ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2012

Παραποίηση της φράσης του Αλ. Τσίπρα από το Ρόιτερς!


 Αναδημοσίευση από το mao.gr
Μια δική μας διευκρίνηση: Η φράση "θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα" δεν είναι φράση του Δ. Παπαδημούλη όπως αναφέρει ο συντάκτης του κειμένου, άλλα φράση που Ηλία Ηλιού. Περισσότερα για αυτό το θέμα στο άρθρο του του Βασίλη Σωτηρόπουλου: Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα: οι πολίτες-ελεγκτές

Το γύρο του διαδικτύου αλλά και των σημερινών πρωινών εφημερίδων (όπως π.χ. το πρωτοσέλιδο σχόλιο του Ριζοσπάστη) κάνει μια φράση που αποδίδεται στον Αλέξη Τσίπρα, ότι “δεν θα καλέσουμε τους υποστηρικτές μας να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στα μέτρα λιτότητας”. Όπως αποκαλύπτει το πόρταλ του ΣΥΡΙΖΑ, left.gr, πρόκειται για καθαρή παραποίηση αφού η πραγματική του δήλωση ήταν: “Η αλληλεγγύη και η αντίσταση είναι εξίσου σημαντικές, αλλά αυτή τη στιγμή η αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική. Ο ρόλος μας είναι να είμαστε και μέσα και έξω από τη Βουλή, να χειροκροτούμε οτιδήποτε θετικό, να καταδικάζουμε τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές”.
Στα Αγγλικά το σχετικό κείμενο είναι: “Solidarity and resistance are both important, but right now solidarity is the most important. Our role is to be inside and outside parliament, applauding anything positive and condemning all that is negative and proposing alternatives”.

Οι τάσεις πάντως για θεσμική και όχι μαχητική αντιπολίτευση είναι υπαρκτές και εκφράζονται σήμερα με τον πιο εύγλωττο από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, με τη σαφέστατη δήλωσή του στην κάμερα “θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα”.

Ερωτηματικά πάντως δημιουργούνται για άλλη μια φορά για την ποιότητα της δημοσιογραφίας στις ημέρες μας, καθώς ο έλεγχος και η διασταύρωση της πληροφορίας πάει περίπατο…

6 σχόλια :

 1. Οι “αντικαπιταλιστικές” ύαινες ξανακτύπησαν! Αναμασώντας τα δημοσιεύματα του 'Ριζοσπάστη' εξαπέλυσαν πάλι την μαύρη προπαγάνδα τους ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ σαν άξιοι συνεχιστές των Γιωργαλάδων.

  Αντιλαμβανόμαστε τον πόνο τους από την βαριά εκλογική ήττα, όμως δεν είναι δικαιολογία για αυτές τις πρακτικές.


  Ευτυχώς που υπάρχουν και κάποιοι, όπως το www.mao.gr που δεν έχει αυτές τις χυδαίες συμπεριφορές απέναντι σε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς. Άλλο θέμα η οποιαδήποτε αυστηρή κριτική και αντιπαράθεση και άλλο η χρήση λάσπης και ψευδολογίας ως μέσων πολιτικής αντιπαράθεσης.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. καλά η παραποίηση, που σιγά την παραποίηση δηλαδή, εσείς με το
  “Η αλληλεγγύη και η αντίσταση είναι εξίσου σημαντικές, αλλά αυτή τη στιγμή η αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική. Ο ρόλος μας είναι να είμαστε και μέσα και έξω από τη Βουλή, να χειροκροτούμε οτιδήποτε θετικό, να καταδικάζουμε τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές” δεν έχετε καννένα πρόβλημα?
  Τι να πω, καλή επιτυχία στο ρόλο σας ως, εναλλακτικοί βεβαίως βεβαίως, χειροκροτητές και καταγγέλοντες.
  Και καλούς ψήφους στις επόμενες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γιατί ενοχλείσαι από την εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ; Απογοητεύτηκες τόσο πολύ ώστε τις επόμενες εκλογές δεν θα ψηφίσεις και θα γίνεις αντικοινοβουλευτικός αντιεξουσιαστής;

   Διαγραφή
 3. Asked about strategy after Sunday's election, Tsipras signaled that Syriza would not call its supporters onto the streets to protest against the austerity measures. The bloc of 12 leftist groupings would instead focus its energy on creating "a shield of protection for those on the margins".

  Το ακριβές κείμενο από το ίδιο το reuters.

  http://www.reuters.com/article/2012/06/19/us-greece-election-tsipras-idUSBRE85I13820120619

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Η λέξη κλειδί λοιπόν είναι "signaled" που σε ακριβή μετάφραση σημαίνει "σηματοδότησε" που είναι αρκετά αδόκιμο. Ίσως το "υπονόησε" είναι πιο δόκιμο, αλλά εδώ μπορούν να βοηθήσουν γνώστες μεταφραστές. Ο συντάκτης λοιπόν ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ την πρόταση που ακολουθεί σε εισαγωγικά (που είναι και η αυτολεξεί απάντηση του Τσίπρα). Επομένως, είναι εντελώς προσωπική άποψη του συντάκτη ότι με την πρόταση που ακολουθεί σε εισαγωγικά, ο Τσίπρας εννοεί αυτό που μπήκε πηχιαίος τίτλος σε μια σειρά ντόπιες εφημερίδες.
  Είπαμε σύντροφοι, κριτική. Όχι, διαστρέβλωση προκειμένου να δικαιολογηθεί η καταβαράθρωση των ποσοστών...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Επίσης, περιμένουμε με αγωνία την "συνεπή", "επαναστατική", "αντικαπιταλιστική" αριστερά να βγάλει τον κόσμο στους δρόμους. Θα βγούμε και εμείς, οι οπορτουνιστές, αν μας θέλουνε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ