ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

Ουδέν σχόλιο...

Αναδημοσίευση από την "ομάδα ελευθεριακών κομμουνιστών"

Αναδημοσίευση από τον σημερινό Ριζοσπάστη (τα υπόλοιπα λόγια είναι περιττά...):
Απεβίωσε χτες, σε ηλικία 82 χρόνων, ο συγγραφέας Χρόνης Μίσσιος. Γεννημένος στην Καβάλα, από γονείς καπνεργάτες, έζησε τα παιδικά του χρόνια σε μια γειτονιά γεμάτη πρόσφυγες. Στα Γιαννιτσά, όπου τον στέλνει ο Ερυθρός Σταυρός, μαζί με άλλα παιδιά για να γλιτώσουν από την πείνα της Κατοχής, περνάει στο ΕΑΜ, ενώ πέρασε για λίγο και από το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Με το έργο του βεβαίως στην πορεία δε στάθηκε στο πλευρό των λαϊκών αγώνων και της δράσης των κομμουνιστών, αφού δεν πίστευε στη διέξοδο της ταξικής πάλης, ενώ βρήκε «στέγη» στη λεγόμενη «ανανεωτική» Αριστερά.

5 σχόλια :

  1. Ελπίζω μόνο να το ζήσω, όταν τελιεώσουμε κάποτε με αυτά τα καθήκια του πουλημένου κκε. Σκατόψυχα υποκείμενα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αντίο Χρόνη.
    Αφες αυτοίς (τους μικρόψυχους του Ριζοσπάστη).
    Αλλά εσύ ήξερες ότι αυτή η πάγια τακτική είναι προέκταση/νοοτροπία της όλης Αριστεράς.
    Μη εξαιρουμένου και του παρόντος ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είμαι στο ΚΚΕ, δεν θέλω να είμαι.
    Αλλά, από την άλλη, τόσα χρόνια δεν είχα καταλάβει τι το ιδιαίτερο είχε ο Χρόνης Μίσσιος από άλλους αντάρτες ή θανατοποινίτες, που τον έκαναν αγαπητό σε αναρχικούς και οπαδούς της ανανέωσης.
    Σίγουρα πολύτιμη η εμπειρία του και καθένας πρέπει να διαβάσει ό,τι έχει γράψει ο Μίσσιος, ειδικά οι αγωνιστές που μπορεί κάποια στιγμή μέσα στη μάχη να αποκοπούν και πρέπει να αντέξουν.
    Όμως, τι τον κάνει να ξεχωρίζει; Συγκεκριμένα μπορείτε να απαντήσετε;
    Πάντως, η φράση του "η επόμενη επανάσταση δεν θα γίνει ΓΙΑ τους ανθρώπους αλλά ΑΠΟ τους ανθρώπους" είναι αποδεκτή από όλους τους κομμουνιστές και δεν χρειάζεται κανένας ιδεολογικός χώρος (αναρχία, λενινιστές,ανανεωτές) ή συγγραφέας να τη μονοπωλεί.
    Εκτός κι αν ήταν το ότι πρόσθεσε το ότι ήταν, από ένα σημείο και μετά, εναντίον των κομμάτων, πράγμα λάθος, και να μου το συγχωρέσετε.
    Οπότε εκεί πολλά μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί τον προωθούσαν-μονοπωλούσαν κάποιοι αντι-προσωπολάτρες που δεν επιτρέπουν να υποδεικνύουμε, εμείς οι "προσωπολάτρες" κατά τα άλλα (τέτοια ρετσινιά ρίχνουν συνήθως κατά παντός διαφωνούντος), ότι κάποιος, ακόμα και ήρωας, μπορεί και να σφάλλει κάπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με το συμπάθειο Ανώνυμος, αλλά κάνεις το βλάκα ή είσαι;
    Ο καθένας μπορεί και πρέπει να κρίνει τον καθένα. Και βέβαιως και τον Μίσιο. Και το πρόσωπο και το έργο του μιά και τύχαινε να είναι συγγραφέας.
    Το θέμα είναι η σκατοψυχιά του πουλημένου κώματος.
    Που γράφει ότι ο Μίσιος "πέρασε από το ΔΕΣ"|.
    Σαν να λέμε, αν πασάντ μωρέ, έτσι όσο πατάει η γάτα, δεν έτρεξε και τίποτα.
    Αυτό που έτρεξε το ξέρει πολύ καλά η αληταρία του Περισσού. Ότι δηλ. ο Μίσιος έκατσε κάτι χρόνια καταδικασμένος σε θάνατο, περίμενε κάθε πρωί να τον πάρουν και γλύτωσε από τύχη. Έκατσε καμιά 25 χρόνια συνολικά εξορία και φυλακή.
    Αυτά δεν μας τα λέει η ανακοίνωση, άρα δεν τα αξιολογεί. Γιατί, ντρέπεται;

    Από κει και πέρα ένας συγγραφέας δεν κρίνεται από την προσωπική του πολιτική τοποθέτηση αλλά κυρίως με αισθητικο-ιστορικά κριτήρια.
    Εμπρός λοιπόν κάνε τις "υποδείξεις" σου.

    Εξ άλλου δεν είναι αποδεκτό από την καμαρίλα της ξεφτιλισμένης Παπαρήγας ότι η επανάσταση θα γίνει από τους ανθρώπους. Από το κώμα θάθελε να γίνει. Λάθος;

    Τώρα, αν την προσωπολατρεία και το σταλινισμό τα θεωρείς ρετσινιά, κατάλαβα...
    Εξήγα όμως γιατί και μην κάνεις τον κουτοπόνηρα θιγμένο. Ούτε να ντρέπεσαι. Πέστο, ντε, ο Στάλιν ζει! Ιδού!

    Δεν με ενθουσιάζε ποτέ ο Μίσιος. Τα δύο πρώτα του βιβλία όμως έπαιξαν έναν ιστορικά σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των συνειδήσεων την εποχή που βγήκαν.
    Γιά αυτά τι θα μπορούσε να μας πει ο Βριζοσπάστης;

    Αν και δεν τυγχάνω οπαδός της, ούτε η ανανεωτική αριστερά είναι λεγόμενη. Καλή κακή, έτσι καταγράφηκε. Όχι περισσότερο ή λιγότερο έγκυρα από το ότι ο σοσιαλισμός κλπ του πουλημένου είναι επιστημονικός. Γιατί δηλ., επειδή έτσι δήλωσε ο Μαίλης; Η Καννέλη ή οι διάνοιες του ΜΑΣ;

    Κατάλαβες λοιπόν τώρα γιατί η ανακοίνωση του πουλημένου (αυτή είναι η θέση μου, επιτρέπεται;)
    είναι σκατόψυχη. Συναγωνίζεται αν και απέχει πάρα πολύ το "χρονογράφημα" γιά την ν"πλύστρα μάνα " του Κορκονέα. Θυμάσαι ε; Ωραίο!

    Αλλά είπαμε, το κώμα δεν επιτρέπεται να κρίνει κανείς, ενώ δαύτο δικαιούται να (κατα)κρίνει τους πάντες. Θα τα βρει μετά εξήντα χρόνια η επιτροπή ιστορικών που θα διαδεχτεί το Μαίλη.
    Καλά κρασά και μακρυά από μας.
    Ορίστε, λάθος η ενότητα δε λέει το κώμα; Να και σε ένα που συμφωνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φίλε,
      δεν χρειάζεται να βρίζεις.Και ναι, μιας και ρώτησες, ζει και για αυτό τα κάνεις πάνω σου, μικροαστέ.
      Εγώ δεν ρώτησα γιατί είναι οι συντάκτες του Βριζοσπάστη σκατόψυχοι. Αυτό φαίνεται.
      Απλώς, μιας και τό'φερε η κουβέντα. Οι πιο σκληροί κριτές των ανταρτών ήταν οι ίδιοι οι αντάρτες. Το ότι είχε κάνει κάποιος στο ΔΣΕ, δεν τον αθώωνε εκ των προτέρων, στα μάτια των άλλων ανταρτών.
      Βέβαια, οι σημερινοί συντάκτες του Βριζοσπάστη πήραν τη χάρη των παλιών ανταρτών, χωρίς να έχουν τα ίδια τα αρχ.., δηλαδή, την ίδια εμπειρία, βάσει της οποίας θα μπορούσαν να κρίνουν τον άλλο αυστηρά για τη διαγωγή του (πολιτική και ηθική ακόμα).

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ