ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2010

Αρχίζει σήμερα η διήμερη Διεθνής Διάσκεψη


Με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων αγωνιστών, στελεχών της Αριστεράς, οικονομολόγων, πανεπιστημιακών και πολιτικών διανοητών ξεκινά σήμερα Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα) η διήμερη διάσκεψη που οργανώνουν το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και Κοινής Δράσης και η Πρωτοβουλία Καλλιτεχνών με τίτλο «Ανατροπή του μνημονίου! Αριστερή εναλλακτική λύση και σοσιαλιστική προοπτική».

Κατά την έναρξη των εργασιών, θα χαιρετίσουν την εκδήλωση οι:
Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του Συνασπισμού της Αριστεράς, των κινημάτων και της οικολογίας.
Γιάννης Μπανιάς, μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Αλέκος Αλαβάνος, Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής.
Τάσος Κατιντσάρος, μέλος του συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Επίσης έχει προσκληθεί να χαιρετίσει τη διάσκεψη και να συμμετάσχει στις εργασίες της το ΚΚΕ.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης ο Ροντρίγκο Τσάβες, πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα και πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες, όπως και εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κούβας.

Ως ένα πρώτο σχόλιο για τον τίτλο της Διάσκεψης: «Ανατροπή του μνημονίου! Αριστερή εναλλακτική λύση και σοσιαλιστική προοπτική», δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα από το editorial του περιοδικού “Θέσεις”:

"...Με τις πολλές αποχρώσεις της η πάσης φύσεως Αριστερά βρίσκει στο Μνημόνιο έναν απόλυτο εχθρό που τη βοηθάει να ξαναχαράξει νοητικά τη δική της ιδιαίτερη φυσιογνωμία απέναντι στον μεγάλο ταξικό εχθρό – αλλά και τους πολλούς μικρούς που θολώνουν τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στα υπαρκτά αριστερά στρατόπεδα. Έτσι το ΚΚΕ «συνδέει» την πάλη ενάντια στον δικομματισμό με τον αντιμνημονιακό αγώνα, που διαχρονικά στοχεύει στη «Λαϊκή Εξουσία», αυτή που μετά από 20 χρόνια εμβριθούς μελέτης ακόμη αδυνατεί να μας εξηγήσει γιατί κατέρρευσε. Για τον «μετωπικό» Αλαβάνο είναι αυτονόητο ότι η περιφέρεια Αττικής υπό την ηγεσία του θα είναι άβατη για την Τρόικα και τους «ξένους» που αυτή την περίοδο έχουν την Ελλάδα σε κατοχή. Για τον Συνασπισμό το Μνημόνιο είναι η λυδία λίθος για να προκύψει το «αριστερό ρήγμα» στο ΠΑΣΟΚ, ενώ για την υπόλοιπη εκτός των τειχών Αριστερά δεν υπάρχει έστω και η ελάχιστη πολιτική στόχευση χωρίς την αναφορά στο Μνημόνιο και τον «ολέθριο για το λαό» ρόλο του.

Πώς είναι λοιπόν δυνατόν, όλο το φάσμα του συνταγματικού τόξου αλλά και εντεύθεν να συμφωνεί με ή χωρίς όρους για τον «καταστροφικό» ρόλο του Μνημονίου; Γιατί τόση επένδυση σε αυτή τη δανειακή σύμβαση και τις ρήτρες αποπληρωμής που τη συνοδεύουν;..."

Ως ένα δεύτερο σχόλιο για τον “διάλογο” που θα διεξαχθεί αυτές τις μέρες στην Πάντειο, υπενθυμίζουμε απλά ότι υπάρχουν και άλλες μορφές διαλόγου εξίσου χρήσιμες και αναγκαίες ανάμεσα στην αριστερά και την κοινωνία, από τις οποίες η αριστερά έχει να διδαχθεί αρκετά πράγματατα. Ένα δείγμα που καταγράφει συμβολικά αυτή την μορφή διαλόγου, στην οποία μεγαλύτερη σημασία έχουν οι "πρακτικές" παρά τα “συγκεκριμένα λόγια”, παρουσιάζεται στο παρακάτω video, από το οποίο απουσιάζει παντελώς ο “λόγος”:

1 σχόλιο :

  1. η ομιλία του στάθη κουβελάκη όπως και τα πρόσφατα άρθρα του εξαιρετική

    η διάσκεψη live από το the press project εδώ :

    http://aristerovima.gr/details.php?id=555

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ