ΔΗΛΩΣΗ ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΥ
«Πέρα από την επιβαλλόμενη στην Ιρλανδία από τις Βρυξέλλες συμμετοχή της στον Μηχανισμό του ΔΝΤ - ΕΚΤ – ΕΕ, σοβαρότατο ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχουν οι εξελίξεις στην Anglo Irish Bank.
H τράπεζα αυτή, κύρια υπεύθυνη για την κατάρρευση του ιδιωτικού τραπεζικού συστήματος της Ιρλανδίας με τη συμμετοχή της στη φούσκα της αγοράς ακινήτων, ανίκανη να ανταπεξέλθει στα ανοίγματά της, έχει περιέλθει εδώ και αρκετό χρόνο στην κρατική ιδιοκτησία.
Αυτό το Σαββατοκύριακο η κρατική διοίκηση της Anglo Irish Bank αποφάσισε την ανταλλαγή ομολόγων της με νέα ομόλογα της δημόσιας πια τράπεζας στο 20% της αναγραφόμενης αξίας των παλιών. Υπήρξε δηλαδή παραγραφή 80% της αξίας του συγκεκριμένου χρέους. Οι κάτοχοι των ομολόγων αυτών αναγκάσθηκαν στην πλειοψηφία τους να αποδεχθούν αυτή την ανταλλαγή. Αποφασίσθηκε μάλιστα ότι όσοι μέτοχοι δεν την δεχθούν θα αποζημιωθούν τελικά μόνο με το 1% της αρχικής αξίας, δηλαδή παραγραφή 99%.
Ακόμη και μέσα στη λογική του συστήματος η παραγραφή χρεών σε ομόλογα, και μάλιστα σε πολύ υψηλό ποσοστό, έχει αρχίσει να γίνεται πραγματικότητα. Προκαλεί, λοιπόν, έκπληξη που ο πρωθυπουργός επιμένει να έχει αποκλείσει την έννοια της παραγραφής όχι μόνο από τις διεκδικήσεις του, αλλά ακόμη και από τους προβληματισμούς του. Η επίδειξη όμως διαγωγής κοσμιωτάτης στα κερδοσκοπικά κεφάλαια γίνεται με απάνθρωπο τίμημα για τον ελληνικό λαό.
Για το Μέτωπο η παραγραφή είναι στο κέντρο της πολιτικής του πρότασης για το χρέος.»
Aθήνα 21.11.2010
Επίσης, σχετικά τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ε.Ε. σας προτείνουμε να διαβάσετε 3 άρθρα που κατά την γνώμη μας αξίζει να τα διαβάσει κανείς, ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί με τις απόψεις των συγγραφέων τους:
1. Ευρωπαϊσμός ή διεθνισμός; του Στάθη Κουβελάκη
2. Δεν εντάσσεται στα συμφέροντα των εργαζομένων η έξοδος του ελληνικού καπιταλισμού από το ευρώ του Γιάννη Μηλιού
3, Λαπαβίτσας: Η χώρα μπαίνει σε τροχιά αυτοκτονίας
3, Λαπαβίτσας: Η χώρα μπαίνει σε τροχιά αυτοκτονίας
Και του Κ. Λαπαβίτσα πάνω στο ίδιο θέμα έχει ένα ενδιαφέρον: "Η χώρα μπαίνει σε τροχιά αυτοκτονίας"
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://bit.ly/9qMW0o
γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι κάτοχοι των ομολόγων της angloirish bank?
ΑπάντησηΔιαγραφή@Evriteros
ΑπάντησηΔιαγραφήOK!
θα μπορούσε κάποιος/α να μας εξηγήσει ποιο είναι το παράγωγο, θετικό αποτέλεσμα για τους εργαζόμενους της Ιρλανδίας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι η με μιά κίνηση διαγραφή χρέους 554 εκατ. Ευρώ, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, (γιατί σε ουσιαστικό πεδίο δεν έχω πληροφόρηση), ανοίγει δρόμους στους αγώνες για απαίτηση δραστικότατης μείωσης έως μηδενισμού του χρέους (και όχι μόνο της Ιρλανδίας). Πέραν της δικαίωσης των οικονομολόγων (και πολιτικών) που μήνες τώρα ζητούν τη λήψη τέτοιων μέτρων που υποβαθμίζουν τις θεωρίες των μονόδρομων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπορίες μιας πελαγωμένης και απελπισμένης (πλέον)αριστερής:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν κάποιος με ρωτήσει "ποιες είναι οι θέσεις της Αριστεράς για την έξοδο από την κρίση" εγώ τί ακριβώς πρέπει να του πω?
Ότι ο Μηλιός λέει ναι στην ΕΕ, ναι στο ευρώ, Ο Λαπαβίτσας και ο Καζάκης λένε όχι στην ΕΕ και έξω από το ευρώ, ο Αλαβάνος λέει όχι (?) στην ΕΕ αλλά ναι (?)στο ευρώ?????
Ή πρέπει πρώτα να τον ρωτήσω, ποια Αριστερά? Το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πάει λέγοντας??????
Μπορεί να υπάρξει μια συνολική απάντηση από την Αριστερά για την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα? Δηλαδή τί άλλο πρέπει να υποστούν οι εργαζόμενοι, πόση περισσότερη εξαθλίωση να φάμε στη μάπα, τί άλλο πρέπει να συμβεί για να υπάρξει μια πλατια συζήτηση στην Αριστερά???
ΒΡΕΙΤΕ ΤΑ!!!!!!!
Η άποψη Μηλιού είναι η πλεον επικίνδυνη για τους εργαζομενους και την αριστερα. εγκλωβισμένος σε ένα πλαστο (για τις δυναμεις της αριστερας που το βαζουν)διπολο πατριωτισμος - διεθνισμος(?? ευρωπαισμος) αρνείται να δει τη φύση και το χαρακτήρα ΕΕ -ΟΝΕ. Αυτονομεί τη νομισματική πολιτική από τις επιδιώξεις του γερμανικού κυρίως κεφαλαίου, παραγνωρίζοντας οτι το μααστριχτ και το ευρω επιβλήθηκαν ως μηχανισμός εφαρμογής και ολοκληρωσης του νεοφιλελευθερισμου. Καταλήγει με την αποκάλυψη του ρεφορμισμού του, την αμυνα της αριστερας και τα αιτήματα μισθού κλπ τα οποια αν μπαινανε απο οποιαδηποτε κυβερνηση κοντρα στην τροικα και τη ευρωπη θα θετανε με αποφαση των κυριαρχων την χωρα αυτοματως εκτος ευρω. Το συμφερον των εργαζομένων είναι σίγουρα εξω απο την ΕΕ, ειναι σε μια ελλαδα που η αριστερα βαζει ζητημα εξουσιας σε σοσιαλιστικη κατευθυνση με εθνικοποιηση του τραπεζικου συστηματος και των κρισιμότερων οικονομικών τομέων, με ανασυγκροτηση της παραγωγης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ μηλιος δεν μπορει να ξεφυγει απο τον οικονομιστικο χαρακτηρα των θεσεων του, ξεχνωντας οτι τα ζητηματα παυσης πληρωμων και εξοδου απο ΕΕ είναι κατεξοχήν πολιτικά αλλά και επαναστατικά υπο όρους.
Νομίζω ότι το κείμενο βγαζει πολύ έντονα την ανησυχία της ιδεολογικής υποχώρησης της ευρωεπιλογης ακόμα και μέσα στο ΣΥΝ από πιο ριζοσπαστικές θεσεις για ευρω-χρεος.
Ο Γ. Μηλιός ανήκει στο ΣΥΝ, αλλά ο Στ. Κουβελάκης δεν ανήκει ή πρόσκειται σε κάποιο κόμμα, προέρχεται από την αριστερή τάση του ΚΚΕ εσ, αλλά είναι ανένταχτος. Ούτε ο Κ. Λαπαβίτσας ανήκει σε κάποιο οργανωμένο φορέα ή συμμαχία πέρα του Αριστερού Βήματος και της Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων και Επιστημών.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι διαφορετικές υπαρκτές θεωρητικές αντιλήψεις και ρεύματα μέσα στην ευρύτερη Αριστερά, οπότε αυτό βρείτε τα είναι πολύ πιο περίπλοκο.
@ανώνυμη
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν θα τα βρει η αριστερά στο άμεσο μέλλον
Οι λόγοι είναι προφανείς και τους αναφέρεις και εσύ .
Όταν δεν υπάρχει συνολική καταδίκη της Ευρωπαικής ένωσης από μερίδα ευρωλαγνων του συν κάπου εκεί τελειώνει η κουβέντα .
Δηλαδή ο Συν ζητάει διαγραφή χρέους ( αν το ζητάει) αλλά να παραμείνουμε στους θεσμούς και το μοντέλο -σύστημα που το προκάλεσε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα .
Σαν να μας λέει ας μας τα χαρίσουν τώρα και έχει ο θεός όταν θα ξαναέχουμε χρέος . Αλλά περίμενε στάσου ποιοι ψήφιζαν την ενοποίηση των αγορών και την συνθήκη του Μάαστριχτ ? Συν ..Ποιοι έχουν γίνει ευρωλαγνικοτεροι του Καραμανλή ? Συν
Ας κάνουν μια αυτοκριτική, ας ξεκαθαρίσουν και τότε ανοίγει η κουβέντα να τα βρουν με άλλους. Το θέμα πια είναι οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που δεν συμφωνούν , Θα είναι ενοχές εάν σιωπήσουν . Και δεν μιλάμε για κάτι ασήμαντο ..
Προς Ανώνυμη της 22.11.10 Ωρα 7:30
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Αριστερά δε θα κάνει αυτοκριτική...δε θα ξεκαθαρίσει...δε θα ανοίξει κουβέντα με άλλους κ.λ.π..
Αραγε γιατί τη βολεύει ο τεμαχισμός σε ενορίες και τους επί μέρους μητροπολίτες της...?
Προς Lefteris P.
ΑπάντησηΔιαγραφήΝομίζω ότι η αριστερά δεν έχει καμμία διάθεση για αυτοκριτική και κουβέντα γιατί τόσα χρόνια είναι βολεμένη στα μαγαζάκια και στο μικρόκοσμό της...
Αλλά τον απλό τον κόσμο, ευτυχώς ή δυστυχώς δεν τον ενδιαφέρουν τα εσώψυχα αυτής της μίζερης αριστεράς, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση, που έρχονται τα πάνω κάτω...δεν έχει χρόνο, πρέπει να καταφέρει να επιβιώσει...Γι αυτό και η αποχή γιγαντώνεται και η αριστερά παραμένει (σχεδόν)στάσιμη. Γι αυτό οι νέοι άνθρωποι στρέφονται στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Γιατί απλά ΕΧΟΥΝ ΑΠΗΥΔΗΣΕΙ.
Φαίνετι ότι κάποιοι έχουν τις απαντήσεις στο τσεπάκι τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν παρατήρησαν άραγε ότι η κίνηση αυτή της AIB έγινε λίγα εικοσιτετράωρα πρίν οι εργαζόμενοι της Ιρλανδίας μπούν σε ένα ακόμα μεγαλύτερο τούνελ από αυτό που είναι;
Προφανώς μπορεί να γίνει ότι θέλει ο κάθε ένας με το χρέος. Το θέμα είναι ποιός θα έχει το πάνω χέρι. Και όπως μας δείχνει η Ιρλανδία, το ότι γίνεται στην ουσία σβήσιμο μέρους του χρέους, αυτό δεν οδηγεί σε καλυτερεύση των όρων ζωής των εργαζομένων. Μην τρελαθούμε κιόλας!
Μπορεί λοιπόν ο καθείς να φαντασιώνεται ότι θέλει. Μπορεί να θεωρεί ότι το να βάζεις σαν αίτημα "παύση πληρωμών" αυτό από μόνο του είναι ικανό να "ριζοσπαστικοποιήσει της μάζες".
Ομως ένας είναι σίγουρο. Αυτό που είχε πεί και ο μπαρμα Λένιν. Οι "μάζες" δεν αλλάζουν με τα συνθήματα, αλλά "με την ίδια τους την πείρα". Και αυτό σηυμβαίνει μόνο όταν υπερασπίζουν τα άμεσα συμφεροντά τους.