Σήμερα ο κόσμος που ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται διχασμένος σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα. Τα στελέχη των μηχανισμών και οι τυφλοπόντικες των κομματικών γραφείων είναι ευχαριστημένοι που έφυγε από πάνω τους το βάρος της κυβερνητικής εξουσίας σε αντίθεση με τα λαϊκά στρώματα που είχαν επενδύσει στον ΣΥΡΙΖΑ τις ελπίδες για μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού και με την ψήφο τους έδειξαν πως θεωρούν ρεαλιστικό το σύνθημα “ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός” αλλά αισθάνονται για το εκλογικό αποτέλεσμα αυτό που δήλωσε και ο Α. Τσίπρας: «Φθάσαμε κοντά στην πηγή να πιούμε νερό, αλλά δεν ήπιαμε».
Την αγανάκτηση αυτού του κόσμου ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα θα πρέπει να την μετατρέψει σε οργανωμένη πολιτική πάλη. Πέρα από το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση στην βουλή ΣΥΡΙΖΑ έχει μπροστά του άλλα δυο σημαντικά καθήκοντα που θα πρέπει να τα διεκπεραιώσει άμεσα:
- Την πολιτική οργάνωση των λαϊκών μαζών που τον στήριξαν στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις σε ένα συμμετοχικό και δημοκρατικό πολιτικό σχηματισμό. Το πρότυπο εξουσίας και διοίκησης που θέλεις για το κράτος και στους θεσμούς της λαϊκής εξουσίας θα πρέπει πρώτα απ' όλα να το εφαρμόζεις στο ίδιο σου το σπίτι.
- Την στήριξη των κοινωνικών δικτύων αλληλεγγύης και τις πρωτοβουλίες αλληλέγγυας οικονομίας ως πολιτικές πρακτικές που δεν διαμεσολαβούντα από κρατικές πολιτικές διαχείρισης και απευθύνονται άμεσα στην κοινωνία. Αν η πολιτική στόχευση περιορίζεται αποκλειστικά σε θέσεις που μπορούν να πραγματωθεί μόνον μέσα από κρατικές πολιτικές διαχείρισης (εθνικοποιήσεις τραπεζών, αλλαγή νομισματικής πολιτικής, κλπ, κλπ) όπως οι πολιτικές του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τότε δεν μπορείς να αποκτήσεις οργανικούς δεσμούς με τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την κρίση. Είναι αναγκαία η αδιαμεσολάβητη από το κράτος και τους θεσμούς του πολιτική απεύθυνση στην κοινωνία μέσα από πρωτοβουλίες και θεσμούς αυτοοργάνωσης που δίνουν άμεσες διεξόδους στα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, ώστε κανένας φτωχός πολίτης να μη μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, κανένας άνεργος να μη μείνει χωρίς περίθαλψη, κανένας πεινασμένος χωρίς φαγητό...
έτσι ακριβώς
ΑπάντησηΔιαγραφήο αγωνιζόμενος κόσμος που στήριξε το συριζα ήθελε (και θέλει) άμεση ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών, των εκφραστών τους και των λαμογιών, επιδιώκει την αρχή μιας κοινωνικής διεξόδου
η ψήφος στο συριζα έχει ταξικά χαρακτηριστικά, είναι η ψήφος αυτών που δεν αντέχουν άλλο τη μνημονιακή λαίλαπα (ούτε οικονομικά αύτε ψυχολογικά)
όσοι αισθάνονται ότι "δεν είναι έτοιμοι", και εφευρίσκουν δικαιολογίες τεκμηρίωσης της στάσης τους ανατρέχοντας στα ιερά κείμενα και σε επιστημονικοφανείς αναλύσεις κι εκτιμήσεις, να το δηλώσουν στο 1,5 εκ. ανέργους και να πάνε για στελέχη στην αριστερά της δευτέρας παρουσίας
πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η αριστερά των συνδρόμων της ήττας και της ηρωοποίησης χωρίς το παραμικρό αποτέλεσμα είναι άχρηστη στην κοινωνία και δεν την έχει ανάγκη ούτε ο συριζα που "δημιουργήθηκε" από την κοινωνία μετά τις εκλογές
οι άμεσες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση που γράφει το άρθρο είναι επείγουσες για μια νικηφόρα πορεία της αριστεράς, αλλά και για την προστασία της κοινωνίας
σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δοθεί κι ένα οικονομικό αντιπαράδειγμα προς την κοινωνία συλλογικά από τους εκλεγμένους εκπροσώπους της αριστεράς (π.χ. η χρηματοδότηση κοινωνικών κέντρων από βουλευτικούς μισθούς)
γ.π.
και με την κρατική επιχορήγηση τώρα μπορούν να κάνουν πολλά για να βοηθήσουν έστω συμβολικά τον κόσμο. Αρκεί να μη τα φάνε σε κομματικά γλέντια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠω-πω χολή ο 3:08 !!!!!!!!!!!!! Ας δούμε όμως και τη θετική πλευρά. Τουλάχιστον ξέρασε και ξελάφρωσε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπί της ουσίας όμως τι λες;
ΔιαγραφήΠου την είδες τη χολή;
ΑπάντησηΔιαγραφήΛέω αντί τα λεφτά της χρηματοδότησης να πάνε σε γραφεία, και γραφειοκρατικούς σκοπούς, να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν δίκτυα αλληλεγγύης, κοινωνικά ιατρεία, σίτιση και στέγαση των νεόπτωχων.
Κανένας δεν είναι ευχαριστημένος που "έφυγε από πάνω τους το βάρος της κυβερνητικής εξουσίας", αυτά είναι λόγια της παρηγοριάς που δικαολογούνται γιά 2-3 μέρες μόνο. Χρειάζεται αμέσως οργανωτική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, οργανωτική ανάπτυξη και ετοιμότητα γιά τις κινητοποιήσεις του φθινοπώρου. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και δεν θα μας περιμένουν, ο πολιτικός χρόνος έχει επιταχυνθεί δραματικά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜήπως θέλατε να πείτε..."μεταβιομηχανικός σοσιαλισμός", διότι εξ' όσων γνωρίζω η Χεζμπολάχ έχει περισσότερη σχέση με τη χα παρά με την αριστερά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε την ίδια συγκριτική λογική θα μπορούσαμε να πούμε ότι και ο Σταλινισμός έχει περισσότερη σχέση με τον φασισμό παρά με την αριστερά...
ΔιαγραφήΗ αναφορά στην Χεζμπολάχ δεν γίνεται ούτε για το ιδεολογικό της στίγμα, ούτε για το καταστατικό της. Γίνεται γι' ορισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά που έχει και απουσιάζουν από τους πολιτικούς μηχανισμούς της "υπαρκτής" αριστεράς, όπως το μεγάλο κοινωνικό έργο και η μαζική πολιτική δράση ταυτόχρονα μέσα και έξω από τους κρατικούς μηχανισμούς.
Ακριβώς αυτή η πολιτική και οργανωτική της αυτονομία σηματοδοτεί μια πολιτική παρουσία και δράση που δεν είναι ξεκομμένη από την κοινωνία, αλλά αντίθετα καταγράφει μια σχέση με τα λαϊκά στρώματα σαν "το ψάρι στο νερό" και όχι σαν την "μύγα μες το γάλα"...
Δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται και άλλες εξηγήσεις γιατί χρησιμοποιήσαμε την Χεζμπολάχ ως ένα "υπαρκτό" παράδειγμα, με ότι προβλήματα έχουν όλα τα "υπαρκτά"...
Χασάν Νασράλα:
ΔιαγραφήΘέλουμε να χαιρετίσουμε τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και τους ηγέτες τους. Αντιστάθηκαν πάντα ηρωικά στους ληστές της Βόρειας Αμερικής και ο αγώνας τους αποτελεί μια πηγή ελπίδας για μας.
Δείχνουν σε όλους τους καταπιεσμένους λαούς τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν. Πηγαίνετε να διασχίσετε τους δρόμους μας. Θα βεβαιωθείτε ότι ο λαός μας έχει στην καρδιά του τον Τσάβες και τον Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.
Αυτό που λέμε στους σοσιαλιστές φίλους μας που θέλουν να παλέψουν μαζί μας για αδελφοσύνη και ελευθερία είναι: Μην έλθετε καθόλου εάν πρόκειται να μας πείτε ότι «η θρησκεία είναι το όπιο του λαού». Δεν συμφωνούμε με τέτοιες αντιλήψεις.
Ωστόσο, πέρα από τις διαφορές μας, απόδειξη της ενότητάς μας, είναι οι αφίσες του Τσάβες, του Τσε, του Σαντρ και του Χαμενεΐ, η μία δίπλα στην άλλη. Οι ηγέτες αυτοί χαιρετίζουν τον λαό μας όλοι μαζί.
Εφ’ όσον σεβόμαστε τις πεποιθήσεις σας, και σέβεστε κι εσείς τις δικές μας, καμιά ιμπεριαλιστική δύναμη δεν μπορεί να μας νικήσει!
Ένας από τους λόγους που ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ στις 17/6 ήταν γιατί θεώρησα ότι είναι ένα πάτημα για να μπορώ να λέω με μεγαλύτερη ευκολία, μεταξύ άλλων, ότι "η θρησκεία είναι το όπιο του λαού" αλλά και ότι "η κριτική της θρησκείας είναι η προϋπόθεση κάθε κριτικής". Μήπως έχει οποιαδήποτε σχέση με την αριστερά και η χούντα του αχμαντινετζάν? (άμα σου βρουν ένα βιβλίο του μαρξ εκεί σου βγαζουν το μάτι)
ΑπάντησηΔιαγραφή- Δεν διαφωνούμε πως η "η θρησκεία είναι το όπιο του λαού", μάλιστα έχουμε κάνει επανειλημμένα κριτικές στην Αριστερά ως προς αυτό το σημείο.
ΑπάντησηΔιαγραφή- Όμως οι κομματικοί μηχανισμοί της Αριστεράς (ιδιαίτερα της 'πατριωτικής') έχουν άλλη θέση για την θρησκεία. Δεν είναι μόνον οι βουλευτές που ορκίζονται με θρησκευτικό όρο και προσκυνάνε το παπαδαριό άλλα και ο κόσμος της (πόσοι άραγε κάνουν πολιτικό γάμο, δεν βαφτίζουν τα παιδιά τους στην εκκλησία κλπ,κλπ).
Όμως,
- Ο ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον δεν είναι ο χειρότερος σε αυτό το θέμα. Εκτός από το 'όπιο' βάζει και συγκεκριμένα πολιτικά ζητήματα που έχουν μεγαλύτερη υλική αξία: Την φορολογία στην περιουσία της εκκλησίας, το διαχωρισμό της από το κράτος κλπ. κλπ...
- Το πρόβλημα με τα βιβλία του Μαρξ που έχουμε εδώ είναι ανάλογο: Οι αριστεροί τα έχουν στην βιβλιοθήκη τους όπως τα εικονίσματα, αλλά δεν τα ανοίγουν γιατί προσέχουν μήπως και τα φθείρουν. Το αποτέλεσμα είναι παρόμοιο...
Όμως κάνεις κάποιο λάθος που το συνηθίζουν στην Δύση. Θεωρείς όλους τους μουσουλμάνους και τους Άραβες ίδιους. Αλλος είναι Αχμαντινετζάν και άλλος ο Νασράλα!....
Κοίτα, καταλαβαινόμαστε νομίζω, απλά θεώρησα "ατυχή" τον τίτλο "χεζμπολάχ" τόσο εξαιτίας του θεοκρατικού χρωματισμού όσο και του..."εθνοκρατικού". Προσωπικά συμμετέχω σε (όπως το ονομάζω) "αυτόνομο κοινωνικό δίκτυο αλληλέγγυας οικονομίας". Το "κοινωνικό" περιλαμβάνει και συνανθρώπους μας που δεν έχουν την ιδιότητα του "πολίτη" (όπως κάποιοι μετανάστες, για παράδειγμα) και αποκλείει αντικοινωνικά στοιχεία (όπως οι φασίστες, για παράδειγμα). Είναι καλή ιδέα ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει αυτά τα δίκτυα. Ας αφήσουμε την εθνοθρησκευτική αλληλεγγύη τύπου χεζμπολάχ για άλλους...
ΑπάντησηΔιαγραφήOK!
ΔιαγραφήΔημόσια πρόταση προς τους βουλευτές της Αριστεράς.
ΑπάντησηΔιαγραφή1.Καθορισμός της μηνιάτικης αμοιβής τους σύμφωνα με την συλλογική σύμβαση του ανειδίκευτου εργάτη συνυπολογίζοντας τα προστατευόμενα μέλη της οικογενείας του και το κόστος κατοικίας.
2.Όλα τα υπόλοιπα ποσά περνάνε αυτόματα σε ειδικό λογαριασμό ενίσχυσης των πρωτοβουλιών στήριξης των ανέργων.
3.Κατάθεση στον ίδιο λογαριασμό των κρατικών κομματικών επιδοτήσεων.
4.Κατάργηση όλων των έμμισθων πολιτικών γραφείων των βουλευτών.
5.Συγκρότηση ομάδων πολιτικού ελέγχου των βουλευτών με την μέθοδο της κλήρωσης από μέλη των κομμάτων της αριστεράς.Κανείς έμμισθος ,συγκρότησή τους σε εθελοντική βάση.
6.Μοναδική ενίσχυση των κομμάτων η εθελοντική συνεισφορά των μελών τους.
7.Απόσυρση όλων των αιρετών συνδικαλιστικών στελεχών από συνδικαλιστικές άδειες με αποδοχές και επιστροφή στην δουλειά τους.
8.Ολα τα αιρετά στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης παραιτούνται από τις αμοιβές τους.
9.Συγκρότηση των εφημερίδωνραδιοφώνων,καναλιών της αριστεράς,σε εθελοντική βάση.
10.Απόσυρση των στελεχών της αριστεράς από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς του ενσωματωμένου εργατικού κινήματος
Εγω θα ήθελα να επικεντρωθώ στις δυο προτάσεις του άρθρου και να ζητήσω την συμμετοχή σας στην κατάθεση ιδεών για συγκεκριμένες δράσεις που θα μπορούσε να αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφή