ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Απλή αναλογική, τώρα!



Από το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι δυνατή η συγκρότηση μιας αριστερής αντιμνημονειακής κυβέρνησης. Ούτε έχει νόημα η συγκρότηση μιας αριστερής κυβέρνησης με την ανοχή των δυνάμεων του δικομματισμού που βρίσκονται στριμωγμένες στην γωνία και ψάχνουν ευκαιρία να σηκώσουν ξανά κεφάλι ή η προσφυγή σε λύσεις κυβερνήσεων εθνικής σωτηρίας.

Ο μόνος ρεαλιστικός στόχος, ο οποίος όμως έχει μεγάλη πολιτική σημασία, είναι σήμερα η συγκρότηση μιας μεταβατικής Κυβέρνησης που θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο και θα κάνει και ορισμένες άλλες αλλαγές στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού του πολιτικού συστήματος και θα προκηρύξει άμεσα εκλογές. Πιστεύουμε ότι αυτή η λύση αντιστοιχεί στο εκλογικό αποτέλεσμα που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και αποτελεί το πρώτο βήμα για την μεγάλη μάχη που θα γίνει στις επόμενες εκλογές, όπου θα αναμετρηθεί η Αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ) με την Δεξιά (ΝΔ) για μια καθαρή νίκη. Μια νίκη της οποίας το αποτέλεσμα δεν θα επιδέχεται αμφισβητήσεις και θα σφραγίσει το μέλλον της χώρας.

Για αυτό το θέμα μια ματιά και εδώ:
και εδώ:

11 σχόλια :

  1. Συμφωνώ με την απλή αναλογική και κυρίως με την κατάργηση του απίθανου "μπόνους" των 50 εδρών.

    Αλλά μην ξεχνάμε 16,78% επί 3 = 50,34 έδρες
    με το παρόν σύστημα, όπου το 2ο κόμμα είναι το πιο αδικημένο (αν δεν υπολογίσεις την αποχη και τους εκτός βουλής) ο Σύριζα έχει 52.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κακό συναπάντημα9 Μαΐου 2012 στις 11:30 π.μ.

    Το ΚΚΕ για το μόνο πράγμα που ενδιαφέρεται, είναι τα ψηφαλάκια του, τα οποία βλέπει να κινδυνεύουν, γιαυτό προσπαθεί να ψηλώσει τους φράχτες στην στρούγκα:

    Διάγγελμα για υποκλοπή ψήφων η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

    Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα

    Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα τονίζεται:

    «Με τις δηλώσεις του σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποίησε για την επόμενη εκλογική μάχη την εντολή που πήρε, κάνοντας επιμέρους προτάσεις με στοχευμένο προεκλογικό διάγγελμα στους πιο απελπισμένους, για να τους παραπλανήσει και να υποκλέψει ψήφους.

    Πέρα από το θεμελιώδες γεγονός ότι μία κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τέσσερα - πέντε ζητήματα, αλλά τα πάντα, τα οποία ο Αλ. Τσίπρας προσπέρασε σαν να μην υπάρχουν, το ΚΚΕ υπογραμμίζει τα εξής:

    Με τις προτάσεις του Αλ. Τσίπρα δεν καταργούνται το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση. Παρ' όλα αυτά παρουσίασε ως φιλολαϊκή διέξοδο ορισμένες που συγκαλύπτουν τη γενικευμένη αντιλαϊκή επίθεση των μονοπωλίων και των κομμάτων τους, τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, όπως είναι η "Στρατηγική ΕΕ 2020", πολιτικές που είναι ενσωματωμένες και στο μνημόνιο και στη δανειακή σύμβαση.

    Οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα λένε σαφώς ότι οι εργαζόμενοι θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν ένα μεγάλο μέρος του χρέους για το οποίο δεν ευθύνονται, ενώ ο λαός έχει ανάγκη από τη διαγραφή του χρέους. Παράλληλα, αυτές οι προτάσεις αφήνουν ανοιχτό το δρόμο των ιδιωτικοποιήσεων και λυμένα τα χέρια των καπιταλιστών να επιβάλουν νέα αντεργατικά μέτρα (μισθούς των 400 ευρώ, ελαστικές σχέσεις εργασίας κ.ά.). Αφήνουν στο απυρόβλητο τις αντιδραστικές αλλαγές σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.

    Οι εξαγγελίες του για δημόσιο έλεγχο των τραπεζών προς όφελος των μικρομεσαίων αποτελούν συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης, καθώς τους καταδικάζουν σε νέα δάνεια, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής τους περικύκλωσης από τα μονοπώλια. Οι διακηρύξεις του Αλ. Τσίπρα για "παραγωγική ανασυγκρότηση με οικολογική ευαισθησία" αφορούν τον ίδιο δρόμο ανάπτυξης που οδήγησε ήδη στη βαθιά κρίση και στη χρεοκοπία του λαού, ενώ κλείνουν τα μάτια απέναντι στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και στις συνέπειές της για τη φτωχή αγροτιά.

    Η αποσιώπηση κάθε αναφοράς στις μόνιμες συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει οι ελληνικές κυβερνήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επέμβασης στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι πολύ χαρακτηριστική της υπόκλισης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην άρχουσα τάξη και στους διεθνείς συμμάχους της. Μια τέτοια κυβέρνηση θα περιπλέξει και θα οξύνει τα λαϊκά προβλήματα. Ο λαός πρέπει να πάρει διαζύγιο απ' όσους τον καλούν να συνεχίσει στον εφιαλτικό "ευρωμονόδρομο", είτε φορούν μνημονιακό είτε αντιμνημονιακό προσωπείο.

    Η μάχη κρίνεται πρώτα απ' όλα μέσα στην Ελλάδα και όχι μόνο στην ΕΕ. Εξάλλου, ο περιβόητος "ευρωπαϊκός άνεμος" που δήθεν φέρνει ο Ολάντ, δεν αφορά τους λαούς, αλλά την αντιπαράθεση των μονοπωλίων κάθε χώρας για κυριαρχία».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την στάση του ΚΚΕ απ' ότι φαίνεται θα ακολουθήσουν και άλλοι, όπως το ΝΑΡ και τα υπολείμματα του ΜΜΑ που στήριξαν ανταρσυα στις εκλογές(πρώην κουκουέδες και πρώην κοετζήδες). Για τους ΝΑΡίτες αναμενόμενο, για τους άλλους ΚΡΙΜΑ!

      Διαγραφή
    2. Παντως με βαση την πολιτικη αρχων τα ΚΚΕ , Ανταρσια κανουν αριστερη κριτικη...Οι δεξιοι τυπου "αριστερης" στρουθοκαμηλου", τι δουλεια εχουν , να βρισκονται και σε λινκ στην Εος

      Διαγραφή
    3. Όποιος έχει στην βιβλιοθήκη του τα "εκλεκτά έργα" του Στάλιν είναι αριστερός;

      Διαγραφή
    4. ξανάγραψα και χθες - σε άλλο θέμα - την αναγκαιότητα μιας τέτοιου τύπου κυβέρνησης - μικρού χρόνου και στοχευμένης στην αποκατάσταση του δημοκρατικού πλαισίου

      άσχετα εάν κάποιος πιστεύει ή όχι στην "αριστερή κυβέρνηση" είναι σαφές ότι η αριθμητική για κάτι τέτοιο τώρα δεν βγαίνει

      ωστόσο λαός πρέπει και μπορεί να δικαιωθεί για την ψήφο του και να διευρύνει το πλαίσιο των δικαιωμάτων του, πριν τις επόμενες εκλογές

      με βάση τα αποτελέσματα ο κόσμος ψήφισε :

      το τέλος των μεγάλων κομάτων, συνεπώς κανείς δεν μπορεί να αρνείται το σύστημα που αποκαθιστά την ισότητα της λαϊκής ψήφου και ταιριάζει σε κυβερνήσεις συνεργασίας (πρόκειται δηλ. για απλό αστικό εκσυγχρονισμό, ο οποίος αντιστοιχεί στη λαϊκή βούληση)

      καταδικάστηκε η ατιμωρησία του πολιτικού και συνεπώς πρέπει να καταργηθεί άμεσα ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (αλλιώς οι νεοναζί που πλασσάρουν αντισυστημισμό, θα κάνουν παρέλαση κατά τη διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, ως μόνοι που θα "ξεβρωμίσουν τον τόπο")

      καταδικάστηκαν τα μνημόνια, και πρέπει και μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους και για την παραπομπή πολιτικών και για ποινικές ευθύνες για την προσφυγή στην τρόικα (οι πολιτικές αποδόθηκαν ήδη)

      τα παραπάνω δεν είναι αριστερή πολιτική, ωστόσο η αριστερά έχει την ευκαιρία να τα πραγματοποιήσει, διευρύνωντας τις δυνατότητες λαϊκής παρέμβασης

      γ.π.

      Διαγραφή
  3. Πόσους βουλευτές θα βγάλει η Χρυσή Αυγή με απλή αναλογική (και πόσους το τουρκικό κόμμα στη Θράκη); Και για φαντάσου αυτούς τους δύο στη βουλή. Μην ξεχνάμε οτι το 3% ήταν ένας απο τους λόγους της δημιουργίας του Συριζα. Η πολυδιάσπαση, στην αρχή τουλάχιστον, είναι ενα ενδεχόμενο. Για να εξηγούμαι: είμαι υπερ της απλής αναλογικής, απλά η εικόνα μιας αναλογικής βουλής δεν θά'ναι αυτή που νομίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί να μην βγάλουν και οι Τούρκοι της Θράκης τους βουλευτές που τους αναλογούν;

      Διαγραφή
    2. 3:05 Δεν είπα να μη βγάλουν τούρκους εθνικιστές, αν αυτό επιθυμούν.

      Διαγραφή
  4. Είναι μεγάλη παγίδα η οικουμενική ειδικού σκοπού. Τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τα διάφορα παπαγαλάκια θα κάνουν φύλλο και φτερό τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι και πατήσει την μπανανόφλουδα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ