ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Ποιοί είναι οι πραγματικοί Άρχοντες της Πολιτικής;

(Διόρθωση: το e-mail, όπως και η πρωτοβουλία  που αναφέρεται στο παρακάτω κείμενο,  δεν είναι των 3 συντρόφων του ΝΑΡ,  αλλά πρωτοβουλία του ΝΑΡ στην οποία οι συγκεκριμένοι σύντροφοι έχουν αναλάβει τα επικοινωνιακά καθήκοντα. Ως εκ τούτου ζητούμε συγνώμη για αυτό το λάθος μας)

Η "γέννησις" της ...αριστερής πολιτικής
Τρεις σύντροφοι από το ΝΑΡ με e-mail που κυκλοφορούν, μας ξάφνιασαν για την πρωτοτυπία της σκέψης τους, για την βαθιά ανάλυση της συγκυρίας και τις δημιουργικές τους προτάσεις που αγγίζουν το λαϊκό αίσθημα. Γράφουν λοιπόν:

"Σκεφτήκαμε ότι είναι αναγκαία όσο ποτέ η ανάληψη μιας πολιτικής πρωτοβουλίας η οποία θα στοχεύει στην εμφάνιση και συγκρότηση ενός ισχυρού πολιτικού ρεύματος που θα απαιτεί την έξοδο από την αιχμαλωσία του Ευρώ και τη συνολική ρήξη με την ΕΕ."

Μια τέτοια πρωτοβουλία χρειάζεται ο τόπος για να πάει μπροστά! Όμως θα θέλαμε να τους πληροφορήσουμε ότι έχουν ισχυρούς αντίπαλους, οι οποίοι ως συνεπείς Μαρξιστές /Λενινιστές βλέπουν πάντα την σχέση του πολιτικού με το οργανωτικό ζήτημα. Και το κυριότερο διδάσκονται από τα λάθη των άλλων, εφόσον δεν έχουν προλάβει να τα κάνουν οι ίδιοι. Γι αυτό βρίσκονται ένα βήμα πιο μπροστά, πράγμα εξάλλου το οποίο επαληθεύεται και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις της VPRC. Αναφερόμαστε στην ΣΠΙΘΑ, η οποία εδραιώνει την παρουσία της στην πολιτική σκηνή ακολουθώντας πιστά την ρήση του προέδρου Μάο “τα δύο δεν γίνονται ένα, αλλά το ένα γίνεται δύο”. Ίσως αυτή η πρακτική της πολιτικής της συγκρότησης είναι ένας λόγος για τον οποίο παθαίνουν ονειρώξεις ορισμένοι πρώην Μαοϊκοί με αυτό το εγχείρημα. Τώρα λοιπόν, μετά τον Καζάκη/Ληναίο, ήρθε και η σειρά του Γ. Καραμπελιά  για να ξαλαφρώσει το κάρο από περιττά βάρη, ώστε να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς προς τον προορισμό του...

Η ΣΠΙΘΑ λοιπόν διδάχτηκε από τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχασε μόνον μια, αλλά τρεις ευκαιρίες για να είναι σήμερα η ηγεμονική δύναμη στο χώρο της Αριστεράς και όχι μόνο. Οι τρεις αυτές ευκαιρίες ήταν οι τρεις συνδιασκέψεις του, συνδιασκέψεις στις οποίες θα μπορούσε να είχε ξεκινήσει η αμεσοδημοκρατική του συγκρότηση ενός νέου σύγχρονου πολιτικού φορέα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις των καιρών. Όμως η κυριαρχία των μηχανισμών αναπαραγωγής των πολιτικών μορφωμάτων που τον συγκροτούσαν ενάντια σε ανάγκες της υπέρβασης και της ανασύνθεσης, τον οδήγησαν στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε κάτω από την ομπρέλα της κρατικής επιχορήγησης, ομπρέλα ενίσχυσε στο έπακρο τις τάσεις αυτοσυντήρησης των γραφειοκρατικών μηχανισμών. Σήμερα μόνον τα λιγούρια αυτής της επιχορήγησης συμμετέχουν συντεταγμένα προς την 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η Συνδιάσκεψη ένα πραγματικό πρόβλημα έχει να λύσει: το πως θα αναδιανείμει την κρατική επιχορήγηση καθορίζοντας στο παρασκήνιο τα βουλευτιλίκια και άλλα παρεμφερή εκλογικά ζητήματα. Όμως, ούτε το “Μέτωπο ΑΑ” μπόρεσε να κάνει αυτή την υπέρβαση στο εσωτερικό του, υπέρβαση στην οποία εναντιώθηκε σύσσωμος  ο ΣΥΡΙΖΑ...

Η ΣΠΙΘΑ λοιπόν, αξιοποιώντας τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να δώσει την δική της απάντηση. Αναδημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το κείμενο "ΚΙΝΗΜΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ- ΚΙΝΗΜΑ ΛΑΟΥ!", που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της:

Ας πάρουμε, για παράδειγμα, τον όρο «άμεση δημοκρατία».

Αν αναλογισθούμε τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας επί Κλεισθένη θα διαπιστώσουμε ότι για να λειτουργήσει πρακτικά η άμεση δημοκρατία, δηλαδή  η Βουλή των πεντακοσίων (ετήσια θητεία) και η Εκκλησία του Δήμου (συνερχόταν κάθε 40 μέρες με κατώτατο όριο απαρτίας 6000 πολίτες), κατέστη αναγκαία  η κλήρωση. Με την κλήρωση, ένας  πολίτης  της Αθήνας (άνδρας ηλικίας άνω των 30) μπορούσε να γίνει Βουλευτής τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.  Συνεπώς, για όλο το υπόλοιπο διάστημα η Βουλή λειτουργούσε για τον συγκεκριμένο πολίτη αντιπροσωπευτικά. Πιο άμεσο χαρακτήρα είχε βέβαια η Εκκλησία του Δήμου. Όμως, αν σκεφτούμε τα σημερινά πληθυσμιακά μεγέθη, τότε βλέπουμε πως από λειτουργική-πρακτική άποψη η σύνθεση άμεσης και έμμεσης δημοκρατίας δεν είναι μόνο αναγκαία αλλά αναπόφευκτη. Μάλιστα ο μαθηματικός νόμος που διέπει τη σύνθεση αυτή έχει ανακαλυφτεί και ανακοινωθεί στην επιστημονική κοινότητα πριν τρία χρόνια και έχει δημοσιευτεί επίσης στην ιστοσελίδα της ΚΑΠ (παρατηρήσεις και απαντήσεις για τη δημοσίευση στο http://heltios-science.blogspot.com/2011/05/blog-post_3532.html).

Ο νόμος αυτός δίνει τον ελάχιστο αριθμό ατόμων που απαιτούνται προκειμένου να εκπροσωπηθεί ένα σύνολο ανθρώπων. Το σύνολο αυτό δεν είναι ανάγκη να θεωρηθεί συμπαγές (m=1). Μπορεί να θεωρηθεί σύνολο διαφοροποιημένο, από την όποια σκοπιά εμείς επιλέξουμε για να το δούμε - γεωγραφική, ηλικιακή, κοκ (m>1).

Αν χρησιμοποιήσουμε τον νόμο αυτό, φτάνουμε στο απλό ερώτημα: Ποιο πράγμα έχει για μας μεγαλύτερη σημασία: Το εάν θα ψηφιστεί ή θα κληρωθεί κάποιος από εμάς να γίνει προσωρινά  «βουλευτής», δηλαδή «σπιθίτης-εκπρόσωπος» σε κάποιο επίπεδο (λ.χ. σε επίπεδο πόλης), ή το  εάν θα υπάρχει  εξασφαλισμένη διαρκής εκπροσώπηση των ιδεών ή των ενδιαφερόντων της ΣΠΙΘΑΣ στην οποία έκαστος από εμάς ανήκει;

Με τόσο ..."προχωρημένο" προβληματισμό, που έχει προχωρήσει παρασάγγες μπροστά από την “σκέψη” των τριών συντρόφων του ΝΑΡ, δεν είναι δυνατόν να απορεί κανείς γιατί η ΣΠΙΘΑ έχει τόσο μεγάλη απήχηση στα λαϊκά στρώματα, και ιδιαίτερα στους αριστερούς που έχουν απογοητευτεί από τα κόμματα που ψήφιζαν τα προηγούμενα χρόνια...

Εξάλλου, όπως δηλώνει ο Άρχοντας της ΣΠΙΘΑΣ, το πιο σημαντικό απ' όλα είναι η ιδεολογική καθαρότητα! Γιαυτό, αναλαμβάνει ο ίδιος αυτό το δύσκολο καθήκον, όπως δηλώνει στο κείμενό του "ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ, ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ":
"Ως ιδρυτής της Κίνησης επιβλέπω προσωπικά τη διατήρηση της ιδεολογικής καθαρότητας"...

14 σχόλια :

  1. Τα παιδάκια του ΝΑΡ δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα και όσοι πιστεύουν -ΣΠΙΘΑ, ΜΕΤΩΠΟ ΚΛΠ- οτι μπορεί να υπάρχει παραγματική-άμεση δημοκρατία μέσα στον καπιταλισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. να προσθέσω -επειδή το διαβάζω εδω συχνά- να έχετε ρομαντικές απόψεις για τα κόμματα.
    Μηχανισμοί αναγκαίοι, εξουσίας μιας ηγετικής όμάδας ήτανε και θα είναι πάντα.
    Οποιος του αρέσει μένει και δουλεύει. Αλλιώς ας πάει αλλού,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κακό συναπάντημα27 Ιουνίου 2011 στις 2:23 μ.μ.

    Ρε markos,
    ούτε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν έχει τόσο καθαρή άποψη για το κόμμα του, όσο έχεις εσύ! Τουλάχιστον ο Παναγιώτης είναι πιο ειλικρινής γιατί είναι της γραμμής: "Οποιος του αρέσει μένει και (μας) δουλεύει. Αλλιώς ας πάει αλλού,".

    Οι υπόλοιποι(τσιπροπαρέα, πρασινοκόκκινοι κλπ) και μας δουλεύουν και ξεκοκαλίζουν την κρατική επιχορήγηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια ΕΟΣ, επιτέλους ο αριστερός ευρωπαϊσμός βρήκε τον Περισσό του!
    Αφού σας απογοήτευσε ο ΣΥΡΙΖΑ, βρήκατε επιτέλους ένα νόημα στη ζωή σας: να θάβετε σε κάθε ποστ και από μία συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ!
    Τώρα μπορείτε να μετονομάσετε το σάιτ από Ένωση Οπαδών Σύριζα σε Ένωση Πολέμιων Ανταρσύα.
    Δεν σας κατηγορώ πάντως. Έπρεπε να βρείτε με κάτι να ασχολείστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. προς προηγούμενο Ανώνυμο

    Στα δύσκολα φαίνονται οι πραγματικοί φίλοι! Μάλλον ΣΕΚίτης είναι φίλε μου και ντρέπεσαι να το ομολογήσεις..

    Υ.Γ. Η "Ανταρσύα" δεν έχει τόνο στο "υ". Είναι "άτονη" λέξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χε χε . Βλέπω ότι προηγούμενη ανάρτησή μου, κατέβηκε. Δεν μπόρεσε να το αντέξει η δημοκρατική ΕΟΣ απ΄ό,τι φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο τύπος με τον "μαθηματικό τύπο" εκτός από βαρεμένος, είναι και εντελώς ανιστόρητος. Από που κι ως πού θεωρεί τη "βουλή" της Αθηναϊκής Δημοκρατίας σαν σώμα εκπροσώπων; και μάλιστα με ρόλο αποφασιστικό;
    Εντάξει, μη βαράτε, επουσιώδες ζήτημα είναι αυτό τέτοιες ώρες, αλλά μιάς και η συζήτηση περί άμεσης δημοκρατίας κυριαρχεί, σκέφτηκα ότι καλό είναι να μην το αφήσω έτσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @ Ανώνυμο των 3:44

    Αυτή την Δημοκρατία που θέλεις φρόντισε να έχεις στο σπίτι σου και στο κόμμα σου. Aν την έχεις εκεί, μην ανησυχείς αν δεν την βρίσκεις ιστοσελίδα μας!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. προς Ανώνυμο 3:52 μ.μ.

    σωστά ομιλείς και δεν σε βαράει κανένας! Σκέψου μόνον αν τέτοιες μ...ες βρίσκουν απήχηση στην ελληνική κοινωνία, και δεν βρίσκουν απήχηση οι "σοβαρές" προτάσεις & αναλύσεις της Αριστεράς, πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα με την Αριστερά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το Λιτόχωρο δείχνει το δρόμο27 Ιουνίου 2011 στις 7:49 μ.μ.

    Α ρε εοσούλη ρε γμτ! Τάπες γιά τη Σπίθα και καλά κάνεις και τα λες πάλι, αλλά ποιό το όφελος;
    Επειδή το φασισταριό τσιμπάει κι από δικούς μας χώρους;
    Εμ, αυτά έπρεπε να τα ξέρεις. Τώρα κατάλαβες τι καπνό φουμάρει η ΚΟΕ;
    αφού τάχεις πει και τάχουμε πει τόσοι από την αρχή ότι σε λίγο που δε θάχει μείνει τίποτα, δηλαδή τώρα πιά, το μόνο που θα μετράει είναι το λιγουριό γιά τα φράγκα. Καλά άστους και θα γελάσουμε, γιατί μετά τις επόμενες εκλογές αυτό αστείο με τα εκατομυριάκια θα τελειώσει. Πάπαλα τα στελεχά του τσίπριζα.
    Τι ασχολείσαι ρε με δαύτους; Αφού το ξέρεις ότι δεν πρόκειται να βγει άκρη ποτέ, τι κάνεις σα τη χαροκαμένη χήρα που ακόμα κλαίει τον πεθαμένο;
    Γάμα τους να ξεμπερδεύουμε ντε, όλο μπούρου και μπούρου γιά τα μαγαζάκια! Τόπμαε όλα αυτές οι μυστήριες συνιστώσες είναι καμένα χαρτιά.
    Οι αντάρσυοι, αν και ποσώς βέβαια τους έχω εμπιστοσύνη, τουλάχιστον δεν έχουν πρώτο μέλημα να ενσωματωθούν στο αστικό πολιτικό παιχνίδι και το κράτος. Σοβαρή διαφορά, δε μπορείς να πεις.
    Τεσπα, το θέμα τώρα δεν είναι όλοι αυτοί οι διάφοροι αλλά γιά αύριο και μεθαύριο το πρόβλημά μας είναι το σχέδιο μάχης.
    Που να βρούμε τέτοιο όμως ρε φίλε;
    θα το εκπονήσει ο Μπανιάς μαζί με το Σαπουνά;
    Ή το σεκ με τις πικέτες;
    Λοιπόν, η ουσία είναι μία.
    Ο καθένας και η καθεμιά στο χώρο του, συλογικότητα, σωματείο, γειτονιά ο,τιδήποτε πρέπει να ψαχτεί μην πάμε μεθαύριο άπατοι με σωρό απώλειες καπάκι.
    Ποιά είναι τα σχέδια κινητοποίησης;
    Ποιά η διάταξη μάχης;
    εννοείται ότι δεν θα τα βγάλουμε εδώ στο ίντερνετ στη γύρα αλλά φοβάμαι ότι εκτός ελαχίστων χώρων δεν έχουμε.
    Οπότε δε γράφεις καμιά υπόμνηση σε αυτήν την κατευθυνση μπας και πάρει τίποτα στροφές κανά μυαλό;
    Αντί να ζαλιζόμαστε με τις αλητείες του συν και της ΚΟΕ; Αυτοί πουλημένα τα έχουν τα πράγματα.

    Ο ΤΡΙΤΟΣ ΓΥΡΟΣ ΘΑΝΑΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ

    (φοβάμαι μήπως είναι ο τελικός γιά πάρα πολλά χρόνια γιά μας, ο συν και οι παρασιτούντες ένα 3% τουλάχιστον θα το πάρουν. Οπότε γιατί να σκάνε; Μη σκας και συ, μην πρήζεις εμάς και μην αφήνουμε τα σπουδαιότερα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι φανερό πως υπάρχει ένα "γενικό επιτελείο",που η ΕΟΣ ούτε που τολμά να το πιάσει στο στόμα της.Πόσο μάλλον να.. "του βάλει και φωτιά".
    Αυτό της Ε.Ε και της Ε.Κ.Τ στις Βρυξέλλες.

    Κατά τα άλλα περισσεύουν οι ειρωνίες για ΝΑΡ,ΣΕΚ,ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.λ.π.
    Δεν πειράζει..Κι η αλεπού που είχε κόψει την ουρά της,προσπαθούσε να πείσει τις υπόλοιπες πόσο χρήσιμο είναι να την μιμηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κάθε φορά που διαβάζω τις σκέψεις/αναρτήσεις του κάθε επισκέπτη (της όποιας ενότητας) του ιστοχωρου ΕΟΣ, αυτόματα η σκέψη μου τρέχει για να αναπλάσει τους χαρακτήρες του φιλμ "Στη φωλιά του κούκου".
    Ε, δε θα το πιστέψετε. Συνδέω κάθε σύντροφο με τον Martini, τον McMurphy, τον Dean και κάθε άλλο "απροσάρμοστο"...και καταλήγω στο ότι θα παραδοθούμε (έκοντες-άκοντες) στην κάθε είδους λέρα/εξουσία, όπως της Mrs Ratchel.
    Επιτέλους! Θα σοβαρευτούμε? Θα βρούμε τι μας ενώνει? Θα στοχοποιήσουμε τον "εχθρό"? Θα αφήσουμε τους εξυπνακισμούς και τα αλληλοκαρφώματα?
    Κινδυνεύουμε να ταυτίσουμε τις έννοιες ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ και ΜΑΛΑΚΑΣ. Ταυτόχρονα θα αναγκάσουμε τον Μπαμπινιώτη να κάνει νέα (αναθεωρημένη) έκδοση του λεξικού του. Ντροπή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φίλοι τής ΕΟΣ,


    Από το παράθεμα του email των φίλων τού ΝΑΡ που επισυνάπτετε, συμπεραίνουμε ότι αυτό ήταν και το ζουμί του, το δια ταύτα που λένε. Αυτό όμως είναι μια πολιτική γραμμή. Τι σχέση έχει με τα περί αμεσοδημοκρατίας τής Σπίθας; Δεν το καταλαβαίνουμε γιατί τα συνδέετε. Εντάξει, να μη πιστεύετε σε οργανωτικές δομές στις οργανώσεις και τα κόμματα τής Αριστεράς, σεβαστό. Αλλά και στη σκέψη;;;

    Για εξηγηθείτε! ;-)


    Τα λέμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ρε Λευτέρης Π. κάθε φορά που διαβάζω σχόλιό σου νομίζω ότι είσαι ήρωας από φαρσοκωμωδία και εκεί που γίνεται πόλεμος πετάγεσαι και λες: "Γιατί τσακώνεστε ρε παιδιά;"
    Οι εκκλήσεις για ενότητα είναι δωρεάν όταν υπάρχει διαμάχη για την αναζήτηση στρατηγικής. Εντάξει, η ΕΟΣ στο ζήτημα της στρατηγικής έχει βρει λύση: ανήκομεν εις την Δύσιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ