ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Γιάννενα: Το ΠΑΜΕ εμπόδιζε με αλυσίδες την διέλευση της πορείας προς τη Νομαρχία...

Η περιφρούρηση/προστασία δημοσίων κτιρίων κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων της 19ης και 20ής Οκτώβρη ήταν μια γενική  κατεύθυνση του ΚΚΕ που δεν αφορούσε μόνον στο χώρο της Βουλής αλλά και πολλά κτίρια Νομαρχιών. Αρκετά αντιπροσωπευτική της κατάστασης που δημιουργήθηκε πανελλαδικά από αυτή την στάση του ΚΚΕ είναι η παρακάτω περιγραφή για το τι ακριβώς συνέβη στα  Γιάννενα:

19 Οκτώβρη

Στα Γιάννινα η απεργιακή διαδήλωση ήταν μαζικότατη. Τουλάχιστον 5000 κόσμος ξεκίνησε από το εργατικό κέντρο. Δυστυχώς η πορεία αμαυρώθηκε από τα επεισόδια στα οποία επιδόθηκαν οι γνωστοί – άγνωστοι γραφειοκράτες συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, του ΝΑΡ, των μικροαφεντικών του Εμπορικού Συλλόγου και ορισμένων πρωτοβάθμιων σωματείων. Σταμάτησαν την πορεία στην Νομαρχία, έστησαν τα μεγάφωνα τους και άρχισαν τους πύρινους λόγους, υποστηρίζοντας μέχρι και τους ανθρωποφύλακες των φυλακών Σταυρακίου, που επέλεξαν εκείνη τη μέρα να διεκδικήσουν τα νυχτοκάματα τους αντί να βασανίσουν. Οι διαδηλωτές τους απαξίωσαν καθολικά. Η πορεία συνέχισε κανονικά, περνώντας από μπροστά τους ενώ τα συνθήματα “Αλήτες λερές εργατοπατέρες” και “Κόντρα στα παζάρια των γραφειοκρατών, αγώνας στα χέρια των εργατών” κάλυψε τις ομιλίες τους. Έμειναν με καμιά 300αριά άτομα να λιβανίζουν την…πτώση της κυβέρνησης.


20 Οκτώβρη

Μικρότερη σε όγκο διαδήλωση, άλλα εξίσου δυναμική. Οι μαθητές μπήκαν κεφαλή της πορείας. Όταν έφτασαν στην ΟΑΣΗ συνάντησαν ένα πρωτόγνωρο για τα Γιάννενα σκηνικό. Το ΠΑΜΕ εμπόδιζε με αλυσίδες την διέλευση της πορείας προς τη Νομαρχία! Οι μαθητές αντέδρασαν, δεκάδες διαδηλωτές κυρίως από το μπλοκ του Συντονιστικού Καταλήψεων Π.Ι και της ΕΣΕ έτρεξαν να τους συνδράμουν ενώ το ΠΑΜΕ είχε αρχίσει ήδη να τους χτυπά. Ένας μαθητής τραυματίστηκε στο κεφάλι. Οι υπόλοιποι(ΕΚΙ, πρωτοβάθμια σωματεία, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ μ-λ/Αγωνιστικες κινησεις/ταξικη πορεία) πήραν τα πανό τους και έστριψαν να φύγουν αφήνοντας μαθητές, φοιτητές κι εργαζόμενους εκτεθειμένους τόσο στο μπλόκο του ΠΑΜΕ όσο και στα ΜΑΤ από πίσω, που βρίσκονταν στην αρχή της 28ης Οκτωβρίου. Τελικά ο κόσμος έφυγε από το σημείο για να μην περικυκλωθεί (βλ. Πολυτεχνείο 98′, συνεργασία ΚΚΕ – ΜΑΤ).

Όταν η πορεία βρέθηκε από την πάνω πλευρά της Νομαρχίας, μεγάλο κομμάτι των διαδηλωτών επέλεξε την σύγκρουση με το μπλόκο. Οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και του ΝΑΡ προσπάθησαν να προστατεύσουν τις αλυσίδες του ΠΑΜΕ. Μεμονωμένα άτομα επιχείρησαν λανθασμένα να συγκρατήσουν τους εξοργισμένους. Στην συνέχεια η υπόλοιποι διαδηλωτές μάθανε ότι το ΕΚΙ και το ΝΑΡ είχαν κανονίσει με τους αντίστοιχους γραφειοκράτες του ΠΑΜΕ, από πριν την παράκαμψη . Η απεργιακή διαδήλωση συνεχίστηκε προς Ακαδημία. Το ΠΑΜΕ φαινόταν να θέλει να παραμείνει στο σημείο υλοποιώντας την διακήρυξη του να λύσει τον “αποκλεισμό” του άδειου κτιρίου μέχρι το απόγευμα. Εκατοντάδες απεργοί και φοιτητές προερχόμενοι από όλα τα μπλοκ, βρέθηκαν ξανά απέναντι στις αλυσίδες τους, με το πανό της ΕΣΕ ανοιχτό. Η σύγκρουση ήταν μια δημόσια, ξεκάθαρη επιλογή, μπρος τα μάτια εκατοντάδων Γιαννιωτών, που είδαν την εξέλιξη της άστοχης περικύκλωσης της Νομαρχίας από το ΠΑΜΕ. Ούτε προβοκάτσιες, ούτε ασφαλίτες, ούτε “αναρχοφασιστοειδή” ούτε πράσινα άλογα! Στη θέα του κόσμου που πήγαινε πάνω τους, μάζεψαν τα πανό και τα κοντόξυλα και αποχώρησαν, τρώγοντας βροχή από γιαούρτια, μπουκαλάκια νερού και γιουχαρίσματα. Η πλατεία κατά κάποιο τρόπο “απελευθερώθηκε”. Τέσσερα άτομα όμως τραυματίστηκαν και πήγαν νοσοκομείο. Με την αποχώρηση του ΠΑΜΕ, εμφανίστηκαν τα ΜΑΤ.

(απόσπασμα από το κείμενο:  “ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ” της Ελευθεριακής Ένωσης Ιωαννίνων)

5 σχόλια :

  1. Στο Συνταγμα το παρακρατος ειχε σαν δικαιολογια της δολοφονικης του επιθεσης, το οτι το ΠΑΜΕ τους εκοψε την καταλυψη της εξουσιας.

    Στα Γιαννενα οι παρακρατικοι ι δικαιολογια ειχαν για τις δολοφονικες μολοτοτ που πεταξαν πανω στους απεργους εργατες του ΠΑΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. νταξ κατεντησε τρολοιστολογιο πλεον η ΕΟΣ

    δεν κανεις μια συγχωνευση με το αντικρατικο-αντιεξουσιαστικο indymedia που εχει και κρατικο-εξουσιαστικο σπονσοραρισμα στον server?(για οσους δεν ξερουν οι φορολογουμενοι πληρωνουμε τον server του indymedia)

    θα βγαινει και κανα ψιλο ετσι και για σενα, ρωτα τα παιδια τι παντελονιαζουν και λογικα μεχρι τωρα εχει ανεβει το επαναστατομετρο σου με αλλεπαλληλες δημοσιευσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο αντικομμουνισμος, παντα πληρωνοτανε καλα, σ αυτη τη χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κομμουνισμός του ΚΚΕ όμως πληρώνεται καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ΚΚΕ πήρε ως επιχορήγηση 1.300.000 ευρώ μόνον το 2010 (πέρα από τους μισθούς των βουλευτών, τις αποσπάσεις επαγγελματικών στελεχών που πληρώνονται από το κράτος κλπ)! Καλά λεφτά για να δέρνει και να απολύει τον κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ