄ όπου θα ξετυλιχτεί ολόκληρη η αλυσίδα, από την έξοδο από το ευρώ, μέχρι το πρόβλημα της εξουσίας.

Το ενιαίο μέτωπο και το πρόβλημα της κυβέρνησης

Πρέπει να είναι πολιτικά τυφλός κανείς για να μην κατανοεί ότι η στάση πληρωμών και η μονομερής ακύρωση των μνημονίων, έστω και από έναν συνασπισμό δυνάμεων υπό ρεφορμιστική ηγεμονία, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σκληρή σύγκρουση με τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Στη συνέχεια επιβάλει ριζοσπαστικά μέτρα, στο πλαίσιο μιας οικονομικής πολιτικής εκτάκτου ανάγκης- με πρώτα βήματα την εθνικοποίηση των τραπεζών και τη σχεδόν βέβαιη επιστροφή στο εθνικό νόμισμα- που θα φέρουν τις λαϊκές δυνάμεις σε μετωπική ρήξη με την ελληνική ολιγαρχία. Μια παρόμοια, ιστορικών διαστάσεων σύγκρουση απαιτεί πολιτική στήριξη και διεύθυνση από ένα ενιαίο μέτωπο των αριστερών, ριζοσπαστικών δυνάμεων, πολύ ευρύτερο από τις πολύτιμες, αλλά περιορισμένες δυνάμεις επαναστατικής και κομμουνιστικής αναφοράς.

Ενιαίο μέτωπο δεν σημαίνει συγχώνευση, ούτε πολιτική ουράς. Ασφαλώς, υπάρχουν πάμπολλοι λόγοι να μην έχουν οι αγωνιστές της επαναστατικής Αριστεράς εμπιστοσύνη στο ΣΥΡΙΖΑ, όπως έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να διαχωρίζονται από αυτόν σε καίρια ζητήματα στρατηγικής σημασίας, με πρώτο τον δεισιδαιμονικό σεβασμό του στο ευρώ, την Ε.Ε. και την αστική νομιμότητα. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι το σημείο του να θεωρούν το ΣΥΡΙΖΑ τυπικό αστικό κόμμα απέναντι στο οποίο δεν έχουν τίποτα άλλο να κάνουν από το να το “αποκαλύψουν”, ποντάροντας στην όσο γίνεται πιο γρήγορη χρεοκοπία του, η απόσταση είναι τόσο τεράστια όσο αυτή που χωρίζει μια επαναστατική γραμμή μαζών από μια πολιτική σέχτα.

Η γραμμή του ενιαίου μετώπου δεν είναι νεολογισμός κάποιων “όψιμων συνοδοιπόρων του ΣΥΡΙΖΑ”. Είναι η στρατηγική που χάραξε η Τρίτη Διεθνής για τη Δυτική Ευρώπη στο Τρίτο και το Τέταρτο Συνέδριο, τα τελευταία που έγιναν ζώντος του Λένιν και υπό την καθοδήγησή του. Στη σχετική έκκλησή της, τον Ιανουάριο του 1922, η Διεθνής υπογράμμιζε, μπροστά στην απειλητική επίθεση της διεθνούς αντίδρασης, μια “κοινή πλατφόρμα με τους σοσιαλδημοκράτες” εκείνης της εποχής για ένα “ελάχιστο πρόγραμμα οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων”. Το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου, η απόφαση του Τετάρτου Συνεδρίου ρίχνει μάλιστα το σύνθημα για μια “κυβέρνηση του ενιαίου μετώπου” ή “εργατική κυβέρνηση”, με στήριξη ή και συμμετοχή των κομμουνιστών, ενδεχομένως και υπό την ηγεμονία των ρεφορμιστών, η οποία θα μπορούσε να προκύψει μέσα από το γενικό εκλογικό δικαίωμα, προτού κριθεί με επαναστατικό τρόπο το πρόβλημα της πραγματικής εξουσίας. Στη σχετική απόφαση τονίζεται ότι μια τέτοια κυβέρνηση “δεν θα είναι η δικτατορία του προλεταριάτου, ούτε καν μια αναγκαία μεταβατική μορφή προς αυτήν. Αποτελεί ωστόσο μια αφετηρία για την κατάκτησή της”.

Μήπως η πρόσφατη ιστορική εμπειρία στη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα στη Βενεζουέλα δεν επιβεβαιώνει τη γονιμότητα και την επικαιρότητα αυτής της γραμμής; Ο Ούγκο Τσάβες και οι σύντροφοί του δεν ήταν πεπεισμένοι κομμουνιστές. Βγήκαν από τους κόλπους ενός αστικού στρατού, ο οποίος τους ανέχθηκε προσωρινά για να αποφύγει το χειρότερο- έναν ανοιχτό εμφύλιο πόλεμο, όπου θα μπορούσαν να χαθούν τα πάντα για το σύστημα που ήταν ταγμένος να στηρίζει. Οι κομμουνιστές της Βενεζουέλας, αλλά και της Ελλάδας αν δεν κάνουμε λάθος, στήριξαν τον Τσάβες στη σύγκρουσή του με τον ιμπεριαλισμό, χωρίς να συγχωνεύονται μαζί του και χωρίς να παραιτούνται από την κριτική, την αντιπαράθεση και την αυτονομία δράσης. Ήταν άραγε η αριστερή κυβέρνηση του Τσάβες εμπόδιο στην ανάπτυξη του αριστερού ριζοσπαστισμού, στη Βενεζουέλα και σ΄ ολόκληρη τη Λατινική Αμερική τα τελευταία 14 χρόνια; Και δεν έδειξε η πολυκύμαντη διαδρομή της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας, με τις νίκες και τις ήττες της, τα επιτεύγματα και τους δισταγμούς της, ότι περίοδοι παραλυτικής ισορροπίας δυνάμεων ανάμεσα στην επανάσταση και την αντεπανάσταση, περίοδοι σκληρού αγώνα για την κατάκτηση της εργατικής ηγεμονίας, μπορεί να κρατήσουν πολύ και να πάρουν τις πιο απρόβλεπτες μορφές στην εποχή μας;

Παρατεταμένη λαϊκή αντεπίθεση


Το μείζον πρόβλημα με την Αριστερά, στη σημερινή συγκυρία, είναι ότι αδυνατεί να παίξει το ρόλο της στη συλλογική οργάνωση και πολιτική διεύθυνση ενός κινήματος μαζών με προοπτική νίκης- ο μεν ΣΥΡΙΖΑ γιατί περιμένει να του πέσει στο πιάτο η κυβέρνηση, σαν ώριμο φρούτο, το δε ΚΚΕ και οι απροσδόκητοι συνοδοιπόροι του γιατί περιμένουν να αποδομηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι θα πέσουν στο δικό τους πιάτο κάποια θραύσματα του αντιπάλου τους. Στο μεταξύ, το λαϊκό κίνημα, αφού δοκίμασε 30 γενικές και πολλαπλάσιες κλαδικές απεργίες, Αγανακτισμένους, πορείες και εκλογές, φτάνει σε κάποια όρια και δυσκολεύεται να βρει το μοχλό για το επόμενο, αποφασιστικό άλμα.

Ο κίνδυνος είναι να περάσει οριστικά η πρωτοβουλία των κινήσεων στα χέρια του αντιπάλου και να υποστεί το ελληνικό εργατικό κίνημα μια ήττα όχι απλά στρατηγικών, αλλά ιστορκών διαστάσεων, που θα πάει την ελληνική κοινωνία δεκαετίες πίσω και για να αντιστραφεί θα χρειστεί να περάσουν όχι ένα ή δύο χρόνια, αλλά ένα ή δύο γενιές. Μπροστά στο μέγεθος των διακυβευμάτων, καταντά εντελώς σχιζοφρενική αυτή η ενδοαριστερή αλληλοεξόντωση, η πανσερμία της προσωπικής μωροφιλοδοξίας, ο εύκολος στιγματισμός της ειλικρινούς αγωνίας ως πολιτικής ιδιοτέλειας.

Ο πόλεμος δεν έχει κριθεί. Τίποτα πραγματικά καίριο δεν έχει χαθεί ακόμη. Το παράθυρο που μας άνοιξε αυτή η ιστορική κρίση δεν έχει κλείσει. Αλλά δεν θα είναι ανοιχτό επ΄ άπειρον. Το λαϊκό κίνημα δεν θα κάνει το αποφασιστικό άλμα μόνο του, ούτε πολύ περισσότερο όσο επαφίεται στις ντουφεκιές στον αέρα των όποιων Παναγόπουλων. Εκείνο που χρειάζεται, πιστεύουμε, είναι μια μεγάλη αγωνιστική πρωτοβουλία με την ευρύτερη δυνατή πολιτική στήριξη και με πρωτοβουλία των δυνάμεων της Αριστεράς, που θα ανεβάσει κατακόρυφα την αυτοποποίθηση των λαϊκών δυνάμεων και θα τους προσφέρει ορατή προοπτική νίκης.

Σχηματικά, θα μιλάγαμε για έναν κοινωνικό και πολιτικό Ανένδοτο διαρκείας, με άμεσο στόχο την κατάργηση των μνημονίων και του χρέους και την ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης. Μια γενική απεργία διαρκείας θα ήταν ο πιο ευθύς δρόμος, αλλά οι συνθήκες και η συνείδηση των μαζών δεν το επιτρέπουν ακόμη. Το πρώτο βήμα θα μπορούσε να είναι μια μεγάλη πολιτική πρωτοβουλία της σύνολης Αριστεράς: Με αφορμή την επισημοποίηση της μετατροπής της Ελλάδας σε μνημονιακό προτεκτοράτο, να θέσει θέμα συνταγματικής εκτροπής και εθνικής προδοσίας, να δηλώσει ότι δεν αναγνωρίζει πλέον τη νομιμότητα αυτής της κυβέρνησης και να εγκαινιάσει μια πανελλαδική, αλυσιδωτή κινητοποίηση με στόχο τη διάλυση της Βουλής, την προκήρυξη εκλογών και τη δημιουργία μιας νέας, συντακτικής, λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές της Αριστεράς να απέχουν από κάθε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο πέρα από τις συζητήσεις για πρόταση μομφής, όποτε επιλέξουν παρόμοια κίνηση. Το κυριότερο, να μεταφέρουν το κέντρο βάρους της πολιτικής δράσης στους δρόμους και τις πλατείες, αρχίζοντας από επαρχιακές πόλεις και γειτονιές και καταλήγοντας σε μια ειρηνική κατάληψη διαρκείας του κέντρου της Αθήνας, μέχρι να πέσει η κυβέρνηση. Συμβολικές καταλήψεις δημοσίων χώρων, εναλλακτικά μέσα μαζικής αντιπληροφόρησης, νεανικά δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, κλαδικές απεργίες και στο βαθμό που δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες γενική απεργία, θα συνοδεύουν και θα δώσουν άλλη διάσταση σε αυτό το μεγάλο αγώνα, που θα γράφει στη σημαία του:

Θέλουμε πίσω τη ζωή μας!
Θέλουμε πίσω τη χώρα μας!
Θέλουμε πίσω το μέλλον μας!

18 σχόλια :

 1. Βεβαίως και ΔΕΝ θεωρείς, ΕΟΣ, την ανάλυση του ΠΠ ως "μία από τις πιο ολοκληρωμένες....κτλ". Και φυσικά ΔΕΝ σε βρίσκει σύμφωνο. Απλούστατα διότι τα σημεία που διαφωνείς, είναι τα κεντρικά σημεία της ανάλυσης. Και εάν ο ΠΠ η και ο οποιοσδήποτε άλλος συμφωνούσε μαζί σου, απλώς θα έκανε μία εντελώς διαφορετική ανάλυση. Γιατί αν η αστική τάξη της χώρας η σημαντικό μέρος της, είχε χαρακτηριστικά "εθνικής αστικής τάξης" όπως εσύ πιστεύεις, τότε η σημαία της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας προφανώς και δεν θα ήταν απαραίτητα κόκκινη. Ούτε αν ο ΠΠ η οποιοσδήποτε άλλος είχε τις δικές σου ιδέες γύρω από το "ενιαίο μέτωπο" ΕΝΤΟΣ του ΣΥΡΙΖΑ(sic) θα ασχολούνταν στο κείμενό του με πραγματικά-ιστορικά και σημερινά-προβλήματα του "κανονικού" ενιαίου μετώπου. Θα σε ακολουθούσε στην απλουστευτική λογική σου ότι τα μέτωπα συγκροτούνται εντός κομμάτων(να μη χάνουμε και χρόνο κοπιάζοντας) που ως τέτοια έχουν αναγκαστικά και πολιτική-ιστορική διαδρομή και συγκεκριμένες ταξικές αναφορές. Αλλά το μυαλό σου βεβαίως, στη δομή του μοιάζει πολύ με των φωστήρων του Περισσού που κι αυτοί εντός του ΚΚΕ συγκροτούν το "μέτωπο" του λαού.

  Πουθενά δεν συμφωνείς! Ένα πράγμα έχεις μόνο στο πονηρούτσικο μυαλό σου. Πως θα βάλεις τον τίτλο και πως θα βάλεις τον επίλογο στο κείμενό σου. Τα άλλα είναι ψιλά γράμματα για σένα. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε κι η τελευταία -υποθέτω- που το μόνο που σε ενδιαφέρει είναι να στήνεις προβοκάτσιες, να κατασκευάζεις ίντριγκες και να θολώνεις τα νερά. Με τον Συνασπισμό η εναντίον του, με το ΣΥΡΙΖΑ η την διάλυσή του, με τον Αλαβάνο η κατά του, μέχρι και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ "κόντεψες" να πας.
  Το μόνο που μας λένε όλα αυτά τα περισπούδαστα που μας κότσαρες πάνω από το άρθρο του ΠΠ είναι πόσο καιροσκόπος και πόσο εμπαθής πολιτικός σαλτιμπάγκος είσαι. Γι αυτό περίμενες και τόσες μέρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου. Για να "μελετήσεις" τον τρόπο που θα οξύνεις πιο "αποτελεσματικά" τις διαφορές της αριστεράς μην τυχόν και μία στις χίλιες σου χαλάσει η μανέστρα των κομπλεξικών ιδεοληψιών σου, κακομοίρη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για μαθητής του Μπογιόπουλου ως προς την προβοκατορολογία καλός είσαι!

   Όμως πολιτικά είσαι σκράπας:

   Η παπάρα που γράφεις:

   Γιατί αν η αστική τάξη της χώρας η σημαντικό μέρος της, είχε χαρακτηριστικά "εθνικής αστικής τάξης" όπως εσύ πιστεύεις, τότε η σημαία της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας προφανώς και δεν θα ήταν απαραίτητα κόκκινη.

   δεν έχει καμία σχέση με αυτά που γράφει ο Π.Π.:

   Η γραμμή του ενιαίου μετώπου δεν είναι νεολογισμός κάποιων “όψιμων συνοδοιπόρων του ΣΥΡΙΖΑ”. Είναι η στρατηγική που χάραξε η Τρίτη Διεθνής για τη Δυτική Ευρώπη στο Τρίτο και το Τέταρτο Συνέδριο, τα τελευταία που έγιναν ζώντος του Λένιν και υπό την καθοδήγησή του. Στη σχετική έκκλησή της, τον Ιανουάριο του 1922, η Διεθνής υπογράμμιζε, μπροστά στην απειλητική επίθεση της διεθνούς αντίδρασης, μια “κοινή πλατφόρμα με τους σοσιαλδημοκράτες” εκείνης της εποχής για ένα “ελάχιστο πρόγραμμα οικονομικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων”.

   Για εμπαθείς πολιτικούς σαλτιμπάγκους ψάξε δίπλα σου: Ποιοί κατηγορούσαν πέρσι τέτοιο καιρό τον Αλαβάνο σαν "μεγαλοαστό πολιτικό" και ήθελαν να τον κοντύνουν για να έρθει στο μπόι τους, ώστε σήμερα να αισθάνονται πως τον έχουν του χεριού τους και να μπορούν πλέον να λένε πως θέλουν να κάνουν μέτωπο μαζί του;


   Διαγραφή
  2. Όποιος αποκαλύπτει τον καιροσκόπισμό, τις ίντριγκες και τις μικροπολιτικές επιδιώξεις σας είναι προβοκάτορας. Αυτό δεν είναι καινούργιο. Είναι παλιά κληρονομιά από το ΚΚΕ, που έχει εγραφεί στο πολιτικό σας DNA.

   Το ΑΝΤΑΡΣΥΑ (στην οποία συμμετέχει και ο Π.Π. ), μήπως δεν αντέγραψε το ΣΥΡΙΖΑ που από μέτωπο οργανώσεων μετασχηματίζεται σε ενιαίο πολιτικό φορέα και παινευόταν μάλιστα ότι το “ανταρσύα των μελών” θα γίνει πριν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κόμμα;

   Αναρωτήθηκες γιατί αυτό κείμενο του Π.Π. δεν αναδημοσιεύτηκε σε κανένα ηλεκτρονικό μέσο του χώρου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

   Μήπως έχεις ακούσει πως χαρακτηρίζουν διάφοροι καβαλημένοι ναρήτες τον Π.Π;

   Διαγραφή
  3. ΕΟΣ,

   Μήπως ήθελε το ΝΑΡ να κάνει μέτωπο με το ΣΕΚ; Όχι βέβαια, αλλά αναγκάστηκε αφού το ΣΕΚ ήταν στο ΕΝΑΝΤΙΑ. Σήμερα είναι αναγκασμένο να γλύφει εκεί που έφτυνε πριν λίγο καιρό. Δεν νομίζω όμως ότι θα τους κάτσει ο Αλαβάνος. Πάλι με το ΣΕΚ τους βλέπω να πορεύονται..

   Διαγραφή
  4. Ψυχίατρος με προϋπηρεσία στη γκα-γκε-μπε24 Νοεμβρίου 2012 - 1:47 π.μ.

   ερώτηση προς τον
   ανώνυμο των 10:47 μ.μ.

   Ας αφήσουμε στην άκρη αν συμφωνεί ο εος με το κείμενο του Π.Π. Εσύ συμφωνείς και το προσυπογράφεις;

   Από το στυλ της γραφής σου (που μοιάζει με ξέσπασμα απατημένης γκόμενας)το συμπέρασμα είναι άλλο:

   Εσύ είναι που διαφωνείς με τον Π.Π. και σε ενοχλεί που οι απόψεις του γίνονται αποδεκτές και έχουν απήχηση πέρα από το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΣΥΑ...

   Διαγραφή
  5. ΕΟΣ,είπες ότι τον Αλαβάνο μερικοί θέλουνε να τον κοντύνουνε και να τον φέρουνε ίσα με το μπόι τους.
   Χαίρομαι που εκτιμάς τον Αλαβάνο και θεωρείς ότι είναι κάπου ''πιο ψηλά''.
   Με δεδομένη αυτή τη θέση σου,λογικά θα πρέπει να στηρίζεις με τα μπούνια την ανοιχτή πρόταση του Λαφαζάνη να επανέλθει ο Αλαβάνος στο φυσικό του χώρο που εννοείται ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.Σωστά;

   Διαγραφή
 2. Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!24 Νοεμβρίου 2012 - 12:47 π.μ.

  - Πάμε στοίχημα ότι 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πρόκειται να γίνει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Για κλακαδόροι του Αλαβάνου καλοί είναι. Δεν χρειάζεται να κάνουν και Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για να το αποφασίσουν!

   Διαγραφή
 3. Γα το πόσο Εθνική μπορεί να γίνει η Ντόπια αστική τάξη διαβάστε και λίγο ΤΟ ΒΗΜΑ αυτές τις τελευταίες μέρες. Τόσος πατριωτισμός και εθνικοφροσύνη από τον κ.Ψυχάρη που σε λίγο θα βγει να φωνάζει "εμπρός λαέ έξω από την ΕΕ, το λάκο των Λεόντων και σώστε τους Τρεις Παίδες από την Κάμινο και θα κάνει πορείες μαζί με την Ανταρσύα κατά της Μέρκελ.
  Όσο οι επίτροποι ήταν στα υπουργεία υγείας κλπ κυνηγούσαν τη διαφθορά, τώρα που οι δανειστές θέλουν να βάλουν επιτρόπους και στις τράπεζες για να ελέγχουν τι γίνονται οι ανακαφαλαιοποιήσεις ο ΔΟΛ είναι πατριώτης. Πάντα υπάρχει η Εθνική πλευρά του κεφαλαίου γιατί κεφάλαιο σημαίνει ανταγωνισμός, το κεφάλαιο δεν είναι ένα παγκόσμιο πράγμα που καθοδηγεί τη λερναία ύδρα, τους λέοντες και άλλους ιμπεριαλιστές. Καλό θα ήταν να προσέχουμε να μην ταυτιζόμαστε με μερίδες του κεφαλαίου, όσο και αν αυτές δεν είναι τόσο εμφανείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πάντως ο τρόπος για να μην ταυτιζόμαστε με εθνικές μερίδες του κεφαλαίου δεν είναι να κάνουμε το αριστερό μεγάφωνο των απόψεων του ΔΝΤ και του Γιούνκερ.

   Διαγραφή
 4. Ερώτημα: Γιατί συμφωνείτε με τον Τσάβες που μπήκε (και ενισχύει) την "ιμπεριαλιστική" ΜΕΡΚΟΣΟΥΡ ενώ εδώ η Κόκκινη Πατριωτική Σημαία πρέπει να είναι η Εθνική Ελλάδας έξω από την Ε.Ε και για μόνο για πάρτη μας εμείς μόνοι μας οι ελληνάρες όλοι μαζί ενάντια στους ξένους; Μήπως η Μερκοσούρ είναι δυνατό να γίνει "των Λαών" επειδή μπήκε ο Τσάβες ενώ η Ε.Ε δεν αλλάζει με τίποτα; Ψιλά γράμματα για τη διαμάχη Έθνους-Ιμπεριαλιστών

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Καλά,στα σοβαρά βάζεις στην ίδια πρόταση τη Μερκοσούρ και την ΕΕ;
   Όχι,η Μερκοσούρ δεν είναι ιμπεριαλιστική φίλε.
   Το αντίθετο.
   Η Μερκοσούρ αποκρούει την ιμπεριαλιστική επέμβαση στην περιοχή της,που τόσα δεινά,
   τόσα πραξικοπήματα,τόσα τοκογλυφικά δάνεια και τόσα ''Μνημόνια'' τους προκάλεσε δεκαετίες τώρα.
   Δεν διέλυσε κράτη η Μερκοσούρ όπως έκανε η ΕΕ.Δεν πνίγει τους λαούς και τις χώρες η Μερκοσούρ όπως κάνει η ΕΕ.Δεν είναι τραπεζοκρατούμενη η Μερκοσούρ όπως η ΕΕ.
   Δεν υποχρεώνει τα κράτη της να καταστρέφουν τις σοδειές τους και γενικά την παραγωγή τους για να αγοράζουνε προϊόντα συγκεκριμένων χωρών η Μερκοσούρ,
   όπως κάνει η ΕΕ.Ο Τσάβες και η Μερκοσούρ δεν έστησαν ....(αυτό που κατάλαβες) στους διεθνείς πιστωτές και στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων που εσύ βαφτίζεις ''διεθνισμό''.
   Άλλο ιμπεριαλισμός της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων,άλλο διεθνισμός φίλε.
   Καμία εθνική Ελλάδας και καμία εθνική μοναξιά.
   Οι εθνικισμοί πάνε χέρι-χέρι με τον ιμπεριαλισμό.Από αυτόν τρέφονται και αυτόν εξυπηρετούν.Τώρα είμαστε πιο ψωροκώσταινα και πιο απομονωμένοι από ποτε.Είμαστε ένα κράτος-παρίας της ΟΝΕ,απομονωμένοι από τους πάντες,μας απαγορεύεται να ανοιχτούμε στο διεθνή καταμερισμό και να παίξουμε με παίκτες εκτός των δανειστών μας,δεν μπορούμε να κάνουμε μια διμερή συμφωνία με κανέναν στον πλανήτη γιατί θα μας καρπαζώσει ο Ντράγκι και ο Μπαρόζο,δεν μπορούμε να ζητήσουμε δανεικά από κανέναν πλην ΟΝΕ γιατί μας το απαγορεύουνε οι συμμορίτες της ΕΕ.Μας απαγορεύουνε να παράξουμε αγροτικά προϊόντα,μας βάζουν να τα θάβουμε,απαγορεύουνε να δώσουμε δικά μας λεφτά,δηλαδή κρατικά λεφτά,για την Ολυμπιακή για να τη σώσουμε και μας αναγκάζουν να την ξεπουλήσουμε σε ιδιωτικό μονοπώλιο,μας αναγκάζουνε να πουλήσουμε τον ΟΤΕ,την ΑΤΕ,σήμερα τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ.
   Η προσκόλλησή σας στο τραπεζικό άρμα της ΕΕ και στην ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων είναι εντελώς γελοία.
   Άμα θέλετε Ευρώπη των λαών,πρέπει να γκρεμιστεί αυτό το τερατούργημα το οποίο,
   ύστερα από 50+ χρόνια λειτουργίας,εσείς φαντασιώνεστε ότι τώρα θα μεταμορφωθεί σε παράδεισο.Λοιπόν,είναι η κόλαση και η φυλακή των λαών και θα είναι μέχρι να διαλυθεί.
   Οι λαοί μπορούν να φτιάξουν μια αληθινή Ένωση λαών και κρατών.
   Μπορούν να φτιάξουν μια αληθινή ομοσπονδία στη Μεσόγειο και στην Ευρώπη.
   Αλλά αυτό θα γίνει πάνω στα ερείπια αυτού του τερατουργήματος και όχι δια της προσκολλήσεως και της υποταγής σε αυτό.

   Διαγραφή
 5. Ο Εθνικός ιδεαλισμός του Έλληνα καπιταλιστή. Του Χρήστου Λάσκου
  http://www.alterthess.gr/content/o-ethnikos-idealismos-toy-ellina-kapitalisti-toy-xristoy-laskoy

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Βλέπω τον Παπακωσταντίνου και όσους εχουν κάποια ωριμότητα να προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, που τα λεει εδω και καιρό αυτά που τώρα ο Παπακωσταντίνου ανακάλυψε.

  markos

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Αλαζονεία = ύβρις
  Δεν θ’ αργήσει η μέρα της κρίσης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Σωστά,
   ο ευαγγελιστής Ιωάννης μάλιστα έχει γράψει και ολόκληρο βιβλίο για αυτή την ημέρα της κρίσης, πριν έλθει η β' παρουσία του Κυρίου...

   Διαγραφή
 8. Είναι δυνατόν να πιστεύει ο Παπακωνσταντίνου και οι λοιποί αφελείς εδώ μέσα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγει απ την βουλή θα βγεί με τα μέλη του στο δρόμο θα κάνει κατάληψη του κέντρου της Αθήνας κ.λπ.
  Δεν βλέπετε ρε παιδιά τίποτα απο την συνεχή δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ από το "επικαιροποιημένο" πρόγραμμα και μετά; ούτε το χαράτσι δεν βγήκαν μπροστά οι βουλευτές του και τα μέλη του να κάνουν πράξη που έλεγασν τόσα και τόσα θα κάνουν ακόμα πιό προχωρημένα βήματα;
  το έξω το ΔΝΤ έγινε επαναδιαπραγμάτευση και εσεις μιλάτε για καταλήψεις, που θα κάνει ο αντιπρόεδρος του κόμματος της ευρωπαϊκής αριστεράς, με τον κοτσακά , τον Μητρόπουλο, την Κατσέλη;
  Ρίχτε μιά ματια στη λίστα λανγκάρντ για τα πολιτικά πρόσωπα να δείτε τον παπαδημούλη , τον Λαφαζάνη , τον Κουράκη και άλλους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ