Το μέτρο της εφεδρείας είναι η τελική κατάληξη ενός ξεπεσμένου δημοσίου τομέα που... βασίστηκε στην αργομισθία και την αναξιοκρατία. Όχι στην εφεδρεία, ναι στην παραγωγική εργασία.
(Γραφείο τύπου της “χρυσής αυγής”)
Η Αριστερά ήδη βρίσκεται μπροστά σε ένα τοπίο που εντείνεται η ταξική πάλη και οξύνονται οι ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις. Αναμένονται πολλές εξεγέρσεις και ταραχές, όμως δεν πρόκειται να συμβεί καμία “σοσιαλιστική επανάσταση”, απ' αυτές που γνωρίσαμε τον προηγούμενο αιώνα. Το δίλημμα ανάμεσα στην “επανάσταση” και την “μεταρρύθμιση” στερείται σήμερα πολιτικού περιεχομένου και λειτουργεί μόνον με όρους ιδεολογικούς για να αναπαράγει διαχωριστικές γραμμές στο εσωτερικό της Αριστεράς. Η διάκριση όμως ανάμεσα στον “κυβερνητισμό” και την “αυτονομία” του μαζικού κινήματος από πολιτικές κρατικής διαχείρισης παραμένει επίκαιρη. Αποτελεί μάλιστα το πεδίο στο οποίο θα οξυνθούν οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της Αριστεράς και κυρίως στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί από τις απαντήσεις που θα δοθούν - όχι στο επίπεδο των ιδεολογικών διακηρύξεων και προγραμματικών στόχων αλλά των πολιτικών πρακτικών και στάσεων τόσο απέναντι στο μαζικό κίνημα όσο και απέναντι στο κράτος - θα κριθεί τελικά αν θα κατορθώσει να ενσωματωθεί στο χώρο σύγκρουσης των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων ή θα διαμορφώσει μια πολιτική διακριτή απ' αυτές προς όφελος του κόσμου της εργασίας και των μικρομεσαίων στρωμάτων, τα οποία εξαθλιώνονται και καταστρέφονται χωρίς να έχουν ούτε καν την δυνατότητα να “προλεταριοποιηθούν”...
Στις μεγάλες επαναστάσεις του προηγούμενου αιώνα στις οποίες πρωταγωνιστικό ρόλο είχε η Αριστερά, οι μάζες κινητοποιήθηκαν με βάση τα οράματα της και όχι τα πολιτικά της σχέδια και τα προγράμματά της. Σήμερα συνολικά η Αριστερά στερείται ανάλογων οραμάτων τα οποία έχουν την δύναμη να επιβάλουν διαχωριστικές γραμμές στην κοινωνία και να κινητοποιήσουν τις λαϊκές μάζες σε μια αντικαπιταλιστική / κομμουνιστική κατεύθυνση. Η εκλογική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημειώθηκε γιατί οι λαϊκές μάζες ενστερνίστηκαν το όραμά του για μια αλλαγή της κοινωνίας, αλλά από την αδυναμία του αστισμού να διαμορφώσει νέα κοινωνικά συμβόλαια, τα οποία θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την συναίνεση στην τερατώδη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στο κόσμο της εργασίας και τα μικρομεσαία στρώματα. Εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια άλλη εκδοχή διαχείρισης του κράτους, μια εκδοχή η οποία θα έβαζε φραγμούς και θα ύψωνε αναχώματα στην ασυδοσία του κεφαλαίου.
Είναι προφανές ότι σε τέτοιες συνθήκες είναι υπαρκτός ο κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ να ενστερνιστεί τα οράματα του αντιπάλου και να ενσωματωθεί πολιτικά εντός των πολιτικών αντιθέσεων που τον διαπερνούν. Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διεξάγεται μια διαπάλη ανάμεσα σε αυτούς που διεκδικούν να εκφράσουν με τον ποιο αυθεντικό τρόπο τα “οράματα” που συγκρότησαν στο παρελθόν το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου και το έφεραν στην εξουσία. Θα είναι πρόσωπα και μηχανισμοί που προέρχονται κυρίως από τον χώρο του ΣΥΝασπισμού ή από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ;
Η διαπάλη συμπυκνώνεται σήμερα γύρω από το οργανωτικό του νέου ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση που γίνεται αν θα είναι ένα μαζικό πολυτασικό κόμμα ή ένας κομματικός μηχανισμός με πολιτική και ιδεολογική καθαρότητα ανάλογη με αυτή που είχαν τον προηγούμενο αιώνα τα κομμουνιστικά κόμματα, αντικατοπτρίζει στην πραγματικότητα σε μεγάλο βαθμό αυτή ακριβώς την διαμάχη.
Η παραδοσιακή Αριστερά, όσο και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα είχαν μετά την μεταπολίτευση του 1974 ένα κοινό θεωρητικό “ευαγγέλιο” για να αναλύσουν τον ελληνικό καπιταλισμό. Το ευαγγέλιο αυτό συμπυκνώνεται σε δυο λέξεις: την "υποανάπτυξη" και την "εξάρτηση". Οι όποιες σοσιαλιστικές ρητορείες τους αυτοακυρώθηκαν μπροστά στην αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης της "ανάπτυξης" και της "εθνικής ανεξαρτησίας", αναγκαιότητα που οδηγούσε πολιτικά στην θέση ότι θα πρέπει να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας οι "προοδευτικές" δυνάμεις οι οποίες θα ενίσχυαν το ελληνικό κράτος στο διεθνές περιβάλλον και θα αναδιανένημαν το εισόδημα προς όφελος των μισθωτών. Αυτές οι αντιλήψεις οδήγησαν στην ιδεολογική μετάλλαξη του κόσμου της Αριστεράς. Σήμερα αυτές οι αντιλήψεις λειτουργούν αντίστροφα ως προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι απλός: Δεν συγκροτούν λαϊκές διεκδικήσεις οι οποίες μπορούν να πραγματωθούν από το μαζικό κίνημα μέσα στην “καθημερινότητα” της ταξικής πάλης. Συγκροτούν διαχειριστικές πολιτικές που μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα για τον λαϊκό παράγοντα μόνον μέσα από την άσκηση της κρατικής εξουσίας. Οι αντιλήψεις για την “υποανάπτυξη” και την “εξάρτηση” είναι αυτές που στρώνουν το χαλί για τον κυβερνητισμό της Αριστεράς και υποβιβάζουν το μαζικό κίνημα στον ρόλο του στυλοβάτη κρατικών πολιτικών διαχείρισης. Στο ίδιο πρακτικό αποτέλεσμα οδηγούν και επιλογές μιας μερίδας της Αριστεράς που έχει αναδείξει σήμερα την νομισματική πολιτική (έξοδος από το ευρώ), τις εθνικοποιήσεις του τραπεζικού συστήματος και άλλους παρόμοιους στόχους ως την πεμπτουσία της αντικαπιταλιστικής πάλης, αφού ο μόνος τρόπος για να πραγματοποιηθούν είναι μέσω της ανάληψης κυβερνητικών ευθυνών από τον φορέα που εκφράζει αυτές τις απόψεις. Ο κυβερνητισμός είναι το κοινό υπόβαθρο που “ενώνει” λοιπόν ευρύτερες δυνάμεις της Αριστεράς, ανεξάρτητα από το πόσο επαναστατικές ή αντικαπιταλιστικές εμφανίζονται στις διακηρύξεις τους.
Σε ένα παλαιότερο κείμενό μας (Ο αστικός μύθος της “παραγωγικής ανασυγκρότησης” της χώρας...) είχαμε παρουσιάσει μια χαρακτηριστική δήλωση της κ. Λούκα Κατσέλη όταν ήταν υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠαΣοΚ , η οποία ήταν δύσκολο σε ένα απλό πολίτη να διακρίνει αν αυτή η δήλωση προερχόταν από την κ. Λ. Κατσέλη ή από κάποιο από τα γνωστά στελέχη του ΣΥΝ (και όχι μόνο...) τα οποία αγωνιούν καθημερινά στα τηλεπαράθυρα για την “παραγωγική” ανασυγκρότησης της χώρας...
Αν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν απεγκλωβιστεί από την σκουριά που κουβαλάει από το παρελθόν και δεν είναι ανοικτός στο “νέο” που ακόμα δεν έχει “γεννηθεί”, το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο από την στιγμή που θα αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά αυτό γράφαμε σε ένα άλλο κείμενό μας: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετασχηματιστεί με μια διευρυμένη αναπαραγωγή του "ΠΑΛΙΟΥ". Το πολιτικό στοίχημα στο εσωτερικό του θα κριθεί από την συγκρότηση νέων ομαδοποιήσεων και την δημιουργία νέων ρευμάτων σε ρήξη με τα υπάρχοντα. Αν δεν είναι ανοικτός σε νέες ιδέες, δεν γεννηθούν νέες δυνάμεις και δεν δοκιμαστούν νέες πολιτικές πρακτικές, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχει πολιτικά.
Αλλο ένα ευχολόγιο - καταγγελτήριο στις δήθεν παλιές δυνάμεις που εγκλωβίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν τον αφήνουν να προχωρήσει. Ποιες είναι οι παλιές δυνάμεις; Ποιο είναι το νέο που δεν έχω καταλάβει; Τι θέλει ακριβώς ο συγγραφέας του κειμένου; Ενα ΣΥΡΙΖΑ αχταρμά, ένα ΣΥΡΙΖΑ που θα τα λέει όλα και τίποτα, ενα ΣΥΡΙΖΑ χωρίς ιδεολογία και στόχους, χωρίς οράματα και στρατηγική; Το να ιδεολογικοποιείς τις παπαρολογίες είναι εύκολο. Το να δίνεις πρακτικά την άποψή σου είναι το δύσκολο. Και πολλοί στην Αριστερά βολεύονται στο εύκολο. Γενική καταγγελία σε κάποιες αόρατες δυνάμεις και επι του πρακτέου μηδέν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είναι τυχαίο ότι το κείμενο δεν έχει να προτείνει τίποτα γι' αυτό και καταλήγει αναμασώντας κοινοτυπίες όπως αυτή:
"Αν ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν απεγκλωβιστεί από την σκουριά που κουβαλάει από το παρελθόν και δεν είναι ανοικτός στο “νέο” που ακόμα δεν έχει “γεννηθεί”, το μέλλον του είναι προδιαγεγραμμένο από την στιγμή που θα αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες. Επαναλαμβάνουμε άλλη μια φορά αυτό γράφαμε σε ένα άλλο κείμενό μας: Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετασχηματιστεί με μια διευρυμένη αναπαραγωγή του "ΠΑΛΙΟΥ"".
redteam, πρόσεχε!
Διαγραφήτον "πάπα" που κρατάς απ' τα @ρχ.. μην τον κρατάς τόσο σφικτά γιατί κινδυνεύεις να τον ευνουχίσεις....
μερικες παρατηρησεις.. ο συριζα στηθηκε και λειτουργει με γνωμονα τη συνθεση αποψεων και οχι το δημοκρατικο συγκεντρωτισμο, αρα ειναι ντε φακτο ανοιχτος σε ο,τι νεο, χωρις ομως να αφησει και ο,τι εχει μεχρι τωρα, που αυτο μεταξυ αλλων τον εφερε και μεχρι εδω.. οποτε αν θες να γινεις λιγο συγκεκριμενος ως προς το που εχει σκουριασει, θα ειναι βοηθητικο για να καταλαβω.. ο κοσμος που ψηφισε το συριζα δεν ειχε ενα μοναδικο κριτηριο στην επιλογη του αυτη, θα μπορουσα μαλιστα να πω πως η ψηφος στο συριζα ηταν μεν μια ταξικη ψηφος, αλλα ιδεολογικα καλυπτε ολο το φασμα απο την λαικη δεξια και την κεντροαριστερα, μεχρι τους αριστερους και τους αναρχικους.. οποτε δεν ειναι καν διακριτο το κοινωνικο υποκειμενο που θελουμε να μετασχηματισουμε, ο συριζα θα ειναι χρησιμος οσο μπορει να μεταφερει τοσο την ασκουμενη πολιτικη οσο και την ιδεολογικη σφαιρα αριστεροτερα, για να το κανει αυτο προφανως θα πρεπει να επιβιωνει πολιτικα, και κυριως να επιλεξει τις μαχες που θα δωσει.. το κριτηριο επιλογης του προφανως θα πρεπει το συμφερον του κοσμου της εργασιας, και των υποτελων ταξεων, αλλα για να καταφερει να προασπισει τα συμφεροντα αυτα μεσα στο αστικο κρατος προφανως θα πρεπει να κανει και ελιγμους, προφανως θα πρεπει να θετει τα αιτηματα εκεινα που θα ειναι τοσο προοθητικα για τον ιδιο και το κινημα οσο συμπλεοντα με το στρατηγικο του στοχο, ο οποιος προφανως και θα πρεπει να ειναι η οικονομια των αναγκων, ο σοσιαλισμος του 21ου αιωνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήeimai melos tou syriza
ΑπάντησηΔιαγραφήkai pragmatika den perimena na simfoniso se toso megalo vafmo
tha to onomaso kiolas an fones opos i dourou kai o mitropoulos den itithoune katakratos sto sinedrio
mpori na min pame ayrio (afou to programa tha paramini prosexos to idio) alla se orizonta 4 etias tha xoume ena neo pasok
an o syriza kani ena organotika toso megalo pisogirisma kai afisi piso tin politasikotita (xoria pou den tha to dextoun i sinistoses ) tote klafta
ego prosopika theoro ena organotiko montelo san tou simerinou syn ligo dieyrimeno kai na afini kai logo stous anentaxtous (ektos taseon enoo gt ekei epasxe o syn )
sorry gia ta greeklish
Οι ανησυχίες του άρθρου είναι εύλογες και μας απασχολούν όλους. Τα ΜΜΕ αρχίζουν τις επιλεγμένες επιθέσεις - κατά την πάγια τακτική τους- στους πιο αδύναμους και ανεπαρκείς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη θα επιλέγουν να προσκαλούν τους πιο δεξιούς για να τους προβάλλουν και να αρχίσουν την διάβρωση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧτειάζεται να αναδειχθεί στο συνέδριο μια κετρική επιτροπή δεμένη από ατσάλι. Πράγμα δύσκολο.
Η ταξική πάλη που πρόσφατα ανακάλυψε ο συριζα ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΓΊΝΕΙ ΚΟΙΝΌ ΚΤΉΜΑ ΑΚΌΜΗ.
ΙΔΩΜΕΝ
markos
Εντάξει, να συμφωνήσω. Αλλά τους ανεπαρκείς βουλευτές ποιός τους επέλεξε; Το fb της Ξ Καρανίκα για τo φόνο της Πάρου στον Συριζα δεν χρεώνεται τελικά;
Διαγραφήπολυ σωστος ο wiseman στο αργανωτικο, πολιτικα δεν μπορω να ταυτισω τη δουρου με το μητροπουλο, και οσοι ξερουν απο πολιτικη συμμαχιων θα καταλαβουν, παντως δεν προκειται για υποχωρηση, αλλα για ελιγμο.. να τα εχουμε ειδικα στα διεθνη, αυτα υποψη μας.. ο 1ος ανωνυμος
ΑπάντησηΔιαγραφήTο "νέο" ΠΑΣΟΚ στον "νέο" ΣΥΡΙΖΑ το εκφράζουν σήμερα στη βάση κάποιες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι (και οι συνδικαλιστές τους), εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, εκπαιδευτικοί, αγρότες με επιδοτήσεις, τοπικοί παράγοντες, και λοιποί κρατικοδίαιτοι, που σε μιά βραδιά έγιναν γιαλαντζί αριστεροί όταν κατάλαβαν τα σχέδια της τρόικας γι αυτούς. Είναι όλοι εργαζόμενοι, κανείς τους δεν είναι άνεργος γιατι το ΠΑΣΟΚ πρόσεχε τα παιδιά του. Τα κριτήριά τους είναι πολύ συγκεκριμένα και σίγουρα όχι ιδεολογικά. Το παίζουν αδικημένοι αγωνιστές και φυσικά είναι ψεύτες. Είναι επίσης χαμαιλέοντες. Μην περιμένεις να κάνουν φανερή την παρουσία τους με διαφωνίες. Ιδεολογικά δεν διαφωνούν με τίποτα, αρκεί να κάνουν τη δουλειά τους. Το τί θέλουν είναι γνωστό, το έχουμε δεί. Κάποιοι απ'αυτούς είναι ό,τι χειρότερο έχει βγάλει όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ, αλλά η ελληνική κοινωνία στο σύνολό της(στην επαρχία, που γνωρίζονται όλοι, αυτό είναι πιό φανερό) Το πρόβλημα της παρουσίας των τελευταίων στο ΣΥΡΙΖΑ δεν θ'αργήσει να φανεί, όταν παγιώσουν την παρουσία τους και κάνουν τα δίκτυά τους...Είναι πολλοί, οργανωμένοι και γνωρίζουν το Σύστημα αφού μέχρι χθές ήταν μέρος του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΓ δεν περιμένω να το δημοσιεύσεις, καταλαβαίνω οτι το θέμα είναι ταμπού, γι αυτό και εξετάζεται μόνο σε επίπεδο προσωπικοτήτων. Εξ άλλου οι ψηφοφόροι έχουν πάντα δίκηο...