ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Γιέ μου πού πας; Μάνα, θα πάω στα καράβια...

Πανό της .."βάσης" στην χθεσινή συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ!
Πολλά επιχειρήματα θα μπορούσαμε να επικαλεστούμε γιατί ο Α. Μητρόπουλος δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου έχουν γραφτεί τόσα πολλά που δεν χρειάζεται να προσθέσουμε κι άλλα( ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα κριτικής είναι στην ιστοσελίδα Ροΐδη Εμμονές εδώ: “Ο κ. Αυτιάς επικεφαλής Λαϊκού Μετώπου κατά ΔΝΤ στην Αττική)

Θα σταθούμε μόνον σε ένα απλό, αλλά ουσιαστικό θέμα σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Μητρόπουλου: Ένα μέλος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης της Αριστεράς. Βέβαια η Κουμουνδούρου δεν καταλαβαίνει από τέτοια, γιατί η έννοια του “μέλους” όπως έχει φανεί από την πολιτική πρακτική της στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια έννοια που δε έχει κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, ταυτόσημη με αυτή του οπαδού, του ψηφοφόρου, του συνοδοιπόρου, του αφισοκολλητή... .

Ο κ. Α. Μητρόπουλος ήταν και παραμένει μέλος του ΠΑΣΟΚ. Δεν αποχώρησε ούτε διαγράφτηκε απ’ αυτό. Η όποια πρόσφατη φραστική διαφοροποίησή του από το ΠΑΣΟΚ αυτοακυρώνεται από αυτό το γεγονός. Και σήμερα είναι αργά για να γίνει αυτό το βήμα της απομάκρυνσης. Θα έπρεπε να είχε γίνει τουλάχιστον πριν ανοίξει η συζήτησή για την υποψηφιότητά του, για να έχει αυτή η πρόταση μια στοιχειώδη αξιοπιστία και φερεγγυότητα. Αν αντίστροφα το ΠΑΣΟΚ κατέβαζε για περιφεριάρχη κάποιο μέλος του ΣΥΝ σε αντιπαράθεση με τις επιλογές του ΣΥΝ, τότε όλοι θα διαμαρτύρονταν γιατί το ΠΑΣΟΚ παρεμβαίνει στα εσωτερικά άλλου κόμματος...
Η επιμονή της Κουμουνδούρου στην πρότασή της ακόμα και στην χθεσινή συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει τα πολιτικά αδιέξοδε στα οποία έχει οδηγηθεί. Εξίσου αδιέξοδη είναι και η πρόταση του Α. Τσίπρα να είναι υποψήφιος για Δήμαρχος στην Αθήνα ο Α. Αλαβάνος. Ο Α. Τσίπρας κάνοντας αυτή την πρόταση, δεν σέβεται πρώτα απ' όλα την ίδια του την ιστορία. Η «ανοικτή πόλη» είναι το σχήμα που τον ανέδειξε την προηγούμενη φορά υποψήφιο δήμαρχο. Είναι ένα σχήμα που έχει την δικές του συλλογικές λειτουργίες και την δική του αυτονομία, πράγματα τα οποία θα έπρεπε να το σεβαστεί και ως πρόεδρος του ΣΥΝασπισμού αλλά και ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώτος λόγος για το τι θα γίνει στον δήμο της Αθήνας ανήκει στην «ανοικτή πόλη», η οποία, εκτός των άλλων έχει και αξιόλογους ανθρώπους – ονόματα δεν λέμε - που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν την θέση που προσφέρει ο Αλέξης στον Αλέκο.

Η στάση της Κουμουνδούρου με την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Α. Μητρόπουλου επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές διαφορές που έχει με τον Φώτη Κουβέλη και το νέο κόμμα του είναι ανύπαρκτες, αφού στην πραγματικότητα διεκδικούν τους ίδιους ψηφοφόρους από τις ίδιες πολιτικές θέσεις. Όμως, ο νικητής αυτής της διαμάχης δεν θα κριθεί από τους ψήφους των δυσαρεστημένων πασόκων, οι οποίοι θα διαχυθούν προς πολλές κατευθύνσεις. Θα κριθεί τελικά από τις ψήφους αυτών που στηρίζουν το ΠΑΣΟΚ...
Χθες, στα μέσα ενημέρωσης προβλήθηκε ως συμβιβαστική λύση η υποψηφιότητα της Ν. Βαλαβάνη με αφορμή μια ιδέα που ακούστηκε στην διάρκεια της συζήτησης που έγινε στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και την απάντηση που έδωσε ο Α. Αλαβάνος δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να αρνηθεί μια τέτοια υποψηφιότητα. Όμως στην πραγματικότητα η όλη συζήτηση που συνεχίζεται να γίνεται για το θέμα είναι άλλος ένας επικοινωνιακός χειρισμός της Κουμουνδούρου που επιδιώκει ανέλπιδες παρατάσεις χρόνου. Η προχειρότητα της πρότασης είναι ενδεικτική από το γεγονός και μόνο ότι πριν εκφραστεί δημόσια  θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε ερωτηθεί η ιδία.  Και αυτό θα μπορούσε να είχε γίνει με ένα απλό τηλεφώνημα... Η μη αποδοχή  από τον ΣΥΝ της πρότασης για την υποψηφιότητα του Α. Αλαβάνου, γίνεται πλέον φανερό ότι οξύνει τα αδιέξοδα της Κουμουνδρουρου.... 

Αναλυτική περιγραφή της εσωκομματικής διαπάλης στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει η ιστοσελίδα “Σκέψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ” εδώ: Περιμένοντας μια ακόμα Γραμματεία

Παρ όλα αυτά, η μεγάλη δυναμική του ενωτικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνεται και στις δύσκολες στιγμές που περνάει. Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί εξαρτημένα ανακλαστικά πανικού και σε δυνάμεις εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες αισθάνονται ότι κινδυνεύουν μήπως πάρουν τα βόλια και αυτές και τραυματίσουν την ...παρθενική τους επαναστατικότητα. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του πανικού είναι το άρθρο του Γ. Ελαφρού στο ΠΡΙΝ με τον τίτλο “Κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ: «Μα είναι κάτι πιο βαθύ που με λερώνει»” 

Ψάξαμε να βρούμε αυτό το ”ποιο βαθύ που λερώνει” στο κείμενο που βρίσκεται κάτω απ' αυτόν τον ψαγμένο τίτλο, αλλά το μόνο που βρήκαμε είναι μια σύγχρονη παραλλαγή των γνωστών αντικομμουνιστικών θεωριών της εποχής του ψυχρού πολέμου. Τότε που ο ταξικός εχθρός κατηγορούσε τους κομμουνιστές ότι είναι απαταιώνες και κοροϊδεύουν τον κόσμο. Γράφει λοιπόν ο συντάκτης του κειμένου:“Για μια ακόμα φορά η ρεφορμιστική Αριστερά αυταπατάται και απατά τον κόσμο σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ.” Και προφανώς αυτές οι τοποθετήσεις υποκρύπτουν έναν άκρατο αντιδημοκρατισμό. Υποτιμούν την νοημοσύνη του κόσμου και υπονοούν βεβαίως ότι κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν να τον διαφωτίσουν. Ποιοί είναι αυτοί; Ο συντάκτης τους υποδεικνύει δυό αράδες παρακάτω: “Σηκώνουν τη σημαία της επιτακτικής ταξικής αγωνιστικής ενότητας..”. Το μόνο που μας έμεινε φαίνεται πλέον ότι είναι οι ...σημαίες! Απέναντι σε παρόμοιες πολιτικές στάσεις δεν θα απαντήσουμε με στίχους ...Καββαδία και βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις αλλά με μια λαϊκή ρήση: “το πολύ το κάπα κάπα κάνει το παιδί ...κα!”

9 σχόλια :

  1. Μου αρέσει που μιλάς και για αντικομμουνιστικές θεωρίες! ¨Οταν βαπτίζεις λαϊκή ρήση το "πολύ το κάπα κάπα"... Περίμενα μεγαλύτερη ανεκτικότητα απέναντι στην κριτική που ασκείται στο ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά.
    Φυσικά και κάποιοι καλλιεργούν αυταπάτες στον κόσμο της Αριστεράς για το ΠΑΣΟΚ όταν μέσω της Αυγής ο ΣΥΝ προβλέπει μαζική αποχώρηση ΠΑΣΟΚων από το Πολιτικό Συμβούλιου και συνδέει τις αποχωρήσεις αυτές (που δεν ήρθαν ποτέ) με τις αυτοδιοικητικές μάχες. Τώρα ποιός αντιδρά σαν κνίτικο κομματόσκυλο ας το κρίνει ο κόσμος αφού διαβάσει το κείμενο του ΠΡΙΝ και το σχόλιο σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μάστορα του μπλογκ, είσαι κακεντρεχής και δεν σου πρέπει! Το ΝΑΡΑ είναι αγωνιστές και δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ πάει είτε σ' αρέσει είτε όχι κατά διαόλου!

    Αντίς λοιπόν να γράψεις ένα ψύχραιμο άρθρο, γράφεις αυτά τα πράματα...

    Όσο για την ΑΚΟΑ, έγραψες πως ο Μπανιάς συμφωνεί με Αλαβάνο (σύμφωνα με πληροφορίες).. Αλλά διαψε΄συτηκες.. Η ΑΚΟΑ είναι μια τίμια ομάδα παραπληρωματική του ΣΥΝ και τίποτα άλλο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @αριστερό των 4:48

    1. οι "πληροφοριοδότες" σου σε κοροϊδεψαν! Μια ματιά να ρίξεις στα κείμενα μας θα το διαπιστώσεις.

    2. Κακεντρεχής και αλήτικος είναι ο τίτλος του άρθρου του ΠΡΙΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μία απαραίτητη διόρθωση για τις δημοτικές εκλογές του 2006.
    Ο Τσίπρας δεν είχε καμία σχέση με τα αυτοδιοικητικά και ήταν μια ΚΕΝΤΡΙΚΗ πολιτική αποφάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στο "δεξιό" ΣΥΝ και στον, τότε, πρόεδρο του ΣΥΝ Αλαβάνο οι οποίοι προέκριναν τον Μ. Παπαγιαννάκη
    Δείτε πχ δημοσιεύματα στα "ΝΕΑ" 13/10/2006 όπου περιγράφουν όλο το παρασκήνιο
    "Με αντιδράσεις αντιθέτως συνοδεύθηκε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Αλέξη Τσίπρα. Η ιστορία της επιλογής υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων άρχισε στα τέλη Σεπτεμβρίου, όταν ο πρόεδρος του κόμματος εμφανίστηκε υπέρ της υποψηφιότητας του πρώην ευρωβουλευτή Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Το ενδεχόμενο αυτό δεν έγινε αποδεκτό από το σύνολο των στελεχών του κόμματος, αλλά η Οργάνωση της Α' Αθήνας ενέκρινε οριακά την υποψηφιότητά του. Το θέμα έφτασε τελικά στην Κεντρική Επιτροπή, η οποία ακύρωσε την απόφαση της Οργάνωσης, δίνοντας το χρίσμα στον πρώην γραμματέα της Νεολαίας."
    http://ekloges.dolnet.gr/2006/news/article.asp?lngInstID=50&lngEntityID=28615&lngDtrID=76
    Μάλιστα οι Ανανεωτικοί είχαν κριτικάρει και επίσημα την οπισθοχώρηση του Αλαβάνου.
    Ο Χατζησωκράτης είχε δηλώσει στις 12/10/2005
    "Η απόσυρση της πρότασης για Μ.Παπαγιαννάκη από τον πρόεδρο του ΣΥΝ και η νέα πρόταση για Α.Τσίπρα"
    http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=720
    Η αυτονομία του δημοτικού σχήματος της Αθήνας απλά είναι ένα ιδεολόγημα που ανασύρεται όποτε είναι χρήσιμο.
    Το 2006 "φτιάχτηκε" 'Η Ανοιχτή Πόλη" που αντικατέστησε την "Άλλη Αθήνα" του Κουβέλη που αντικατέστησε αυτή της Δαμανάκη του `98
    Τα υπάρχοντα δημοτικά σχήματα συντηρούνται (όπως πχ στον Πειραιά), μόνο αν δεν υπάρχει άλλος λόγος.
    Αυτά δεν αναιρούν όλους τους τωρινούς βυζαντινισμούς του ΣΥΝ, αλλά να χρησιμοποιούμε τα "ορθά" επιχειρηματα..
    Σορρυ και για το μακρινάρι, αλλά...
    "για να μαθαίνουν οι νεώτεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι".. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 1. Σωστά είναι τα στοιχεία που παραθέτεις, όπως και αρκετές από τις εκτιμήσεις που τα συνοδεύουν.

    2. Οι εκλογές (τουλάχιστον στους μεγάλους δήμους της χώρας) από την αριστερά πάντα αντιμετωπίζοταν ως κεντρικό πολιτικό ζήτημα. Τώρα, με την δημιουργία των περιφερειών και τις εκλογές για περιφερειάρχες, έχει μετατοπιστεί το πολιτικό βάρος από τους δήμους και προς τις περιφέρειες.

    3. Τα τοπικά σχήματα με τα οποία η αριστερά κατεβαίνει στις εκλογές συνήθως έχουν μικρή διάρκεια ζωής και μικρή συμμετοχή. Όμως με την "Ανοικτή Πόλη" τα πράγματα δεν ακολούθησαν αυτόν τον κανόνα. Αυτό το σχήμα και δράση είχε αλλά και λειτουργία και παρέμεινε ένας ζωντανός οργανισμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ξέρεις ΕΟΣ ποια είναι η πλάκα; Οτι οι Δήμοι , με τον Καλλικράτη , έχουν πολλαπλάσια ισχύ, περισσότερους πόρους, πιο πολλές αρμοδιότητες, πιο πολλούς πόρους από τις περιφέρειες. Η Περιφέριεα Αττικής σε σύγκριση με το Δήμο Αθηναίων έχει πολύ λιγότερεσ αρμοδιότητες, πόρους , προσωπικό.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. 1. Και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολύ λιγότερες αρμοδιότητες,πόρους, προσωπικό κλπ. από ένα πρωθυπουργό, αλλά δεν παύει να είναι ο "ανώτατος άρχων" του κράτους...

    2. Τα οικονομικά ποσά που διαχειρίζονται οι εκτελεστικοί μηχανισμοί του κράτους είναι συνήθως πολύ μεγαλύτερα από αυτά που διαχειρίζονται οι επιτελικοί μηχανισμοί που κάνουν τον σχεδιασμό και λαμβάνουν τις κρίσιμες αποφάσεις...

    3. Ο αρχηγός του στρατού "κυβερνάει" πολύ περισσότερους ανθρώπους από οποιονδήποτε υπουργό της κυβέρνησης, αλλά έχει πολύ λιγότερες πραγματικές "εξουσίες" από τον τελευταίο υφυπουργό της...

    4. Το ποιός είναι ποιός "ισχυρός" κρίνεται πολλές σε μάχες που δεν έχουν ως διακύβευμα πραγματικές εξουσίες, όπως για παράδειγμα η κατάκτηση ενός ποδοσφαιρικού προταθλήματος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νομίζω στο ξανάπα. Η Περιφέρεια είναι ένα πουκάμισο αδειανό, μια Ελένη. Ουτε επιτελικός μηχανισμός είναι , ούτε << διατάζει >> τους δήμους , ούτε τους ελέγχει καθ οιοδήποτε τρόπο.
    Ενδεχομένως - ενδεχομένως - η μάχη για την κατάκτησή τους να έχει συμβολική αξία.
    Αν αφιερώναμε - όλοι μας - λίγο από τον χρόνο που αφιρώνουμε στις εσωκομματικές συγκρούσεις- ίντριγκες για να συζητήσουμε ακροθιγώς για τον << αναθεματισμένο >> τον καλλικράτη, θα μπορούσαμε επί του συγκεκριμένου θέματος να αποδομήσουμε εύκολα την προπαγάδα του ΠΑΣΟΚ για την << φοβερή >> και << τρομερή >> αυτή μεταρρύθμιση.
    Δ.Υ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η κοινωνία έχει απαιτήσεις από την αριστερά.
    Καθόλου δεν την ενδιαφέρει τι θα κάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ,Ο ΣΥΝ Η Ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ΘΑ ανακοινώσει ο Αλαβάνος η αν θα φτιαχτούν ψηφοδέλτια και με ποιούς.Παρακολουθώ τα σχόλια και διαπιστώνω μια οπαδοποιήση που είναι αδύνατον να εμπνεύσει και να βγάλει τον κόσμο από το καβούκι του.Ποιο καβούκι;Αυτό που τον έστειλαν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες χρόνια τώρα,αυτό που περιβάλλεται απο τον τρόμο της απόλυσης και της γκρίζας προοπτικής του ανέργου με οικογένεια και παιδιά,του πτυχιούχου που στην Ελλάδα δεν έχει πια ζωή.
    Κι όμως απέναντι σ αυτό το άθλιο μέλλον που μας τάξανε δεν μπορεί οι ιδέες της αριστεράς να χωρέσουν σε τέτοιους μικρόκοσμους.Όχι σύντροφοι δεν θέλω την μεγάλη αριστερά. Την αριστερά του μέλλοντος αναζητώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ