Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα "Gatouleas"
Μιλώντας για φασισμό και φασιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα, πάει το μυαλό μας στη Χρυσή Αυγή και τον Καρατζαφέρη. Πράγματι, η ρατσιστική και εθνικιστική τους ρητορεία καλύπτει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ένα από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην εμφάνιση του φασισμού και ναζισμού πριν από ένα αιώνα, ήταν η εκμετάλλευση της αντισυστημικής δυσαρέσκεια των μαζών και η προσπάθεια να κρυφτούν πίσω από αριστερό μανδύα.
"Οι Γερμανοί αγοράζουν Γερμανικά προϊόντα" ναζιστική αφίσα της δεκαετίας του `30 |
Στην Γερμανία ο Χίτλερ είχε προτείνει ως όνομα του κόμματος Σοσιαλιστικό Επαναστατικό Κόμμα, ενώ στην Ιταλία ο Μουσολίνι ήταν στέλεχος του Σοσιαλιστικού κόμματος στον 1ο παγκόσμιο πόλεμο.
Οι φασίστες δεν εμφανίζονταν σαν παράταξη της δεξιάς (όπως το ΛΑΟΣ ή η Χρυσή Αυγή), αλλά σαν εκδοχή του σοσιαλιστικού χώρου. Τσιμπολογούσαν από τα αιτήματα της αριστεράς, τα ανακάτευαν με εθνικές και ρατσιστικές διεκδικήσεις και χαρακτήριζαν τους εαυτούς τους σαν «αντικαπιταλιστές αλλά και αντι-μπολσεβίκοι, σοσιαλιστές».
Η Γερμανία στη δεκαετία του `20 πλήτωνταν από δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που είχε επιβάλλει η Συνθήκη των Βερσαλλιών. Οι γερμανοί φασίστες προέβαλλαν την ανάγκη ενός υπερήφανου εθνικά Αρχηγού (Fuhrer), κι ενός πανίσχυρου Κράτους που θα εθνικοποιούσε τις τράπεζες και τα τραστ και θα διέγραφε μονομερώς το εξωτερικό χρέος της. Φυσικά, τα συνδύαζαν με ρατσιστική προπαγάνδα ενάντια στους μετανάστες και εβραίους.
Πράγματι, στα 1932, λίγο πριν αναλάβει ο Χίτλερ, η Γερμανία προχωρεί μονομερώς σε παύση πληρωμών και καταγγελία της Συνθήκης.Οι φασίστες είχαν καταφέρει να εκμεταλλευτούν την λαϊκή απέχθεια στο παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα και να τη στρέψουν σε μια τυφλή υποστήριξη ενός πιο βάρβαρου, πιο αμείλικτου καπιταλισμού που εμφανιζόταν, τάχα μου, σα Σοσιαλιστική εκδοχή στο εθνικό πλαίσιο της Γερμανίας.
Ήταν η πρώτη φορά, βλέπετε, που εμφανίστηκε «σοσιαλισμός» χωρίς εργατική εξουσία. Γιατί όλα τα «προγράμματα» μπορούν να αλλοιωθούν, να νοθευτούν, να πλιατσικολογηθούν… Ο εργατικός δημοκρατικός έλεγχος της παραγωγής και της κοινωνίας, όμως, είναι casus belli για κάθε επίδοξο «Σωτήρα».
"Αριστεροί όλης της χώρας, διαιρεθείτε!"
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://kokkinopanni.wordpress.com/2011/04/14/aristeroidiairethite/
Στην εποχή των πολυεθνικών, Σοσιαλισμός δεν γίνεται σε μια μόνο χώρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒάλτε το καλά στο μυαλό σας.
Ποιες ήταν λοιπόν οι αιτίες που η φασιστική προπαγάνδα έπιασε τόπο; Η απογοήτευση του λαού από τα εργατικά - σοσιαλιστικά κόμματα; Η ταξική διάρθρωση; Η αναφυλαξία που έβγαζαν τα κόμματα αυτά με ο,τιδήποτε "εθνικό"; Η αναντιστοιχία υπαρκτής ταξικής συνείδησης και επιθυμίας για ταξική συνειδητοποίηση; Η άρνηση των σοσιαλδημοκρατών να συνεργαστούν με τους κομμουνιστές;
ΑπάντησηΔιαγραφήΥ.Γ. Εκπληκτική η ανάρτηση http://kokkinopanni.wordpress.com/2011/04/14/aristeroidiairethite/ !
Μια άλλη αντίληψη του "διεθνισμού", την οποία θα πρέπει να την λάβουμε σοβαρά υπόψη μας, εκφράζεται από ένα οπαδό της ΣΠΙΘΑΣ:
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο 1821, η επανάσταση...ήταν υποκινούμενη ή όχι?
Το πολυτεχνείο ήταν υποκινούμενο ή όχι ?
Τι στο καλό έχει κάνει αυτό το κράτος μόνο του, χωρίς την βοήθεια των ξένων δυνάμεων, στην νεότερη ιστορία του?
Τίποτα............
Γιατί λοιπόν καταδικάζεται, την κίνηση του Θεοδωράκη , όταν εσείς οι ίδιοι κάθεστε στ αυγά σας και είστε έρμαια της απραξίας σας?
Ευχαριστώ και ελπίζω να πάρω απαντήσεις από ορισμένους γνωστούς αγνώστους λασποθήρες.
(πηγή: Σχετικά με τις αποχωρήσεις από την Σπίθα)
Ένα σχόλιο για το σύνθημα: "Οι Γερμανοί αγοράζουν Γερμανικά προϊόντα"από την ναζιστική αφίσα της δεκαετίας του `30.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑκριβώς αυτό το λαθεμένο σύνθημα, το υπερασπίζονται και για την χώρα μας αρκετοί "αριστεροί". Η αγορά ελληνικών προϊόντων από τους Έλληνες εργαζόμενους δεν σημαίνει τίποτα άλλο από την αύξηση των κερδών της ντόπιας αστικής τάξης. Τα κριτήρια που αγοράζουν προϊόντα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι άλλα. Έχουν να κάνουν με μια κριτική στο κυρίαρχο καταναλωτικό μοντέλο, που δεν αποβλέπει στην εξυπηρέτηση των αναγκών αλλά στο μεγαλύτερο κέρδος. Για παράδειγμα, γιατί να αγοράσει ένα "ελληνικό ρούχο" από ένα "κινέζικο" που έχει το 1/3 της τιμής του;
Δεν καταλαβαίνω πως η αγορά ενός κινέζικου ρούχου που παράγουν εργαζόμενοι με αμοιβή μερικά λεπτά την ώρα αποτελεί κριτική του κυρίαρχου καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής και του καταναλωτισμού! Οι εργαζόμενοι αγοράζουν προϊόντα ωστόσο ανάλογα με τις ανάγκες και την αγοραστική μας δύναμη αλλά μη λέμε και μαλακίες ότι είναι ναζιστικό να στηρίζει κανείς -αν μπορεί- και τα ντόπια προϊόντα. Είπαμε.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέρα από τα γνωστά κριτήρια με βάση τα οποία αγοράζουμε προϊόντα (κάλυψη πραγματικών αναγκών, ποιότητα, τιμή) θα πρέπει ή όχι να μας επηρεάζει ο τόπος προέλευσής τους; Εγώ ομολογώ ότι μεταξύ «ισάξιων» προϊόντων προτιμώ τα ντόπια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μου εξηγήσει κάποιος γιατί στερείται σημασίας το ενδεχόμενο διάλυσης του παραγωγικού ιστού (αποβιομηχάνισης) της χώρας. Στις μέρες μας βλέπω ότι στοιχίζει ακριβά. Μετά την ανατροπή του συστήματος τα ξανακουβεντιάζουμε. Προς το παρόν προτιμώ «να ενισχύω τους έλληνες κεφαλαιοκράτες» γιατί αυτό διαβάζεται και «δεν στέλνω στην ανεργία τους έλληνες εργάτες».
Νίκος Κ.
Η αριστερά σήμερα, και κυρίως η, ας την πούμε, ανανεωτική αριστερά, βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση. Το γεγονός ότι δεν ξέρει να βάζει τακτικούς στόχους, να κάνει συμμαχίες και να προωθεί τα σωστά συνθήματα, οφείλεται στο ότι δεν έχει ξεκάθαρους στρατηγικούς στόχους και σαφή φυσιογνωμία. Και στο οτι δεν έχει εντρυφήσει όσο πρέπει στην μεγάλη τέχνη της στρατηγικής:
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://profitoulas.wordpress.com/
Τα ίδια και χειρότερα ισχύουν για α/α και αυτόνομους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ εθνικοσοσιαλισμός είναι ακριβώς αυτό: ταύτιση συμφερόντων κεφάλαιου και εργασίας, όπως το περιγράφει γλαφυρά ο ανώνυμος σχολιαστής Νίκος Κ "Προς το παρόν προτιμώ «να ενισχύω τους έλληνες κεφαλαιοκράτες» γιατί αυτό διαβάζεται και «δεν στέλνω στην ανεργία τους έλληνες εργάτες».
ΑπάντησηΔιαγραφήΝίκος Κ.
Αφεντικά και εργάτες, αστοί και προλετάριοι, είναι Έλληνες, σε ΜΙΑ χώρα (όχι σε δύο) ενωμένοι αδιάρηκτα σ' ένα κοινό "παραγωγικό ιστό", ενωμένοι με το ίδιο "λεξιλόγιο", την ίδια πολιτική ορολογία.
Σώστε τα αφεντικά σας αν θέλετε να σωθείτε... Όλοι μαζί αφεντικά κι εργάτες κατά των "ξένων", των "εξωγήινων", των "καταχθόνιων", των "εβραίων", του ΔΝΤ και της Τρόικας, και όλων των σκοτεινών δυνάμεων που επιβουλεύονται το Έθνος, την Πατρίδα και την Οικογένεια
Όπου και να σας βρεί το Τριτοδιεθνίτικο κακό σύντροφοι αριστεροί, μνημονεύετε Αντόνιο Γκράμσι (παραφράζοντας τον Οδυσσέα Ελύτη)
ΑπάντησηΔιαγραφήΆς το πώ πιό προκλητικά, με 2 φράσεις: Πόσο λιγότερο ήταν προσβλημένος από το μικρόβιο του εθνικισμού ο Στάλιν, σε σύγκριση με τον Μουσσολίνι;
Πόσο διαφέρουν από την τότε πολιτική γραμμή περί "σοσιαλφασισμού", των διάφορων Μπορντίγκα κτλ (του εσωκομματικού διώκτη του Γκράμσι), οι πολιτικές γραμμές του σημερινού ΚΚΕ και των ποικίλων συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ ή του ακόμα πιό σταλινικού περίγυρού τους;
Εντάξει φιλάρα, σωστό ότι το τριτοδιεθνιστικό κουβαλάει μπόλικο από "σε μία μόνο χώρα" μέσα του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως τα περί Μπορντίγκα άκυρα!
Αλλού ήτανε το πρόβλημα και όχι στον εθνικισμό. Όσο γιά το σοσιαλφασισμό, ο Μπορντίγκα σε μάρανε;;
Το έκτο συνέδριο να λες, όχι ότι τα πράματα στρώσανε με το έβδομο.
Πως να το κάνουμε τώρα, εντελώς τελείως άσχετος είναι ο Μπορντίγκα με τα κουπεπε και τα τσίπριζα.
Μη πας να μας τρελλάνεις κιόλα!
Τόχει ξεφτιλίσει στην πιπολογία η νεολαία ρε γμτ!
Άμα δεν τόχεις (και τόσο καθαρο το πράμα), άσε δε χρειάζεται να το παίζεις γιά να δείχνει πιό ψαγμένο.
Ο Χίτλερ σκότωσε λιγότερους Γερμανούς(συμπεριλαμβανομένων και των Εβραίων Γερμανών) απ'όσους πολίτες της ΕΣΣΔ εξόντωσε ο Στάλιν (μη μας ακούσει το ΚΚΕ)!
ΑπάντησηΔιαγραφή