ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Το Βερολίνο προετοιμάζεται για την έξοδο της Ελλάδας απο το ευρώ


(Αυτά βλέπει η Κουμουνδούρου και υπόσχεται βουλευτιλίκια δεξιά και αριστερά...)

(SpiegelΗ Γερμανική κυβέρνηση προχώρησε στην προσομοίωση  διαφορετικών σεναρίων προετοιμασίας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, η Ελλάδα θα μπλεχτεί στη δύνη ενός φαύλου κύκλους μιζέριας που θα κρατήσει δεκαετίες. Η Γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ σε περίπτωση που η χώρα αποφασίσει να μην προχωρήσει στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων λιτότητας.

Το λιγότερο κακό σενάριο βασίζεται στην προσδοκία ότι τα πράγματα δεν θα πάνε πολύ άσχημα. Η έξοδο της Ελλάδας από την ΟΝΕ θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση του ευρώ, αφού προηγηθεί μια περίοδος αναταραχών. Το σενάριο αυτό βασίζεται στην εκτίμηση ότι το ευρώ θα είναι πιο σταθερό δίχως τα αδύναμα μέλη του.Επιπλέον, η Ιταλία και η Ισπανία θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αλλά θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά με καλύτερο τρόπο δίχως τα επιπλέον βάρη της ελληνικής κρίσης.

Στο χειρότερο σενάριο, η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι καλή.  Ιταλία και η Ισπανία θα βρεθούν στο μάτι του κυκλώνα των αγορών και το ύψος δανεισμού θα αυξηθεί. Το EFSF θα αναγκαστεί να ενισχύσει τις χώρες αυτές. Στην περίπτωση αυτή το  EFSF θα πρέπει να ενισχυθεί ώστε να έχει περιθώριο δανεισμού της τάξεως των 1,4 τρις $.

Στο απολύτως κακό σενάριο, η δραχμή υποτιμηθεί δραματικά σε σχέση με τα ευρώ. Με τον τρόπο αυτό, τα εξαγώγιμα προϊόντα της Ελλάδας θα είναι πιο φτηνά, αλλά το χρέος της θα αυξηθεί παρά το κούρεμα μια και το χρέος της θα μετράτε σε ευρώ. Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα μειωθεί και πάλι και οι ελληνικές εταιρίες θα πασχίζουν να βρουν χρήματα μια και οι τράπεζες της θα αποκοπούν από τις διεθνείς αγορές.

Πολλές εταιρίες θα χρεοκοπήσουν και πολλοί εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους. Η χώρα θα κάνει δεκαετίες να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο και υπάρχει περίπτωση να παγιδευτούν σε αυτή τη δύνη και άλλες χώρες. Αλλά η Γερμανία δεν θεωρεί αυτό το σενάριο πιθανό.
(από το PoliticsGR )

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ