ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη, 23 Μαΐου 2012

Ευλογία η επιστροφή στη δραχμή για την Ελλάδα

Μην τρομάζετε, δεν πρόκειται για δήλωση του Π. Λαφαζάνη ή στελέχους της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς η παρακάτω παράγραφος:

"Ευλογία η επιστροφή στη δραχμή για την Ελλάδα - Θα εκτοξευθεί η χώρα!
Η Ελλάδα θα εκτοξευτεί αν αλλάξει το νόμισμά της και υιοθετήσει μια εθνική νομισματική μονάδα η οποία θα είναι σημαντικά υποτιμημένη σε σχέση με το ευρώ".
Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον επικεφαλή του δεύτερου αερομεταφορέα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, στον διευθύνοντα σύμβουλο της Rynair, Μάικλ Ο' Λίρι, ο οποίος μιλώντας στο δίκτυο Bloomberg. χαρακτήρισε "ευλογία η επιστροφή της χώρας στην δραχμή", αφού θα εκτόξευε τις τον τουρισμό - και όχι μόνο - στην Ελλάδα.
Όπως τόνισε, στο ενδεχόμενο ενός "Grexit", «ο τουρισμός θα ήταν από τους κλάδους που θα "πετούσε" στην Ελλάδα και θα είχαμε μία "εισβολή" τουρισμού με τεράστια κέρδη για την χώρα, διότι όλα θα γίνονταν πολύ φτηνότερα».
Το πιο σημαντικό είναι η άποψή του σε ότι αφορά την περίοδο προσαρμογής της χώρας από το ευρώ σε μια εθνική νομιμσατική μονάδα: Δύο εβδομάδες, μόλις! «Βέβαια», τόνισε, «η διαχείριση θα ήταν δύσκολη τις πρώτες δύο εβδομάδες», αφού θα ήταν άγνωστο εάν «τα αεροδρόμια θα χρέωναν σε δραχμή ή σε ευρώ». «Είμαι βέβαιος ότι θα χρέωναν σε ευρώ» είπε ο Ο' Λίρι και θεωρεί ότι χρονικά, εκεί θα περιοριζόταν η ζημιά.
Ερωτηθείς για το εάν η Ryanair έχει κάποιο σχέδιο για την περίπτωση που η Ελλάδα επιστρέψει σε εθνική νομισματική μονάδα και εγκαταλείψει το ευρώ, ο Ο' Λίρι απάντησε ότι «Δεν υπάρχει κάποιο εναλλακτικό σχέδιο, αφού είναι απόλυτα θετικό για τα επιχειρηματικά σχέδια των αερογραμμών, αλλά και όλου του τουρισμού και των εξαγωγών της Ελλάδας το να επιστρέψει η χώρα σε εθνική νομισματική μονάδα.Είμαστε η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στην Ελλάδα και θα έκανε καλό στις δουλειές των αεροματαφορών, εάν η Ελλάδα έφευγε από το ευρώ και υιοθετούσε την δραχμή ή κάποιο άλλο υποτιμημένο νόμισμα» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας.

3 σχόλια :

 1. Αυτά να βλέπουν όσοι θεωρούν ύψιστο αντικαπιταλιστικό στόχο την έξοδο από το ευρώ και τη δραχμή κι αντί να κάνουν ταξική πολιτική κάνουν εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα της δεκαετίας του '70. Η οικονομίστικες προσεγγίσεις που παραβλέπουν το πολιτικό ζήτημα, την εξουσία δηλαδή, χρόνια τώρα καταλήγουν ουρά της μιας ή της άλλης μερίδας του κεφαλαίου, είτε το κατανοούν είτε όχι οι επαναστάτες και οι ρεφορμιστές. Το "έξω από την ΕΕ" είναι το ίδιο ανόητο όπως και το "μέσα στην ΕΕ". Μετά όλοι αρχίζουν τις "προϋποθέσεις" και ένα αλαλούμ που δεν το καταλαβαίνει κανένας και οδηγούνται στην απομόνωση να καταγγέλουν τις μάζες, τους αγαναχτισμένους, το λαό και την "άτιμη κενωνία" που δεν τους καταλαβαίνει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Επιτέλους, μιά αισιόδοξη είδηση! Εχει δίκηο ο μπαρμπαΟλίρης: γιατί να κάνουμε εσωτερική υποτίμηση, όταν μπορούμε να κάνουμε την γνήσια; Με τη δραχμή και τους μισθούς να πέφτουν στο μισό (και βάλε...) και την αξία της γής να βουλιάζει, σίγουρα θα γίνουμε μαγνήτης τουριστικών επενδύσεων. Θα πέσει χρήμα με τη σέσουλα, θα μειωθεί η ανεργία, θα κάνουμε και καμάκι. Μιά χαρά μου ακούγεται. Δεν ξέρω γιά σένα εγώ πάντως είμαι μέσα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Να τα βλέπουν αυτά όσοι πιστεύουν ότι οι Μέρκελ, Μπαρόζο και σια θέλουν το κακό μας...

  dimitris t

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ