ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Μετά τις εκλογές Τι;


..ια επίλογο, θα θυμίσω τις γαλλικές προεδρικές εκλογές του 2002. Τότε τα δύο τροτσκιστικά κόμματα η LCR και η LO πήραν από 5%, ενώ το ΚΚ μετά βίας 3,4%. Η αδυναμία τους να παράξουν ένα ενιαίο αντικαπιταλιστικό σχέδιο, οδήγησε και τα δύο κόμματα στο 1,5% μόλις 2 μήνες μετά, στις βουλευτικές εκλογές. Το ΚΚ ξαναήλθε στο προσκήνιο ενώ και τα δύο βολοδέρνουν στα ίδια ποσοστά, αδυνατώντας να κεφαλαιοποιήσουν ακόμα και μεγάλες κινηματικές συγκυρίες όπως οι επιτροπές ενάντια στο ευρωσύνταγμα στα 2006, αφού δημιουργούν ή καταργούν, ταχτικίστικα και προσχηματικά, «κοινά» εκλογικά κατεβάσματα που δεν εμπνέουν καμιά προοπτική.
Αν δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς το σημερινό 2+2%, τότε αυτό θα βαραίνει το παρελθόν σου και θα καθιστά πιο σπάνιες τις επόμενες «ευκαιρίες»…

Απόσπασμα,από  κείμενο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Gatouleas, Ολόκληρο θα το βρείτε εδώ: να μη χάσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τη δική της ευκαιρία

9 σχόλια :

  1. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές από τη Γαλλία. Πρώτον η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τώρα είναι πολύ πιο εκρηκτική και δεν μπορείς να ξέρεις τι θα γίνει. Η λεγόμενη άκρα αριστερά της Γαλλίας το σημερινό NPA-LCR και η LO και οι δύο τροτσκιστικής προέλευσης, το 2002 ήταν πιο κοντά από άποψη πολιτικής γεωγραφίας στη δική μας ελληνική κοινοβουλευτική αριστερά ΚΚΕ-ΣΥΝ. Το ΚΚ Γαλλίας το 1999 ήταν στην Κυβέρνηση και μετείχε στον πόλεμο κατά της Σερβίας στο Κόσοβο. Το ίδιο και οι Οικολόγοι του Κον Μπετίτ. Αυτό πλήρωσαν και έγινε η έκρηξη. Αν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ μετείχαν σήμερα σε μια οικουμενική κυβέρνηση υπερ της τρόικας δεν έχω αμφιβολία ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα έμπαινε στη Βουλή. Ωστόσο το ΚΚΕ δεν είναι ΚΚΓ αλλά πιο αριστερό από τη LO και αν ο ΣΥΝ δεν είναι σαν το NPA δεν είναι τόσο δεξιός όσο τα γαλλικά αντίστοιχα κόμματα. Οπότε τα περιθώρια διεμβολισμού της παραδοσιακής αριστεράς είναι μικρά. Αποδείχτηκε και από την σντοχή που επέδειξε ο ΣΥΝ την μεγάλη άνοδο του ΚΚΕ. ¨¨Ενα αντικαπιταλιστικό ριζοσπαστικό κόμμα με συμμετοχή ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΚΟΕ-αριστερό ρεύμα ΣΥΝ-Αλαβάνος αν είχε μια γραμμή ανάμεσα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στον Παναγιώτη Λαφαζάνη θα έπαιρνε μέρος της αποχής και ψηφοφόρους άλλων ρευμάτων αλλά πάλι στη Βουλή χλωμό να μπει αν είναι αυτό το ζητούμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ex Mao-Stalinist

    1. Σήμερα οι διαφορές και οι στάσεις των πολιτικών οργανισμών της Αριστεράς δεν προσδιορίζονται από την "γραμμή" που έχουν. Η Αριστερά ΔΕΝ ΕΧΕΙ γραμμή που απαντά στα ζητήματα που βάζει η συγκυρία. Συγκροτείται με βάση διάφορα ιδεολογήματα που απευθύνονται στην αγανάκτηση του κόσμου που υφίσταται μια τρομακτική επίθεση στον μισθό του και στα εργασιακά του δικαιώματα. Όταν μιλάμε για ΕΝΟΤΗΤΑ σήμερα, θα πρέπει να υπάρχει ως κοινή βάση αυτή συναίσθηση της ανυπαρξίας πολιτικής γραμμής και των αδυναμιών που έχουν τα υπάρχοντα πολιτικά μορφώματα. Χωρίς αυτή την συναίσθηση, δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα σε παραγωγική και γόνιμη βάση.

    2. Τα εκλογικά αποτελέσματα δεν σημαίνουν ταύτιση των ψηφοφόρων με την "πολιτική ταυτότητα" των υποκειμένων. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι αυτοί που ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές Μητρόπουλο, Μέτωπο Α-Α ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήμερα στρατεύονται σε αυτά τα εγχειρήματα και ακολουθούν τις πολιτικές τους διαδρομές. Ας μιλήσουμε με παραδείγματα. Μια μερίδα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, τώρα που δεν γούσταραν Μητρόπουλο ( από τον ΣΥΝ και την ΑΝΑΣΑ) και παθαίνουν τρέμουλο με τον Α. ΑΛαβάνο, το έριξαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Προφανώς όλοι αυτοί σήμερα δεν στρατεύονται στο εγχείρημα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ...

    3. Για μερικά πράγματα έχει η μεγάλη σημασία η στιγμή που γίνονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε το παιχνίδι μετά την 1η πανελλαδική συνδιάσκεψη.. Το μεγάλο λάθος του Α. Αλαβάνου δεν ήταν ότι έδωσε το δακτυλίδι στον Τσίπρα, αλλά ότι δεν προχώρησε δυναμικά τότε στην συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενιαίου πολιτικού οργανισμού. Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου που στήριζε αυτό το εγχείρημα, προφανώς προσέβλεπε σε μια υπέρβαση των συνιστωσών και όχι να ενταχθεί σε κάποια απ' αυτές. Το ίδιο πιθανόν πρόβλημα με παρεμφερείς όρους έχει σήμερα και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπου το ΣΕΚ έχει αντίστοιχη στάση - τηρουμένων των αναλογιών - με αυτή που είχε και συνεχίζει να έχει ο ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ.

    4. Όποιος πιστεύει πραγματικά στην κοινή δράση της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ στο κίνημα, το πρώτο πράγμα που έχει να κάνει είναι η δημιουργία κοινών συνδικαλιστικών σχημάτων στους μαζικούς χώρους, στα συνδικάτα, στις γειτονιές και στα Πανεπιστήμια. Χωρίς αυτή την συνύπαρξη σε συλλογικότητες που λειτουργούν αμεσοδημοκρατικά και να έχουν προσανατολισμό την μαζική δράση, δεν μπορεί να υπάρξει καμία πραγματική και γόνιμη πολιτική ενότητα σε παραπάνω επίπεδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί, παρά την επίθεση του κεφαλαίου, δεν εξεγείρονται οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίες μάζες και η εργαζόμενη νεολαία; Γιατί ενώ το μέλλον διαγράφεται ζοφερό δεν ενώνεται η αριστερά ώστε να ανταποκριθεί στις «απαιτήσεις του κόσμου»; Γιατί, τελικά, ο «κόσμος» δεν συμμετέχει στις κινητοποιήσεις με ενεργητικό τρόπο ώστε να ανατρέψει τα οικονομικά μέτρα της τρόικας ή ν’ αντιδράσει με κάποιο τρόπο; Τέτοια είναι τα ερωτήματα που βασανίζουν πολλούς πολίτες και μεγάλο μέρος της αριστεράς.

    Ορισμένες απαντήσεις και λόγοι:

    www.theorystudies.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Mήπως θα ήταν προτιμότερο στις αναρτήσεις του GATOULEA να μην γίνονται σχόλια ΚΑΙ εδώ,αλλά ΜΟΝΟ εκεί;

    υ.γ. κι εννοώ τις 3 τελευταίες αναρτήσεις,είναι κρίμα να διαχέεται ο σχολιασμός κι η ανταλλαγή απόψεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ex mao-stalinist, έκανα παραλληλισμό των ευκαιριών και όχι επανάληψη. Όμως στη Γαλλία είχαμε την ευκαιρία να αναλάβει ο Τροτσκιστικός χώρος τον ΗΓΕΤΙΚΟ ρόλο στην αριστερά. Στην Ελλάδα δεν αμφισβητείται – σήμερα - η ηγεμονία ΚΚΕ – ΣΥΝ αλλά για πρώτη φορά έχουμε τη δυνατότητα τρίτου πόλου, αυτού της αντικαπιταλιστικής... να φτιαχτεί ένα κόμμα σαν την LCR ή το ΝΑΚ. Το αν θα είναι του μεγέθους 2 ή 4 % αυτό είναι προς κατάκτηση. .. και σε αυτά τα μεγέθη, υπάρχει χώρος για όλους. Ίσως, θα έλεγα, μεγάλη πίεση να αντιμετωπίσει και ο ΣΥΝ αν προκύψει μια αντικαπιταλιστική αριστερά και παραμείνουν οι Κουβελικοί και οι Οικολόγοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ότι δεν αμφισβητειται κάποιος άστο , ιστορικά όλα αμφισβητούνται .
    Το ότι το ΚΚΕ έχει καθιερωθεί , και μιλάω για μετά το 1991, σω η πρώτη αριστερή δύναμη δεν οφείλεται σε λάθη του ριζοσπαστικού χώρου αλλά στην συνέπεια του ίδιου του ΚΚΕ.
    Αρκεί να δεις τα στελέχη που είχαν απομείνει στο ΚΚΕ αρχές 90 και τη πλούτο στελεχών είχε ο συν .
    Και όμως σήμερα ο Συν δεν απέχει πολύ από την Ανταρσία .
    Ο λόγος είναι οι παλινωδίες των ηγεσιών τους που οδηγούν κόσμο πιο αριστερά σε εξωκοινοβουλευτικά σχήματα και φυσικά το ΚΚΕ.
    Σύγκριση ΚΚΕ με ΚΚΓ δεν υπάρχει ούτε για αστείο
    Το ΚΚΓ έχει καταργήσει το σφυροδρέπανο έχει πάρει θέσεις υπέρ πολέμου, απλά παλεύει για το μικρότερο κακό . Όσο και να στραβώνουν ορισμένοι με το ΚΚΕ ε δεν είναι έτσι εδώ .
    Για το ριζοσπαστικό χώρο στην Γαλλία υπήρξε κατ'επανάληψη η ευκαιρία να γίνει και πρωταγωνιστής εξελίξεων αλλά ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σύνθημα στον τοίχο του Γαλλικού Ινστιτούτου, τ0 1984:
    "Οτι απέμεινε από το Πολυτεχνείο είναι τα συντρίμια της γενιας μας".
    Αλλάξτε την παράμετρο "πολυτεχνείο" και είστε εντός θέματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το “Tea Party”
    και το προτσές της ανισόμερης και συν-δυασμένης ανάπτυξης του καπιταλισμού

    Η παγκόσμια κρίση του καπιταλισμού έχει οδηγήσει σε τρία αλληλένδετα φαινόμενα:

    α) Τα βοναπαρτιστικά καθεστώτα τύπου Τσάβεζ και Μοράλες στη Λατινική Αμερι-κή.
    β) Την ένταση των αγώνων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, χωρίς ωστόσο να μαζικοποιείται η αριστερά.
    γ) Το φαινόμενο “Tea Party” στις ΗΠΑ.

    Τα φαινόμενα αυτά είναι εκδηλώσεις του προτσές της ανισόμερης και συνδυασμένης ανάπτυξης της κρίσης του καπιταλισμού σε παγκόσμια κλίμακα, και σαν τέτοια πρέ-πει να κατανοηθούν, δηλαδή σαν μέρη ενός Όλου που αναπτύσσονται αντιφατικά.



    (.............)


    _____________________________________
    ★ Μαρξιστική Θεωρία και Πράξη
    www.theorystudies.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ας ειμαστε σοβαροί και προσγειωμένοι. Τα αποτελέσματα των εκλογών ΔΕΝ ειναι καλά για την αριστερά (Η αποχή μάλλον ειναι χαστουκι παρά θρίαμβος της αριστεράς). Κανένα τμήμα της αριστεράς δεν πέτυχε κάτι περισσότερο από το να πάρει μια ανάσα που θα καταναλωθεί (δυστυχώς) στις εσωτερικές διαδικασίες συγκρότησης ή στο ποιος ειναι πιο αριστερός ανάμεσα στους αριστερούς. Αν κάποιος θεωρεί ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ "πέτυχε" μάλλον δεν γνωρίζει σοβαρά τι γίνεται στο εσωτερικό του μετώπου αυτού: της κακομοίρας... πολιτικά οργανωτικά σε επίπεδο απόψεων σε επίπεδο τακτικών, στρατηγικών κλπ. Οργανώσεις 10 τάσεις 20 αποψεις 120 ... Σε ότι αφορά το ΜΕΤΩΠΟ η πορεία του δεν μπορεί να ειναι ανεξάρτητη απο εκεινη του στελεχιακού δυναμικού που παραμένει ως Αριστερό Ρευμα στο ΣΥΝ. Εκεί ειναι το κλειδί των εξελίξεων και αυτό το γνωρίζουν όλοι. Και είναι βέβαιο οτι θα υπάρξουν εξελίξεις γιατί οσο οξύνεται η κρίση τοσο πιο γρήγορα και πιο δραματικά θα συνθλίβονται οι ενδιάμεσες γραμμες.
    Οσοι προσδοκούν ότι κάτι θα συμβει στον "κοσμο του ΠΑΣΟΚ" καλό θα ήταν να καταλάβουν ότι ο "κοσμος του ΠΑΣΟΚ του 2010" ουδεμία σχέση έχει με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ του '80 ή της διάσπασης της ΓΣΕΕ (ΣΣΕΚ). Αν υπάρξουν σοβαρές-συγκροτημένες διασπάσεις αποχωρήσεις αυτές θα είναι σε συντηριτική κατεύθυνση. Η κοινωνική βαση του ΠΑΣΟΚ του '80 δεν υφισταται πλέον: εξελίχθηκε, μετατοπίστηκε, μεταλλαχθηκε κλπ κλπ παντως οσοι φαντάζονται "αριστερό ΠΑΣΟΚ" ας υποδείξουν έστω και ένα σοβαρό τμήμα του πέρα απο καρικατούρες τύπου "οι φίλοι του Αντρέα", "ο σχολιαστής του πρωινάδικου" κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ