ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

"Εξω από το ευρώ" και όχι μόνο... η ακροδεξιά της Ευρώπης


ο ακροδεξιός Ολλανδός Βίλντερς, δείχνοντας τον δρόμο για την "δραχμή"...
Να εγκαταλείψει η Γαλλία το ευρώ προτείνει η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία  διεκδικεί την προεδρία της Γαλλίας. «Έξω από την Ε.Ε», προτρέπουν το νεοφασιστικό Εθνικό Κόμμα της Βρετανίας και το ακροδεξιό «Κόμμα της Βρετανικής Ανεξαρτησίας». «Να βγει η Ολλανδία από το ευρώ» πρότεινε και επισήμως ο ακροδεξιός ηγέτης του Ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας, Χέερτ Βίλντερς, ο οποίος είχε μάλιστα συγκεντρώσει ποσοστό 15,5% στις προηγούμενες εκλογές. Στο θέμα της Ολλανδίας, αναφέρεται αναλυτικά το άρθρο του Γ. Δελαστίκ στο "έθνος", το οποίο και αναδημοσιεύουμε:

«Εξω από το ευρώ η... Ολλανδία!»
Δεν είναι ανάγκη να είναι κανείς χαιρέκακος για να διασκεδάσει με το πάθημα της δεξιάς ολλανδικής κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία στηρίζεται στην Ακροδεξιά για να έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επί μήνες η ολλανδική κυβέρνηση και προεξάρχοντος του υπουργού Οικονομικών Γιαν Κέες ντε Γιάχερ πρωτοστατεί στις επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας, υπερβαίνοντας μερικές φορές και τις πιο σκληρές θέσεις της Γερμανίας, επειδή η Αθήνα δεν είναι συνεπής προς τις επιταγές του συμφώνου σταθερότητας. Με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο ο ντε Γιάχερ είχε επανειλημμένα υποστηρίξει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Πού να φαντάζονταν οι Ολλανδοί υπουργοί ότι εδώ και δέκα μέρες η κυβέρνησή τους θα απειλείτο με... κατάρρευση εξαιτίας ακριβώς του συμφώνου σταθερότητας της Ευρωζώνης, το οποίο δεν πληροί πλέον η δική τους χώρα! Και ενώ οι Ολλανδοί μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους «ξέσκισαν» πολιτικά τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν αυτός τόλμησε να μιλήσει για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ελλάδα με θέμα την αποδοχή του Μνημονίου, προκειμένου να παραμείνει η χώρα μας στην Ευρωζώνη, πού να υποψιαστούν τον εξευτελισμό που τους περίμενε: ο Χέερτ Βίλντερς, ηγέτης του ακροδεξιού Κόμματος της Ελευθερίας, που είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας και στην οποία στηρίζεται η δεξιά κυβέρνηση, απαίτησε να γίνει δημοψήφισμα, προκειμένου η Ολλανδία να... αποχωρήσει από το ευρώ!

Οι Φιλελεύθεροι, από τους οποίους προέρχεται και ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, και οι Χριστιανοδημοκράτες που συναπαρτίζουν τη δεξιά κυβέρνηση της Ολλανδίας που δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, κόντεψαν να πάθουν αποπληξία από το σοκ της απαίτησης του Βίλντερς, ο οποίος όποια στιγμή θέλει ανατρέπει την κυβέρνησή τους αποσύροντας απλώς την υποστήριξή του.

Το πανηγύρι άρχισε όταν το Κεντρικό Γραφείο Σχεδιασμού του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών δημοσίευσε έκθεση βάσει της οποίας, χωρίς πρόσθετα μέτρα λιτότητας, το έλλειμμα της Ολλανδίας το 2013 θα ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ. Για να πέσει στο 3%, που ορίζει το εν ισχύι σύμφωνο σταθερότητας της Ευρωζώνης, πρέπει να γίνουν επιπλέον περικοπές κρατικών δαπανών ή αύξηση εσόδων συνολικού ύψους τουλάχιστον 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Το σοκ είναι σκληρό για αυτή τη δεξιά κυβέρνηση, η οποία, μαζί με τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Φινλανδίας, έχει αποδειχθεί η πιο αδιάλλακτη απέναντι στην Ελλάδα και όλους εκείνους που άφησαν να τους ξεφύγουν οι λογαριασμοί τους», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» και προσθέτει με εμφανή σαρκαστική διάθεση: «Αυτή τη φορά θα πρέπει να εφαρμόσει στον εαυτό της τις δικές της συμβουλές και μπορεί, αν το κάνει, να παρασυρθεί και η ίδια από την κρίση».
Πού να βρει τα λεφτά για πρόσθετες περικοπές ο δεξιός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε; Ο ακροδεξιός Χέερτ Βίλντερς βρήκε την ευκαιρία να εκβιάσει την κατάσταση. Παρουσίασε μια μελέτη που ο ίδιος είχε παραγγείλει σε βρετανικό ειδικευμένο γραφείο και η οποία κατέληγε στο συμπέρασμα ότι την Ολλανδία τη συμφέρει να εγκαταλείψει το ευρώ και να επιστρέψει στο φιορίνι.

Βάσει αυτής αρνήθηκε να συναινέσει σε περικοπές και απαίτησε να γίνει πρώτα δημοψήφισμα, για να αποφανθεί ο ολλανδικός λαός αν επιθυμεί την αποχώρηση της χώρας του από το ευρώ! Στην πραγματικότητα ο Βίλντερς θέλει να εκβιάσει εκλογές, όπου ελπίζει βάσιμα να διεκδικήσει να αναδειχθεί η Ακροδεξιά πρώτο κόμμα!

Οπρωθυπουργός Ρούτε, ο οποίος φυσικά δεν θέλει να ακούσει κουβέντα για εκλογές, αφού μόλις το φθινόπωρο του 2010 σχηματίστηκε με τα χίλια ζόρια η κυβέρνησή του, δεν μπορεί να αναζητήσει συμμάχους ούτε προς τα αριστερά του. Στις 20 Φεβρουαρίου παραιτήθηκε -ουσιαστικά καθαιρέθηκε- ο πολύ μετριοπαθής ηγέτης των Εργατικών, Γιομπ Κοέν. Αυτός λειτουργούσε σαν «τσόντα» της Δεξιάς, όποτε χρειαζόταν. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν όμως ότι οδηγεί το κόμμα του σε πλήρη καταστροφή και έτσι οι σύντροφοί του τον υποχρέωσαν να αποχωρήσει από την ηγεσία μήπως και σωθούν. Οι υποψήφιοι για τη διαδοχή του έχουν εκφράσει πολύ σκληρότερες θέσεις που δεν αφήνουν καμιά ελπίδα στον δεξιό πρωθυπουργό ότι μπορεί να τον διασώσουν για μια ακόμη φορά οι Εργατικοί.

Καθώς οι Εργατικοί καταρρέουν δημοσκοπικά ιδιαίτερα ανυπόμονο για την άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι το πολύ αριστερό για τα ολλανδικά δεδομένα Σοσιαλιστικό Κόμμα. Παρόλο που το 2010 είχε έρθει μόλις πέμπτο κόμμα, σήμερα έρχεται πρώτο σε όλες τις σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης!
ΣΥΝΔΡΟΜΟ

Η «μικρομέγαλη» ενοχλητική χώρα
ΞΕΣΠΑΘΩΣΑΝ οι Βέλγοι -και μάλιστα ακόμη και οι Φλαμανδοί, δηλαδή οι ολλανδόφωνοι- εναντίον των Ολλανδών, τώρα που τους πέτυχαν σε κρίση. «Ο αρχιφωνακλάς Γιαν Κέες ντε Γιάχερ εκφράζει το σύνδρομο της μικρομέγαλης χώρας, σύνδρομο που ανέκαθεν ταλάνιζε την Ολλανδία», γράφει η φλαμανδική εφημερίδα «Ντε Τέιτ» του Βελγίου, χλευάζοντας την προσπάθεια των Ολλανδών να εμφανίζονται ότι βρίσκονται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών πολιτικών εξελίξεων. «Ετσι όμως επιτείνουν τις εντάσεις και γίνονται και οι ίδιοι πλέον μέρος του προβλήματος», τονίζει η βελγική εφημερίδα. Οι Ευρωπαίοι ειδικά που πρόσκεινται στην Αριστερά θεωρούν την πολιτική στάση του Γιαν Κέες ντε Γιάχερ... «ηλίθια (!)» προσθέτει εμφανώς χαιρέκακα.

10 σχόλια :

 1. Μα η ακροδεξιά ποτέ δεν ήθελε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή την ευρωζώνη. Γιατί σου κάνει εντύπωση;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Η μικροαστική τάξη είναι οπισθοδρομική είτε στην ακραία δεξιά μορφή της είτε στην ακραία αριστερή.
  Η ,, πατριωτική,, δεξιά χέρι -χέρι με την ,,πατριωτική,, αριστερά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τις θεωρίες περί άκρων ο ΕΟΣ να πάει να τις πουλήσει στην ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ.
  Ενόψει πιθανών εκλογών θα τις χρειαστούν άμεσα,εμείς δεν τις χρειαζόμαστε,ξέρουμε ποια είναι τα "άκρα" και τα "ακραία", τα μεταμφιεζόμενα και τους μεταμφιεζόμενους νεοπατριώτες της ευρωπαϊκής "ιδέας".

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Λοιπον το παραμυθακι με την ταυτιση δηθεν της ακρας δεξιας με την Ελληνικη αριστερα εχει τραβηξει πολυ-
  Και μετα μου αναρωτιεσαι κακομοιρη μου γιατι ανεβαινει η ακροδεξια, οταν εσυ που δηλωνεις ριζοσπαστη αριστερος πετας ελαφρα τη καρδια τετοια προβοκατορικα ποστ.

  Ομοιως να πουμε οτι ο ΕΟΣ στηριζει το ευρω οπως ακριβως ο Σαμαρας, ο Καρατζαφερης,η Μπακογιαννη, ο ΓΑΠ-Βενιζελος, ο ΣΕΒ, οι εφοπλιστες, οι Ελληνες τραπεζιτες
  Οι επισης γελοιοτητες του μαρκου περι υπαρξης ακρων και ταυτισης τους μαλλον...απλα συμφωνουν με τους προαναφερθεντες πολιτικους

  Εμπρος λοιπον καλε μου ΕΟΣ και Μαρκο μαζι με τον Φωτη

  λιγη τσιπα ρε σεις λιγη εστω

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. κακό συναπάντημα13 Μαρτίου 2012 - 6:17 μ.μ.

   Ψιτ, μαζέψου, γιατί μας βλέπουνε!

   Ποιος ταύτισε δήθεν την άκρα δεξιά με την "Ε"λληνική αριστερά;

   Το κείμενο αναφέρεται στο τι κάνει η άκρα δεξιά στην ευρώπη και δεν έχει ούτε μια κουβέντα για την ελληνική αριστερά!

   Μην υποτιμάς λοιπόν τους αναγνώστες. Το αν λέει τα ίδια πράγματα μια μερίδα της Αριστεράς με μια μερίδα της δεξιάς ή όχι μπορεί να το το κρίνει ο καθένας. Δεν χρειάζεται να του το πούμε εμείς!

   Επίσης μπορεί να κρίνει ποιός είναι με τον Φώτη ή τον Λαφαζάνη και την χρυσή αυγή, ποίος είναι με τους εργαζόμενους και ποιός με το κράτος με τους εφοπλιστές και με αυτούς που έχουν βγάλει τα λεφτά τους στο εξωτερικό.

   Τώρα αν κάποιοι "αριστεροί", όπως εσύ, που έχετε το πρόβλημα ότι ο απλός κοσμάκης δεν μπορεί να σας ξεχωρίσει εύκολα απ΄αυτά που λένε και κάποιοι αστοί πολιτικοί και κάποιοι ακροδεξιοί, τι να κάνουμε, ας προσέχατε!

   Υ.Γ. Το παραμύθι με τις προβοκάτσιες δεν το τρώει πλέον ούτε ο κόσμος του ΚΚΕ. Παίξε σε άλλο σκόπό, το επόμενο σου τραγούδι...

   Διαγραφή
 5. Αγαπητοί φίλοι μικροαστοί, η Ιστορία δεν γυρίζει πίσω στο μπακαλικάκι της γειτονιάς.
  Ο μόνος δρόμος είναι αντιμνημονιακό μέτωπο και ευρώπη των εργαζομένων σοσιαλιστική δημοκρατική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κρυβεστε πισω απο το δακτυλο σας

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Ποιοί κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους;

  καλύτερα πάντως να κρύβονται πίσω από το δικό τους δάκτυλο παρά πίσω από δανεικά παπάρια "οικονομολόγων" και άλλων "ειδικών" της πολιτικής και της επιστήμης!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Ψιτ, κακό συναπάντημα! Η μαμά σου έχει κι άλλα έξυπνα παιδάκια, ή μόνο εσένα; Νομίζεις ότι απευθύνεσαι σε ηλιθίους;

  Τι πίνετε ρε και δεν μας δίνετε!...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Μα και η Αριστερα σε χωρες οπως Δανια η και Σουηδια ηταν και ειναι κατα και της ΕΕ..Απλα εγινε δημοψηφισμα και με μικρη πλειοψηφια υπερισχυσε το ΝΑΙ βστην ΕΕ.Στην Σουηδια ομως ψηφισε η πλειοψηφια ΟΧΙ στο ευρω παροτι στην βουλη το τουλαχιστον 80%ηταν υπερ.
  Μπορει καποιος να ειναι υπερ η κατα μιας ομοσπονδιακης Ευρωπης που να διοικειται απο τις Βρυξελλες ασχετα με τους λογους,οι οποιοι που ειναι διαφορετικοι απο κομμα σε κομμα.Μπορει καποιος να ειναι υπερ μιας δημοκρατικης Ευρωπης αυεξαρτητων κρατων που συνεργαζονταισε θεματα που ειναι κοινα σαν το περιβαλλον,μεταναστευσηκλπ χωρις να ειναι φυσικα εθνικιστης..Αλλα ακομα και ο Γκεερτ,περισσοτερο λαικιστης ειναι παρα ακροδεξιος..Βασικα ειναι κατα του Ισλαμ..Το υπολοιπο προγραμμα του ειναι προσαρμοσημο αναλογως που φυσαει ο ανεμος..

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ