Οι συνιστώσες του ΜΑΑ συμμετείχαν μόνον δι' αντιπροσώπων... |
Οι αποφάσεις της έκτακτης πανελλαδικής σύσκεψης του ΜΑΑ αποτελούν ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις διαφορετικές πολιτικές τάσεις και γραμμές, ώστε μετά τις εκλογές να είναι δυνατή συνεύρεση τους, αφού έτσι κι αλλιώς είναι δεδομένο ότι για την εκλογική μάχη ήδη ακολουθούν διακριτούς εκλογικούς σχεδιασμούς. Μια μια μεριά, η τάση που συσπειρώνεται γύρω από τον Α. Αλαβάνο και συγκροτείται κυρίως από πρώην Συνασπιστές που συμμετέχουν στο ΜΑΑ και προέρχονται σχεδόν όλοι από χώρο του ΚΚΕ, οι οποίοι στρατευμένοι στην λογική της οικοδόμησης του καλού ΚΚΕ αποστασιοποιούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ και συμπορεύονται με την διάσπαση της ΚΟΕ στην επιδίωξη εκλογικής συνεργασίας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Από την άλλη το σύνολο των οργανωμένων συνιστωσών του ΜΑΑ, είτε επιλέγει την εκλογική συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε όπως η ΚΟΕ, κινείται προς ευρύτερες από τον ΣΥΡΙΖΑ πολιτικές συσπειρώσεις μπροστά στις εκλογές και όχι προς στενότερες συσπειρώσεις των δυνάμεων της Αριστεράς.
Η απόφαση για για το Ευρώ, ως προς το περιεχόμενό της, αλλά και ως προς την πρακτική της πλευρά θυμίζει την στάση της ομάδας του Π. Λαφαζάνη απέναντι στον ΣΥΝασπισμό: Το ευρώ θεωρείται ότι είναι το καθοριστικό ζήτημα στην πολιτική εκτίμηση της συγκυρίας, όμως αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για τις εκλογικές και κινηματικές συνεργασίες. Με την ίδια ακριβώς θέση η ομάδα του Π. Λαφαζάνη παραμένει στον ΣΥΝ και αποδέχεται τους διάφορους Ραφτόπουλους στο ίδιο ψηφοδέλτιο. Αντίθετα, στο ΜΑΑ η αποδοχή αυτής της θέσης επιτρέπει απ' την μια μεριά την συνύπαρξη με τις συνιστώσες που συμμετέχουν στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη αφαιρεί από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ οποιοδήποτε επιχείρημα για την άρνηση εκλογικής συνεργασίας με την επίκληση της "πολιτικής διαφωνίας". Εξάλλου είναι δηλωμένη εδώ και καιρό η θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για εκλογικά μέτωπα στα οποία θα περιλάμβαναν μέσα και την ομάδα του Π. Λαφαζάνη από τον ΣΥΝασπισμό. Τώρα στην θέση ομάδας του Π. Λαφαζάνη τίθεται με δική του πρωτοβουλία το ΜΑΑ και μια μερίδα του επιδιώκει και την εκλογική συνεργασία με την ΑΝΤΑΣΡΥΑ. Το αν θα προχωρήσει αυτή η εκλογική συνεργασία είναι πλέον ζήτημα που αφορά την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Σε συνέχεια της σύντομης "ενημέρωσης από την έκτακτη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΜΑΑ", παρουσιάζουμε μερικές ακόμα χαρακτηριστικές τοποθετήσεις από την έκτακτη πανελλαδική σύσκεψη του ΜΑΑ:
Πιστεύω πως δεν υπάρχει λόγος για μετεκλογική ύπαρξη του ΜΑΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήα)Λες ότι ο κνίτικος περίγυρος του Αλαβάνου νοσταλγεί ένα κόμμα. Λάθος. Οι άνθρωποι, έστω και ασυνείδητα,εχοντας εξαφανιστεί από τα κινήματα, έχουν βολευτεί να είναι "στελέχη", που προφανώς δεν μπορούν να "χωρέσουν" σε ένα κόμμα που προϋποθέτει ενα ελάχιστο βαθμό πειθαρχίας και συνύπαρξής. Αυτοί έχουν συμφέρον από τη διατήρηση του ΜΑΑ, έχουν όμως γίνει αντιπαθείς στους υπόλοιπους για το αναντίστοιχο της εμβέλειάς τους "κατσίκωμα" στις "καρέκλες" πέριξ του προέδρου.
2)Διάσπαση ΚΟΕ: Ήταν η μόνη ευκαιρία για μαζική δημόσια πολιτική παρουσία και αυτή δεν υπήρξε, ενώ μειώνονται οι πιθανότητες να υπάρξει, όσο ο καιρός περνά (εκλογές,καλοκαίρι) και δεν θα υπάρχει δημόσιο διακριτό στίγμα. Προφανώς τα πρώην στελέχη της ΚΟΕ μπορούν να ελπίζουν στη διατήρηση του ΜΑΑ. Δεν μπορούν όμως να την επιβάλουν.
3) Πέρα από την (σίγουρα εσκεμμένη) απουσία του κόσμου των συνιστωσών (ΚΟΕ-ΔΕΑ), εντύπωση έκανε η απουσία των ανένταχτων που στήριξαν το ΜΑΑ τον πρώτο χρόνο ύπαρξής του. Αυτό είναι ήττα του Αλαβάνου και της εμβέλειάς του.
4)Η ΚΟΕ μάλλον θεωρεί ότι το ΜΑΑ δεν συμβάλει στην επέκταση του μετώπου που θέλει, αλλά στη συρρίκνωσή του. Έτσι, σε συνδυασμό με το ότι το ΜΑΑ είναι ο μόνος μαζικός χώρος που αναδεικνύει τα πρώην στελέχη της, δεν έχει κάποιο κίνητρο να συνεχίζει.
5) Η ΔΕΑ δεν ήταν ποτέ ηγεμονική δύναμη στο ΜΑΑ, ενώ και το ΜΑΑ έχασε την όποια μαζικότητά του, κάτι που αποτελεί κριτήριο για το αν θα παρέμβει ή όχι.
6) Το ΑΚΕΠ πήρε ό,τι είχε να πάρει από το ΜΑΑ. Αναβαπτίστηκε στη συνείδηση του μέσου αριστερού, που ως τώρα το θεωρούσε μια γραφική σέχτα θρησκευτικού τύπου, ενώ, το πολιτικό του πλαίσιο ("Ούτε Κίνα, ούτε Κούβα") είναι σε αντίθεση με αυτό του Αλαβάνου.
7) Ο Καπάταης είναι σάκος του μποξ από όλους σχεδόν.
Επομένως, ποιος έχει κίνητρο αλλά και δύναμη για να επιβάλει τη συνέχιση του ΜΑΑ ;
Η απάντηση είναι: κανείς.
ΥΓ.
Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν δυσχερή τη "διαπραγμάτευση" που θα ήθελαν να επιχειρήσουν να κάνουν οι Αλαβάνος-πρώην ΚΝίτες-πρώην στελέχη ΚΟΕ με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν έχει κανέναν λόγο να τους δεχτεί στα ψηφοδέλτια ή, μετεκλογικά, στις τάξεις της. Ακόμα και η πρώτη θέση στο "Επικρατείας" στον Αλαβάνο θα δημιουργήσει πρόβλημα ΕΝΤΟΣ της.
Πρέπει το Μ.Α.Α. να γίνει κόμμα? σωστό? λάθος?πρώτα πρώτα να ξεκαθαρίσουμε κάτι, ας μας αναφερθεί ένα από τα ανένταχτα στελέχη του μετώπου που ΔΕΝ συμμετέχει στα κινήματα τα οποία στελέχη από την πρώτη συνδ. του μετώπου ζητούν την δημοκρατική εκπροσώπηση στο συντονιστικό και όχι τις αριστίνδην τοποθετήσεις,εκτός αν εννοούμε κινήματα την κομματική ένταξη.
ΔιαγραφήΤώρα όσον αφορά τα διάφορα κοε δεα κτλ ιδεολογικά επιμέτρησαν τον βίο τους ήδη από την δεκαετία του 70 και η σημασία που τους δίνουμε είναι αντιστρόφως ανάλογη της οποίας επιρροής τους στον λαό.
Το Μ.Α.Α. Είτε σαν κόμμα είτε όχι απέδειξε τον λόγο της ύπαρξης του από την πρώτη μέρα της δημιουργίας του με τις θέσεις του και με τις τοποθετήσεις του και με τους αγώνες των φίλων του.
Υπάρχει ζωή και μετά τις εκλογές.
Γιάννης Πατήσια
Αυτή τη στιγμή η μόνη κίνηση που απομένει στον Αλαβάνο με βάση κατά τα ψέματα 50 πρώην ΚΟΕτζήδες και άλλους τόσους πρώην συνασπισμένους που περισσότερο είναι ο Αλαβάνος και κάποιοι παρατρεχάμενοι παρά κάποια συλλογικότητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε βάση λοιπόν τα δεδομένα η πιο σοβαρή κίνηση για τον Αλέκο είναι να κατέβει στις εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έστελνε τον Αλαβάνο στη βουλή, και θα υπάρχουν έτσι σημαντικές ριζοσπαστικές φωνές στη επόμενη βουλή.
Θα ήταν και ο μόνος τρόπος να συνεχίσει να υπάρχει το ΜΑΑ έχοντας πλέον και βουλευτική εκπροσώπηση.
Κάτι τέτοιο αναμφισβήτηα θα βοηθούσε και στη πανελλαδική συγκρότηση του ΜΑΑ και πιο πολύ το ίδιο το λαϊκό κίνημα.
Επίσης οι ημέρες είναι κρίσιμες ,ένα ενδεχόμενο να μη βγάζουν οι ΠΑΣΟΚ Ν.Δ κάτω από 50% θα όριζε τη δυνατότητα για κυβέρνηση των υπολοίπων.
Έστω και σαν πιθανότητα υπάρχει στα πράγματα, ο Αλέκος είναι πολύτιμος για μία τέτοια προοπτική των πραγμάτων.
Αν θέλει ο Αλέκος να φανεί χρήσιμο στο λαϊκό και αριστερό κίνημα πιστεύω πως θα κινηθεί με αυτό το τρόπο.
Αλέκου αποδέξου τη πρόταση του Γλέζου.
Ένας που σε έχει στηρίξει τα τελευταία 5 χρόνια.
Λέει ο Γαλάνης ότι η Αριστερά θα πρέπει να δομείται και να παρεμβαίνει με βάση τα διλήμματα που βάζει ο αντίπαλος και ότι το ευρώ είναι κεντρικό δίλημμα και άρα πρέπει να απαντάμε σε αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ λογική αυτή δεν είναι μια παρεμβατικής αριστεράς
που ορίζει ατζέντα αλλά μία αριστερά που παίζει μπαλα στο γήπεδο που ορίζει το σύστημα.
Με την ίδια λογική θα έπρεπε τώρα η Αριστερά να κάνει σαν σημαία της παρέμβασης της το μεταναστευτικό και να έπαιζε ακριβώς με το τρόπο που ορίζει το σύστημα.
Κοίτα τα διλήμματα που βάζει η αστική τάξη σίγουρα σε απασχολούν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αν θα τα απαντήσεις ή όχι και πως έχει να κάνει με το αν έχεις απάντηση, αν σε βοηθάει στο πεδίο που θες να ορίσεις (πχ υπάρχει διέξοδος;).
Το εντός/εκτός ευρωζώνης αφορά την πραγματικότητα, το κίνημα, το ΑΝ έχει να πει κάτι για την διέξοδο.
Προς τους συντρόφους του ΜΑΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύντροφοι,
Οι μέρες που έρχονται θα είναι πολύ πιο δύσκολες από αυτές που ζούμε τώρα. Θα έχουμε κοσμοϊστορικά γεγονότα στην Ελλάδα και ίσως και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Δυστυχώς το εγχείρημα που απέβλεπε σε μια εκλογική – και όχι μόνο – συμμαχία της Αριστεράς ώστε να γίνει ηγεμονική δύναμη στην κοινωνία και να διεκδικήσει και την εξουσία, δεν ευοδώθηκε και με δικές μας ευθύνες. Οι μέρες του Συντάγματος ήταν μέρες που θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά το πολιτικό σκηνικό. Δεν τις εκμεταλλευτήκαμε πολιτικά όσο θα έπρεπε. Και φθάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο να υπάρχουν τρεις μεγάλοι σχηματισμοί της Αριστεράς (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ-Κουβέλης) που θα μπουν στη Βουλή αλλά κυβέρνηση θα έχουμε πάλι τους ίδιους. Τη ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ! Και αυτή τη φορά θα μπορούν να λένε «μας ψήφισε ο λαός». Τι κάνουμε τώρα; Ταπεινή μου γνώμη και ας το πάρει το ποτάμι: Ακριβώς επειδή μετά τις εκλογές θα αρχίσει το μεγάλο «πανηγύρι», όπου τα πάντα θα έρθουν «τούμπα» ο λαός πρέπει να εκπροσωπηθεί στη Βουλή με κάθε τίμημα! Και αφού δεν μπορούμε να μπούμε στη Βουλή σαν ηγεμονική δύναμη, δύναμη εξουσίας, ας κάνουμε τότε το μόνο που μας απέμεινε για να μη χαθεί η ελπίδα. Να βάλλουμε θέλει δε θέλει έναν δικό μας άνθρωπο στη Βουλή που θα εκπροσωπήσει όλα εκείνα τα στρώματα που σήμερα πλήττονται και αύριο θα βρίσκονται σε πλήρη εξαθλίωση. Αυτός ο δικός μας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Αλέκο Αλαβάνο.
Ο Λένιν πήγε στην επαναστατημένη Ρωσία με σφραγισμένο τραίνο που του διέθεσε ο Κάιζερ! Γιατί ο Λένιν ήταν επαναστάτης και ηγέτης. Έπρεπε να βρίσκεται στη Ρωσία όταν οι επαναστατημένες μάζες έκαναν το άλμα προς τον ουρανό. Σήμερα δεν έχουμε επαναστατημένες μάζες αλλά εξαθλιωμένες και απελπισμένες, χωρίς ηγεσία χωρίς προοπτική. Έχουμε γερόντους που αυτοκτονούν έξω από τη Βουλή για να μην γίνουν βάρος στα παιδιά τους και να μην εξευτελιστούν ψάχνοντας για φαγητό μέσα στα σκουπίδια!!! Μέσα λοιπόν σʼ αυτή την άθλια Βουλή, πρέπει να βρεθεί ένας ηγέτης που θα μπορεί να δίνει τη μάχη με μεγαλύτερη επιτυχία και να έχει πρόσβαση στο λαό. Το πόσο απαραίτητη είναι αυτή η πρόταση – που έχει γίνει και από άλλους – θα φανεί αμέσως μετά τις εκλογές.
Όπως πρώτοι εμείς – και δε το λέω για να δώσω εύσημα στο Πολιτικό Καφενείο και το ΑΚΕΠ – πήγαμε έξω από τη Βουλή στον Άγνωστο στρατιώτη λέγοντας ότι εδώ θα δοθεί η μάχη και με σύνθημα ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΡΟΙΚΑ, φάγαμε χημικά με το τσουβάλι και χλευασμό από το σύνολο σχεδόν της Αριστεράς γιατί είμαστε λίγοι (!!!) έτσι και τώρα βάζουμε προ των ευθυνών του τόσο το σ. Αλαβάνο αλλά και όσους βρισκόμαστε στο ΜΑΑ και θέλουμε το εγχείρημα να προχωρήσει στο άμεσο μέλλον. Οι ευθύνες μας είναι τεράστιες και δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε όλοι μας να τις αναλογιστούμε αυτή τη στιγμή. Αδιαφορούμε στο τι θα πει ο κάθε μαγαζάτορας της Αριστεράς ή ο κοντόφθαλμος σύντροφός μας. Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες συζητήσεις, λάθη και αναβολές.
Με όλη μου τη συντροφική αγάπη και την αγωνία μου για το αύριο αυτού του λαού και της Αριστεράς της Νίκης.
Παναγιώτης Βήχος
ΥΓ: Το κείμενο αυτό γράφτηκε πριν την Πανελλαδική Συνάντηση του Σαββάτου
http://www.politikokafeneio.com/neo/modules.php?name=News&file=article&sid=2266
Εαν γυρισει ο Αλαβανος με την μικροσκοπικη αριθμητικα ομαδα του στον ΣΥΡΙΖΑ εκλιπαροντας για μια εκλογιμη θεση στις λιστες τοτε θα μιλαμε για την απολυτη ξεφτιλα και παρακμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μονο ενδιαφερον που ανεδειξε η συνδιασκεψη ειναι η στροφη για το ευρω ''αποχώρηση από την ευρωζώνη και την Ε.Ε με σοσιαλιστική προοπτική. Αυτή τη θέση δεν τη θεωρούμε ως προαπαιτούμενο για πολιτικές και κοινωνικές συνεργασίες, ούτε για συμμετοχή στο ΜΑΑ.''
Αυτο ,εκτος απο κωλοτουμπα και αποδοχη της ανεπαρκειας προηγουμενης θεσης, συνιστα ταυτιση με την προταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλα και του ΚΚΕ
Ομολογει το ΜΑΑ, με την στροφη του οτι κακως εθετε ως μονο στοχο να πεσει η κυβερνηση και τελειωσαμε και απεφευγε να μιλησει για σοσιαλιστικη διεξοδο μακρυα απο ιμεριαλιστικα κεντρα τυπου ΕΕ
Την περιοδο της κρισης αρχικος νικητης λογω ετοιμοτητας ηταν το ΚΚΕ, αλλα συντομα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εχει περασει στο προσκηνιο με θεσεις που πρωτοπορουν και ΕΥΤΥΧΩΣ εστω και αργα τις ακολουθουν συνεπεις δυναμεις οπως το ΚΚΕ και μακαρι και αλλοι
Ελπιζω το ΜΑΑ να λυσει το προβλημα ταυτοτητας που το ταλανιζει και να συνειδητοιποιησει οτι δεν ξεκινανε και τελειωνουν ολα σε ενα προσωπο, οπως ο Αλαβανος(τραγικη η παρομοιωση του Αλ. με τον Λενιν απο τον απο πανω...)
αγαπητοι φιλοι και συντροφοι τρια σημεια:
ΑπάντησηΔιαγραφή1. αυτοι την θρυλικη προταση ΣΥΡΙΖΑ στον Αλαβανο,
την ακουσε κανεις; την ειδε καποιος γραμμενη σε επισημο οργανο του ΣΥΡΙΖΑ;
2. οσοι ασχολουνται μετα του Μ-ΑΑ ξερουν οτι ΚΟΕ-ΔΕΑ το εχουν ουσιαστικα εγκαταλειψει εδω και πολυ καιρο και συμμετεχουν στις διαδικασιες του με αντιπροσωπους.
3. η ΚΟΕ χρησιμοποιει μεν την ρητορικη του μεγαλου μετωπου αλλα εχει υποστειλει την κριτικη στον ΣΥΡΙΖΑ και υμνει τον ΤΣΙΠΡΑ, οποιος διαφωνει ας ριξει μια ματια στον τελευταιο δρομο στο σημειωμα με τιτλο: "«Με εντολή του λαού, θα οδηγηθείτε στη Δικαιοσύνη» Σαφές μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τους διαπλεκόμενους", με υπογραφη Ε.Φ., ο Ε.Φ. ειναι ενας απο τους δυο εκπροσωπους της ΚΟΕ στην γραμματεια του ΣΥΡΙΖΑ.
3.
Δεν είναι "θρυλική πρόταση". Έγινε συνάντηση Γλέζου - Αλαβάνου. Ο Γλέζος είναι ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής "ΣΥΡΙΖΑ - ενωτικό κοινωνικό μέτωπο". Ο Γλέζος πρότεινε στον Αλαβάνο να κατέβει σε όποια περιφέρεια θέλει. Αν το πρόβλημα του Αλέκου είναι ότι δεν είναι γραπτή η πρόταση, να το πει να τη γράψουμε. Αλλά αυτά είναι υπεκφυγές.
ΔιαγραφήΜια ματιά και εδώ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πρόταση του ΜΑΑ
Θυμίζει έγγραφο του υπουργείου εξωτερικών, το οποίον επειδή δεν έχει επιχειρήματα γιατί το όνομα της γειτονικής χώρας δεν θα πρέπει να είναι "Μακεδονία", λέει άρες μάρες.
Για όποιον δεν κατάλαβε ποια είναι ακριβώς η θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την εκλογική συνεργασία, ας απευθυνθεί στο μαντείο των Δελφών.
Μια διευκρίνηση:
ΔιαγραφήΗ "επιστολή" που αναφέρει το κείμενο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δεν είναι κάποια ιδιαίτερη επιστολή, αλλά το κείμενο που έχει δημοσιευθεί στα πλαίσια του διαλόγου του ΜΜΑ:
Για μια άμεση πολιτική πρωτοβουλία εκλογικής συμμαχίας
Σύντροφοι ,δεν ξέρω τι λένε οι διάφοροι παρατρεχάμενοι , αλλά ο Αλαβάνος δεν πρέπει να χαθεί. Είναι σημαντικό να μπει ο Αλέκος στη βουλή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕκτός και νομίζουμε ότι η πολιτική είναι ψυχολογία.
Κανείς δεν ζήτησε στον Αλέκο να εκλιπαρήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ του κάνει πρόταση να μπει.
Αυτή νομίζω είναι η μόνη πολιτική επιλογή που μπορεί να κάνει ο Αλέκος.
Γιάννη Πατήσια
ΑπάντησηΔιαγραφή• δεν είπα πουθενά ότι χρειάζεται να γίνει το ΜΑΑ κόμμα. Ανέφερα μόνο ότι οι Κνίτες του Αλαβάνου είναι που δεν θέλουν, γιατί δεν μπορούν πια να κάτσουν σε στοιχειώδη οργάνωση που προϋποθέτει έναν ελάχιστο βαθμό συνύπαρξης και άρα αυτοπειθαρχίας.
• Βρες ένα από τα ανένταχτα «στελέχη» (αδόκιμος όρος) που να συμμετέχει στο ΜΑΑ ακόμα και παράλληλα και σε κινήματα, πρωτοστατώντας.
• Το αν και πότε «ιδεολογικά επιμέτρησε το βίο του» είναι υποκειμενική εκτίμησή σου. Αντικειμενική εκτίμηση είναι, όμως, ότι πολιτικά και οργανωτικά δεν «επιμέτρησαν το βίο τους» ούτε η ΚΟΕ ούτε η ΔΕΑ. Για αυτό και εξαρτάται το ΜΑΑ από το τι θα κάνουν οι συνιστώσες. Για αυτό και μόνιμη επωδός κάποιων ανένταχτων, που θέλουν ακροατήρια, είναι "γιατί δεν ήρθε η ΚΟΕ, πού είναι η ΔΕΑ;".
• Το ΜΑΑ απέδειξε το λόγο της ύπαρξής του την πρώτη ημέρα, πράγματι. Όμως, κάθε μέρα πρέπει να αποδεικνύεις το λόγο ύπαρξής σου. Εκεί, είτε οι άλλες οργανώσεις της αριστεράς ωρίμασαν (βλέπε σημερινό κείμενο ΑΡΑΣ, που θα ήταν αδιανόητο να γραφτεί πριν 2 χρόνια), είτε ότι το ίδιο το ΜΑΑ παρέμεινε σε μια κατάσταση «Αλαβάνος+κομπανία», είτε- ακόμα χειρότερα- κατέληξε σε «Αλαβάνος+κομπανία».
Φίλε ΕΟΣ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια όποιον δεν κατάλαβε το κείμενο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,θα πρότεινα να μην απευθυνθεί στο μαντείο των Δελφών,αλλά στους δασκάλους του στο δημοτικό που δεν του έμαθαν ανάγνωση.
Το κείμενο είναι σαφές.Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θεωρεί τα κείμενα Αντωνίου και λοιπών και Σταυρόπουλου απόδειξη πως υπάρχει κοινός τόπος για πολιτική και εκλογική συνεργασία.
Αν σε χαλάει εκεί που λέει ότι δεν είναι πάντα εφικτή η εκλογική συνεργασία,επέτρεψε μου να διαφωνώ.Δεν πιστεύω ότι μας προσφέρει κάτι να βγαίνουμε προς τα έξω με ονόματα ψηφοδελτίων,ποσοστώσεις,που θα είναι ποιος κτλ.Το σημαντικό είναι ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ,έστω καθυστερημένα,τοποθετήθηκε στο θέμα βάζοντας τους άξονες που θεωρεί αναγκαίους για την αριστερή πολιτική στην συγκυρία της διαχείρισης της κρίσης του καπιταλισμού (ελληνικού, ευρωπαϊκού και παγκόσμιου) εις βάρος των εργαζομένων και με όπλο την ένταξη του ελληνικού καπιταλισμού στις ευρώ-χρεοδομές.
Δεν νομίζω ότι οι άξονες που βάζει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βάζουν τίποτε προαπαιτούμενα του τύπου "ζήτω η επανάσταση και ο κομμουνισμός" δεν νομίζω ότι αποκλείουν κανέναν από όποιους έχουν εδώ και καιρό συγκλίνει σε μια λογική.
Ας γίνουν οι επαφές που ζητάει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ,και μετά ο καθένας ας τοποθετηθεί για την κατάληξη τους,και για τυχόν όρους που θα μπουν εκεί και δεν υπάρχουν στο κείμενο.Τα περί ασάφειας δεν κολλάνε πουθενά,το να μην λέει ένα κείμενο "αμάν ελάτε για ψηφοδέλτια" δεν είναι ασάφεια,είναι μια ορισμένη ιεράρχηση,με την οποία μπορείς να διαφωνείς!!
ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΧΟΝΤΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΑΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΜΕΛΗ. ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ.
".........Αυτό ανταποκρίνεται στους πόθους του κόσμου της αριστεράς, που θα έβλεπε με καχυποψία κάθε
εγχείρημα συνεργασίας που δεν πείθει αποφασιστικά ότι υπερβαίνει τον ορίζοντα ευκαιριακών συμπράξεων ή αξιοποιείται ως μοχλός άσκησης πίεσης ή διόρθωσης της πολιτικής άλλων δυνάμεων της Αριστεράς και αυτό ανεξάρτητα από τις προθέσεις, των όσων συμμετέχουν σε αυτό.........."
ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΡΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΙΣΤΩΣΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΓΡΑΜΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΑ, ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
ΤΕΛΙΚΑ ΑΛΛΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ, ΑΛΛΑ ΛΕΜΕ, ΑΛΛΑ ΓΡΑΦΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
Και επιπλέον ακούγεται ότι η επιστολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προς το ΜΑΑ βγήκε από την... πλειοψηφία του κεντρικού οργάνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όχι από όλους. Φαίνεται ότι οι γνωστοί ΣΕΚ-ταριστές διαφώνησαν. Ενότητα στα λόγια σεκταρισμός στην πράξη. Κι αυτό ισχύει και για τους άλλους "πρώην Κνίτες" που υπάρχουν και μέσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ (βλέπε ΝΑΡ), οι οποίοι θέλουν εκλογική συνεργασία με τ ΜΑΑ αλλά χωρίς τον Αλαβάνο!!! Θα τρελλαθούμε τελείως δηλαδή!
ΔιαγραφήΗ λύση είναι μια και συμφωνώ κι εγώ: το ΜΑΑ πρέπει να συνεχίσει παρά τις δυσκολίες. Ο Αλέκος να διεκδικήσει, όχι να παρακαλέσει, να μπει στην Βουλή. Κι εκεί να μετρηθούν οι "φίλοι" του και οι "εχθροί" του...
Ρε Παναγιώτη, μια ζωή αγώνες και θυσίες συνεπής διεθνιστής και αριστεριστής και τώρα το μόνο που έχει σημασία είναι να βγει ο Αλέκος Αλαβάνος βουλευτής ακόμα και αν δεν θέλει; Τόσο καιρό γιατί δεν τον στήριζες; Εχεις καταντήσει ουρά του απίθανου εθνικοπατριωτικού μυστηριώδους ΑΚΕΠ, το οποίο είχε εξαφανιστεί για μια δεκαετία! Εχεις ένα blogg που δεν το διαβάζει κανείς και που όλοι γελάνε με τον μετρητή που έχεις βάλει και δείχνει διαρκώς 2000 άτομα online βρέξει χιονίσει! Βγάλε τον μετρητή και ίσως αρχίσει ο κόσμος να παίρνει ότι λες στα σοβαρά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣύντροφε επειδή μια ζωή είμαι στους αγώνες σαν μαρξιστής και διεθνιστής, γι’ αυτό υποστηρίζω σήμερα την αναγκαιότητα του Αλαβάνου. Ρωτάς γιατί αυτό δε το έκανα νωρίτερα! Φαίνεται ότι
ΔιαγραφήΑνένηψα . Τόσο καιρό σύντροφε δεν συνέβαιναν όσα συμβαίνουν σήμερα. Και η στάση μου κάθε φορά καθορίζεται από τις ανάγκες του κινήματος και του λαού μας την κάθε δεδομένη στιγμή. Θα πάω λοιπόν και με το «διάβολο» αν αυτός εξυπηρετεί την τακτική ενός μαρξιστή και την προοπτική για την εργατική τάξη και τον κόσμο της εργασίας γενικότερα. Πόσο μάλλον με τον Αλαβάνο.
Τώρα όσον αφορά την επισκεψιμότητα του Πολιτικού καφενείου, αυτή τη στιγμή η Iskra έχει 1202 Online. Γιατί το Πολιτικό Καφενείο να μην έχει 2.000; Και ξέρεις κάτι σύντροφε; Με κλέβεις! 2.900 έχει αυτή τη στιγμή. Τι να τον κάνω τον άτιμο τον μετρητή; Να τον βγάλω να ησυχάσω από την… πολιτική σας κριτική για να με πάρεις εσύ στα σοβαρά; Ρωτάς αν θέλω;
Στις σημερινές συνθήκες η αριστερά οποιασδήποτε απόχρωσης δεν μπορεί να συμμετέχει στις εκλογές αν δεν διεκδικεί να εκφράσει την κοινωνία με πραγματικά υπαρκτά ποσοστά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαστε όπως τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε η δυνατότητα και η πολυτέλεια να ψηφίζεις με βάση τις απόψεις σου.
Αν θέλεις να δεθείς με αυτούς που δίνουν την μάχη θα ψηφίσεις είτε ΚΚΕ είτε ΣΥΡΙΖΑ. Οποιαδήποτε ψήφος σε κόμμα που δεν εκλέγει βουλευτή αποτελεί δώρο στη Τρόικα και το ΔΝΤ.
Ο κόσμος το καταλαβαίνει αυτό και όλοι αισθάνονται την ανάγκη για κοινή δράση που το εκφράζουν λιγότερο ή περισσότερο ολοκληρωμένα.
Από εκεί και πέρα αν υπάρχει η δυνατότητα για κατέβασμα σε κάποιο ψηφοδέλτιο απο αυτά πρέπει να γίνει. Πρέπει χα χτίσουμε μέτωπο μαζί με τους εργαζόμενους και να ενισχύσουμε την αριστερή εκδοχή του μετώπου αυτού.
Αν αυτό δεν γίνει θα είναι σαν να κατεβάσαμε χωριστό καθαρό πλαίσιο και να χάνουμε την συνέλευση.
Το ζήτημα είναι να κερδηθεί η μάχη και κατόπιν σίγουρα θα υπάρξει η δυνατότητα για περαιτέρω ενίσχυση των αγώνων