ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Μαζικό κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, του κόσμου της εργασίας, της μαχόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας!



 Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα της ΔΕΑ

Χωρίς την ενεργή συμμετοχή και την άμεση συνέργεια αυτού του κόσμου με τις πολιτικές μας κατευθύνσεις και επιλογές θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να δώσουμε νικηφόρα τις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας και να κρατήσουμε σταθερά τη ριζοσπαστική μας γραμμή.

Σήμερα ένα τεράστιο κοινωνικό ρεύμα στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον οδηγεί στην κορυφή.

Όλος αυτός ο κόσμος, που ριζοσπαστικοποιείται έχοντας αποκτήσει ελπίδα και αποφασιστικότητα, επιλέγει και απευθύνεται στον ΣΥΡΙΖΑ, αναγνωρίζοντας κάποια θεμελιώδη στοιχεία ταυτότητας της πολιτικής του πρότασης και της φυσιογνωμίας του:

ΣΥΡΙΖΑ - πολιτική δύναμη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, εκτός του «κάδρου» του σάπιου πολιτικού συστήματος, κυβέρνηση της Αριστεράς, ανατροπή του μνημονίου και της λιτότητας, οι ζωές των ανθρώπων της εργασίας και της λαϊκής πλειοψηφίας πάνω από τα τρομοκρατικά διλλήματα και τις σκληρές, αντιλαϊκές απαιτήσεις της τρόικα και του ντόπιου κεφαλαίου.
Ωστόσο όλος αυτός ο κόσμος αποτελεί για την ώρα ένα «ανώνυμο» εκλογικό ακροατήριο.

Συμμετοχή
Είναι απολύτως κρίσιμης σημασίας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του να συνδεθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς την ενεργή συμμετοχή και την άμεση συνέργεια αυτού του κόσμου με τις πολιτικές μας κατευθύνσεις και επιλογές θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να δώσουμε νικηφόρα τις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας και να κρατήσουμε σταθερά τη ριζοσπαστική μας γραμμή.

Στο άμεσο μέλλον μια κυβέρνηση της Αριστεράς θα χρειαστεί, όταν θα ηγείται της μάχης, όταν θα διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες να έχει στο πλευρό της εκατοντάδες χιλιάδες να διαδηλώνουν στο Σύνταγμα. Θα χρειαστεί τους εργαζόμενους στις δημόσιες υπηρεσίες και τα υπουργεία να υλοποιούν στην πράξη τη ριζοσπαστική γραμμή της κυβέρνησης της Αριστεράς.

Θα χρειαστεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες και στις υπό εθνικοποίηση ΔΕΚΟ να εξασφαλίζουν τον δημόσιο, εργατικό έλεγχο και να βάζουν πραγματικό φραγμό στα σαμποτάζ των τραπεζιτών και στις προσπάθειες της φυγής των κεφαλαίων και του πλούτου. Τους εργαζόμενους στις μεγάλες ιδιωτικές, συχνά πολυεθνικές επιχειρήσεις να βάζουν φραγμό στις απειλές και τις επιλογές των ιδιοκτητών τους για μαζικές απολύσεις ή ακόμη για κλεισίματα και μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Τον ίδιο τον κόσμο να περιφρουρεί τα δημοκρατικά δικαιώματά του, τις στοχεύσεις και τις καταχτήσεις του από το παρακράτος και τις φασιστικές συμμορίες.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τομές που πρέπει να γίνουν στο επίπεδο της διεύρυνσης της δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας. Στο επίπεδο του κοινωνικού και εργατικού ελέγχου στην παραγωγή και την οικονομία, σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής. Αφορούν το σύνολο των πολιτών πέρα από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβέρνησης της Αριστεράς, πέρα από την πολιτική τοποθέτηση και την κομματική ένταξη.

Αυτή η διαδικασία δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιχειρηθεί να υποκατασταθεί από το «κόμμα».

Ωστόσο δεν αρκεί για όλα αυτά να εκλεγεί η «κατάλληλη» κυβέρνηση. Η πρακτική υλοποίηση των θέσεων-κόμβων της ριζοσπαστικής γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ σαν κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να γίνει απλώς με διατάγματα. Μάλιστα στο βαθμό που δεν υπάρχουν οι αναγκαίες συνειδητές, υποκειμενικές δυνάμεις για να παίξουν τον πρωτοπόρο, υποδειγματικό ρόλο στις δύσκολες μάχες που συνιστά μια τέτοια διαδικασία κοινωνικού μετασχηματισμού, η ίδια η κυβέρνηση κινδυνεύει ήδη από τα πρώτα της βήματα.

Συγκρότηση
Αυτές οι πρωτοπόρες δυνάμεις βρίσκονται ήδη σήμερα μέσα στο μεγάλο κοινωνικό ρεύμα που δείχνει την εμπιστοσύνη του στον ΣΥΡΙΖΑ.

Γυναίκες και άνδρες των κινημάτων και της κάθε είδους αντίστασης, με συγκροτημένη αριστερή πολιτική συνείδηση και παράλληλα εξειδικευμένα στελέχη του πνεύματος και της εργασίας. Ακόμη όμως και πολλοί/ες χωρίς, ίσως, ξεκάθαρη αριστερή πολιτική συγκρότηση και συνείδηση που μετέχουν στο μαζικό αίσθημα αποφασιστικότητας, στο μαζικό κοινωνικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ, με δυνατότητες που μπορούν να απελευθερωθούν, εάν βρεθούν μέσα σε πλαίσια συλλογικότητας και δημοκρατίας. Είναι όλοι και όλες που σήμερα θα μπορούσαν και πρέπει να αναλάβουν όχι μόνο τον ουσιαστικό σχεδιασμό του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και της ενδεχόμενης κυβέρνησης της Αριστεράς στο επίπεδο του «συγκεκριμένου», αλλά και την εγγύηση της υλοποίησής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ενιαίο και μαζικό κόμμα είναι ιστορική αναγκαιότητα. Πρέπει εδώ και τώρα να αρχίσει να κτίζεται ανοίγοντας τις πύλες του στο κοινωνικό ρεύμα που τον στηρίζει. Τα μέτρα που πήραμε, οργανώνοντας συνελεύσεις και συλλέγοντας στοιχεία όσων θέλουν, είναι ασφαλώς στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο η κλίμακα του κοινωνικού ρεύματος είναι τόσο δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με την οργανωτική δυνατότητα υποδοχής του ΣΥΡΙΖΑ, που τα μέτρα αυτά δεν αρκούν!

Μια τολμηρή, αλλά απολύτως αναγκαία κίνηση είναι να απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, διά της ηγεσίας του, δημόσιο κάλεσμα «αυτοοργάνωσης», παίρνοντας τα αναγκαία μέτρα για να υποδεχθεί τον κόσμο. Προετοιμάζοντας το συνέδριο της επανίδρυσής του ως μαζικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του κόσμου της εργασίας, της μαχόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας!

5 σχόλια :

  1. Μαζικό κόμμα. Φυσικά, μπορεί.... Της ριζοσπαστικής Αριστεράς; Ούτε για ανέκδοτο ΔΕΑ, άστο καλύτερα. Αν πάει να συγκροτηθεί σε κόμμα ο συριζα θα μουκάρουν οι Φωτόπουλοι οι παναγόπουλοι, οι πολυζωγόπουλοι κι ο Αλέξης θα κοιτάει την πυξίδα όταν αυτοί θα χειρίζονται το τιμόνι!!

    Φυσικά αυτό δεν αναιρεί τον στόχο να ηττηθεί το Μαύρο Μέτωπο ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΧΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σώπα καλέ! Από τα υπόγεια της Κουμουνδούρου έσκασες μύτη; Αυτοί που είναι στελέχη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι καλύτεροι;

      Διαγραφή
  2. "..Χωρίς την ενεργή συμμετοχή και την άμεση συνέργεια αυτού του κόσμου με τις πολιτικές μας κατευθύνσεις και επιλογές θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο,.."

    Ιδού το ρόδι! ... ιδού και το πήδημα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή και επίκαιρη η εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία της ΔΕΑ, αν και δεν επικεντρώθηκε τελικά στον τρόπο που πρέπει να συγκρoτηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών του και αναλώθηκε περισσότερος χρόνος από τους ομιλητές στην εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

    Αρνητική εντύπωση μου έκανε ο εκπρόσωπος του Κόκκινου που μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει "αριστερή αντιπολίτευση" στον ΣΥΡΙΖΑ. Είδαμε και πάθαμε από την δεξιά αντιπολίτευση που μας άφησε για τόπους χλοερούς (κυβερνητικούς) βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου. Να λείπουν νομίζω οι αντίστοιχες κορώνες περί αντιπολίτευσης που συγκαλυμένα θέλουν να δικαιολογήσουν και να συντηρήσουν μόνο την σημερινή οργανωτική απαράδεκτη κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών: μια πυραμίδα με πολλές πυραμίδες που μοιράζονται την κρατική επιχορήγηση.

    Ευτυχώς υπήρχε αναρτημένη (θέλω να ελπίζω επίτηδες) μια προβοκατόρικη αφίσσα στο πάνελ, από αυτές που κυκλοφόρησαν προεκλογικά. Πολύ σωστά η εν λόγω αφίσα επεσήμανε:

    ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ
    ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ


    ΣΥΡΙΖΑ
    (των μελών του συμπήρωσε ένα προβοκατόρικο χέρι από κάτω στο τέλος της εκδήλωσης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά βρε Γιάννη Χ, όταν στο νέο ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μαζευτεί οι μισοί πρώην ΠΑΣΟΚοι, που θα προσπαθούν να μετατοπίσουν το σχήμα προς τα δεξιά (ήδη έχουμε δείγματα), εσένα σε πείραξε ο εκπρόσωπος του Κόκκινου που μίλησε για συγκροτημένη αριστερή πτέρυγα - και όχι αντιπολίτευση; Αν λοιπόν εσύ θεωρείς ότι στο ΣΥΡΙΖΑ είναι όλα τέλεια και δεν χρειάζεται να συζητηθεί με σοβαρούς όρους πια το θέμα της συγκρότησης μίας ηγεμονικής αριστερής πτέρυγας, τότε το παιχνίδι θα χαθεί. Αν βέβαια εννοείς ότι μία αριστερή πτέρυγα πρέπει να διεκδικήσει την ηγεσία και όχι να κάνει αντιπολίτευση, τότε συμφωνώ απόλυτα με όσα λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ