ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Η ρήξη του Μάο με τον σοβιετικό μαρξισμό και η Σχολή Αλτουσέρ

Με αφορμή την πρόσφατη παρουσίαση του βιβλίου: «Η ευρωζώνη ανάμεσα στη λιτότητα και την αθέτηση πληρωμών», εκδόσεις Λιβάνη, των των Κ. Λαπαβίτσα, Α. Καλτενμπρούνερ, Γ. Λαμπρινίδη, Ντ. Λίντο, Τζ. Μέντγουεϊ, Τζ. Μίτσελ, Χ. Π. Παϊνσέιρα, Τζ. Πάουελ, Ε. Πίρες, Α. Στένφορς, Ν. Τέλες. δημοσιεύουμε ένα παλαιότερο άρθρο του Γ. Μηλιού με τον τίτλο: “Η ρήξη του Μάο με τον σοβιετικό μαρξισμό και η Σχολή Αλτουσέρ”. Το άρθρο αυτό θίγει ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα για τις πολιτικές προσεγγίσεις που επιχειρεί η Αριστερά στην τωρινή κρίση που εκδηλώνεται ως κρίση χρέους του ελληνικού κράτους: Τις θεωρητικές αφετηρίες του “οικονομισμού”. Πιστεύουμε, ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί η προτεραιότητα της πολιτικής απέναντι στην οικονομία, ώστε ο διάλογος που γίνεται στην Αριστερά να είναι παραγωγικός.

Η πολιτική ανυπαρξία της Αριστεράς δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από οικονομικές αναλύσεις για την πρόσφατη κρίση. Είναι αποκαλυπτικό ότι αξιόλογες προσπάθειες αναλύσεων - όπως αυτή που προβάλλεται στο πρόσφατο βιβλίο που προαναφέραμε - όταν επιχειρείται να μετατραπούν σε πολιτικές προτάσεις, αποκαλύπτουν την πλήρη ανεπάρκειά τους: Καταλήγουν τελικά στην γνωστή κοινοτοπία - που την έχει κάνει καραμέλα το ΚΚΕ - ότι χωρίς την αλλαγή του κοινωνικού συστήματος, όλες αυτές οι προτάσεις, όπως η στάση πληρωμών, η έξοδο από την ΟΝΕ κλπ, κλπ, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν προς όφελος του κόσμου της εργασίας.






του Γιάννη Μηλιού

1. Μια σύντομη εισαγωγή για τον Μαρξισμό του Μάο τσε Τουνγκ και τη θεωρητική παρέμβαση του Αλτουσέρ
Τι κοινό έχει η θεωρητική παρέμβαση του Μάο τσε Τουνγκ, δηλαδή η αποτύπωση στο εσωτερικό της μαρξιστικής θεωρίας των αποτελεσμάτων της Κινέζικης Επανάστασης, με το έργο του Γάλλου μαρξιστή φιλοσόφου και μέλους του Κ.Κ. Γαλλίας Λουί Αλτουσέρ; Η απάντηση που θα δώσω στο ερώτημα αυτό είναι η ακόλουθη: Τόσο το έργο του Μάο, όσο και εκείνο του Αλτουσέρ αποτελούν κριτικές στη θεωρία του «σταλινισμού», (δηλαδή στην κυρίαρχη εκδοχή του μαρξισμού που διαμορφώθηκε σταδιακά στη Σοβιετική Ένωση και τα φιλοσοβιετικά Κομμουνιστικά Κόμματα μετά τον θάνατο του Λένιν), από παράλληλες οπτικές και με βάση συγκλίνουσες θέσεις. Έτσι, παρά τη διαφορά των αντικειμένων τους, τα έργα των δύο θεωρητικών του Μαρξισμού τέμνονται σε κρίσιμα ζητήματα θεωρίας (αλλά και πολιτικής). Με μια έννοια ο Αλτουσέρ χρησιμοποιεί και αναπτύσσει θεωρητικές θέσεις και προβληματικές που πρώτος είχε φέρει ξανά στην επιφάνεια ο Μάο.
Έχω τη γνώμη ότι ο Λουί Αλτουσέρ επιχείρησε μια από τις πιο σημαντικές θεωρητικές παρεμβάσεις στη Δυτική μαρξιστική θεωρητική σκηνή κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Υποστηρίζω, όπως ήδη ανέφερα, ότι αντικείμενο της παρέμβασης του Αλτουσέρ υπήρξε η κριτική του κυρίαρχου Μαρξισμού της εποχής του (και της εποχής μας), του σοβιετικού Μαρξισμού: Ενός αναθεωρητικού Μαρξισμού, δηλαδή ενός θεωρητικού συστήματος που διαπλάστηκε υπό την κυριαρχία της αστικής ιδεολογίας, και διαπλέχτηκε με μια αστική πολιτική –δηλαδή τον ρεφορμισμό και τον κυβερνητισμό (την προσπάθεια «καλύτερης» διαχείρισης του αστικού κράτους και των συμφερόντων που αυτό συμπυκνώνει και αναπαράγει).

Ο Αλτουσέρ παρέμεινε μέλος του Κ.Κ. Γαλλίας. Η επιλογή του αυτή είχε περισσότερο τον χαρακτήρα μια τακτικής πολιτικής τοποθέτησης: υπηρετούσε τη στρατηγική της πάλης ενάντια στην κυρίαρχη αστική ιδεολογία, από το εσωτερικό του «οχυρού» που η ίδια, με ιδιόμορφο (και μη άμεσα ορατό) τρόπο, είχε κατακτήσει. Ο ίδιος έγραφε: «Αυτό που με γοήτευε επίσης στον Σπινόζα ήταν η φιλοσοφική του στρατηγική. Ο Ζακ Ντεριντά μίλησε πολύ για στρατηγική στη φιλοσοφία και έχει απόλυτο δίκιο, δεδομένου ότι κάθε φιλοσοφία είναι μια αρματωσιά θεωρητικού αγώνα που κατέχει θέσεις, τις αντίστοιχες ισχυρές ή προεξέχουσες τοποθεσίες, ώστε να μπορέσει να περιζώσει τις θεωρητικές θέσεις που κατέχει και οχυρώνει ο αντίπαλος. Ο Σπινόζα ωστόσο άρχιζε από τον Θεό! (...) εκκινούσε πολιορκώντας την ανώτατη ισχυρή θέση του αντιπάλου του, ή μάλλον εγκαθίσταται σ’ αυτήν σαν να ήταν ο ίδιος ο αντίπαλός του, άρα χωρίς να μοιάζει ύποπτος για ορκισμένος αντίπαλός του, και επαναδιατάσσει το θεωρητικό κάστρο του αντιπάλου με τρόπο ώστε να το στρέψει εναντίον του (…) και αναμφίβολα αυτή η στρατηγική με βόλευε: να περικυκλώνει κανείς από τα μέσα το Κόμμα με τις δικές του θέσεις (...)» (Αλτουσέρ 1994, Φιλοσοφικά, Αθήνα: Πολίτης, σ. 114).
Το έργο του Αλτουσέρ, καίτοι επιδέχεται βεβαίως διαφορετικές αναγνώσεις και ερμηνείες, καίτοι επίσης παρουσιάζει καμπές και «φάσεις» που προκύπτουν από «αυτοκριτικές» ή μετατοπίσεις στις θέσεις του, διαπερνάται εντούτοις από ένα «κόκκινο νήμα» θεωρητικών αναλύσεων, με βάση το οποίο διαμορφώνεται ό,τι θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «Σχολή Αλτουσέρ». Στην παρούσα εισήγηση δεν θα ασχοληθώ με την παρουσίαση του έργου του Αλτουσέρ συνολικά, αλλά μόνο με εκείνες τις πλευρές του που άμεσα αναφέρονται στην (και αντλούν από την) αντίστοιχη θεωρητική παρέμβαση του Μάο τσε Τουνγκ.

2. Για την αντίφαση και τη μαρξιστική διαλεκτική

Το πρώτο σημείο που θα παρουσιάσω είναι το ζήτημα των αντιφάσεων και της μαρξιστικής διαλεκτικής. Ο σοβιετικός Μαρξισμός είχε κωδικοποιήσει ως μαρξιστική διαλεκτική ένα απλουστευμένο μονοδιάστατο σχήμα, σύμφωνα με το οποίο η «εξέλιξη γενικά» (στην κοινωνία αλλά και στη φύση) ερμηνεύεται με βάση την «ωρίμανση» μιας βασικής αντίφασης: Σε κάποιο κρίσιμο σημείο αυτής της εξέλιξης, η ποσότητα («ωρίμανση») μετασχηματίζεται σε ποιότητα και τότε έχουμε τη μετάβαση από το ένα κοινωνικό σύστημα στο άλλο (κατ’ αναλογίαν με το βρασμό, π.χ., ενός υγρού, όταν η αύξηση στην «ποσότητα θερμότητας» που αυτό περιέχει, οδηγεί στη μεταβολή της ποιότητάς του –την αέρια κατάσταση).
Στην αντίληψη αυτή που κωδικοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο του Γάλλου φιλοσόφου Georges Politzer Στοιχειώδεις αρχές της φιλοσοφίας (1935-36, ελλ. έκδοση Αθήνα 1954), ο Μάο αντιπαρέβαλλε μια φιλοσοφική διαλεκτική πολλαπλών αντιφάσεων: Η κυρίαρχη αντίφαση συνοδεύεται από ένα ολόκληρο πλήθος δευτερευουσών αντιφάσεων, διαφορετικού χαρακτήρα και δραστικότητας, το οποίο διαμορφώνεται μεν σε αναφορά με τη βασική, αλλά είναι εκείνο που τελικά καθορίζει (και όχι η «ποσότητα» εντός της μοναδικής βασικής αντίφασης») τη δυναμική εξέλιξης της βασικής αντίφασης. Το ανταγωνιστικό στοιχείο που περιέχει η αντίφαση έχει πάντα την προτεραιότητα έναντι του στοιχείου της ενότητας («ενότητα των αντιθέτων») που αυτή αποτυπώνει.
Στο κλασικό του έργο Ο νόμος της αντίφασης (1937, ελλ. μτφ. Αθήνα 1956) ο Μάο γράφει (σσ.: 49, 36, 65, 63): «Σε κάθε σύνθετο προτσές ανάπτυξης των φαινομένων, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από αντιφάσεις, ανάμεσα στις οποίες υπάρχει πάντοτε μια, που είναι η βασική (…) Κάθε μορφή κίνησης περιέχει μέσα της τις ιδιαίτερες ειδικές αντιφάσεις της, που αποτελούν την ειδική ουσία του πράγματος, αυτή που τη διαφοροποιεί από τα άλλα. Σ’ αυτό έγκειται η εσωτερική αιτία ή το θεμέλιο της αναρίθμητης ποικιλίας των πραγμάτων και των φαινομένων που υπάρχουν στον κόσμο (…) Μερικές αντιφάσεις παίρνουν το χαρακτήρα ενός ανοιχτού ανταγωνισμού, άλλες όχι. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη ανάπτυξη των φαινομένων ορισμένες αντιφάσεις, που στην αρχή δεν είναι ανταγωνιστικές, εξελίσσονται σε ανταγωνιστικές. Αντίθετα, άλλες πάλι ανταγωνιστικές, εξελίσσονται σε μη ανταγωνιστικές. Μέσα στις συνθήκες της ταξικής κοινωνίας, οι αντιθέσεις ανάμεσα στις σωστές και στις λαθεμένες αντιλήψεις που υπάρχουν στις γραμμές του Κ.Κ. αποτελούν αντανάκλαση μέσα στο Κόμμα των ταξικών αντιθέσεων της κοινωνίας (…) Με την ανάπτυξη της ταξικής πάλης αυτές οι αντιθέσεις μπορούν να γίνουν ανταγωνιστικές (…) Η ενότητα των αντιθέτων είναι καθορισμένη, πρόσκαιρη, σχετική, ενώ η πάλη των αντιθέτων απόλυτη».
Τη μαρξιστική αυτή διαλεκτική που έφερε ξανά στην επικαιρότητα ο Μάο, υιοθετεί και αναπτύσσει ο Αλτουσέρ, μεταξύ άλλων στα κείμενά του «Αντίφαση και επικαθορισμός» και «Για τη μαρξιστική διαλεκτική» (σε Λ. Αλτουσέρ 1978, Για τον Μαρξ, Αθήνα: Γράμματα, σσ. 87-128 και 161-217). Συνδέει μάλιστα τη φιλοσοφική αυτή προσέγγιση με την ανάλυση του Λένιν για τον «αδύνατο κρίκο» της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας: Η ρώσικη σοσιαλιστική επανάσταση κατέστη δυνατή όχι διότι η βασική αντίφαση κεφαλαίου-εργασίας είχε «ωριμάσει» περισσότερο από ό,τι στις άλλες χώρες του καπιταλισμού, αλλά διότι στη δεδομένη ιστορική συγκυρία, το πλήθος των δευτερευουσών αντιφάσεων «υπερπροσδιόρισε» κατά τέτοιο τρόπο τη βασική αντίφαση, που κατέστησε δυνατή την ανατροπή. Η Ρωσία «συσσώρευε τη μεγαλύτερη ποσότητα ιστορικών αντιφάσεων που ήταν δυνατή την εποχή εκείνη» (Αλτουσέρ, όπ. π. σ. 97-8).[1]
Ο Αλτουσέρ ρητά αναφέρεται στη σημασία που είχε η ανάλυση του Μάο για τη διαμόρφωση των δικών του θέσεων. Στο βασικό έργο του από κοινού με τους συνεργάτες του, που κυκλοφόρησε πρόσφατα και στην ελληνική γλώσσα (Louis Althusser, Etienne Balibar, Roger Establet, Pierre Macherey, Jacques Ranciere, Να διαβάσουμε το «Κεφαλαιο», Ελληνικά Γράμματα 2003), σημειώνει:
«Δεν πρότεινα τελικά παρά την “ενδεικτική” ανάγνωση των έργων του Μαρξ και του μαρξισμού, την ανάγνωση των μεν δια των δε, την απόπειρα δηλαδή να παραγάγουμε σταδιακά και συστηματικά την αντανάκλαση της προβληματικής στα αντικείμενά της, έτσι ώστε να καταστούν ορατά, και να φέρουμε στο φως, να παραγάγουμε την πιο βαθιά προβληματική που μας δίνει τη δυνατότητα να δούμε ό,τι δεν μπορεί ακόμη να έχει παρά υπαινικτική και πρακτική μορφή ύπαρξης. (…) Και επειδή ακολούθησα αυτή την αρχή ισχυρίσθηκα ότι πραγματεύθηκα το κείμενο του Μάο-Τσε-Τούνγκ για την αντίφαση (1937) ως αναστοχασμένη περιγραφή των δομών της μαρξιστικής διαλεκτικής στην πολιτική πρακτική. Η ανάγνωση όμως αυτή δεν ήταν, δεν μπορούσε να είναι, μια άμεση ανάγνωση ή η απλή “γενικευτική” ανάγνωση, στην οποία συχνά περιορίζεται η μαρξιστική φιλοσοφία και όπου η λέξη αφαίρεση συγκαλύπτει τελικά την επιβεβαίωση του θρησκευτικού ή εμπειριστικού μύθου της ανάγνωσης, γιατί το άθροισμα των επί μέρους αναγνώσεων που συνοψίζει δεν μπορεί να απαλλαγεί ούτε στιγμή από αυτόν τον μύθο. Η ανάγνωση που έκανα ήταν κατά βάση μια διπλή ανάγνωση, αποτέλεσμα μιας άλλης “ενδεικτικής” ανάγνωσης, η οποία αναδείκνυε μέσα σ’ ένα ερώτημα την απάντηση που αποκρινόταν στο απόν ερώτημά της».

3. Η κριτική στον οικονομισμό
Το ζήτημα της μαρξιστικής διαλεκτικής (και του «αδύνατου κρίκου») συνδέεται στενά με ένα ακόμα ζήτημα θεμελιακής σπουδαιότητας για τη μαρξιστική θεωρία και την κομμουνιστική στρατηγική: Την κριτική προς τον οικονομισμό ή τη θεωρία των παραγωγικών δυνάμεων, όπως ονόμασε τον οικονομισμό η κινέζικη Πολιτιστική Επανάσταση.
Ο όρος «οικονομισμός» εισήχθη στη μαρξιστική θεωρία από τον Λένιν, για να σηματοδοτήσει τις αντιλήψεις που αποσιωπούν το ρόλο του κράτους (της πολιτικής ταξικής εξουσίας) στο πλέγμα των καπιταλιστικών σχέσεων κυριαρχίας, και της πάλης των τάξεων ως κινητήριας δύναμης της ιστορίας. Πρόκειται επομένως για τις αντιλήψεις που συσκοτίζουν τις θεωρητικές μαρξιστικές θέσεις αναφορικά με την αναγκαιότητα κατάληψης της πολιτικής εξουσίας («συντριβής του καπιταλιστικού κράτους»), με βάση κάποια «ριζοσπαστικά» σχήματα για την οικονομική και τεχνολογική εξέλιξη και για τον «παγκόσμιο καπιταλισμό». Έγραφε σχετικά ο Λένιν για τους «οικονομιστές»: «Δε θέλουν να σκεφτούν ούτε για τα σύνορα του κράτους ούτε ακόμα και γενικά για το κράτος. Πρόκειται για ένα είδος ιμπεριαλιστικού οικονομισμού, όμοιου με τον παλιό οικονομισμό της περιόδου 1894-1902 (…)» (Iούλιος 1916, Λένιν Άπαντα, 1953, τόμ. 22, σσ. 330-331).
Η βασική κωδικοποίηση του οικονομισμού στο πλαίσιο του σοβιετικού Μαρξισμού περιλαμβάνει μια αντίληψη σχετικά με την αντίφαση μεταξύ Παραγωγικών Δυνάμεων (ΠΔ) και Παραγωγικών Σχέσεων (ΠΣ), σύμφωνα με την οποία η «ανάπτυξη» των πρώτων περιορίζεται από τις δεύτερες. Έτσι, όταν ξεπεραστεί ένα συγκεκριμένο όριο στην ανάπτυξη των ΠΔ (αύξηση «ποσότητας»), που δεν μπορούν πλέον να αντιστοιχήσουν ή να «χωρέσουν» στις παρωχημένες (καπιταλιστικές) ΠΣ, επέρχεται και η «ποιοτική μεταβολή», δηλαδή ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός των Παραγωγικών Σχέσεων.
Μέσα από το σχήμα αυτό οι ΠΔ αναγορεύονται σε κινητήρια δύναμη της Ιστορίας (καθώς καθορίζουν την εξέλιξη των παραγωγικών σχέσεων ταξικής κυριαρχίας και υποταγής), η πάλη των τάξεων μετατρέπεται σε απλή «αντανάκλαση» της ανάπτυξης των ΠΔ και της τεχνικής (θεωρία «Επιστημονικοτεχνικής Επανάστασης») και ο Μαρξισμός εκφυλίζεται σ’ ένα εξελικτικό τελεολογικό δόγμα.
Τα θεωρήματα του οικονομισμού της Τρίτης Διεθνούς έχουν διατυπωθεί με τον πιο ολοκληρωμένο και σαφή τρόπο από τον ίδιο τον Στάλιν: «Πρώτα αλλάζουν και εξελίσσονται οι παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, κι ύστερα σε εξάρτηση από τις αλλαγές αυτές και σε αντιστοιχία μ αυτές, αλλάζουν οι παραγωγικές σχέσεις των ανθρώπων (...). Ό,τι λογής είναι οι παραγωγικές δυνάμεις, τέτοιες πρέπει να είναι και οι παραγωγικές σχέσεις». (Στάλιν, «Για τον διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό», στο Ζητήματα Λενινισμού, σσ. 728-29, 1951).[2]
Σύμφωνα μ’ αυτή την αντίληψη οι (καπιταλιστικές) παραγωγικές σχέσεις φρενάρουν την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, και αυτή ακριβώς η αντίφαση είναι που καθιστά την κοινωνική αλλαγή αναπόφευκτη: Οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής πρέπει να αντικατασταθούν από τις νέες, τις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής, ώστε να γίνει τελικά δυνατή η ανεμπόδιστη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων. Ο οικονομισμός βρίσκεται έτσι στον αντίποδα των θεωρητικών συμπερασμάτων της Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας, που θεμελίωσε ο Μαρξ, ακόμα και σ’ ό,τι αφορά το ζήτημα της (καπιταλιστικής) ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον Μαρξ το κεφάλαιο «δρα καταστροφικά και αδιάκοπα επαναστατικά, καταλύει όλους τους φραγμούς που εμποδίζουν την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, τη διεύρυνση των αναγκών, την πολυπλοκότητα της παραγωγής και την εκμετάλλευση των φυσικών και πνευματικών δυνάμεων» (Μαρξ 1990, Βασικές γραμμές της Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας τ. Β΄, εκδ. Στοχαστής, σ. 308.) Η διαδικασία αυτή διακόπτεται μόνο προσωρινά από τις κρίσεις υπερσυσσώρευσης που εμφανίζονται κυκλικά.
Για τη μαρξιστική θεωρία, επομένως, η ανατροπή του καπιταλισμού δεν θα προκύψει από τις «νομοτέλειες» της εξέλιξης των παραγωγικών δυνάμεων, αλλά από την εσωτερική δυναμική και τις εγγενείς τάσεις της πάλης των τάξεων. Η σοσιαλιστική επανάσταση δεν είναι αναγκαία «για να αναπτυχθούν οι ΠΔ», αλλά διότι ο καπιταλισμός αποτελεί ένα καταπιεστικό-εξουσιαστικό σύστημα εκμετάλλευσης για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων. Επιπλέον δημιουργεί εκείνες τις αντιφάσεις και τάσεις, που υπό όρους μπορεί να επιτρέψουν την ανατροπή του και την οικοδόμηση της εξουσίας και της δημοκρατίας των εργαζομένων (που οι Κλασικοί του Μαρξισμού ονόμασαν «δικτατορία του προλεταριάτου»). H σοσιαλιστική επανάσταση δε λαμβάνει χώρα στην καπιταλιστική χώρα με τις περισσότερο αναπτυγμένες παραγωγικές δυνάμεις, αλλά στη χώρα που αποτελεί «αδύνατο κρίκο» της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας: στη χώρα (ή τις χώρες) όπου συγχωνεύονται και οξύνονται με τέτοιον τρόπο οι εσωτερικές και διεθνείς αντιφάσεις σ’ όλα τα κοινωνικά επίπεδα, ώστε να καθίσταται αντικειμενικά αναπόφευκτη η ανοιχτή πολιτική έκφραση της αντιπαράθεσης κεφαλαίου-εργασίας και η επαναστατική κρίση.
Η ιστορικά πρώτη κριτική στον σοβιετικό οικονομισμό διατυπώθηκε από τον Μάο τσε Τουνγκ: «Η επανάσταση πρέπει κατ’ αρχήν να ανατρέψει το παλιό εποικοδόμημα για να μπορούν να καταργηθούν οι παλιές σχέσεις παραγωγής (...) Έτσι χαράζεται ένας δρόμος στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων της νέας κοινωνίας (...) Μια μεγάλη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων είναι πάντοτε μεταγενέστερη από τον μετασχηματισμό των σχέσεων παραγωγής» (Μάο τσε Τουνγκ 1975, Για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού. Κριτική στον Στάλιν και την ΕΣΣΔ, Εκδόσεις του λαού, σσ. 93, 111).
Αλλά και για τον Λ. Αλτουσέρ και τους συνεργάτες του ο οικονομισμός αποτελεί ένα μείζον ζήτημα κριτικής προς τον κατεστημένο Μαρξισμό των Κ.Κ. σε Ανατολή και Δύση, καθόσον συνιστά τη συνηθέστερη μορφή υπό την οποία εκφράζεται η κυριαρχία της αστικής ιδεολογίας πάνω στον Μαρξισμό. Για τον Αλτουσέρ, ο οικονομισμός «γεννιέται αυθόρμητα, δηλαδή αναγκαία, πάνω στη βάση των αστικών πρακτικών παραγωγής και εκμετάλλευσης, και ταυτόχρονα πάνω στη βάση των νομικών πρακτικών του αστικού Δικαίου3 και της ιδεολογίας του» (Αλτουσέρ 1977, Απάντηση στον Τζων Λιούις, σσ. 112-13).
Περαιτέρω ο Αλτουσέρ επισήμαινε ότι η ιδεολογία του «παραγωγισμού» και του «οικονομισμού», όπως και η ιδεολογία του «ανθρωπισμού» είναι κοινή σε Δύση και Ανατολή, και συνιστά τον αντίποδα της ιδεολογίας της εργατικής εξουσίας: «Ο ανθρωπισμός παραμένει ανθρωπισμός με τους σοσιαλδημοκρατικούς του τόνους, όχι στην πάλη των τάξεων και στην κατάργησή της με την απελευθέρωση της εργατικής τάξης, αλλά στην υπεράσπιση των Δικαιωμάτων του ανθρώπου, της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, δηλαδή την απελευθέρωση ή την ολοκλήρωση της “προσωπικότητας”, σκέτης ή “ακέραιος”. Ο οικονομισμός παραμένει οικονομισμός κάτω π.χ. από την έξαρση της ανάπτυξης των παραγωγικών Δυνάμεων, της “κοινωνικοποίησης” τους (ποιας απ’ όλες;), της “επιστημονικοτεχνικής επανάστασης”, της “παραγωγικότητας” κ.λπ. Μπορούμε όμως να κάνουμε σύγκριση; Ναι. Και ν’ ανακαλύψουμε τι είναι εκείνο που επιτρέπει, πριν όπως και μετά, να προσδιορίσουμε σαν αστικό το ιδεολογικό ζευγάρι οικονομισμός-ανθρωπισμός και τις πραχτικές του: είναι η υπεκφυγή από εκείνο που δεν συζητιέσαι ούτε στον οικονομισμό ούτε στον ανθρωπισμό, η υπεκφυγή από τις σχέσεις παραγωγής και την πάλη των τάξεων. (...) Η αστική τάξη, στην ιδεολογία της, καλά κάνει και παρασιωπά τις σχέσεις παραγωγής και την πάλη των τάξεων, για να εξάρει την “ανάπτυξη” και την “παραγωγικότητα” την ίδια ώρα που εξαίρει τον Άνθρωπο και την ελευθερία (...) Όμως, τα εργατικά Κόμματα, πριν από την Επανάσταση, ή και μετά, να παρασιωπούν (ή να ημιπαρασιωπούν) κι αυτά τις σχέσεις παραγωγής και την πάλη των τάξεων και τις συγκεκριμένες μορφές της (Λένιν: στη “μετάβαση” από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό, οι τάξεις υφίστανται, η πάλη των τάξεων υφίσταται, αλλά κάτω από νέες μορφές), για να εξάρουν εν συνδυασμώ και τις παραγωγικές δυνάμεις και τον Ανθρωπο, αυτό είναι άλλη υπόθεση!» (Αλτουσέρ 1977, όπ. π. σσ. 114-15).
Οι έννοιες που χρησιμοποίησε ο Αλτουσέρ για την κριτική του οικονομισμού μάς επιτρέπουν να κατανοήσουμε ότι δεν είναι οι «παραγωγικές δυνάμεις», γενικώς, που καθορίζουν την ιστορική εξέλιξη, αλλά αντίθετα οι παραγωγικές σχέσεις (οι ταξικές σχέσεις κυριαρχίας και εκμετάλλευσης) που καθορίζουν τον χαρακτήρα και τους ρυθμούς ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων. Με τα λόγια του Σαρλ Μπετελέμ: «Δεν υπάρχει σύστημα παραγωγικών δυνάμεων, παρά μονάχα συναρθρωμένο μ’ ένα σύστημα σχέσεων παραγωγής, το οποίο κυριαρχεί πάνω του και του δίνει τη μορφή του» (Μπετελέμ 1972, Μορφές ιδιοκτησίας στο μεταβατικό στάδιο προς το σοσιαλισμό, Ράππας, σ. 91).
Τη σημασία αυτής της θεωρητικής πρότασης κατέστησε φανερή σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο η Κομμούνα της Σαγκάης: Ήταν η σημαντικότερη ίσως απόπειρα στην ιστορία του παγκόσμιου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος να μετασχηματιστούν οι παραγωγικές δυνάμεις που προσιδιάζουν στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής (η δομή «επιχείρηση» με τα «τεχνικά» και ιεραρχικά χαρακτηριστικά της), προς όφελος μιας νέου τύπου συνάρθρωσης των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής και των προσίδιων σε αυτές παραγωγικών δυνάμεων: Η Κομμούνα ως παραγωγική μονάδα, κέντρο άσκησης της πολιτικής εξουσίας, διαδικασία μετασχηματισμού της ιδεολογίας και της καθημερινότητας.

4. Επίλογος
Παρά την ήττα της μετά τον θάνατο του Μάο, οι πολιτικές ιδέες και οι θεωρητικές θέσεις που έφερε στην επιφάνεια η κινέζικη επανάσταση παραμένουν επίκαιρες για τους κομμουνιστές που γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι και μαρξιστές. Το ίδιο ισχύει και για το έργο του Λ. Αλτουσέρ. Να διαβάζουμε τον Μάο και να διαβάζουμε τον Αλτουσέρ!

[1]. O Λένιν θα σημειώσει στα «Γράμματα από μακριά» (Mάρτιος 1917, Λένιν Άπαντα, 1986, τόμ. 31, σ. 16): «Αν η επανάσταση νίκησε τόσο γρήγορα και φαινομενικά με την πρώτη επιπόλαια ματιά τόσο ριζικά, αυτό έγινε μονάχα γιατί χάρη σε μια εξαιρετικά πρωτότυπη ιστορική κατάσταση: συγχωνεύτηκαν και συγχωνεύτηκαν εξαιρετικά αρμονικά τελείως διαφορετικά ρεύματα, τελείως ετερογενή ταξικά συμφέροντα, διαμετρικά αντίθετες πολιτικές και κοινωνικές τάσεις». Σχετικά με τους διεθνείς όρους που έκαναν δυνατή την πρώτη φάση της Ρωσικής Επανάστασης, ο Λένιν θα σημειώσει: «H αστική τάξη της Δυτικής Ευρώπης ήταν πάντα ενάντια στην επανάσταση. Τέτοια ήταν η κατάσταση στην οποία είχαμε συνηθίσει. Tα πράγματα ήρθαν όμως διαφορετικά. O ιμπεριαλιστικός πόλεμος διέσπασε την αστική τάξη της Eυρώπης και αυτό είχε σαν συνέπεια οι αγγλογάλλοι κεφαλαιοκράτες, επιδιώκοντας ιμπεριαλιστικούς σκοπούς, να γίνουν οπαδοί της Ρωσικής Επανάστασης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η επανάσταση να πάρει τέτοια τροπή, που κανένας δεν το περίμενε» (Λ. Ά., 1986, τόμ. 31, σ. 239).

[2]. Βεβαίως ο Στάλιν (και η σοβιετική ηγεσία του Μεσοπολέμου) δεν εισήγαγε τον οικονομισμό στη μαρξιστική θεωρία, αλλά τον υιοθέτησε από τους θεωρητικούς της Β΄ Διεθνούς και τον συστηματοποίησε: Χαρακτηριστικά ο Πλεχάνοφ έγραφε το 1908: «Ο χαρακτήρας του “οικονομικού οικοδομήματος” και η κατεύθυνση προς την οποία μεταμορφώνεται αυτός ο χαρακτήρας δεν εξαρτιόνται από τη θέληση των ανθρώπων, αλλά από την κατάσταση των παραγωγικών δυνάμεων» (Γ. Β. Πλεχάνωφ 1956, Τα βασικά προβλήματα του Μαρξισμού, Αθήνα, εκδ. «Φλόγα», σ. 67).

32 σχόλια :

  1. Κατ΄αρχήν συγχαρητήρια για την ανάρτηση. Είναι μια συμβολή στην γόνιμη σκέψη.Σωστά ο Μηλιός αναλύει και παρουσιάζει τις σκέψεις του Μάο και του Αλτουσέρ στην κριτική τους στον Σοβιετικό-Οικονομισμό.
    Ο Σοβιετικός-Οικονομισμός έδινε έμφαση μόνον στις παραγωγικές δυνάμεις παραγνωρίζοντας οτι η σχέση παραγωγικών δυνάμεων-παραγ. σχέσεων είναι διαλακτικά αμφίδρομη.
    Δλδ υποτιμούσε την ανθρώπινη επαναστατική δραστηριότητα επί της αλλαγής των παραγ. δυνάμεων.
    Αφετηρία είναι η θέση του Μαρξ , στον Φοϋερμπαχ, οτι για να ερμηνεύσουμε σωστά τον κόσμο πρεπει να τον αλλάξουμε, δίνοντας έτσι έμφαση στην επαναστατική δραστηριότητα του ανθρώπου.
    Με εξέπληξες ευχάριστα ΕΟΣ, δεδομένου του χαμηλού πολιτικού επιπέδου-ενίοτε- του μπλογκ και των σχολιαστών του.
    Εύχομαι και σε καλύτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν υπάρχει σοβιετικός μαρξισμός. Ο κ. Μηλιός ας ασχοληθεί,καλύτερα, με το πώς θα σώσει τον βυθιζόμενο αριστερό ευρωπαϊσμό του.

    http://web.archive.org/web/20020924010230/216.147.40.251/

    Μια καλή απάντηση στον κύριο. Κι ας παρεξέκλινε η Α/συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με ποια έννοια αυτή η ανάλυση αποτελεί απάντηση στον Λαπαβίτσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ανώνυμο 6:54μ.μ.

    Λέει π.χ. ο Λαπαβίστας: «Όπως φαίνεται στο Παράρτημα Α, στη Ρωσία και στην Αργεντινή η αθέτηση πληρωμών και η υποτίμηση οδήγησε σε ταχεία ανάκαμψη.» , υποδηλώνοντας ότι αυτή η «ανάκαμψη» είναι ένας επιθυμητός στόχος. Για ποιόν όμως; Για το κεφάλαιο ή τους εργαζόμενους; Πράγματι, είναι γεγονός ότι σημειώθηκε αυτή η ανάκαμψη, αλλά δεν βελτιώθηκε η θέση των εργαζόμενων ούτε στο ελάχιστο.

    Η αντίληψη ότι αν οι δείκτες της «εθνικής» οικονομίας βελτιώνονται, τότε βελτιώνεται η θέση του κόσμου της εργασίας είναι λαθεμένη, γιατί αγνοεί τον κοινωνικό συσχετισμό και την ταξική πάλη.

    Επίσης, είναι σαφές ότι ο «αντικαπιταλισμός» εισάγεται με ένα τελείως απλοϊκό τρόπο και μέσω μιας πολιτικής γραμμής που αφορά στην «οικονομία» και όχι στις δομές της εξουσίας και στο κράτος. Είναι χαρακτηριστική η παρακάτω θέση του Κ.Λ.:

    «Η αθέτηση πληρωμών με πρωτοβουλία του οφειλέτη μπορεί να αποδειχθεί η αρχή μιας αντικαπιταλιστικής στροφής στην περιφέρεια της Ευρωζώνης που θα καταργούσε το νεοφιλελεύθερο κλοιό στην Ε.Ε. και θα ωθούσε την Ευρώπη προς μια συνεργατική, σοσιαλιστική κατεύθυνση. Απομένει να δούμε αν οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στην περιφέρεια αλλά και στο κέντρο έχουν ικανή οργανωτική και ιδεολογική ισχύ για να επιφέρουν μια τέτοια σπουδαία αλλαγή.»

    Αυτό από πολιτική άποψη είναι μια μπούρδα. Πρώτα απ' όλα στην πολιτική εξετάζουμε τον κοινωνικό συσχετισμό, έχουμε μια εκτίμηση για τα επίδικα αυτού του συσχετισμού στην συγκυρία και μετά κάνουμε προτάσεις που συντελούν στην ανατροπή αυτού του συσχετισμού. Τα άλλα είναι καλά για κουβέντες του καφενείου.

    Το κίνημα είναι αυτό που τελικά – είτε μας αρέσει, είτε όχι - βάζει τους πολιτικούς «στόχους» με όποιον τρόπο μπορεί, γιατί αυτό μπορεί να τους διεκδικεί και να τους διαπραγματεύεται. Και συνήθως δεν χρειάζεται γιαυτό τα προγράμματα και τις “βαθυστόχαστες” αναλύσεις της Αριστεράς.

    Επομένως, οι πολιτικές προτάσεις που δεν μπορούν να τεθούν με «όρους κινήματος» δεν έχουν καμία αξία για μια αριστερή πολιτική. Και ο πρώτος απ' αυτούς τους όρους αφορά στο κοινωνικό και στο πολιτικό «υποκείμενο» που θα παλέψει για αυτές τις πολιτικές. Οι πολιτικές προτάσεις δεν διατυπώνονται ως ηθικές εκκλήσεις για το "πολιτικά ορθόν" προς την κοινωνία. Χωρίς αυτό το «υποκείμενο» ως αριστεροί δεν μπορούμε να συζητάμε για πολιτική.

    Με αυτή την έννοια, πολύ καλά κάνει αναλύσεις και δίδει εξηγήσεις για την κρίση ο Κ.Λ και οι πράγματι αξιόλογοι συνεργάτες του. Όμως το τι είναι «αντικαπιταλιστικό» ή όχι, δυστυχώς από την θέση την οποία ομιλεί, δεν μπορεί να το προσδιορίσει. Ο κοινωνικός συσχετισμός και η ταξική πάλη δεν προσδιορίζονται στο επίπεδο των οικονομικών αναλύσεων. Τόσο απλά είναι τα ζητήματα.

    Επίσης, οι αριστεροί θα πρέπει κάποια στιγμή να πάψουν να μιλάνε στο όνομα κάποιων άλλων ή να θεωρούν ότι έτσι κι αλλιώς εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους. Ας περιοριστούν να μιλάνε μόνον για αυτά που αντιστοιχούν σε αυτά που μπορούν να κάνουν οι ίδιοι μέσα από τις δικές τους πρακτικές. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα να αποκτήσουν την χαμένη αναξιοπιστία που έχουν στους εργαζόμενους και στην κοινωνία.

    Οι πρόσφατες εκλογές τελικά αυτό το κατέγραψαν με τον ποιο ανάγλυφο τρόπο: Παρ' όλο ότι ήταν μια “πολιτική σύγκρουση”, το ΚΚΕ έχασε την Ικαρία γιατί είχε μια κακή διαχείριση ως τοπική εξουσία και ο σ. Κορτζίδης κέρδισε στο Ελληνικό για τον ακριβώς ανάποδο λόγο. Επίσης η απέχθεια στο τι συμβόλιζε το Κακλαμάνης στην Αθήνα οδήγησε στην υπερψήφιση του Καμίνη, όπως ακριβώς για τους ίδιους λόγους κέρδισε το ΚΚΕ στην Πετρούπολη. Αυτά και μόνον τα παραδείγματα δείχνουν ότι ο κόσμος δεν είναι χαζός και δεν χρειάζεται “καθοδήγηση”, έχει το κριτήριο να ξεχωρίζει μέσα από τις πρακτικές πιο είναι το σωστό και ποιο είναι το λάθος σχετικά με τα συμφέροντά του, περισσότερο απ' ότι έχουν τα επιτελεία της Αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μήπως το ΚΚΕ έχασε τν Ικαρία εξ αιτίας μίας "Ιερής Συμμαχίας" όλων των υπόλοιπων κομμάτων εναντίων του;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα εξαιρετικό άρθρο για τον Αλτουσέρ έχει γράψει ο μακαρίτης πλέον ιστορικός Tony Judt, ως κριτική των απομνημονευμάτων του. Θα μπορέσετε να το βρείτε στο βιβλίο ¨Reappraisals´ . Προειδοποίηση: δεν είναι και πολύ εγκωμιαστικό. Μάλλον το αντίθετο.
    Vinotinto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είναι το μνημόνιο αυτό που καίει τους εργαζόμενους; Αν αύριο ερχόταν μια πολιτική δύναμη που διεκδικούσε σθεναρά, ξάστερα και με επιχειρήματα περί του δικαίου της απαίτησης την παραγραφή του χρέους, δεν θα είχε την πλειοψηφία του κόσμου μαζί της; Γιατί δεν το κάνει αυτό η Αριστερά; Γιατί τρώγεται με τα ρούχα της; Τώρα της φταίει κι ο Λαπαβίτσας, ένας οικονομολόγος που ως αριστερός φαίνεται να κάνει το καθήκον του: αναλύει την κατάσταση συμβάλλοντας και εφοδιάζοντας με την έρευνά του τη φαρέτρα της Αριστεράς. Τι στο καλό συμβαίνει; Θα μας τρελάνετε; Τίποτα πιο επικοιδομητικό απ'το να ψάχνετε για εχθρούς δεν έχετε να κάνετε; Ο κόσμος καίγεται και... Προσέξτε μη χρειαστούν ελικόπτερα και για τις αριστερές ηγεσίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Ανώνυμο των 11:42 π.μ.

    Από την Ικαρία έφυγε γιατί δεν το ψήφησε ο κόσμος. Είδε την διαχείρηση που κάνανε και την "ανάπτυξη" που θέλανε για το νησί, τις καλές σχέσεις με τους εργολάβους και πολλά άλλα. Ρώτα και κανένα Ικαριώτη να στα πει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δήθεν "αγανακτισμένε" ανώνυμε (12.59 π.μ. η Αριστερά έχει πήξει από ανάλογους με σένα αγανακτισμένους πολίτες , που κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τα προβλήματα της αριστεράς. Είναι προφανές ότι τους επιστήμονες τους θέλεις ως απολογητές των ιδεολογημάτων που προβάλλονται ως «αντικαπιταλιστική γραμμή» από διάφορα πολιτικά μορφώματα της αριστεράς. Ήδη πιστεύεις ότι η Αριστερά έχει αυτή την σωστή γραμμή στην τσέπη, και το μόνο που χρειάζεται είναι να βρει αυτούς που θα εφοδιάζουν με την έρευνά τους τη φαρέτρα της Αριστεράς. Σίγουρα κάτι τέτοιοι σαν εσένα δεν προσφέρουν τίποτα το θετικό στην αριστερά, γιατί απλώς δεν καταλαβαίνουν ούτε τίποτα για την κατάσταση που βρίσκεται αυτή η Αριστερά. Νομίζουν πως αν θα πουν μια παπάρα που τους φαίνεται επαναστατική και ποντάρουν ότι να την δει θετικά ο κόσμος λόγω της κατάστασης που βρίσκεται. Αυτό το ονομάζουν «πολιτική»…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. το κακό συναπάντημα έχει απόλυτο δίκιο στις πολιτικές εκτιμήσεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Προς ανωνυμο 1:42

    Ωστε το 47% που πηρε το ΚΚΕ στην Ικαρια σημαινει οτι δεν το ψηφισε ο κοσμος.
    Ενω ο ΛΑΟΣ ,οι εφοπλιστες, η Σαρα η Μαρα κτλ ειναι ο κοσμος.
    Και υστερα ζητατε και ενοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είναι προφανές ότι ο γορδιος δεσμός του χρέους αποτελεί έτσι κι αλλιώς το επίδικο της σημερινής κατάστασης.
    Υποτίθεται ότι τα συνθήματα και η πρακτική της αριστεράς πρέπει να ωθούν σε μια δράση τις μάζες έξω από το καπιταλισμό. Στη φάση αυτή μπορείς να προωθείς ζητήματα που μπορεί να τα εφαρμόσει και μια αστική κυβέρνηση; Ναι, αν πιστεύεις ότι μπορεί να υπάρξει ένας καπιταλισμός μέσω διαρθωτικών αλλαγών κι έχεις εμπιστοσύνη στη "δημοκρατία". Δηλ. το όνειρο μιας ταξικής κοινωνίας. Όντως το ζήτημα ανάγεται στο ποια κοινωνική τάξη θα χρεοκοπήσει. Κι άρα το ζήτημα του κράτους τίθεται σε προτεραιότητα, δηλ. το ζήτημα της εξουσίας και ποια κοινωνική τάξη θα λύσει το ζήτημα του χρέους. Με έκπληξη διάβασα ότι το ΝΑΡ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ προωθούν τη διαγραφή του "επαχθούς" χρέους. Αυτή κι αν είναι κομμουνιστική επαναθεμελίωση αλά Κορέα! Όσο για τον ΚΛ, το πρόβλημά του είναι ο οικονομισμός κι ίσως πιστεύει έστω και μεταχρονολογημένα στο τέλος της ιστορίας, δηλ το τέλος κάθε επανάστασης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "ΣΠΙΘΑ" (είναι ο κάθε) -ΠΟΛΙΤΗΣ ΜΕ ΠΑΙΔΕΙΑ- (και γνώση)

    Κι επειδή Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΙ καλό είναι να έχει υπ΄ όψι του κανείς κι αυτό σαν "ΣΠΙΘΑ" κοινής συνισταμένης η οποία ως ένα ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2007/08/blogger-gr.html

    θα δικαιώσει τον ποιητή που μέσα στους αιώνες ΤΟΥ βλέπει...

    http://www.youtube.com/watch?v=O3OGPdsaVeM

    κάθε μια εκ των αιτιών με την οποία οι δωσίλογοι της Βουλής στο Δ.Ν.Τ., δεν τολμούν να αναμετρηθούν

    http://diaploki-diafthora.blogspot.com/2010/08/blog-post.html

    Είμαστε δυο! μόλις γίνουμε τρεις, γίναμε χίλιοι δεκατρείς!

    Γιατί μέχρι να βλαστήσει ο κατάλογος

    http://sites.google.com/site/syrizamelon/ypographon

    και καρπούς να βγάλει, αγουρίδεςθα είναι!

    Έχεις? λογιστικές γνώσεις! οργανωτικές! νομικές! θέλεις να τις προσφέρεις σε μια διαβούλευση για τη σύνταξη διαδικτυακά, ως ελεύθερου εκπαιδευτικού υλικού, προς διάθεση της κάθε εναπομένουσας "ΣΠΙΘΑ"ς? μαζί μπορούμε να κάνουμε την αρχή πάνω σ΄αυτό!

    Αθανασιάδης Ν. Κωνσταντίνος

    Για επικοινωνία πρότασης, άμεσης συγκεκριμένης εργασίας επί της ουσίας, e-mail a_konstantin@live.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Προς κακό συναπάντημα:

    Δεν θα σταθώ στην αισθητική της απάντησης. Επί της ουσίας:
    - Από πού συνάγεται το "δήθεν αγανακτισμένος";
    - Από πού συνάγεται το ότι κάνω ότι δεν καταλαβαίνω τα προβλήματα της αριστεράς; Και επειδή -πίστεψέ με, όντως δεν τα καταλαβαίνω- ποια είναι τελικά αυτά που δεν μπορεί να υπερβεί στη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή; Και γιατί;
    - Πας οικονομολόγος ύποπτος;

    Αντε να μάθουμε κι εμείς οι ύποπτοι -μήπως και βαλτοί;- παπαρολόγοι καμιά ειλικρινή αλήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Προς κακό συναπάντημα:

    Καταρχής συναγωνιστή Ο Λαπαβίτσας λέγεται ΛαπαβίΤΣας και όχι ΛαπαβίΣΤας που τον λές καθε φορά!!! Οπότε, διορθώνεις!!

    ΓΕΝΙΚΑ: Σωστά λεμε πως οι στόχοι που ΔΕΝ μπορούν να υιοθετηθούν ως πολιτικοί στόχοι του κινήματος δεν έχουν αξία (όχι καμμία βεβαια γιατί υπάρχει και η αναγκαία ΖΥΜΩΣΗ στόχων που δεν μπορούν να υιοθετηθούν σημερα, αλλά μπορούν αργότερα!). Όμως έχουμε δίκιο ως ένα βαθμο γιατί με μια μακρόπνοη τακτική, υπάρχουν στόχοι που ΠΡΕΠΕΙ ννα παλευουμε να υιοθετηθούν ΣΗΜΕΡΑ (με απτά αποτελέσματα) από το κίνημα υπηρετώντας παντα έναν στόχο.

    ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΛΑΠΑΒΙΤΣΑΣ, Η ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΟΧΩΝ ΓΙΑ ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ/ΑΡΝΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ, ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΟΝΕ/ΕΕ κλπ δεν είναι ρεφορμιστικά, ούτε ενσωματώσιμα κλπ.

    Ο Λαπαιβίτσας έχει μια λογική που σε πολλά διαφωνώ. Οι στόχοι όμως που παλεύουν οι αριστεροί οικονομολόγοι, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΑΙ ΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΤΕ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΡΕΦΟΡΜΙΣΤΙΚΟΙ;;

    Θα είναι ρεφορμιστικοί εάν ζητήσουμε από μια αστική κυβέρνηση να τα υλοποιήσει ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ!! Τότε ναι, το κίνημα αφοπλίζεται και περιμένει από την κυβέρνηση να το σώσει!

    Εδώ ακριβώς γίνεται η λαθροχειρία από τους συναγωνιστές που ΔΕΝ συμφωνουν με τουσ παραπάνω στόχους!

    ΟΣΟΙ αγωνίζονται για παύση πληρωμών/άρνηση χρέους, για έξοδο από ΟΝΕ/ΕΕ κλπ θέτουν αυτό το πρόγραμμα και αυτούς τους στοχους στην αποδοχή του κινήματος! Παλευουν δλδ να γίνουν αιτήματα/στόχοι/πρόγραμμα του κινήματος!

    Συνεπώς, είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικό το να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ/ΑΡΝΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΟΝΕ/ΕΕ από το να τα υλοποιήσει για τους δικούς της στόχους μια αστική κυβέρνηση.

    Και για αυτό παλευουμε, έτσι ώστε ΔΙΑ ΜΕΣΟΥ αυτού του προγράμματος να ΠΕΙΘΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΡΙΖΙΚΟΤΕΡΕΣ ΡΗΞΕΙΣ, ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, για την ανάγκη της εργατικής εξουσίας/δημοκρατίας ΠΟΥ ΘΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑ τα συμφεροντα των εργαζομένων αυτό το πρόγραμμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καταρχάς, πέραν από τον σκληρό σεχταρισμό της -δεδομένου ότι μόνο στην ελλάδα υπάρχει αλτουσσεριανισμός- η ανάλυση του Μηλιού είναι άτοπη και βαρετή. Ο "σοβιετικός μαρξισμός" δεν υπάρχει πια παρά μόνο στην ΚΟΜΕΠ ενώ οι γνώριμες κατηγορίες "-ισμών", εξελικτικισμός, παραγωγισμός, οικονομισμός βολονταρισμός θα μπορούσαν να του επιστραφούν ως ρελατιβισμος. Κρίμα γιατί ο Αλτουσσέρ έχει ένα ενδιαφέρον.

    Αλήθεια, αφού είναι τόσο απλό να πειστεί ο κόσμος (ποιος θα τον πείσει άραγε;) γιατί δεν πείθεται; Γιατί ψηφίζει και θα ξαναψηφίσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ αφού η έξοδος από το ευρώ, η στάση πληρωμών, ή η αλλαγή πορείας της ΕΕ είναι τόσο αυτονόητα που αρκεί κάποιος να τα πει;

    Η σημερινή κατάσταση είναι προάγγελος της νέας φάσης στην οποία μπαίνουν οι δυτικές κοινωνίες και το ξεπέρασμά της θα είναι δύσκολο, σύνθετο και υπόθεση δεκαετιών. Με αντιθέσεις νέες που παίρνουν την θέση των παλιών, αλλαγές στα υποκείμενα, υπαρξιακές αλλαγές στα άτομα, αλλαγή ακόμα και στην υλική υφή. Καλη χρονιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @Βουρνούκιο

    1. Αναγνωρίζω το μεγάλο μου λάθος ως προς το όνομα του Κ. Λαπαβίτσα!

    2. Όμως, δεν κατηγόρησα τον Κ. Λαπαβίτσα ως “ρεφορμιστή”, ούτε χρησιμοποίησα τέτοιες λέξεις, γιατί δεν πιστεύω ότι με την κρίση που έχει προκύψει από το χρέος του ελληνικού κράτους βρισκόμαστε μπροστά στην κατάρρευση του καπιταλισμού και το άμεσο πρόβλημα που έχει να επιλύσει η Αριστερά ως προς την ταυτότητά της αφορά στο αν είναι επαναστατική ή ρεφορμιστική!

    3. Επίσης η διατύπωση που κάνεις: είναι ΤΕΛΕΙΩΣ διαφορετικό το να ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ/ΑΡΝΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΟΝΕ/ΕΕ από το να τα υλοποιήσει για τους δικούς της στόχους μια αστική κυβέρνηση. , αν και από πρώτη θεώρηση φαίνεται σωστή, τελικά είναι λαθεμένη αφού ο προσδιορισμός “επιβάλλει” αφήνει περιθώριο για πολλές ερμηνείες ως προς τι ακριβώς σημαίνει. Κυρίως αποκρύπτει το ζήτημα της εξουσίας: Μπορεί να επιβληθεί από το κίνημα μια “αντικαπιταλιστική αλλαγή”, χωρίς να έχει δική του κυβέρνηση και να ελέγχει τον κρατικό μηχανισμό; . Όμως διατυπώνεις τα ζητήματα, αφήνεις ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο. Ε, λοιπόν τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει!

    4. Αυτό που κρίνεται κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν σε σχέση με τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς σε αυτή την συγκυρία δεν είναι η “αντικαπιταλιστική αλλαγή” αλλά η υπεράσπιση της θέσης του κόσμου της εργασίας απέναντι στην επίθεση που δέχεται. Και από αυτή την άποψη είναι προβληματική η προβολή αυτής της θέσης για την ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ/ΑΡΝΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΟΝΕ/ΕΕ ως την διαχωριστική γραμμή που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων απέναντι στις αστικές πολιτικές.

    5. Το γεγονός ότι η κρίση χρέους, και ο δρόμος προς την χρεωκοπία της χώρας δεν είναι μόνον πρόβλημα ανικανότητας των ελληνικών κυβερνήσεων αλλά και αποτέλεσμα της πολιτικής ηγεμονικών μερίδων του κεφάλαιου (χρηματοπιστωτικό σύστημα) που επιδιώκουν αυτή ακριβώς την κρίση και την χρεωκοπία, κάνει ακόμα πιο προβληματική αυτή την θέση για “ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ/ΑΡΝΗΣΗ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΟΝΕ/ΕΕ”, στο βαθμό που αντικειμενικά ταυτίζεται με τις επιδιώξεις αυτών των μερίδων του κεφάλαιου.

    6. Πριν διατυπώνουμε προτάσεις για το τι μπορεί να επιβάλλει το ΚΙΝΗΜΑ, καλό είναι να έχουμε μια εικόνα της κατάστασης που βρίσκεται. Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει μια γενική απεργία αν δεν την αποφασίσει η ΓΣΕΕ!Ευτυχώς, όμως την απουσία αυτού του εργατικού κινήματος, την καλύπτουν περιπτωσιακά άλλες κινηματικές δράσεις, όπως της νεολαίας, των φορτηγατζήδων το καλοκαίρι (μικροϊδιοκτησία ) και πρόσφατα των κατοίκων στην Κερατέα (κινήματα στο χώρο της συλλογικής κατανάλωσης αλλά και για την προστασία της γαιοπροσόδου). Και προφανώς όλα αυτά τα κινήματα έρχονται σε σύγκρουση με τις κυβερνητικές πολιτικές και δημιουργούν ρωγμές στην συναίνεση, όπως δεν είναι καθόλου προφανές ότι εντάσσονται σε μια αντικαπιταλιστική στρατηγική μέσω της γραμμής “ΠΑΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ κλπ, κλπ” που έχουν κάνει παντιέρα τους κάποιες δυνάμεις της Αριστεράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πράγματι στη νέα φάση που μπαίνουν οι κοινωνίες του "ανεπτυγμένου" καπιταλισμού, πολλές βεβαιότητες θα αλλάξουν. Το παλιό έχει πεθάνει, το νέο δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Αυτό που βέβαια θα παραμείνει σταθερό και αναλλείωτο είναι μια αριστερά ή και "αριστερά" απολογητής του συστήματος και των βασικών επιλογών του. Τη χρειάζεται περισσότερο από ποτέ, την "αριστερά" που θα νομιμοποιεί το μνημόνιο και θα καλεί σε αναγκαίες προσαρμογές αλλά και την αριστερά που δε μπορεί να αρθρώσει λέξη για το χρέος και την ΕΕ αλλά απλά θα γενικολογεί ή δήθεν ενάντια στο σύστημα από τα πολύ αριστερά (και εδώ συγκλίνουν από το κκε μέχρι πολλύς από τον συν/συριζα), ή αναγνωρίζοντας ρεαλισμούς και δυσκολίες, που πράγματι υπάρχουν.
    Και αναφέρομαι στην πλειοψηφία του κόσμου της αριστεράς και όχι σε μικρές (αλλά καθοριστικές) μειοψηφίες που έχουν υλικότατους δεσμούς τόσο με το κράτος όσο και με την ΕΕ και τα κονδύλια της.

    Μάλλον η αριστερά αποτελεί και ένα δείκτη της κατάστασης στην οποία βρίσκεται και η εργατική τάξη αλλά και η κοινωνία. Ζαλισμένη και χαυνομένη από χρόνια ατομισμού, καταναλωτισμού και "ανάπτυξης", μαθημένη σε εύκολες λύσεις που χαιδεύουν αυτιά.

    υγ. καταλαβαίνω απολύτως την αλλαγή πολιτικού προσανατολισμού του blog από το συριζα στην ανταρσυα (μια και με τον πρωτο κανεις δε θελει να ασχοληθει). Δεν εχω καταλάβει ακόμα αν αυτή έχει να κάνει με τη θέληση για συνεργασία και τη διαπραγμάτευση του πολιτικού πλαισίου (δε νομίζω γιατί δεν προτείνεται και κάτι εναλλακτικό) ή με την προσπάθεια να μπλοκαριστούν φυγόκεντρες τάσεις και απόψεις από συριζα προς ανταρσυα απαξιώνοντας την πολιτική κατεύθυνση της, ή έστω νομιμοποιώντας εμμέσως τις βαθύτερες πολιτικές επιλογές του συνασπισμού (όπως αυτες εκφράζονται από τα think tank μηλιού-μπαλτά & σία), οπότε η μετονομασία σε ΟΑΣΥΡΙΖΑ είναι επιβεβλημένη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. προς ανώνυμο 10:17 π.μ.

    (α' μέρος)

    Γράφεις: “αλλά και την αριστερά που δε μπορεί να αρθρώσει λέξη για το χρέος και την ΕΕ αλλά απλά θα γενικολογεί ή δήθεν ενάντια στο σύστημα από τα πολύ αριστερά (και εδώ συγκλίνουν από το κκε μέχρι πολλύς από τον συν/συριζα), ή αναγνωρίζοντας ρεαλισμούς και δυσκολίες, που πράγματι υπάρχουν ”. Κι όμως, η Αριστερά το μόνο που μπορεί να κάνει, και το κάνει με συνέπεια είναι να μιλάει συνεχώς για το χρέος και την ΕΕ. Μακάρι να έκανε και τίποτα άλλο και να μην είχε τέτοιες εμμονές! Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η αριστερά είναι ότι δεν μπορεί να συγκροτήσει μαζικό κίνημα με αυτά που λέει για το χρέος και την ΕΕ. Και αυτό συμβαίνει γιατί δεν είναι πειστική, αλλά και δεν μπορεί να συνδέσει αυτά που προτείνει με την καθημερινότητα του κόσμου.

    Το χρέος αφορά μια ενδοκαπιταλιστική αντίθεση μέσω της οποίας επιχειρείται η μεταφορά του κόστους του στον κόσμο της εργασίας. Και ο οφειλέτης και ο δανειστής είναι στυλοβάτες του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε και να θεωρούμε ο κόσμος της εργασίας έχει την ευθύνη για αυτή την κρίση. Οι αντιμαχόμενες μερίδες μπορούν να κάνουν ένα “πολιτικό διακανονισμό” μεταξύ τους και να ρυθμίσουν τις διαφορές τους. Η αριστερά θα πρέπει να μεριμνά ώστε οι συνέπειες αυτού του “διακανονισμού” να μην φορτωθούν στον κόσμο της εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση αυτό που μετράει είναι ο συσχετισμός δύναμης και όχι οι εναλλακτικές προτάσεις για το πως θα επιλυθεί το ζήτημα του χρέους.. Αν σήμερα μπορέσει τα λαϊκό κίνημα να διώξει σήμερα την κυβέρνηση Παπανδρέου γιατί επέβαλε αυτά τα μέτρα, είναι μια σημαντική νίκη , ακόμα και αν αύριο γίνουν εκλογές και έρθει στην κυβέρνηση ο Σαμαράς. Δεν πρέπει να φοβόμαστε εμείς το κενό της κυβερνητικής λύσης.

    Αν φύγει σήμερα ο Παπανδρέου κάτω απ' την λαϊκή κατακραυγή, τότε όποια κυβέρνηση και να έρθει αύριο θα φοβάται αυτήν την δύναμη του κινήματος να παρεμβαίνει και να διώχνει κυβερνήσεις. Η αντίθεση που εκδηλώνεται σήμερα ως κρίση χρέους είναι στην πραγματικότητα αντίθεση ανάμεσα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα κράτη. Υπερεθνικοί πολιτικοί μηχανισμοί, όπως η ΕΕ σε αυτήν την αντίθεση είναι φανερό ότι τίθενται σαφώς με τα συμφέροντα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και όχι των κρατών. Αυτό είναι προφανώς από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η κρίση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. (β' μέρος)

    Η ΟΝΕ προφανώς αποτέλεσε το πλαίσιο εντός του οποίου εκδηλώθηκε αυτή η κρίση. Η απόδοση κρίσης χρέους με την ΟΝΕ είναι λαθεμένη, αφού η νομισματική πολιτική δεν είναι το κυρίαρχο εργαλείο μέσω του οποίου εμπεδώνονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην στρατηγική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτή η άποψη που αποδίδει στην ΟΝΕ την κρίση χρέους, αγνοεί τους όρους παγκοσμιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αυτονομία που έχει αποκτήσει από τις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, αυτονομία που του επιτρέπει να ασκεί αυτές τις πολιτικές εκβιασμού ακόμα και κρατών. Με αυτά τα δεδομένα η “κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος κάτω από λαϊκό έλεγχο, ακόμα και με τις μορφές που κατοχυρώνεται αυτός ο έλεγχος στην αστική δημοκρατία” είναι σαφώς πιο καίριο ζήτημα για την κατοχύρωση των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας, επειδή επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις του κράτους με το κεφάλαιο, σε σχέση με πολιτικές που επικεντρώνονται πρωτίστως στην στάση πληρωμών, την έξοδο από την ΟΝΕ, και άλλα παρόμοια.

    Όμως και η κρατικοποίηση των τραπεζικού συστήματος, χωρίς την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος που θα κινείται αυτονομημένο από τις αστικές πολιτικές, μάλλον θα οδηγήσει στην “ανάπτυξη” ενός κρατικού καπιταλισμού, ανάλογου με αυτού που επικρατεί στην Κίνα, στον οποίο χωρίς δεν θα βελτιώνεται η θέση του κόσμου της εργασίας, παρ' όλο ότι οι δείκτες της οικονομίας, θα είναι σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές αυτών που στηρίζουν σήμερα την έξοδο της χώρας από τον Ε.Ε και την ΟΝΕ. Και όλα αυτά θα συμβαίνουν με τον “παραγωγικό ιστό της χώρας” βρίσκεται σε πλήρη “ανάπτυξη”...

    Υ.Γ. Όσο για τον πολιτικό προσανατολισμό της ιστοσελίδας είναι νομίζουμε σαφής και προφανής. Όποιος θέλει να καταλάβει, καταλαβαίνει. Όποιος όμως θέλει να παριστάνει τον υπαστυνόμο Σαϊνη και να προσπαθεί να ανακαλύψει υποχθόνια σχέδια και ταχτικές κινήσεις, ας συνεχίσει να το κάνει. Εξάλλου, αυτές οι πρακτικές είναι ιδιαίτερα προσφιλείς στους χώρους της Αριστεράς και στην πραγματικότητα αποτελούν μέρος της πολιτικής που ασκούν οι μηχανισμοί της για να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές. Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή τους είναι να τις αγνοείς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι...29 Δεκεμβρίου 2010 στις 5:41 μ.μ.

    1) Λες ότι η αριστερά μιλά πολύ για το χρέος και κάνει λίγα για το κίνημα.Να συμφωνήσουμε στο δεύτερο καταρχήν.Όσον αφορά στο πρώτο όμως δεν μπορώ να αντισταθώ στον πειρασμό να πω ότι αυτή η αριστερά που λέει για το χρέος πολύ όπως λες όταν άρχισε πέρσι το Δεκέμβρη να το λέει κάποιοι τη λέγανε νεροκουβαλητή των...Γερμανών (Τσιπρέϊκο) και άλλοι δεκανίκι του συστήματος (ΚΚΕ).Τώρα,1 χρόνο μόλις μετά το Τσιπρέϊκο έχει αναγκαστεί να ψιλολέει κάτι (κι ασε το Μηλιό και το Κοκκινοπράσινο να κουρεύονται,εδώ δεν είχαν θέμα με τον πατριώτη Μητρόπουλο οι μεγάλοι "διεθνιστές"...) και το ΚΚΕ από τον Ιούνη λέει άρνηση του χρέους από το λαό.Κάτι είναι κι αυτά...

    2)Δεν θα αντισταθώ ούτε στον πειρασμό να πω ότι η αριστερά που λέει πολύ για το χρέος κάνει μάλλον πιο πολλά και στο κίνημα.Όταν το ΚΚΕ τραβά τη μοναχική ανηφόρα με το ΠΑΜΕ,το Τσιπρέϊκο κάνει "μεγάλη" πολιτική και πολλοί του Μετώπου κάνουν ως συνήθως...καμπάνιες (ΚΟΕ,ΔΕΑ κλπ.) αυτοί οι τρελοί της ΑΝΤΑΡΣΥΑ,του Αρ.Ρεύματος και του κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ και Μετώπου τρέχουν με το συντονισμό Πρωτοβάθμιων.

    3)Μην είσαι προκατειλλημένος ΕΟΣ...Οι καιροί αλλάζουν,άλλαξε κι εσύ.Μην πας με τα δεδομένα των 80'ς.Δεν αλλάξαμε απλώς δεκαετία,αλλάζουμε μέρα με τη μέρα κοινωνικό υπόδειγμα και πιθανώς και τρόπο μακροοικονομικής ρύθμισης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ολες οι αναρτήσεις περιέχουν αγωνία εύρεσης σημείων διαφωνίας.
    Μαζεύτηκαν πολλοί ευφυείς στο χώρο.
    Δεν περισσεύει θέση για εμάς τους ηλίθιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @ "αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι..."

    Θα συμφωνήσω με αυτά που γράφεις. Όμως δεν βλέπω ως προς τι προσάπτεις την προκατάληψη;

    Έχει σημασία να βλέπουμε την διαφορά ανάμεσα στην αυτονομία που έχει το περιεχόμενο ενός θεωρητικού κειμένου από τις πολιτικές ή προσωπικές πρακτικές του συντάκτη του.

    Το ότι ένα μέλος του καθοδηγητικού οργάνου του ΣΥΝ - που όπως σωστά επισημαίνεις ότι στήριξε πολιτικά την επιλογή Μητρόπουλου στις πρόσφατες εκλογές - αναιρεί αναιρεί την ορθότητα ή όχι όσων γράφονται σε αυτό το κείμενο, όπως για παράδειγμα ο επίλογος:

    4. Επίλογος
    Παρά την ήττα της μετά τον θάνατο του Μάο, οι πολιτικές ιδέες και οι θεωρητικές θέσεις που έφερε στην επιφάνεια η κινέζικη επανάσταση παραμένουν επίκαιρες για τους κομμουνιστές που γνωρίζουν ότι πρέπει να είναι και μαρξιστές. Το ίδιο ισχύει και για το έργο του Λ. Αλτουσέρ. Να διαβάζουμε τον Μάο και να διαβάζουμε τον Αλτουσέρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι...29 Δεκεμβρίου 2010 στις 9:39 μ.μ.

    με το κείμενο του Μηλιού για το Μάο και τον Αλτουσέρ συμφωνώ.Παρεμπιπτόντως έχει γραφτεί(για ένα διήμερο της ΚΟΕ νομίζω)κάποιο καιρό πριν ο Μηλιός επαναλάβει ως φάρσα τη νέα...ΕΑΔΕ με το "σοσιαλιστικό" χώρο ξεχνώντας τη συνεισφορά του στην αποδόμηση της πρωτότυπης Κυρκειας ΕΑΔΕ.Το σχόλιό μου όπως φαίνεται και από τα 2 πρώτα σημεία αφορά στην κουβέντα περί Αριστεράς και χρέους που άνοιξε στο διάλογο και όχι στο ίδιο το κείμενο.

    Άντε,για να συνεισφέρω στην κουβέντα χωρίς άλλες κριτικές,θα σε ρωτήσω ευθέως ΕΟΣ:πιστεύεις ότι ο χώρος της ριζοσπαστικής αριστεράς πέραν ΚΚΕ και ΣΥΝ του Τσίπρα πρέπει να συγκλίνει ναι ή όχι;Κι αν ναι,στη βάση ποιάς κατεύθυνσης;Μόνο της κοινής δράσης;Που είναι σίγουρα αναγκαία προϋπόθεση,είναι όμως και ικανή για να βγάλει τη ριζοσπαστική αριστερά στο προσκήνιο;Γιατί στην κριτική ολοί καλοί και πρώτοι είναι,στο τι να κάνουμε είναι όμως η ταμπακέρα.Και sorry,αλλά το σχήμα του Μηλιού το οποίο παρουσιάζεις συχνά πυκνά προσεκτικά και χωρίς σχόλια είναι λιγότερο σχηματικό από όσους περιγράφουν ένα πλαίσιο για το χρέος;Εγώ λέω όχι και δεν μιλά και επί της ουσίας για αυτό που ο αντίπαλος έχει θέσει ως μονόδρομο,απλά καλεί σε αμυντική οικονομική-συνδικαλιστική πάλη για να πιέσουμε για αναδιανομή.Χαρήκαμε πολύ,και πριν την κρίση αυτό κάναμε όλοι και όσο υπάρχει καπιταλισμός αυτό θα κάνουμε.Είναι αυτό πολιτική στη συγκυρία ή αμυντικός οικονομισμός (με την κατά Λένιν έννοια και όχι την αλτουσεριανή);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Την πιο σοβαρη τοποθετηση του ennui δεν τολμησε να την αγγιξει κανεις.mike

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. @αλτουσέρ ναι,μηλιός πλέον όχι... είπε..

    Μερικές σύντομες απαντήσεις στις ερωτήσεις, αν και πολλά απ' αυτά έχουν απαντηθεί σε παλαιότερα δημοσιεύματα.

    1. Ναι, ο χώρος της ριζοσπαστικής αριστεράς αλλά και κομμάτια πέρα απ' αυτόν που αυτοπροσδιορίζονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο θα μπορούσαν να συνυπάρχουν και να δρουν από κοινού σε κοινά συνδικαλιστικά σχήματα στα συνδικάτα αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν δράσεις μέσα από κοινά οργανωμένα σχήματα στις γειτονιές, στα πανεπιστήμια και σε άλλα μαζικά κινήματα.

    2. Παράλληλα πιστεύω ότι θα πρέπει να αναζητηθούν και δρόμοι πολιτικής συνάντησης όλου αυτού του χώρου στην κατεύθυνση ενός ενιαίου πολιτικού φορέα με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες που θα αποσκοπεί - χωρίς να το θέτει ως έμμεσο βήμα - στην υπέρβαση των υπαρχόντων πολιτικών μορφωμάτων.

    3. Η δημοσίευση απόψεων στην ιστοσελίδα δεν σημαίνει και ταύτιση μαζί τους. Για παράδειγμα δημοσιεύσαμε πρόσφατα video με τις θέσεις του Ν. Χριστοδουλάκη για την κρίση και την κριτική που έκανε στον Κ. Λαπαβίτσα. Αυτό δεν σημαίνει ταύτιση με την άποψη του Χριστοδουλάκη, παρ' ότι παρουσίαζε σημαντικά στοιχεία στην κριτική που έκανε όχι τόσο προς τον Λαπαβίτσα αλλά προς την πολιτική του ΓΑΠ.

    4. Νομίζω ότι είναι λάθος να χαρακτηρίζουμε τον αγώνα για την ανατροπή των οικονομικών μέτρων σε βάρος των εργαζομένων ως απλή "αμυντική οικονομική-συνδικαλιστική πάλη", επειδή ακριβώς σε αυτό το επίπεδο δεν μπορεί να χαραχθεί καμία αμυντική γραμμή από το εργατικό κίνημα και ιδιαίτερα από τα κομμάτια της Αριστεράς. Πετάμε την μπάλα έξω από το γήπεδο όταν λέμε ότι αυτά θα λυθούν όταν δυναμώσει η αντικαπιταλιστική πάλη ή όταν θα έρθει ο λαός στην εξουσία, όπως το λέει καθαρά το ΚΚΕ. Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει: Μια ζωή οι κυρίαρχες - και όχι μόνο - εκδοχές της Αριστεράς στο τόπο μας θεωρούσαν ότι η πολιτικοποίηση περνάει μέσα από την "οικονομική - συνδικαλιστική πάλη". Σήμερα λοιπόν που πράγματι αυτή η αντίληψη αποκτά κάποια πραγματικά ερείσματα λόγω του μεγέθους της επίθεσης, να κάνουν την αυτοκριτική τους! Αν αυτός ο αγώνας μπορεί να ανατρέψει την σημερινή κυβέρνηση είναι "πολιτική για την συγκυρία". Ο κόσμος θα βγει στον δρόμο όχι γιατί η χώρα βρίσκεται σε "ξένη κατοχή", αλλά γιατί δεν μπορεί να επιβιώσει.

    5. Όσο για το χρέος, νομίζω ότι θα πρέπει να ξεκινάμε από την διαπίστωση ότι ο οφειλέτης και ο δανειστής είναι οι στυλοβάτες του καπιταλιστικού συστήματος.. Αν δεν βλέπουμε τις αντιθέσεις στον χώρο του αντίπαλου και θεωρούμε ότι έχει ενιαία στρατηγική το κεφάλαιο, όπως π.χ. θεωρεί το ΚΚΕ, τότε δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε πολιτικές που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι εξελίξεις δυστυχώς δεν θα σφαγιαστούν από την έκβαση της κύριας αντίθεσης κεφάλαιου - εργασίας, αλλά από τις αντιθέσεις στο χώρου του κεφάλαιου. Αυτό έχει σημασία για το τι "σφήνες" μπορεί να βάλει το μαζικό κίνημα σε αυτές τις αντιθέσεις και να μεταβάλει τον συσχετισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. αλτουσέρ ναι,μηλιός όχι πια...30 Δεκεμβρίου 2010 στις 12:32 π.μ.

    α)στα 1 & 2 συμφωνούμε.Υπήρξα μέλος των ΕΑΑΚ και πάντα πίστευα στην ανάγκη διεύρυνσής τους και με άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς και (γιατί όχι;) και του μετασχηματισμού τους σε νέο πολιτικοσυνδικαλιστικό μόρφωμα αν υπάρχει ευρύτερη σύγκλιση με άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.Τώρα συμμετέχω σε τοπικό σχήμα που συμμετέχει ανένταχτος κόσμος και όλες οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του Μετώπου,ενώ ο ΣΥΝ κατεβαίνει με ΔΗ.ΑΡΙ. και Οικολόγους στο δήμο μας(και παλιότερα με ΠΑΣΟΚ).

    β)στο 3 δέχομαι αυτό που λες,αλλά διατηρώ την επιφύλαξη ότι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.Την άποψη του Μηλιού την έχεις φιλοξενήσει πάνω από μία φορά και μέσω αυτής ασκείς κριτική σε άλλους (Λαπαβίτσα κλπ.).Όπως είπα και πριν την παρουσιάζεις συχνά πυκνά προσεκτικά και χωρίς σχόλια και την χρησιμοποιείς ως μέσο κριτικής σε άλλες απόψεις.Αυτό είναι το ίδιο με το Χριστοδουλάκη;Δε νομίζω.

    γ)Ο κινηματικός αγώνας,ο παλλαϊκός ξεσηκωμός είναι εκ των ουκ άνευ για την αλλαγή της κατάστασης προς όφελος του λαού.Και πρέπει όλοι να στρατευτούν σε αυτόν.Άλλο λέω όμως.Με ποιό στόχο,με ποιά προοπτική καλείς τον εργαζόμενο συνάδελφο να κατέβει σε άλλη μία απεργία όταν του πιπιλίζουν το μυαλό με τα ιδεολογήματα περί μονόδρομου του Μνημονίου ή αλλιώς της χρεοκοπίας;Δεν το βγάζω από την κούτρα μου αυτό,το βλέπω εδώ και μήνες.Για ποιό λόγο να χάσει ο άλλος και άλλο ένα μεροκάματο;Απλά επειδή τον καλεί η Αριστερά σε αγώνα "για να πέσουν τα μέτρα";Ό,τι έκανε πάντα δηλαδή,όμως τώρα έχουμε κρίση και Μνημόνιο.Πιο πριν ο άλλος μπορούσε να πιστέψει και στη δυνατότητα συνδικαλιστικών νικών και υπήρχαν και τέτοιες.Τώρα είναι το ίδιο;Εγώ απλά λέω ότι αναβαθμίζεται αντικειμενικά και λόγω της κίνησης του αντιπάλου η σημασία της πολιτικής προοπτικής πέρα από την συνδικαλιστική.Και εδώ είναι ο ρόλος της πολιτικής Αριστεράς.Να πειραματιστεί,αλλά να πει κάτι!Αυτό που λέει ο Μηλιός και ο ΣΥΝ είναι η μπάλα στην κερκίδα γιατί δεν λέει κάτι πέρα από το υπερσυγκυριακό "αγώνες και αντίσταση για να πέσουν τα μέτρα".Δυστυχώς και το Μέτωπο δεν φαίνεται να έχει βρει κάτι να πει ακόμα,αν και προβληματίζεται τουλάχιστον.

    δ)στο editorial του τεύχους των Θέσεων γράφει στο τέλος για όσους λένε περί χρέους στην Αριστερά (και αφού έχει ασκήσει κριτική σε ΚΚΕ και το "πατριωτικό" μπλοκ Καζάκη-ΚΟΕ κλπ. χωρίς να τους κατονομάζει-άλλη παλιά αμαρτία και αυτή των ρητορικών σχημάτων...-):

    "υπάρχει και η εκδοχή που διακινδυνεύει και επιδιώκει να "ιππεύσει" τις αντιφάσεις χωρίς να προσπαθήσει να τις ελέγξει εκ των προτέρων δίνοντας ονόματα που "εξοικειώνουν" με το απροσδόκητο,αλλά δεν παρέχουν πρακτικά όπλα για τη μάχη.Στα θετικά της προσμετράται η επιδίωξη για όσμωση με τις αντιφάσεις όλων όσοι επανατοποθετούνται στη συγκυρία μετά τη λαίλαπα του τελευταίου χρόνου.Στα αρνητικά της περιλαμβάνεται η (εν μέρει και αντικειμενική;) αδυναμία επιλογής των συμμάχων, η οποία μπορεί να αποβεί κρίσιμη για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος.Με δεδομένο ότι μια λάθος επιλογή στη συγκυρία μπορεί να απαξιώσει ένα θετικών προθέσεων εγχείρημα για δεκαετίες."

    Και μια μη επιλογή όπως αυτή του αμυντικού οικονομισμού ίσως και για πάντα θα προσέθετα εγώ.Κατά τα άλλα ας περιοριστώ,πριν καληνυχτίσω ελέω πρωινού ξυπνήματος για δουλειά,στο να πω ότι ίσως τελικά προχωρά ο διάλογος αργά και βασανιστικά,όπως ο δρόμος για το μέλλον που έλεγε κι ο Μάο...Αν μη τι άλλο από την κατηγορία περί γερμανοτσολιάδων του χρέους,τουλάχιστον πήραμε τα εύσημα του Γιάννη ότι προσπαθούμε να πούμε κάτι στη συγκυρία.Είναι κι αυτό μια αρχή.Καληνύχτα και καλή τύχη σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Μηλιός και η διαλεκτική του Μάο



    Μακριά από μας οι «νομοτέλειες», όλα εξαρτώνται από τα σκαμπανεβάσματα της πάλης των τάξεων, η οποία αν δεν υπακούει σε κάποιες νομοτέλειες κι αυτή τότε δεν υπάρχουν νομοτέλειες γενικά! Αυτό δεν είναι καλό, η διαλεκτική έχει κάποιες νομοτέλειες αλλά όχι τόσο καθορισμένες και προσδιορισμένες που να μπορεί πχ κανείς να προβλέψει. Ότι “για τη μαρξιστική θεωρία, επομένως, η ανατροπή του καπιταλισμού δεν θα προκύψει από τις «νομοτέλειες» της εξέλιξης των παραγωγικών δυνάμεων” αυτό είναι σαφές. Χρειάζεται και η ενεργητική συμμετοχή της εργατικής τάξης ή αλλιώς η “ εσωτερική δυναμική και εγγενείς τάσεις της πάλης των τάξεων ”.

    Αν νομίζει κανείς πως αυτά υπάρχουν στον Μάο ή στην ΜΠΠΕ έχει μαύρα μεσάνυχτα. Η διαλεκτική του Μάο ήταν του τύπου «τι έδωσα / τι πήρα» και «ενεργητικό / παθητικό» στο τεφτέρι του μπακάλη –αυτή ήταν η διαλεκτική των αντιθέτων στον Μάο. Από κει κι’ η «λύση των αντιθέσεων στους κόλπους του λαού», η απίθανη «νέα δημοκρατία» και η «θεωρία των τριών κόσμων» και άλλα.

    Ακόμα και για την έννοια των «παραγωγικών δυνάμεων» ο Μηλιός είναι ανακριβής και μάλλον μη εξοικειωμένος πλήρως με τη θεωρία. Βλ. σχετικά

    http://www.scribd.com/doc/42571147

    Σε ότι αφορά τις “«νομοτέλειες» της εξέλιξης των παραγωγικών δυνάμεων”. Πραγματικά εδώ υπάρχει σύγχυση. Η βασική ιδέα είναι ότι ο καπιταλισμός όπως κάθε άλλο πράγμα εξελίσσεται σαν ενότητα και πάλη των αντιθέσεών του και των αντιφάσεών του και επομένως κάποια στιγμή δεν μπορεί να συμβιβάσει τα αντίθετα και μετατρέπεται στο αντίθετο του όπως η κευνσιανή οικονομία, το “κοινωνικό κράτος” κλπ. Κι’ αυτά σήμερα καταρρέουν και προκύπτει πάλι στο ΠΟΛΙΤΙΚΟ προσκήνιο η βασική αντίθεση ανάμεσα στην εργασία και το κεφάλαιο. Ότι έχουμε να κάνουμε με πολιτική ήταν ξεκάθαρο πριν τον Μαρξ ακόμα.

    Ο Μηλιός γράφει:

    “Στην αντίληψη αυτή που κωδικοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στο βιβλίο του Γάλλου φιλοσόφου Georges Politzer Στοιχειώδεις αρχές της φιλοσοφίας (1935-36, ελλ. έκδοση Αθήνα 1954), ο Μάο αντιπαρέβαλλε μια φιλοσοφική διαλεκτική πολλαπλών αντιφάσεων: Η κυρίαρχη αντίφαση συνοδεύεται από ένα ολόκληρο πλήθος δευτερευουσών αντιφάσεων, διαφορετικού χαρακτήρα και δραστικότητας, το οποίο διαμορφώνεται μεν σε αναφορά με τη βασική, αλλά είναι εκείνο που τελικά καθορίζει (και όχι η «ποσότητα» εντός της μοναδικής βασικής αντίφασης») τη δυναμική εξέλιξης της βασικής αντίφασης. Το ανταγωνιστικό στοιχείο που περιέχει η αντίφαση έχει πάντα την προτεραιότητα έναντι του στοιχείου της ενότητας («ενότητα των αντιθέτων») που αυτή αποτυπώνει”.

    Αλίμονο αν μείνουμε στον Politzer ή ακόμα και στον Ρόζενταλ που δεν φαίνεται ούτε αυτός ν’ αρέσει στον Μηλιό! Μας λέει ότι «ο Μάο αντιπαρέβαλλε μια φιλοσοφική διαλεκτική πολλαπλών αντιφάσεων: Η κυρίαρχη αντίφαση συνοδεύεται από ένα ολόκληρο πλήθος δευτερευουσών αντιφάσεων». Αυτό είναι άραγε νέο; Η διαλεχτική μιλά για πολλαπλές αντιθέσεις ήδη από την εποχή του Αντι – Ντύρινγκ (και όχι μόνο πολλαπλές αντιφάσεις).

    Για τη «διαλεχτική» του Μάο βλ. http://www.scribd.com/doc/42566403

    Ο Μάο μίλησε για την κυρίαρχη αντίφαση ώστε να εξυπηρετήσει τα δικά του φραξιονιστικά συμφέροντα μέσα στο Κόμμα και πάνω στην «κυρίαρχη αντίφαση» να χτίσει την πολιτική του. Είναι οι πολλαπλές αντιθέσεις κάτι το νέο που φέρνει ο Μάο; Φυσικά όχι, οι διαλεχτικοί ήξεραν ανέκαθεν ότι η εξέλιξη προχωρά μη – γραμμικά με ρήξεις, ανατροπές, άλματα προς τα μπρος αλλά και πισωγυρίσματα.


    Στον τομέα αυτό ο Μηλιός επέδειξε άγνοια και ασχετοσύνη.

    Όπως και σε ένα άλλο του άρθρο [δεν έχει σημασία να μπω σε λεπτομέρειες] όπου λέει πως η τυπική υπαγωγή της εργασίας στο κεφάλαιο έγινε στη φεουδαρχία και η ουσιαστική υπαγωγή της εργασίας στο κεφάλαιο έγινε στον καπιταλισμό. Αυτά είναι παιδιάστικα σφάλματα. Η τυπική υπαγωγή αφορά την απόλυτη και η ουσιαστική υπαγωγή τη σχετική υπεραξία (Grundrisse).

    Παρόλο τον σεβασμό ο άνθρωπος είναι συγχυσμένος πάνω σε βασικά ζητήματα φιλοσοφίας και οικονομίας. Μην βιαστείτε να απαντήσετε και να το αποδείξετε προς όλους! Κάνετε κράτει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ «ΜΑΣΤΟΡΕΣ»

    Γράφει ένας Ανώνυμος (ΕΟΣ):

    “Το κίνημα είναι αυτό που τελικά – είτε μας αρέσει, είτε όχι - βάζει τους πολιτικούς «στόχους» με όποιον τρόπο μπορεί, γιατί αυτό μπορεί να τους διεκδικεί και να τους διαπραγματεύεται. Και συνήθως δεν χρειάζεται γι’ αυτό τα προγράμματα και τις “βαθυστόχαστες” αναλύσεις της Αριστεράς”.

    Ερχόμαστε και ρωτάμε τώρα εμείς.

    Δεν μας λες ρε “Μάστορα”;

    1) Αν «το κίνημα είναι αυτό που τελικά – είτε μας αρέσει, είτε όχι - βάζει τους πολιτικούς “στόχους”» τι ανάγκη υπάρχει να το λες και να υπάρχεις καν;
    2) Αν το “κίνημα” βάζει τους πολιτικούς στόχους και δεν χρειάζεται τις βαθυστόχαστες αναλύσεις της Αριστεράς μήπως χρειάζεται τις αναλύσεις της ακροδεξιάς; Έχεις την εντύπωση ότι ίσως χρειάζεται την δική σου “υπενθύμιση” που την έχουμε ακούσει χιλιάδες φορές;
    3) Έχεις ιδέα “μάστορα” που είναι το “κίνημα” που βλέπεις με τη μεταφυσική και τον ιδεαλισμό σου να πάμε κι’ εμείς;
    4) Έχεις ιδέα “μάστορα” ότι το “κίνημα” βάδισε στα πρώτα του βήματα μαζί με την αριστερά του Μαρξ, Λένιν και Τρότσκι; Έχεις κανέναν καλό λόγο ν’ αλλάξει αυτό σήμερα;
    5) Κι’ άμα το “κίνημα”, ρε “μάστορα” βάλει στόχο να διώξει τους μετανάστες εσύ τι θα μας πεις; Πως τάχα “το κίνημα είναι αυτό που τελικά – είτε μας αρέσει, είτε όχι - βάζει τους πολιτικούς στόχους”; Είτε είναι NSDAP είτε είναι KPD;
    6) “Μάστορα” και συ και το “κίνημα” έχετε ανάγκη από πολιτικό πρόγραμμα. Έτσι ήταν κι’ έτσι θα είναι από το 1905 και το 1917 ως σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΞΗ

    ιδού η Ρόδος ιδού και το Πήδημα!

    Περιμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα της αποδοχής από το μαζικό κίνημα του "πολιτικού" σας προγράμματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. <>


    Τσάμπα περιμένει όποιος δεν εφαρμόζει.

    Όσο για το πολιτικό πρόγραμμα, σε τι διαφωνείς αγαπητέ κ. ΕΟΣ;

    Σε τι δεν σε βρίσκει σύμφωνο, αγαπητέ κ. ΕΟΣ;

    Ποια είναι τα στραβά του, αγαπητέ κ. ΕΟΣ;


    Ποια εναλλακτική έχεις, αγαπητέ κ. ΕΟΣ;


    <> μας λες, αγαπητέ κ. ΕΟΣ.

    Σκέφτηκες οτι αυτή είναι μια λογική πρόταση. ΟΧΙ.

    Σκέφτηκες οτι δεν έχει κανέναν δογματισμό; ΟΧΙ.

    Ε λοιπόν κάνε κι' εσύ όχι μια πρόταση αλλά 1% της πρότασης και τότε να δούμε << τα αποτελέσματα της αποδοχής από το μαζικό κίνημα του "πολιτικού" σου προγράμματος >>

    Βέβαια μας βάζεις σε εισαγωγικά, δεν έχουμε πολιτικό πρόγραμμα, έχουμε "πολιτικό" πρόγραμμα.

    Ποια εναλλακτική μας προσφέρεται;

    Μπορούμε να την ακούσουμε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ