ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Οι σύγχρονοι «Άθλιοι» και η αθλιότητα της Αριστεράς


Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι...


Συλλογικό κείμενο ( Βασίλης Διαμάντης, Αθανασία Ζάρα, Δήμητρα Κωσταγιώργου, Μάκης Λιβάνης, Βάιου Σκαρλάτου, Κώστας Χαριτάκης)

Ο κίνδυνος δεν είναι ότι μπορούμε να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να βρεθούμε σ’ ένα φασιστικό κόσμο. Ο κίνδυνος είναι ότι πέσαμε στο κρεβάτι την προηγούμενη νύχτα, σ’ έναν κόσμο που είχε γίνει φασιστικός, χωρίς να το πάρουμε είδηση”.
Ά. Καίσλερ

Η ολοκληρωτικού τύπου επίθεση της κυβέρνησης, του κράτους και των ΜΜΕ απέναντι στην απεργία πείνας των 300 μεταναστών δεν θα μπορούσε να εκτυλιχτεί στην έκταση και το βάθος που έγινε αν δεν είχε το «πράσινο φως» μιας Αριστεράς που για άλλη μια φορά έσπευσε να βρει τρόπους εκτόνωσης της «κρίσης» για λογαριασμό του συστήματος. Από την πρώτη κιόλας μέρα της εγκατάστασης στη Νομική των απεργών πείνας ο μεν ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να κάνει προτάσεις μετεγκατάστασης, το ΚΚΕ κατήγγειλε τους «προβοκάτορες» που έθεταν σε κίνδυνο το άσυλο, και η εξωκοινοβουλευτική και αντικαπιταλιστική Αριστερά έβγαζε απλώς ανακοινώσεις και έσπευδε επίσης να κρατήσει αποστάσεις από τον αγώνα των μεταναστών.

Όλες αυτές οι δυνάμεις, αντί να απαιτήσουν έμπρακτα από την πρώτη στιγμή την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των μεταναστών και να αγκαλιάσουν τον αγώνα τους, υιοθέτησαν ουσιαστικά και αναπαρήγαγαν από τη μεριά τους όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης περί κατάλυσης του ασύλου, ύποπτων υποκινητών και περίεργων σχεδίων αποσταθεροποίησης... Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη κι όταν καταλύθηκε το άσυλο, αυτές οι δυνάμεις χαιρέτισαν ως νίκη τον βίαιο εξαναγκασμό σε αποχώρηση από τη Νομική(!), ενώ δεν υπήρξε ούτε μια, έστω και συμβολική, διαμαρτυρία από αυτές τις δυνάμεις, συμβάλλοντας έτσι στη νομιμοποίηση του κλίματος «ασφάλειας και τάξης» που επέβαλε η κυβέρνηση. Οι δυνάμεις τους στο φοιτητικό κίνημα δεν έδωσαν τη μάχη για την προστασία του ασύλου ως δικαιώματος που αφορά το σύνολο των κοινωνικών αγώνων και όλους τους αγωνιζόμενους, ενώ οι δυνάμεις τους στο εργατικό κίνημα αδιαφόρησαν για το πιο άγρια εκμεταλλευόμενο τμήμα της εργατικής τάξης, τη στιγμή που οι ίδιοι οι απεργοί πείνας αυτοπροσδιορίζονται ως μετανάστες εργάτες πέρα από εθνικές, θρησκευτικές και πολιτικές ταυτότητες.

Όλα αυτά θα μπορούσαν να ήταν απλώς άλλο ένα επεισόδιο στη μακρόχρονη παράδοση ηττοπάθειας, συμβιβασμού και συνδιαλλαγής της Αριστεράς, αν δεν αφορούσαν σε μια μάχη κυριολεκτικά ζωής και θανάτου 300 ανθρώπων. Η εγκατάλειψη των απεργών πείνας στην τύχη τους, δηλαδή στα χέρια του κράτους και του συστήματος, με μόνη προοπτική το θάνατο ή την απέλασή τους, ισοδυναμεί όχι απλά με «προδοσία» των στοιχειωδέστερων αρχών οποιασδήποτε Αριστεράς αλλά κάτι πολύ χειρότερο: φέρνει στην επιφάνεια με αποκρουστικό τρόπο το συστημικό χαρακτήρα μιας Αριστεράς που είναι ποτισμένη μέχρι το μεδούλι της με τις αξίες και τους τρόπους ζωής του συστήματος, μιας συμπληρωματικής (έστω και διαμαρτυρόμενης) δύναμης στο θέαμα της κυριαρχίας και της εκμετάλλευσης.

Αυτή η Αριστερά δεν είναι μόνο άχρηστη, ιδιαίτερα για τους πλέον εκμεταλλευόμενους και αποκλεισμένους αυτής της κοινωνίας όπως τους μετανάστες, αλλά και επικίνδυνη, ως «υπεύθυνη» σωτήρια για το σύστημα δύναμη, ειδικά όπου και όταν διακυβεύεται πρακτικά και άμεσα η σταθερότητά του (ο Δεκέμβρης του 2008 είναι άλλωστε νωπός...). Έτοιμη να τρέξει φοβισμένη μόλις της κουνήσουν το δάχτυλο οι τηλεοπτικοί εισαγγελείς, σερνάμενη από το λουρί της κατασκευασμένης «κοινής γνώμης», αναβάλλοντας συνεχώς μια σύγκρουση για την οποία ποτέ δεν είναι «ώριμες» οι συνθήκες, και βρίσκοντας την ...πλήρωσή της στις εκάστοτε εκλογές.

Αυτή η Αριστερά του ...όσο πιο μακριά από εμάς τόσο πιο καλά, που σίγουρα αυτές τις μέρες θα εκστασιάζεται με την εξέγερση στη βόρεια Αφρική και θα βάζει διαδηλώσεις αλληλεγγύης στις πρεσβείες των εξεγερμένων, δεν θέλει ή δεν τολμά να δει ότι η Αίγυπτος, η Τυνησία, η Αλγερία βρίσκονται μέσα στο κέντρο της Αθήνας, ότι οι εξεγερμένοι είναι εδώ, και είναι αποφασισμένοι να πάνε μέχρι το τέλος.

Όσοι θέλουμε να πάμε μαζί τους μέχρι το τέλος, μαζί με τους εργαζόμενους ντόπιους και μετανάστες, σε μια πορεία πραγματικών συγκρούσεων και εξεγέρσεων ενάντια στον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας, ήρθε η ώρα να πούμε φτάνει πια με αυτή την Αριστερά. Δεν θέλουμε να λεγόμαστε Αριστεροί, δεν θέλουμε να αποτελούμε τα πειθήνια μέλη των συμβιβασμένων και διαπλεκόμενων γραφειοκρατιών, δεν θέλουνε να συμβάλλουμε στις διαδοχικές ήττες στις οποίες μας σέρνουν.

Αποχωρούμε από αυτήν την Αριστερά, για να συναντηθούμε στους δρόμους με τα πραγματικά υποκείμενα του ανυποχώρητου και αδιαμεσολάβητου αγώνα και να αναπνεύσουμε μαζί τους στον καθαρό αέρα της εξέγερσης, της πραγματικής σύγκρουσης και της επαναστατικής αλλαγής.

Νίκη στους απεργούς πείνας και σε όλους τους μετανάστες!

17 σχόλια :

 1. παλι?αυτοι δενειχαν ξαναφυγει?Τοτε ηταν 72,μονο 6 εμειναν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. @ανώνυμο 2:51
  μπάτσος είσαι και μαζεύεις πληροφορίες;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αποχώρηση από την Αριστερά ,λοιπόν.Θλιβερές μεγαλοστομίες που δεν σημαίνουν και δεν απηχούν τίποτα τουλάχιστον με τον τρόπο που γράφονται.Σας ρώτησε κανείς ρε παιδιά αν θέλετε να λέγεστε αριστεροί ,κομμουνιστές ή οτιδήποτε άλλο.Ας λέγεστε όπως θέλετε δεν νοιάζει κανένα .Το θέμα είναι τί κάνετε και ο δρόμος είναι μακρύς και μπροστά μας.
  Εκτός από τη αξιοπρέπεια υπάρχει και η σεμνότητα σε συντρόφους φίλους και συναγωνιστές.
  Αρκετά με τους εισαγγελείς του ατομικισμού και της φιλαρέσκειας στην επαναστατική αριστερά.
  Ασφαλώς και θα τα ξαναπούμε.
  Ένας έτοιμος να τρέξει φοβισμένος γιατί μόλις μου κουνήσαν το δάχτυλο οι τηλεοπτικοί εισαγγελείς, σερνάμενος από το λουρί της κατασκευασμένης «κοινής γνώμης», που αναβάλλω συνεχώς μια σύγκρουση για την οποία ποτέ δεν είναι «ώριμες» οι συνθήκες, και βρίσκω την ...πλήρωσή της στις εκάστοτε εκλογές.XA! XA! XA!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ανώνυμο των3:18 μ.μ.

  Θλιβερή μεγαλοστομία είναι φίλε μου να αυτοαποκαλείσαι ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ! Χρειάζεται να έχεις πράγματι μεγάλο θράσος σήμερα και να μιλάς στο όνομα της εργατικής τάξης, όταν είσαι πολιτικά ένα μηδενικό και σου έχει ρίξει ροχάλα η ίδια η εργατική τάξη...

  Αντε λοιπόν, καλές καθοδήγες στην εργατική τάξη και τον υπόλοιπο λαό, και να κρατάς και καμία ομπρέλα για προστασία από τις ροχάλες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. @ανωνυμο 3.07 ΟΥΠΣΣΣΣ!!! με καταλαβεs...σαινια σαs εχει κανει η Παπαρηγα,δε μπορουμε πια να κανουμε κι εμειs τη δουλεια μαs...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Για το βιντεο πιο πανω για τα Χανια. Ποτε εγινε 2008?

  Ειδες ρε συ αν εισαι αντιπολιτευση? Ακομα και ΠΑΣΟΚος να εισαι σε πιανουν τα "ανθρωπινα" σου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. ΑΝΏΝΥΜΕ 3.18 ΕΧΩ ΘΡΑΣΟΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙΣ .ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΟΜΩΣ ΝΑ ΖΩ ΜΕ ΤΗ ΡΟΧΑΛΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΟΥ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΜΟΥ ΠΑΡΑ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟ ΣΠΕΡΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΣΟΥ.
  ΚΑΛΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΤΙΕΡΑΡΧΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΛΩ.ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΟ ΣΚΟΥΠΙΖΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΟ ΒΙΩΝΕΙΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Πάλι μεταξύ μας τρωγόμαστε.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Τι έγινε παιδιά; Χάσαμε την μπάλα και στη συνέχεια βάζουμε αυτογκολ;Ποδόσφαιρο το κάνατε εδώ μέσα.Αντί να φαγωνόμαστε μεταξύ μας μήπως να πάνε οι κάτοικοι Αθηνών και περιχώρων αυτά που χρειάζονται άμεσα οι απεργοί πείνας στην Ηπείρου;Δηλαδή

  2 βραστηρες νερού
  Συσκευές κινητών
  Νερό
  Ζαχαρι αλάτι
  Τσάι
  Πλαστικες σακούλες
  Σομπες
  Γκαζακια μπλε
  Φιάλες υγραεριου
  Γάντια σκούφια κάλτσες
  Πλαστικά ποτήρια, κουταλακια

  Και μην ακούσω τίποτε του είδους πως ασχολείστε με σοβαρή αντιπαράθεση και αυτά είναι πρακτικά γιατί θα ξεράσω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Μην ενοχλείτε την Κοινοβουλευτική Αριστερα!
  Ξεκοκκαλίζει μισθούς & κρατική επιχορήγηση.
  (Μαζεύει και "ένσημα" βουλευτικής συνταξιοδότησης)
  Ενώ η εξωκοινοβουλευτική ψάχνει την είσοδο.
  Υπερβάλλω?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 11. Η κοινοβουλευτική μαζεύει ένσημα συνταξιοδότησης. Η εξωκοινοβουλευτική ψάχνει την είσοδο. Η αναρχία αποθεώνει "το κοινωνικό", και απεμπολεί "το πολιτικό". Τι σκατά μας μένει? Ή ο καναπές μας, ή το Ε.Ε.Κ. (χεχεχε)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 12. Ότι και να πείτε είναι το πιο σοβαρό κείμενο που έχω διαβάσει εδώ κ' πολύ καιρό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Γρηγόρης, Θεσσαλονίκη1 Φεβρουαρίου 2011 στις 9:41 μ.μ.

  Οτι και να πείτε είναι το ποιό αναχωρητικό κείμενο παραίτησης που έχω διαβάσει εδώ και καιρό.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. Προς ανώνυμο 7:51 και κάθε ενδιαφερόμενο:
  Ούτε ο καναπές μας. Ούτε το Ε.Ε.Κ..
  Τι σκατά, λοιπόν, μας μένει?
  Ο δρόμος. Η εξέγερση. Ερήμην των κομμάτων.
  Αυτά θα "ξυπνήσουν" μετά.
  Για να περάσουν - τα αποτελέσματα - στην πλατφόρμα τους, εν όψει Συνεδρίου.
  Οι κακόμοιροι.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. Να 'στε καλά παιδιά, με τη φρέσκια σκέψη.

  Η αριστερή αριστοκρατία έσβησε εδώ και καιρό.
  Αλλά οι αριστεροί το καταλάβαμε μόλις πρόσφατα.

  Ας τους αφήσουμε να αναπαυθούν εν ειρήνη.
  Τώρα είναι η σειρά μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. 02/02/2011
  Απεργία πείνας, Νομική, κράτος έκτακτου ανάγκης και η αριστερά του savoir vivre

  Η απεργία πείνας (α.π.) που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη στη Νομική και τα γνωστά επακόλουθα δείχνουν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η χώρα βρίσκεται κάτω από ένα καθεστώς έκτακτου ανάγκης. Ο σφοδρός τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή η α.π., μια κατεξοχήν παθητική μορφή αντίστασης, που θέτει σε κίνδυνο μόνο τις ζωές όσων συμμετέχουν σ’ αυτή, αγγίζει πλέον τα όρια της ίδιας της αστικής δημοκρατίας και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία αμφισβητούνται ανοιχτά από το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας.
  Δεν θα μιλήσουμε εδώ για τις ελεεινές συκοφαντίες και τους τόνους λάσπης που έπεσαν όλες αυτές της μέρες από το σύνολο και κάθε μορφής ΜΜΕ. Όμως δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστος ο πρωτοφανής γκεμπελισμός τους. Κανάλια όπως το MEGA αφιέρωσαν επί 4 μέρες το σύνολο του κεντρικού τους δελτίου ειδήσεων σε αυτό το θέμα και τα υπόλοιπα τουλάχιστον το μισό. Από την πρωινή ζώνη μέχρι τα άγρια μεσάνυχτα έπαιζε η ίδια κασέτα με διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Η λάσπη αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε όριο. Και τι δεν ακούστηκε για τους απεργούς πείνας. Ότι είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία, ότι είναι φορείς λοιμωδών ασθενειών, ότι είναι εισβολείς, ότι καθοδηγούνται από το ΣΥΡΙΖΑ, ότι έχουν σχέδιο για νέα δεκεμβριανά, ότι αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια της χώρας κ.ο.κ. Όμως για όλα αυτά έχουν ήδη ειπωθεί αρκετά.

  Ανάγνωση του υπολοίπου: http://avantgarde2009.wordpress.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 17. αριστεροι τεμπελιδες και βρωμοξενοι! αλητες ενωμενοι!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ