Το εκλογικό αποτέλεσμα των Περιφερειακών και δημοτικών εκλογών επιταχύνει τις εξελίξεις στους πολιτικούς χώρους της Αριστεράς. Όμως δεν πιστεύουμε ότι είμαστε μπροστά στην αναγέννηση και την ανασύνθεση μιας άλλης εκδοχής, ελπιδοφόρας για το κίνημα και τον κόσμο της εργασίας. Για να γεννηθεί το νέο, θα πρέπει πρώτα να συντριβεί το παλαιό με την μορφή και το περιεχόμενο που υπάρχει σήμερα. Η υπέρβαση που απαιτείται δεν μπορεί να προέλθει από τους υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς. Στις σημερινές συνθήκες θεωρούμε ότι παραμένουν επίκαιρες, οι θέσεις που είχαμε διατυπώσει στο κείμενο "Αναπαραγωγή ή μετασχηματισμός;" για την ανασυγκρότηση της αριστεράς. Αναδημοσιεύουμε ένα μικρό απόσπασμα απ' αυτό το κείμενο:
"...Όμως, μόνο μέσα από αυτές τις κοινές πολιτικές πρακτικές στο μαζικό κίνημα, μπορούν να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης και ενότητας ανάμεσα στα πολιτικά υποκείμενα που νοιάζονται για την ανάπτυξη του μαζικού κινήματος, και θεωρούν αυτή την ανάπτυξη ως βασική προϋπόθεση για την πολιτική ανασυγκρότηση της Αριστεράς. Τα πολιτικά υποκείμενα που στρατεύονται στην υπόθεση της ανασυγκρότησης της αριστεράς, είναι υποχρεωμένα να συγκροτούνται τα ίδια στο εσωτερικό των κινημάτων. Χωρίς αυτή την προϋπόθεση, οποιαδήποτε προσπάθεια για αριστερή πολιτική παρουσία ή και παρέμβαση στην κεντρική πολιτική σκηνή - ανεξάρτητα από προθέσεις - είναι καταδικασμένη να περνάει από τα μονοπάτια της αστικής πολιτικής των χειρισμών, των εκπροσωπήσεων, των διαμεσολαβήσεων και πελατειακών σχέσεων. Τότε μόνον ο διάλογος μπορεί να είναι γόνιμος, αφού θα τροφοδοτείται από εμπειρίες των συλλογικών πρακτικών άσκησης πολιτικής.
Η πολιτική συγκρότηση δεν είναι μια διαδικασία παραγωγής πολιτικών θέσεων, από κάποια πολιτικά επιτελεία ή οι ειδικούς της πολιτικής, που απευθύνονται με γενικό τρόπο στην κοινωνία ή στο κίνημα, με την μορφή ηθικών εκκλήσεων ή με τη χρήση του ορθού λόγου. Αν η πολιτική συγκρότηση στο εσωτερικό των κινημάτων είναι ελλειμματική, τότε το έλλειμμα που υπάρχει δεν μπορεί να αναπληρωθεί από το έργο “θεματικών” επιτροπών και από τις θέσεις που θα παράγουν οι “ειδικοί” της πολιτικής μέσα σε αυτές τις επιτροπές για να “διαφωτίσουν” τα κινήματα.
Πρόκειται για αναπαραγωγή αντιλήψεων που επικράτησαν ευρέως στις κυρίαρχες εκδοχές του κομμουνιστικού κινήματος και αυτονομούν την παραγωγή της επαναστατικής θεωρίας από την ταξική πάλη. Συνέπεια αυτών των αντιλήψεων είναι ότι το κίνημα και οι μάζες προσλαμβάνονται ως εξωτερικά «αντικείμενα» σε σχέση με το «υποκείμενο» της πολιτικής πρωτοπορίας, το οποίο μπορεί να υπάρχει έξω και πέρα από αυτά, στο απυρόβλητο, στα όνειρά μας, στη φαντασία μας, ίσως και σε μια …«θεματική» επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ!
Σήμερα, η ανασυγκρότηση της Αριστεράς δεν θα κριθεί τελικά από κάποια πολιτική συμφωνία, ούτε από το πόσο ολοκληρωμένο είναι ένα πολιτικό σχέδιο ή πρόγραμμα. Οι απαντήσεις που προϋποθέτει ένα τέτοιο εγχείρημα, δεν μπορούν να δοθούν κυρίως με την προσφυγή στον «διάλογο». Δεν υπάρχουν πολιτικά υποκείμενα που κατέχουν ή θα ανακαλύψουν την απόλυτη αλήθεια. Οι σχετικές αλήθειες που κατέχει κάθε υποκείμενο ξεχωριστά, δεν είναι επαρκείς για την ανασύνθεση της Αριστεράς. Η τομή που απαιτείται, περνάει από την συντριβή του παλαιού με την μορφή που υπάρχει, και το ριζικό μετασχηματισμό του. Το νέο δεν πρόκειται να προκύψει από απλές αθροιστικές πράξεις μεταξύ συγγενών υποκειμένων, διατεταγμένων σε ομόκεντρους ή παράπλευρους κύκλους. Πρόκειται για μια σύνθεση αντιθέσεων, για τη διαλεκτική της οποίας ισχύει η ρήση του προέδρου Μάο: «Τα δύο δεν γίνονται ένα». Για να μην μιλάμε κινέζικα, το μέλλον των ενωτικών εγχειρημάτων που ευαγγελίζονται την ανασύνθεση της αριστεράς, θα κριθεί τελικά αν η ρήξη με το υπάρχον, που εμπεριέχει ο πυρήνας όλων αυτών εγχειρημάτων, οδηγήσει στην κυριαρχία των όρων μετασχηματισμού και στην καταστροφή των όρων αναπαραγωγής των υποκειμένων που μετέχουν σε αυτά...."
Κάποιος κόσμος ελπίζει ότι το εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπορεί να αποτελέσει σήμερα την μαγιά την ανασυγκρότηση της Αριστεράς του 210υ αιώνα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌμως η υπεροψία που έχουν οι συνιστώσες της μετά το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κακός οιωνός. Μόνο να κρίνει κάποιος το πως συμπεριφέρεται το ΣΕΚ μετά τις εκλογές, αρκεί για να αντιληφθεί πως η "ανταρσύα των μελών" ήταν και θα παραμείνει ένας μύθος, όπως ήταν μύθος και ο "ΣΥΡΙΖΑ των μελών".
Μακάρι να διαψευστούν αυτές οι επιφυλάξεις, αλλά γεγονότα όπως αυτά της ΠΑΤΡΑΣ και ο τρόπος που καταδικάστηκαν, δεν αφορούν περιφερειακές συμπεριφορές, αλλά οργανικές αντιλήψεις που συγκροτούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δείχνουν ότι απαιτούνται μεγάλες ανατροπές που δεν αρκεί ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα για να τις φέρει.
και πώς πρέπει να συμπεριφέρεται το Σεκ έναντι των διασπαστών της Δεα; Όλα εδώ πληρώνονται, έστω και 10 χρόνια μετά. Και μη μου πεις ότι έχουν πιο σεμνή συμπεριφορά οι Ανασιάρηδες, που ήταν πολύ πιο μικρές οργανώσεις.
ΑπάντησηΔιαγραφή3:54 με την λογική σου δικαιολογείς το ΚΚΕ. Δεν ξέρω ακριβώς γιατί έγραψε ο παραπάνω σύντροφος για τη συμπεριφορά του ΣΕΚ ή σε τι ακριβώς αναφέρεται αλλά και για το ΚΚΕ όλοι οι άλλοι πρέπει να πληρώσουν γιατί είναι διασπαστές. Και το ΚΚΕ είναι η μεγαλύτερη οργάνωση της Αριστεράς, δηλαδή καλά κάνει και δεν θέλει συνεργασία με κανέναν;
ΑπάντησηΔιαγραφήTo κείμενο αν και γράφτηκε για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για άλλες απόπειρες επανίδρυσης μιας ριζοσπαστικής αντισυτημικής Αριστεράς. ¨Ολες οι οργανωμένες σημερινές δυνάμεις και ρεύματα της Αριστεράς εκτός ΚΚΕ αποτελούν με μια έννοια προϊόν της κρίσης του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Δυνάμεις που γεννήθηκαν από την κρίση, ταυτόχρονα έχουν μέσα τους και στοιχεία που οδήγησαν σε αυτή την κρίση της Αριστεράς αλλά ταυτόχρονα και στοιχεία αντίστασης στον εκφυλισμό του εργατικού κινήματος. Η ιδιοκτησιακή λογική, ο παραγοντισμός, ο κομματικός πατριωτισμός, ο ηγεμονισμός κ.α δεν έχουν ξεριζωθεί από κανένα ρεύμα ούτε της Αριστεράς, ούτε του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, που πολλές φορές "οι αόρατοι καπετάνιοι της επανάστασης" συγκρούονται μεταξύ τους. Φυσικά αυτά τα στοιχεία όπως και άλλες αστικές ή μικροαστικές ή αντιδραστικές αντιλήψεις δεν υπάρχουν μόνο μέσα στις οργανώσεις αλλά μέσα στον κάθε σημερινό πρωτοπόρο αγωνιστή, συνδικαλιστή και "νεολαίο" που πιστεύει στην ανάγκη μιας άλλης κοινωνίας. ¨Ολοι είμαστε λιγότερο ή περισσότερο αλλοτριωμένοι από τον καπιταλιστικό τρόπο ζωής και πολλοί αριστεροί όσο περνάνε τα χρόνια συντηρητικοποιούνται.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν μπορώ παρά να συμφωνήσω ότι η έλλειψη οργανικής σύνδεσης της Αριστεράς με τις νέες τάσεις στο εργατικό κίνημα, με τη "νέα εργατική βάρδυα, με τους νέους που δεν έχουν κανένα συνδικαλιστικό φορέα να τους εκφράζει ή δεν πιστεύουν ότι οι αγώνες και η συλλογικότητα μπορεί να φέρει αποτελέσματα είναι μεγαλύτερο πρόβλημα για την αριστερά από τον κατακερματισμό. Η κοινή δράση δεν μπορεί παρά να γεννηθεί και να αναπτυχθεί μέσα στο μαζικό κίνημα.
Άλλος απαντά αντί για τον 3'54:
ΑπάντησηΔιαγραφήόχι δα. Το ΚΚΕ έχει ένα αξιοπρόσεκτο σκεπτικό. Σου λέει ότι (θέλει να) είναι κόμμα της εργατικής τάξης, και ότι, αφού εντός της ε.τ. δεν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα, δεν βρίσκει το λόγο να υπάρχουν πολλά κόμματα της εργατικής τάξης. Με το ΣΥΝ τα βάζει, γιατί θέλησε να καταργήσει την αυτόνομη πολιτική έκφραση της εργατικής τάξης, και μάλιστα, η τελευταία, να μπει υπό την πολιτική και ιδεολογική ηγεμονία της μικροαστικής.
Από αυτό προκύπτει η διαφορετική στάση του ΚΚΕ έναντι του ΣΥΝ και έναντι όσων μιλάνε για την αναγκαιότητα ύπαρξης κόμματος της εργατικής τάξης.
Για το ΣΕΚ και τη ΔΕΑ, δεν είναι έτσι, αφού οι δε αποχώρησαν για να πάνε με το ΣΥΝ, θεωρώντας δεδομένο ότι δια παντός θα έχουν και έναν διακριτό πολιτικό χώρο από αυτόν του ΣΕΚ. Τώρα που το κλαρί του ΣΥΡΙΖΑ κόπηκε, είναι δύσκολη η διακριτή ύπαρξη. Γι' αυτό και η ΔΕΑ, αν θέλει να επιβιώσει, θα κάνει ακόμα πιο φιλοΣΥΝ στροφή. Κάτι που δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο από τα μέλη της..Σωστή η παρατήρηση ότι όλα εδώ πληρώνονται.
Πως συμπεριφέρεται το ΣΕΚ μετά τις εκλογές; Μπορεί να πεί κανείς κάποιο παράδειγμα;
ΑπάντησηΔιαγραφή