ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Το "χρέος" στα χέρια του κινήματος!...


Σήμερα, Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ στις 12.00 το μεσημέρι παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του Τύπου η Πρωτοβουλία για τη Συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Η κίνηση αυτή καταγράφει την προσέγγιση δυνάμεων από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ (Σπύρος Παπασπύρος ) του ΣΥΝασπισμού (Παναγιώτης Λαγαζάνης) και ως τις παρυφές του ΚΚΕ (Διονύσης Τσακνής ).

Προαναγγελία αυτής της επιτροπής έγινε στο διήμερο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ “Κρίση του καπιταλισμού και κρίση του χρέους” (αναλυτική παρουσίαση στην ιστοσελίδα “Αφορμή”). Στο παρακάτω video ο Κ. Λαπαβίστας αναλύει τους σκοπούς αυτής της επιτροπής και εξηγεί το πολιτικό πλαίσιο στο οποίο εντάσσεται αυτή η πρωτοβουλία:


Σε προηγούμενο δημοσίευμά μας (“Ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός;”) είχαμε επισημάνει ότι:

Η πολιτική που στοχεύει στην “επόμενη μέρα”από την σκοπιά της υπεράσπισης των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, δεν μπορεί να αρθρώνεται γύρω από το ζήτημα του χρέους και της διαγραφής (μερικής ή ολικής) ή της αναδιαπραγμάτευσής του. Αυτή η πολιτική στόχευση επειδή ακριβώς δεν αμφισβητεί το παρόν, αφορά εκείνους που θέλουν να διαχειριστούν την κρατική εξουσία από την μεριά του αστισμού. 

Μια πολιτική για την “επόμενη μέρα” που διεκδικεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, δεν μπορεί παρά να ξεκινάει μερικά βήματα πιο πίσω: Έχει για αφετηρία της την στιγμή που άρχισε η μεγάλη επίθεση εναντίων των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Μια νικηφόρα – μέχρι στιγμής - επίθεση έχει επιφέρει δραματικά αποτελέσματα σε βάρος του κόσμου της εργασίας. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ανατράπηκαν τις κατακτήσεις ενός αιώνα. Αυτή η ήττα είναι τετελεσμένη, όπως είναι οι υλικές καταστροφές που πραγματοποιούνται από ένα τσουνάμι; Το “τσουνάμι” που έφερε η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι αντιστρέψιμο; Σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουμε με ειλικρίνεια.

Και συνεχίζουμε να επιμένουμε σε αυτή την θέση μας. Το χρέος είναι πρόβλημα πολιτικό και ως τοιούτο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από την Αριστερά. Αν δεν αντισταθούμε και δεν ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που το δημιούργησαν, όσες επιτροπές λογιστικού ελέγχου και αν συγκροτηθούν δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το σημαντικό στο μαζικό κίνημα και στους εργαζόμενους που ήδη έχουν φορτωθεί τα βάρη αυτού του χρέους.

Αυτές οι πολιτικές μπορούν να ανατραπούν; “Εστιάζοντας στις εσωτερικές αιτίες, το πραγματικό πρόβλημα του χρέους είναι η διαρκώς διευρυνόμενη φοροαπαλλαγή του κεφαλαίου, με τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, την υπόθαλψη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, τα χαριστικά πακέτα στις τράπεζες. Είναι ακόμα, η επιθετική πολιτική του ελληνικού κράτους και οι υπέρογκες στρατιωτικές δαπάνες που συνεπάγεται. Αν η άμεση φορολογία στην Ελλάδα βρισκόταν απλά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά την περίοδο 2000-2008, το Δημόσιο θα είχε εισπράξει φορολογικά έσοδα της τάξης των 95 δισ. ευρώ. Συνυπολογίζοντας τα έτη 2009 και 2010, προκύπτει ότι το ελληνικό Δημόσιο παραιτήθηκε υπέρ των υψηλών εισοδημάτων από έσοδα που αντιστοιχούν στο δάνειο που έλαβε από την τρόικα. (απόσπασμα από το κείμενο: Ποια επαναδιαπραγμάτευση χρέους; )

Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι “δεν τα φάγαμε μαζί” και δεν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κανένα χρέος. Αισθάνονται ότι έχουν υποστεί μια μεγάλη επίθεση στα εργασιακά και κοινωνικά τους δικαιώματα, και δεν βλέπουν φως για το πως θα αλλάξει αυτή η κατάσταση. Ούτε θα δουν από τα πορίσματα παρομοίων επιτροπών. Άλλες πρωτοβουλίες περιμένει ο κόσμος της εργασίας από τις δυνάμεις της Αριστεράς...

8 σχόλια :

  1. Και πρόσθετες πληροφορίες από την ΑΥΓΗ:

    Επίσης, θα γίνουν γνωστές οι επόμενες κινήσεις της Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου κι ειδικότερα ανοιχτή δημόσια εκδήλωση και διεθνές συνέδριο με θέμα το δημόσιο χρέος που ήδη προετοιμάζονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τίποτα δεν μας έμεινε!

    Αν απογοητευτούμε και από αυτή την πρωτοβουλία, όπως απογοητευτήκαμε και από την ΣΠΙΘΑ ( Μια μαρτυρία ενός αυτόπτη μάρτυρα: Γιατί όχι στη «Σπίθα» του Θεοδωράκη τότε δεν υπάρχει καμία ελπίδα για τον κόσμο της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο δρόμος είναι ένας.Ανατροπή του καπιταλισμού και Σοσιαλιστική Ευρώπη.
    Μην ακούτε τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Που είσαι Κύρκο να δεις τι κάνουν τα παιδιά σου! Κλέψανε την δόξα από την ΔΗΑΡΙ και τον Φ. Κουβέλη και ξεπλένουν την πεφωτισμένη δεξιά... συγνώμη το πεφωτισμένο ΠΑΣΟΚ!

    Είπαμε, εντάξει με την Σακοράφα, αλλά και τον ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ; Τι έκανε στην ΑΔΕΔΥ τόσα χρόνια το ξεχνάμε;

    Ντροπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. αλτουσσέρ υπό όρους, μηλιός γιά κλωτσές3 Μαρτίου 2011 στις 9:07 μ.μ.

    Παααλι στα δίχτυα του Συνασπισμού και του συνομωτικού βάλτου πάνε να πέσουν!!
    Παπασπύρου, τι να λέμε, τι να λέμε!
    Πιά αριστερά, ποιά εργατική τάξη, ποιές μαλακίες να λέμε!
    Και ωραία, άντε πες να χρησιμοποιηθούν διάφοροι παράγοντες που αναγκάζονται αλήθεια - ψέμματα να διαφοροποιηθούν από τις κυβερνητικές επιλογές.
    Το ερώτημα είναι ποιός έχει την ηγεμονάι στην όποια συνεργασία ή, πολύ περισσότερο, συστράτευση μαζί τους.
    Τα ανάλογα ισχύουν γιά Λαφαζάνη.
    Αφού έχει ξεκωλιαστεί να λέει κλαπαρχιδιές στου Χαρδαβέλα περί Τούρκων, πετρελαίων και δεν ξέρω τι,
    αφού έχει κάνει και βεβαίως συνεχίζει και θα συνεχίζει να παίζει αλλαξοκωλιές με το τσιπραίικο,
    αφού έχει στη φράξια του σωρό τους συνδιαχειριστές παραγοντίσκους της τοπικής αυυτοδιοίκησης (ένα κάρο οι δήμοι που παίζουν αυτά τα ατομάκια), θέλει τώρα τι;
    Να θέσει θέμα ΕΕ; Με ποιούς όρους, σε ποιά κατεύθυνση, με ποιούς συμμάχους, με τι κοινωνικές συμμαχίες;
    Η άσκηση πολιτικής αυτών των τύπων ακολουθεί απολύτως τα αστικά πρότυπα (άμα λάχει εννοείται πως ο κάθε Λαφαζάνης θα συμμαχεί με τον ξκάθε Μηλιό).
    Και μας προτείνετε αυτήν την πρωτοβουλία ως τι;
    Γνώμη μου ταπεινή, μακρυά κι αλάργα απ' όλα αυτά. Δεν έχουν καμιά σχέση με τον κόσμο της εργασίας και την αμφισβήτηση βτης κυριαρχίας του κεφαλαίου, ούτε τακτικά ούτε στρατηγικά ούτε τίποτα.
    Το καλύτερο που μπορεί και θα μπορέσει ποτέ να κάνει ο λαφαζάνης είναι να αποτελεί αντικείμενο χλεύης του τσιπραίικου, ότι εδώ δεν μπορεί καν να εκβιάσει τα πράγματα στον κωλοσυνασπισμό, πόσο μάλλον να βγάλει το περίφημο Αριστερό Ρεύμα (μη χέσω) από κει μέσα, θα βγάλει την κωλοελλάδα από την ΕΕ; Μπουχαχα ρε! Μπουχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι...4 Μαρτίου 2011 στις 9:38 π.μ.

    Τοποθέτηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το θέμα της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του ελληνικού χρέους

    Πάγια θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ότι στην σημερινή περίοδο της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης και της επίθεσης στα λαϊκά - στρώματα, βασική προϋπόθεση για να υπερασπίσουν οι εργαζόμενοι τα δικαιώματά τους, είναι η μονομερής στάση πληρωμών και η διαγραφή του χρέους, ως κομμάτι ενός αναγκαίου αντικαπιταλιστικού προγράμματος εργατικής απάντησης στην κρίση, και το οποίο περιλαμβάνει ακόμη την έξοδο από το ευρώ και την ευρωζώνη, συνολικά την αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ, την εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με εργατικό-λαϊκό έλεγχο και τη ριζική αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των εργαζομένων.


    Ειδικότερα για το χρέος θέση μας είναι ότι η λεγόμενη «κρίση του χρέους» είναι αποτέλεσμα: των τεράστιων πακέτων διάσωσης των τραπεζών από τις «φούσκες» που δημιούργησε η πολιτική τους, της προκλητικής νόμιμης και παράνομης φοροδιαφυγής του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, των τεράστιων σκανδάλων κλοπής του δημοσίου χρήματος του εγχώριου και πολυεθνικού κεφαλαίου (τεχνικές εταιρείες, σκάναδαλα SIEMENS, υποβρύχια κ.λπ.) και τέλος της δομικής ανισορροπίας της ευρωζώνης που εντείνει τις ανισορροπίες ανάμεσα στις ισχυρότερες χώρες του ιμπεριαλιστικού πυρήνα και τις υπόλοιπες. Με βάση τα παραπάνω το χρέος σε ότι αφορά την προέλευσή του αποτελεί αποτέλεσμα της πολιτικής του κεφαλαίου και της ΕΕ, σύμπτωμα της βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού και σε ότι αφορά την διαχείρισή του έναν τεράστιο μηχανισμό μεταφοράς πλούτου στους τραπεζίτες και τις άλλες δυνάμεις του κεφαλαίου, αφορμή και στήριγμα της ιστορικής επίθεσης ενάντια στις δυνάμεις της εργασίας. Είναι λοιπόν συνολικά αντιδραστικό και για αυτό η πρότασή μας συμπυκνώνεται στην «παύση πληρωμών - μη αναγνώριση - διαγραφή του χρέους». Είναι λογική ρήξης με τους εθνικούς και διεθνικούς μηχανισμούς καπιταλιστικής εκμετάλλευσης των λαών.

    Σε αυτό το πλαίσιο υποστηρίζουμε και το αίτημα του Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους. Το «άνοιγμα των βιβλίων», μπορεί να αποκαλύψει πλατιά στην κοινωνία τους μηχανισμούς του χρέους, να δείξει ποιος δανείστηκε και με ποιους όρους και ποιος καρπώθηκε τα δισεκατομμύρια, να αποκαλύψει ότι το έχουμε πληρώσει κατ’ επανάληψη, να πείσει και τον πλέον δύσπιστο ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την άμεση στάση πληρωμών στο ληστρικό χρέος και τη διαγραφή του και έτσι να συνδεθεί η ίδια και να συμβάλλει με τον τρόπο της στο αίτημα για «παύση πληρωμών, μη αναγνώριση και διαγραφή του χρέους»

    Εκτιμούμε ότι μια «Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου» του χρέους, στο βαθμό, που κινείται με μια λογική εργατικού και λαϊκού ελέγχου και είναι πλήρως ανεξάρτητη από την κυβέρνηση και τις διάφορες κοινοβουλευτικές επιτροπές εξωραισμού και συγκάλυψης των προβλημάτων και τα αστικά κέντρα που προωθούν την αντιδραστική αναδιάρθρωση του χρέους, μπορεί να συμβάλει σημαντικά σε αυτή την προσπάθεια. Θα πρέπει γι’ αυτό το λόγο να απευθυνθεί πρώτα και κύρια στα κινήματα και τα μαχόμενα σωματεία, να στηριχθεί στους αγωνιστές μέσα στους χώρους όπως οι Τράπεζες, οι Δήμοι, το Δημόσιο, που ζουν καθημερινά όχι μόνο τις συνέπειες του χρέους αλλά και γνωρίζουν «από μέσα» τους μηχανισμούς που το γεννούν


    Παράλληλα η ΕΛΕ δεν μπορεί να αξιοποιηθεί για την νομιμοποίηση αυταπατών για μια άλλη ΕΕ προς όφελος των εργαζόμενων. Δεν μπορεί κανείς να ζητά ταυτόχρονα ΕΛΕ για το χρέος και «ευρωομόλογο»! Λύση σε ρήξη με την διεθνή των τραπεζιτών και των τοκογλύφων και λύση με την συμφωνία τους, όπως ορισμένες δυνάμεις της αριστεράς.

    Με βάση τα παραπάνω η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει το αίτημα για τη συγκρότηση ΕΛΕ του ελληνικού χρέους, επιμένοντας στην ανάγκη να έχει σαφή αγωνιστικό, κινηματικό προσανατολισμό, σε ρήξη με κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ και διατηρώντας το αυτονόητο δικαίωμα να ασκήσει κριτική στη δράση ή το λόγο της επιτροπής, όπου αυτά δεν θα συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις του κινήματος και την πάλη των εργαζομένων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιβεβαιωνετε καθημερινά το υφος και τη φύση του ιστολογίου σας, ως εργαλείο επιμονής και αναπαραγωγής της απεχθέστερης και γελοιοδέστερης μορφής κατασυκοκοφάντησης προσώπων, χώρων, οργανώσεων της αριστεράς. Δυσκολεύομαι να βρώ ίχνος πολιτικής κριτικής και αντιπαράθεσης και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους διαχειριστές του ιστολογίου. δυστυχώς είχε ένα ενδιαφέρον η παρακολούθηση των γραφομένων σας,πλεον σας παρατάω αηδιασμένος γνωρίζοντας ότι εισάγεται τις χειρότερες των παραδόσεων στην αριστερά.
    Αντώνης Καπ., Περιστέρι
    Ανένταχτος, ΜΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ανένταχτος, ΜΑΑ

    Έχεις ακόμα ελπίδα για να συναντήσεις τις "καλύτερες των παραδόσεων στην αριστερά". Να πας για δόκιμο μέλος στο ΚΚΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ