ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Βερναρδάκης: "Το πρόβλημα των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι το νόμισμα. Το άτυπο κόμμα της δραχμής σπεκουλάρει"


(ευχαριστούμε την Γιούλα Π. που μας έστειλε το link για αυτό το video)

12 σχόλια :

  1. Συμφωνω σε πολλα απο οσα ειπε. το διλημμα δραχμη-ευρω απο μονο του δεν λεει κατι

    Το νομισμα απο την σκοπια της οικονομικης θεωριας δεν ειναι τιποτα αλλο παρα μεσο συναλλαγης, αποτιμησης αξιων των προιοντων και εμπορευματων και διατηρησης αγοραστικης δυναμης σε πιο 'ευκολη' μορφη

    Αυτο που μετραει ειναι οι πολιτικες και οσες πολιτικες φυσικα σχετιζονται με νομισμα, πχ νομισματικη ,επιτοκιακη, συναλλαγματικη κλπ

    Αλλα με ευρω και αυτες οι πολιτικες δεν ρυθμιζονται ειτε αποφασιζονται απο την οποια Ελληνικη κυβερνηση αλλα απο την ΕΚΤ

    Δραχμη με το υπαρχον καθεστως...δεν θα δουλεψει και θα φερει μεγαλες δυσκολιες και εξαθλιωση

    Ευρω=βεβαιος θανατος του Ελληνικου λαου, ελπιζω να εχει γινει αντιληπτο πια αυτο και να μην περιμενουμε αλλα 10 χρονια για να πειστουν και οι τελευταιοι

    Τι μενει?
    Νομιζω μια σοβαρη λυση ειναι εξοδος απο το ευρω με ταυτοχρονη αλλαγη του οικονομικου συστηματος

    Δυσκολο;; Ισως , αλλα το μονο που δινει αισιοδοξια και προοπτικη και τελικα εχει βαση για πραγματικη αλλαγη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άλλο αυτό που λες. Το βίντεο όμως απαντάει στις απόψεις που το έκαναν κεντρικό σύνθημα στις εκλογές. Ανταρσυα, Αλαβάνος που ήθελε να κατέβει με τίτλο "συμμαχία ενάντια στο ευρώ"! κ.λπ. Όπως και στις γελοίες απόψεις ότι επειδή θέτει το δίλημμα η αστική τάξη πρέπει εμείς να επικεντρωθούμε σε αυτό!! Σε αυτές τις αρλούμπες απαντάει ο Βερναρδάκης και λέει ότι είναι τραγικό λάθος.

      Διαγραφή
  2. Ο Χριστόφορος Βερναδάκης "αποκαλύπτει" οτι ένα μέρος του αστισμού θέλει τη δραχμή κάτι που ήδη το ξέρουμε όσοι είμαστε υπέρ της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Δεν μας λέει όμως - όπως και εσύ ΕΟΣ- γιατί η πλειοψηφία του αστισμού δίνει τη μάχη του ευρώ με ιδιαίτερο πάθος (βλέπε Τραπεζίτες, πολιτικό σύστημα και Κομισιόν) και σε αυτόν τον αγώνα δυστυχώς συμμετέχει και ένα μεγάλο μέρος της Αριστεράς. Γι' αυτό και όσοι θέλουμε έξοδο από την ευρωζώνη τονίζουμε τον ταξικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει αυτή η έξοδος, να υπερ των εργαζομένων, να γίνει με τους εργαζόμενους και το λαϊκό κίνημα στο τιμόνι. Τα πράγματα αρχίζουν να ξεκαθαρίζουν και οι μεσοβέζικες λύσεις θα θολώσουν πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι...και όχι μόνο λόγω Κουρουπλή...31 Μαΐου 2012 στις 10:48 π.μ.

    Λες

    "Το νομισμα απο την σκοπια της οικονομικης θεωριας δεν ειναι τιποτα αλλο παρα μεσο συναλλαγης, αποτιμησης αξιων των προιοντων και εμπορευματων και διατηρησης αγοραστικης δυναμης σε πιο 'ευκολη' μορφη"

    καλό είναι όσοι λενε περί οικονομισμού της γραμμής περί εξόδου από ευρώ να μην χρησιμοποιούν ένα τόσο ΟΙΚΟΝΟΜΙΣΤΙΚΟ επιχείρημα.Το νόμισμα λοιπόν ΔΕΝ είναι απλό μέσο συναλλαγής για το μαρξισμό, είναι τέτοιο για την ΑΣΤΙΚΗ οικονομική θεωρία.Και ο Μηλιός και ο Λαπαβίτσας θα στο πουν αυτό στο συγκεκριμένο θέμα και ας διαφωνούν μεταξύ τους.Το νόμισμα συμπυκνώνει τη σχέση και το συσχετισμό με τον οποίο εντάσσεται στο διεθνή καταμερισμό εργασίας ένας κοινωνικός σχηματισμός και η νομισματική πολιτική δεν είναι απλά τεχνική άσκηση.

    Κατά τα άλλα συμφωνούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από μαρξιστική θεωρία (του κ.....) καλά τα πάτε. Πολιτικά δεν υπάρχετε.

      Διαγραφή
    2. Μα η αληθεια ειναι οτι διατυπωσα την αστικη προσεγγιση στο νομισμα και οχι την μαρξιστικη

      Και την διατυπωσα ακριβως για να δειξω οτι δεν ευσταθει καποιο σοβαρο επιχειρημα υπερ του ευρω(ξερω επισης οτι οικονομικες μελετες παλαιοτερες τα θετικα ηταν λιγοτερα απο τα αρνητικα...και ολα αυτα με την αστικη οικονομικη προσεγγιση, υπαρχουν δημοσιευμενες μελετες-paper των κορυφαιων αστων οικονομολογων στον τομεα των διεθνων νομισματικων σχεσεων)

      Η εισοδος και η παραμονη της Ελλαδας στο ευρω δεν δικαιολογειται ουτε με αστικα οικονομικα ουτε με μαρξιστικα προφανως

      Μονο πολιτικες επιλογες το εκαναν εφικτο κοντρα σε καθε λογικη...αστικη Η' μη

      Για την μαρξιστικη αναλυση που παραθετεις δεν εχω να πω πολλα ,μιας και προσωπικα δεν ειμαι γνωστης σε βαθος(φυσικα και ξερω αρκετα πραγματα αλλα οχι τοσα που να εχω προσωπικη γνωμη εμπεριστατωμενη)

      Το λυπηρο ειναι οτι απο ενα δευτερευων εκβιαστικο διλημμα καποιων συμφεροντων τεινει σε πανακια για τον Τσιπρα και την περι αυτω ηγετικη ομαδα

      ΔΕΝ ειναι δυνατον να σπευδει να δινει πιστοποιητικο νομιμοφροσυνης για το ευρω με καθε κοστος

      ΔΕΝ μπορει να ειναι αυτο αριστερα

      Διαγραφή
  4. Χαιρομαι που συμφωνειτε με τον ΓΑΠ
    http://www.thepressproject.gr/details.php?id=21383

    για το τυπικο κομμα του Ευρω να πουμε καλυτερα γιατι δεν υπαρχει καμια αστικη πολιτικη δυναμη που να υποστηριζει δραχμη. ουτε εμμεσα. αυτο κατι λεει!

    το συνθημα "καμια θυσια για το Ευρω" πεταχτηκε σε μια νυχτα στον καλαθο τον αχρηστων;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σύνθημα "έξω από το ευρώ" = καταστροφή και ήττα για λαό και αριστερά = Αριστερά του 1,2%
    Όλα τα άλλα είναι νάχαμε να λέγαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θέμα είναι οτι στην αλλαγή νομίσματος στην αρχή θα υπάρξουν τραγικές εικόνες και τεράστια προβλήματα. Ποιός θα θεωρηθεί υπεύθυνος; Ποιός μπορεί να κυβερνήσει σε τέτοιες συνθήκες; Φυσικό είναι να έχουμε εκλογές. Θα υπάρξει λοιπόν μιά ασυνέχεια στην αριστερή πολιτική, αυτό είναι δεδομένο. Αν κάποιος πιστεύει οτι θα υπερψηφιστεί όποιος κυβερνάει, πετάει στα σύνεφα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως τα λέει ο Βερναρδάκης. Αν η Αριστερά είχε ακολουθήσει τις συμβουλές να πέσει με τα μούτρα στο αστικό δίλημμα, θα ήταν κι ο ΣΥΡΙΖΑ κάπου ανάμεσα σε ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και θα είχαμε τώρα ισχυρή κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Έτσι απλά. Όλα τα άλλα είναι σάλτσες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δεν υπάρχει ακύρωση του μνημονίου χωρίς ακύρωση της δανειακής.Αν αυτή ισχύει,τότε μιλάμε για άλλους όρους δηλαδή άλλο μνημόνιο.

    Δεν υπάρχει ακύρωση δανειακής χωρίς μονομερή παύση πληρωμών.

    Αυτό ανοίγει 2 ενδεχόμενα:

    Το πρώτο είναι ο φόβος του ντόμινο να ακυρώσει την ταξική και ιμπεριαλιστική φύση των ΟΝΕ-ΕΕ και με έναν μαγικό τρόπο να πάμε σε μια ΕΕ που η λιτότητα είναι παρελθόν όπως και η οικονομική κρίση.Που έχει πολιτικές αναδιανομής σε τάξεις από πάνω προς τα κάτω και χώρες από το κέντρο στην περιφέρεια.

    Το δεύτερο και μοναδικό πιθανό είναι η Ελλάδα εκτός ευρώ.Το να μην έχει η αριστερή κυβέρνηση στο πρόγραμμα της την βαθιά λαϊκή και τεχνοκρατική υποδομή για αυτό το (σίγουρο) ενδεχόμενο είναι να μείνει απροετοίμαστη για ένα δεδομένο οικονομικό πραξικόπημα της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας σαν βόμβα που σκάει στα μούτρα της.

    Ο Δραγασάκης όταν θα πάει στο Υπουργείο Οικονομικών δεν θα βρει ούτε σκληρού δίσκους στους υπολογιστές.Οι επιλογές θα είναι 2 και μόνο.Να ακινητοποιήσει τον λαό(εξίσου ευθύνη θα έχουν γι' αυτό ΚΚΕ και αριστερά γενικά) και να έρθει σε ρήξη με τον μηχανισμό χρέους-ΟΝΕ-ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ.Η άλλη να αρχίσει τις δήθεν διαπραγματεύσεις και τότε να είναι μια επί της ουσίας μνημονιακή κυβέρνηση,που θα κινδυνέυει και πάλι από το οικονομικό πραξικόπημα που περιέγραψα πριν,μιας και οι διάφορες κοινωνικοοικονομικές ελιτ ελλάδας και ΕΕ θα είναι πάλι στον πειρασμό να τελειώνουν με την αριστερά και το κίνημα.

    Με όλα αυτά δεν λέω να μην βγει αριστερή κυβέρνηση,λέω να μην βγει κυβέρνηση της αριστεράς που θα σεβαστεί την συνέχεια του κράτους δηλαδή του μετώπου αστικής τάξης -τρόικας.Η κυβέρνηση Τσίπρα -Αρσένη δυστυχώς θα είναι αυτό ακριβώς,αν δεν πάρει την κατάσταση στα χέρια του η αριστερά και το κίνημα.

    Όσον αφορά τον Βερναρδάκη λέει καθαρά ότι είναι άλλο πράγμα έξοδος από την ΟΝΕ στην λογική άλλου μοντέλου παραγωγής κοινωνίας κτλ από την έξοδο με αστικό έλεγχο.

    "Το πραγματικό ζητούμενο είναι να γίνει με όρους που θα είναι υπέρ των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Εάν η έξοδος γίνει από την παρούσα κυβέρνηση με την καθοδήγηση της αστικής τάξης, δεν θα είναι υπέρ των εργαζομένων. Εάν την κάνει ένα άλλο πολιτικό σχήμα, που θα εκφράζει τα εργατικά και λαϊκά στρώματα, τότε μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες".(Λαπαβίτσας)

    Κανείς ποτέ στην αριστερά δεν είπε έξοδος από το ευρώ ,όπως να 'ναι.Ο Βερναρδάκης λέει ότι δεν προτείνει γραμμή της αριστεράς να είναι η παραμονή στο ευρώ,δηλαδή η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.5 λεπτά είναι το βιντεάκι.μην το σχολιάζετε χωρίς να το δείτε ,είναι ντροπή.
    ΄
    Όπως και το πέταγμα στα σκουπίδια του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από έναν κύκλο κολλητών της Κουμμουνδούρου.Που πήγε το "καμία θυσία για το ευρώ"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ριχτε και μια ματια εδω
    http://antapocrisis.gr/index.php/component/k2/item/232-dd

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ