Αναδημοσίευση από Deutsche Welle
Η είδηση για την αναμενόμενη συγχώνευση της Alpha Bank και Eurobank αναφέρεται σε όλες τις γερμανικές εφημερίδες. Να ξεκινήσουμε από αυτήν. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο του Γκερντ Χέλερ με τίτλο «Με ενωμένες δυνάμεις» στην εφημερίδα Tagesspiegel:
«Η κρίση χρέους επιταχύνει την διαδικασία σύγκλισης στον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Με τη συγχώνευση μπορούν τα δύο χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους και να διαχειριστούν καλύτερα το πρόβλημα ρευστότητας.
Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας λόγω της άθλιας πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας. Έτσι εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά η αναχρηματοδότηση και διαχείριση των πιστώσεών τους από την ΕΚΤ και από τις ενέσεις ρευστότητας της Τράπεζας της Ελλάδας…»
«Στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα οι δύο ελληνικές τράπεζες καταλαμβάνουν την 25η θέση. Στην Ελλάδα η Eurobank και η Alpha Bank κατέχουν τη 2η και 3η θέση αντιστοίχως, διαθέτουν γύρω στα 850 παραρτήματα, και ελέγχουν και δύο μαζί το 30% από το τραπεζικό μερίδιο αγοράς. Επίσης οι δύο τράπεζες διαθέτουν 1600 παραρτήματα στις βαλκανικές χώρες και την Τουρκία και απασχολούν γύρω στους 38.000 εργαζόμενους.»
Πόσο βοηθά τη διαχείριση της κρίσης από τους Ευρωπαίους ηγέτες;
Η συζήτηση για την ευρωκρίση και την διαχείρισή της από την γερμανική κυβέρνηση συνεχίζεται καθώς την μεθεπόμενη εβδομάδα αρχίζει στη βουλή η συζήτηση για την έγκριση του 2ου πακέτου προς την Ελλάδα.
Στο πρωτοσέλιδο σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκτιμά ότι η Ευρώπη κάνει σοβαρά βήματα για την έξοδό της από την κρίση: «Η Ισπανία θέλει να θεσμοθετήσει συνταγματικά το χρεόφρενο, η Γαλλία συζητά για τον ‘χρυσό κανόνα’, η Ιταλία με αστραπιαία ταχύτητα δρομολόγησε ήδη δύο πακέτα περικοπών και η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία κάνουν τόσο δραστικές περικοπές, ώστε οι πολίτες όχι μόνον το νιώθουν επώδυνα στην καθημερινότητά τους, αλλά και αντιδρούν. Φαίνεται επομένως ότι η νέα κουλτούρα σταθερότητας στην Ευρώπη είναι κάτι παραπάνω από στάχτη στα μάτια ή απλές υποσχέσεις…»
Επίσης η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κρίση και η εντατικοποίηση της συνεργασίας στην ευρωζώνη παγιώνει «με μεγαλύτερη σαφήνεια την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Στην πραγματικότητα οι χώρες της Ευρώπης ακολουθούσαν πάντα διαφορετική ταχύτητα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, μετά την οικονομική κρίση όμως οι διαφορές αυτές φαίνονται πιο ξεκάθαρα….Η κρίση ενίσχυσε εξάλλου και τον ρόλο των Ευρωπαίων ηγετών των χωρών-μελών, πόσο μάλλον που η Συνθήκη της Λισαβόνας τους δίνει διευρυμένα καθήκοντα σε εποχές κρίσης.
Αυτοί είναι που αποφασίζουν πότε και επί πόσο θα διευρυνθούν τα ευρωπακέτα διάσωσης. Ας μην λησμονούμε ότι τελικά οι φορολογούμενοι της κάθε χώρας είναι αυτοί που θα βάλουν στην έσχατη περίπτωση το χέρι στην τσέπη.»
Μόνον μια ευρωπαϊκή ομοσπονδία μπορεί να αντιμετωπίσει ριζικά την κρίση
«Γερμανοί ενωθείτε! – Η έκκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης δεν είναι πια φαντασία, αλλά η μοναδική διέξοδος από την κρίση», σημειώνει σε ανάλυσή της η γερμανική έκδοση των Financial Times (Αντρέας Τέισεν): «Οι χώρες της ΕΕ χρειάζονται κοινή οικονομική, δημοσιονομική και φορολογική πολιτική για να μπορεί να λειτουργήσει σωστά το ευρώ. Αυτό το δήλωσαν πρόσφατα και οι Μέρκελ και Σαρκοζί.
Αλλά μπορούν να αισθανθούν αυτές τις συζητήσεις οι Έλληνες, οι Πορτογάλοι και οι Ιρλανδοί σαν δημοκρατική διαδικασία; Ή μήπως πρέπει να το εκλάβουν σαν γερμανογαλλική υπαγόρευση; Να εναντιωθούν σε αυτή τη δρομολόγηση δεν είναι πια δυνατόν, διότι εξαρτώνται από τον ορό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και από την καλή θέληση των ‘εγγυητριών’ χωρών. Όμως έτσι δεν υπάρχει περίπτωση να συμπαθήσουν την ΕΕ και την ευρωζώνη οι Έλληνες ή οι Πορτογάλοι. Γι’ αυτό είναι πια καιρός το ευρώ να χάσει τον ειδικό καθεστώς που έχει και να γίνει αυτό που είναι όλα τα νομίσματα στο κόσμο: η νομισματική μονάδα ενός κράτους.»
«Η ΕΕ πρέπει να εξελιχθεί σε ενιαίο κράτος, σε ένα κράτος που θα λειτουργεί σαν ομοσπονδία, όπου η Γερμανία ή το Βέλγιο θα είναι απλά ομόσπονδα κρατίδια με τη βουλή τους, την κυβέρνησή τους, τις φορολογίες τους, τους νόμους τους.
Θα υπάρχει κεντρική κυβέρνηση που θα ελέγχεται από το ευρωκοινοβούλιο, το οποίο θα έχει τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα, εξουσίες και δυνατότητες που έχει σήμερα η γερμανική βουλή».
Ο αναλυτής καταλήγει ότι η σύσταση ενός ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού κράτους είναι ρεαλιστική, αρκεί να τολμήσουν οι Γερμανοί: «Η ιδέα των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης δεν είναι καινούργια, αλλά δεν είναι πια ουτοπία. Τώρα συνιστά αναγκαιότητα. Ήδη μια σειρά Γερμανών πολιτικών αρχίζουν να το συζητούν. Η κ. Μέρκελ οφείλει να τολμήσει την υλοποίηση αυτής της ιδέας…Η ευρωκρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μακροπρόθεσμα χωρίς τις ΗΠ της Ευρώπης. Κυρία Μέρκελ ταχθείτε επικεφαλής του κινήματος της σύστασης των ευρωπαϊκών ΗΠ. Τολμείστε και εσείς και οι Γερμανοί.»
Ολη η πορεία του καπιταλισμού δείνει την κατάργηση των εθνικών κρατών και την ενοποίησή τους σε μεγάλες ζώνες καπιταλιστικές.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαντάζει ουτοπία και αντίδραση η επιστροφή στα εθνικά σύνορα των ακροδεξιών αλλά και των θιασωτών του σοσιαλισμού σε μια μόνο χώρα.
Μπαίνει άμεσα και επιτακτικά η διοργάνωση της εργατικής τάξης στην Διεθνή.
@markos
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι πόθεν τεκμαίρεται η κατάργηση των εθνικών κρατών ρε αστροπελέκι; Μήπως με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, της Γιουγκοσλαβίας, με τους τρεις παγκόσμιους πολέμους (2 θερμούς και 1 ψυχρό), με τις μεγάλες εσωτερικές (εθνοτικές κατ' όνομα, οικονομικές κατά βάση) διαιρέσεις σε ενιαία καπιταλιστικά κράτη όπως η Ισπανία, το Βέλγιο, η Μ. Βρετανία κ.λπ. κ.λπ.; Ή μήπως με τις λυκοσυμμαχίες τύπου ΝΑΤΟ και ΕΕ;
Και πού είναι αυτή η Διεθνής ρε μάστορα; Στο μυαλό σου; Και ποια Διεθνής; Η 2η, η 3η, η 4η, η 4 και 1/2 ή η 5η;
@ΕΟΣ
Αυτό είναι άρθρο-αφιέρωμα της Deutche Welle στον Λεωνίδα Κύρκο και την υπεύθυνη Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΣΥΝ; Και πού εδράζεται αυτή η αιθεροβάμμων αισιοδοξία του συγγραφέως; Την ενστερνίζεσαι;
Διαβάζοντάς το, πάντως, μία παροιμία μου ήρθε στο μυαλό: «παρηγοριά στον άρρωστο, μέχρι να βγει η ψυχή του»...
1. Από το να αναδημοσιεύουμε Τάκη Φωτόπουλο, είναι με διαφορά καλύτερα Deutche Welle...
ΑπάντησηΔιαγραφή2. Έχεις κολλήσει στον Κύρκο και δεν βλέπεις γύρω σου τις εξελίξεις! Εδώ, ακόμα και ΣΠΙΘΑ προβληματίζεται γι' αυτά τα ζητήματα, γιατί και αυτή διαπίστωσε ότι μια μερίδα του διεθνοποιημένου κεφάλαιου, έχει την ίδια πολιτική με την νεοσύστατη πρωτοβουλία ενάντια στην Ε.Ε. και το ευρώ.
Για δες τι γράφει στην ιστοσελίδα της:
Αλλά είναι σήμερα σαφές ότι μόνο στα ελληνικά και πορτογαλικά προβλήματα δεν μπορεί να αποδοθεί η παγκόσμια κρίση. Γι' αυτό και η συζήτηση για έξοδο των πιο αδύναμων χωρών, μπορεί απλά να υποκρύπτει μια πραγματική στόχευση διάλυσης της ΕΕ. Οι αγορές θα προτιμούσαν μικρά, αλληλοανταγωνιζόμενα κράτη, υποχείρια του χρηματιστικού κεφαλαίου και ορισμένοι, ίσως, θεωρούν ότι η διάλυση του ευρώ μπορεί να είναι η μόνη λύση για την αποκατάσταση της νομισματικής κυριαρχίας του δολαρίου και δι' αυτής, της δυνατότητας μελλοντικής χρηματοδότησης της οικονομίας των ΗΠΑ.
Βρε marko, εδώ φτύνουμε αίμα για να συντονιστούν 2 κλάδοι ελλήνων εργαζομένων. Εδώ δεν μπόρεσαμε να συντονιστούμε το κίνημα "δεν πληρώνω τα εισιτήρια" με το κίνημα των εργαζομένων στα ΜΜΜ παρά την σύμπτωση των αιτημάτων μας, και πιστεύεις ότι είναι εφικτός ο διεθνής συντονισμός της εργατικής τάξης στα πλαίσια μιας Διεθνούς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠιστεύεις ότι είναι δυνατόν ο γερμανός εργάτης που παίρνει τριπλάσιο μισθό από τον έλληνα, αγοράζει προϊόντα φτηνότερα, έχει δωρεάν υγεία παιδεία και η χώρα του βρίσκεται στο ιστορικό χαμηλό ποσοστό ανεργίας θα συντονίσει τον αγώνα του με τον έλληνα ;
Και γιατί παρακαλώ να υιοθετήσω την άποψη αυτή που αφορά στο επιθετικό νεοφιλελεύθερο χρεοκοπημένο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο που μάλιστα δημοσιεύεται στους γερμανικούς FT (κατ' εξοχήν εφημερίδα των τραπεζιτών και του χρηματιστικού κεφαλαίου). Ας το κάνει ο Μηλιός και οι συν αυτώ που έχουν χάσει το μπούσουλα. Εγώ είμαι με τους Ισλανδούς.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Εκτός ΔΝΤ η Ισλανδία
Εκφράζοντας έντονες ανησυχίες για τα προτεινόμενα μέτρα «εξυγίανσης» του ΔΝΤ σε Λατινική Αμερική και Άπω Ανατολή, η πολιτική ηγεσία της Ισλανδίας ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΔΝΤ από τη χώρα.
Τρία χρόνια μετά την εμπλοκή του διεθνούς χρηματοπιστωτικού οργανισμού στα οικονομικά δρώμενα της χώρας, η πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Johanna Siguroardottir, ανακοίνωσε την διακοπή της «συνεργασίας» και την αποχώρηση του αρμόδιου κλιμακίου από τη χώρα.
Ο υπουργός Οικονομικών, Arni Pall Arnason, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση απεμπλοκής του ΔΝΤ από την οικονομική πολιτική της Ισλανδίας, σημείωσε ότι θεωρεί… αμφισβητούμενα τα προτεινόμενα μέτρα (walfare state) που εφαρμόζει το Ταμείο στη Λατινική Αμερική και την Άπω Ανατολή.
«Κανένα σωσίβιο από BCE, FMI ή Παγκόσμια Τράπεζα… καμία έκπτωση στην εθνική κυριαρχία απέναντι σε ξένες χώρες. Μια πορεία με τη συμμετοχή των πολιτών, χωρίς περικοπές δικαιωμάτων και με τη σλαϊκή συμμετοχή» ήταν τα λόγια της Ισλανδής πρωθυπουργού…"
Και όχι μόνο αυτό. Δυόμιση χρόνια μετά την πτώχευσή τους και αφού είπαν όχι με δημοψήφισμα στην πτωχοτραπεζοκρατία για την επιστροφή χρημάτων (στάση πληρωμών) παρουσιάζουν ανάπτυξη 2,2%. Ιδού και το σχετικό δημοσίευμα: http://www.tradingeconomics.com/iceland/gdp-growth-annual
ΑπάντησηΔιαγραφή@redteam,
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Η Ισλανδία είναι μια χώρα που έχει πληθυσμό όσον έχει και ο νομός Αχαΐας (320.000), έχει ενεργειακή αυτάρκεια, δεν είναι στην ΟΝΕ κλπ, κλπ, επομένως οι συγκρίσεις μάλλον άστοχες είναι.
2. Νομίζεις ότι είσαι με τους Ισλανδούς! Με τον μακαρίτη το Κύρκο είσαι και έχεις βαθειά μεσ' την καρδιά σου κρυμμένο το εξαιρετικό του πόνημα "ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ". Πίσω απ' όλα όσα διακηρύττεις αυτό βρίσκεται...
3. Αυτά που γράφεις για τους Ισλανδούς, τα γράφει και το περιοδικό «Εκόνομιστ», το οποίον απ' ότι φαίνεται εκφράζει τα συμφέροντα της ...παγκόσμιας εργατικής τάξης!
@ΕΟΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό πίτα που δεν τρώμε τι μας μέλει κι αν καεί;
Και εντέλει:
Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι (στις αγορές επί τω δυτικότερω);
@ Raindog
ΑπάντησηΔιαγραφήη πίτα είναι ο κόσμος της εργασίας, και γιαυτό είναι το πρώτο μέλημά μας!
Η έξοδος από την Ε.Ε. και το ευρώ, σε καμία περίπτωση δεν αρκεί - το αντίθετο μάλιστα - να εξασφαλίσει την αποδέσμευση και την "ανεξαρτησία" της χώρας από τις αγορές...
Επίσης, η έξοδος από την Ε.Ε. και το ευρώ, όπως και η παραμονή της χώρας εντός, είναι δύο διαφορετικές εκδοχές της αστικής πολιτικής και έτσι μόνο μπορούν να πραγματωθούν: ως κρατικές πολιτικές κάτω από την ηγεμονία της αστικής τάξης. Και μην μου πεις ότι στην χώρα μας δεν υπάρχει αστική τάξη ή είναι τόσο ξεφτιλισμένη που δεν ξέρει να υπερασπίσει συμφέροντά της και θα πρέπει η Αριστερά να αναλάβει αυτόν τον εθνικό/πατριωτικό ρόλο...
Τον κόσμο της εργασίας τον ενδιαφέρει πως θα βελτιώσει την θέση του ανατρέποντας τις κυρίαρχες πολιτικές προς όφελός του. Ανατροπή των πολιτικών σε σημαίνει αναγκαστικά και ανατροπή του καπιταλισμού...