ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Πρώτος ήταν ο Ικαρος...

Του Γιώργου Πρασσά

Control room at Chernobyl's Reactor No. 4
Αν για τους κυβερνώντες τα πάντα ήταν ζήτημα ισορροπιών, για τους «ορθόδοξους» κομμουνιστές το ατύχημα του Τσερνομπίλ ισοδυναμούσε με δοκιμασία της πίστης τους στην ανθρώπινη πρόοδο. Και πολύ λογικά, αφού ήδη από τη δεκαετία του '50 η γοητεία του σοβιετικού μοντέλου στηριζόταν όλο και λιγότερο στη μαρξιστική «κοινωνία των ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών» και περισσότερο στην αίγλη της «σοσιαλιστικής τεχνολογίας», όπως αυτή αποτυπώθηκε στις διαστημικές επιτυχίες του Σπούτνικ και του Γκαγκάριν.

Αυτονόητη θεωρήθηκε έτσι η υπεράσπιση της πυρηνικής ενέργειας ως συνώνυμου της προόδου. «Η επιστημονικοτεχνική επανάσταση, σε μεγάλο βαθμό βασίζεται στην ατομική επιστήμη και τεχνική», διαβάζουμε σε άρθρο της «Πράβδα» που αναδημοσίευσε ο «Ριζοσπάστης» (22.5.86). «Η 30άχρονη και πάνω πείρα αξιοποίησης της ατομικής ενέργειας κατέδειξε την αναγκαιότητα και την ασφάλειά της. Αλλά στην εφαρμογή της κάθε νέας και περισσότερο πολύπλοκης τεχνικής κανένας δεν μπορεί να μιλά για απόλυτη σιγουριά και ασφάλεια. Η ανθρωπότητα είναι υποχρεωμένη να πληρώνει ακριβά το τίμημα για την τεχνική πρόοδο».

Αυτονόητη και η προσαρμογή της γραμμής στις τοπικές συνθήκες. «Πρώτος ήταν ο Ικαρος. Γιατί οι σοφοί αρχαίοι Ελληνες είχαν καταλάβει: η πρόοδος απαιτεί και θυσίες» («Ριζοσπάστης» 11.5.86).

"...τις τρεις τελευταίες μέρες διαβάζω συνεχώς διάφορους ειδικούς που διαβεβαιώνουν πως αυτό δεν είναι ένα νέο τσερνόμπιλ διότι εμείς οι δυτικοί είμαστε πολύ γαμάουα τύποι..."
να ωραίο ξεβράκωμα της αγοραίας αντίληψης για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας και των τρεφόμενων από αυτήν επιστημόνων, εδώ: Ξερόλας εναντίον γκοτζίλα, εναντίον γιγάντιου χταποδιού

"...Η έντονη σεισμικότητα της Ελλάδος πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε κάθε προγραμματισμό και σχεδιασμό πυρηνικών εργοστασίων, δεν αποτελεί όμως αποτρεπτικό παράγοντα. Υπάρχουν δεκάδες πυρηνικών εργοστασίων σε σαφώς σεισμικές περιοχές (π.χ. στην Καλιφόρνια και Ιαπωνία) χωρίςκανένα σοβαρό πρόβλημα..."

ΥΓ. Την ίδια στιγμή, που ο εκλεκτός των αντιιμπεριαλιστών και της Μέρκελ δικτάτορας προελαύνει προς την Βεγγάζη: aljazeera -spotlight/libya/  και  οι σαουδάραβες επεμβαίνουν στις διαδηλώσεις του Μπαχρέινaljazeera -/news/middleeast/


3 σχόλια :

  1. Διαρροή ραδιενέργειας

    ΚΙΕΒΟ.-

    Επεισόδιο που σημειώθηκε στον πυρηνικό σταθμό του Τερνόμπιλ προκάλεσε μικρή διαρροή ραδιενέργειας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του σταθμού Ολέγκ Γκολοσκόκοφ. Το περιστατικό συνέβη στις 24 Απρίλη τη νύχτα, όταν το προσωπικό άλλαζε τα φίλτρα που χρησιμοποιούνται για την άντληση του αέρα από το εσωτερικό της "σαρκοφάγου" που καλύπτει τον τέταρτο αντιδραστήρα, ο οποίος εξερράγη στις 26 Απρίλη 1996. "Η ραδιενέργεια εντοπίστηκε έγκαιρα από το προσωπικό και καθαρίστηκε τη νύχτα. Το προσωπικό δε δέχτηκε ακτινοβολία μεγαλύτερη των επιτρεπόμενων ορίων, αλλά υπάρχει η πιθανότητα άνθρωποι να έχουν δεχτεί ακτινοβολία", δήλωσε ο Γκολοσκόκοφ. Το συμβάν τοποθετείται στο βαθμό 1 της επτάβαθμης κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων. Η λύση που προτάθηκε είναι η κατασκευή μιας δεύτερης "σαρκοφάγου". Προς το παρόν 400 εργάτες έχουν αναλάβει τις εργασίες συντήρησης της υπάρχουσας "σαρκοφάγου", οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε δυο χρόνια

    Από το "Ρ" - Παρασκευή 26 Απρίλη 1996

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Με την πιο γενική έννοια της προοδευτικής σκέψης, ο Διαφωτισμός επιδίωξε πάντοτε την απελευθέρωση του ανθρώπου από τον φόβο και την εγκαθίδρυσή του ως κυρίαρχου. Πλην όμως, στην πλήρως διαφωτισμένη γη μας ακτινοβολεί ο θρίαμβος της καταστροφής".
    (ως γνωστόν, αυτό το έγραψε ο "ανορθόδοξος ρεβιζιονιστής" Τέοντορ Αντόρνο).

    Αλλά ποιός αντιαναπτυξιακός και οπισθοδρομικός "αντιμαρξιστής" οικολόγος, έγραψε τα παρακάτω "καταστροφο­λογικά" και "αποκαλυψιακά";
    "Όσο πλησιάζoυμε το ανώτατο όριο της παραγωγικότητας, τόσο πλησιάζουμε και προς το τελικό στέρεμα των πηγών αυτής της παραγωγικότητας. Όσο περισσότερο βασίζεται μια χώρα στην εντατικοποίηση της βιομηχανικής παραγωγής, όπως π. χ. η Βόρεια Αμερική, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η καταστροφή της. Η καπιταλιστική παραγωγή αναπτύσσει την τεχνική και το συνδυασμό της κοινωνικής διαδικασίας παραγωγής, ληστεύοντας και καταστρέφοντας τις πηγές κάθε πλούτου: Τη γη και τον εργάτη».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από ΚΚΕ ( http://www.kke.gr/anakoinoseis_grafeioy_typoy/mhnyma_allhleggyhs_pros_to_iaponiko_kk_toy_tmhmatos_diethnon_sxeseon_ths_ke_toy_kke?morf=1&tab=1 )

    Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ έστειλε στο Ιαπωνικό ΚΚ το παρακάτω μήνυμα αλληλεγγύης.

    Αγαπητοί σύντροφοι

    Οι εργαζόμενοι της Ελλάδας παρακολουθούν με δέος τις πρωτοφανείς καταστροφικές συνέπειες από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε.

    Σας παρακαλούμε να μεταφέρετε την αλληλεγγύη μας και τα συλλυπητήρια μας στα μέλη του Ιαπωνικού ΚΚ, την εργατική τάξη και τις οικογένειες των θυμάτων.

    Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις μετέπειτα εξελίξεις στα πυρηνικά εργοστάσια και την απειλή της ραδιενέργειας που έχει γίνει άμεση. Οι σοβαρές αυτές εξελίξεις είναι μια τραγική επιβεβαίωση των κινδύνων που ενέχει η εκμετάλλευση της πυρηνικής ενέργειας από τα μονοπώλια, με κριτήριο το κέρδος.


    Για το ΚΚΕ λοιπόν το πρόβλημα είναι αποτέλεσμα της «εκμετάλλευσης της πυρηνικής ενέργειας από τα μονοπώλια, με κριτήριο το κέρδος» και όχι η χρήση της πυρηνικής ενέργειας!

    Εύλογο ερώτημα:
    Το Τσέρνομπιλ από τα μονοπώλια ήταν διαχειριζόμενο; ή το ατύχημα συνέβη από προβοκάτσια των ιμπεριαλιστών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ