ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Σπάνια μπροσούρα του 1979: - Νοέμβρης 1973 - Εξι χρόνια αρκετά δεν θα γίνουν εφτά.

Αναδημοσίευση από το XYZ Contagion

Επετειακώς, παρουσιάζουμε μια ιστορική μπροσούρα από το 1979, πολύ σπάνια από ένα σημείο και μετά, που ευτυχώς “ξαναζωντανεύει” χάρη στις ψηφιακές διευκολύνσεις. Από την “Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτών”, της οποίας η ιστορική της έκδοση “Αυτοί οι αγώνες συνεχίζονται, ουσιαστικά το χρονικό των κοινωνικών αγώνων 1972-1980, λογικά θα είναι οικεία σε όσους ασχολούνται με την Μεταπολίτευση). Η παρούσα έκδοση με τίτλο “Νοέμβρης 1973 – Εξι χρόνια αρκετά Δεν θα γίνουν εφτά [Το χρονικό του αγώνα Ντοκουμέντα] [23 Ιούλη 1975 Σχόλια και συμπεράσματα]” ήταν από τα πρώτα γραπτά κείμενα που έθεσαν το θέμα της “Πανσπουδαστικής Νο #8” (υπάρχει ολόκληρο το φύλλο εντός της μπροσούρας) και την στάση των οργανώσεων Αντι-ΕΦΕΕ/ΚΝΕ/ΚΚΕ τις ημέρες της εξέγερσης, ενώ στις 78 σελίδες της μπροσούρας θίγονται και πολλά ακόμα ζητήματα, όπως μπορείτε να δείτε:


6 σχόλια :

  1. Ενδιαφέρον έχουν τα “σχόλια” που αρχίζουν από την σελίδα 43.Εκεί θα βρείτε και το “Σχέδιο Β” του Α.Αλαβάνου για το ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ του 73, που ευτυχώς τότε απέτυχε:

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στη συνέλευση της Νομικής (απολογισμού του 1975) και επιβεβαιώθηκε από το ηγετικό στέλεχος της ΚΝΕ Αλαβάνο, την Πέμπτη 15 Νοέμβρη το βράδυ στο Πολυτεχνείο παραγματοποιήθηκε σύσκεψη στελεχών με πρωτοβουλία του Αλαβάνου – Παριανού που δήλωσαν ότι εκπροσωπούν επίσημα το ΚΚΕ/ΚΝΕ, και συζητήθηκε το ζήτημα της διάλυσης της κατάληψης. Στη σύσκεψη αυτή πήραν επίσης μέρος οι Ματζουράνης, Τσαφαράκης, Λαλιώτης, Μαυρογένης, Μιχαλόπουλος και Τσούρας (οι δύο τελευταίοι σελέχη του ΠΑΚ). Η σύσκεψη αυτή που έγινε γνωστή και στο ΕΑΤ/ΕΣΑ απο ομολογίες ορισμένων από τους παραπάνω (ήταν κρατούμενοι) συμφώνησε στην ανάγκη της αποχώρησης (εχτός από το Μαυρογένη( και προχώρησε στο τρόπο που θαν την πραγματοποιούσε. Συγκεκριμένα από τα στελέχη της ΚΝΕ προτάθηκε να ακολουθηθεί η μέθοδος που εκκενώθηκε και η Νομική τον Φλεβάρη του 73. Δηλαδή με πραξικοπηματικό τρόπο να ανοίξουν οι πόρτες και αφού θα έχει προηγηθεί μια ζύμωση περί επέμβασης του στρατού στους φοβισμένους και περί συγκρότησης διαδήλωσης προς τη Βουλή στους αποφασισμένους, θα άρχιζαν να αποχωρούν ορισμένες ομάδες, δημιουργώντας ρεύμα και τετελεσμένο γεγονός. (Την τακτική αυτή που ακολούθησαν στην Νομική την πραγματοποίησαν τα γνωστά συνδικαλιστικά στελέχη της Αντι-ΕΦΦΕ Μπίστης – Καρυστιάνη και ο Στέφανος Τζουμάκας συνδικαλιστικής και αυτός μέλος του ΠΑΚ και τώρα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια άλλη αναφορά για το Σχέδιο Β' στο Πολυτεχνείο του 73, στο Erodotos Weblog, σε ένα κείμενο που αναφέρεται στην στην "πανσπουδαστική νο 8" και τον Δ. Μαυρογένη:

    "...Επίσης, ήταν ένας από τους επτά που, στο πατάρι της Αρχιτεκτονικής την δεύτερη ημέρα της εξέγερσης, προσπάθησαν εν μέσω πολιτικών διαξιφισμών να συμφωνήσουν στη συνέχιση ή στον τερματισμό της κατάληψης (οι άλλοι ήταν οι Γ. Παριανός και Αλ. Αλαβάνος από ΚΝΕ, Θ. Τσούρας και Ν. Μιχαλόπουλος από ΠΑΚ, Χ. Λάζος και Σ. Παππάς από Ρ.Φ.) Εκείνη η συνάντηση βαφτίσθηκε αργότερα… «κουκί» από τον διοικητή της ΕΣΑ Σπανό, εξαιτίας του μικρού αριθμού συμμετεχόντων και ως «κουκί» καθιερώθηκε στις μετέπειτα κωδικές αναφορές (την απόφαση για συνέχιση, τελικά, την πήρε η Συντονιστική)..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί το ανεβάσατε με τρόπο που να μην μπορούμε να το κάνουμε download ρε μάγκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν το ανεβάσαμε εμείς. Μπορείς όπως να σώσεις μια - μια τις σελίδες αν κάνεις κλικ με το δεξί πλήκτρο του ποντικικού και επιλέξεις save image as

      Διαγραφή
  4. Δηλαδή για να καταλάβω επειδή είμαι μικρός. Ο Αλαβάνος τότε ήθελε διάλυση της κατάληψης ενώ ο Δραγασάκης και ο Μπαλάφας θέλανε σύγκρουση μέχρις εσχάτων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν γνωρίζεις το τι ήθελε ο Δραγασάκης ή ο Μπαλάφας μπορείς να το αναφέρεις. Το θέμα όμως δεν είναι το τι ήθελε ο ένας και ο άλλος. Είναι το τι έκανε. Και ο Αλαβάνος (ως ο επίσημος εκπρόσωπος του ΚΚΕ) εξέφρασε την ίδια γραμμή με Σ. Παπά που εκπροσωπούσε τότε την παρέα του Λ. Κύρκου και θέλανε να λήξουν την κατάληψη.

      Άλλα μέλη του ΚΚΕ και της ΑΝΤΙ/ΕΦΕΕ είχαν διαφορετική στάση και στήριξαν την κατάληψη μέχρι το τέλος, αλλά και διαφορετική θέση για την προβοκατορολογία του ΚΚΕ σε σχέση με την κατάληψη του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ. (μερικά στοιχεία εδώ: Η προβοκάτσια ζει!)

      Διαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ