Η πρωτοβουλία της ΚΟΕ να απευθύνει μια πρόταση – πρόσκληση σε κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς πυροδότησε πολλές συζητήσεις και επανέφερε το αίτημα της κοινής δράσης και της ενότητας της Αριστεράς. Η εφημερίδα «Δρόμος» θεωρεί ως θετική την πρώτη σύσκεψη που οργανώθηκε από αυτή την πρωτοβουλία και παρουσιάζει συνοπτικά τις απόψεις των συμμετεχόντων. Επίσης προαναγγέλλει ότι σε επόμενα φύλλα της θα δημοσιεύσει αναλυτικά αυτές τις απόψεις.
Αντίθετα το ΠΡΙΝ (27/Ιούνη/2010) σε σχόλιό του με τίτλο «Δυστοκία στην πρωτοβουλία της ΚΟΕ» εκτιμά ότι στην συνάντηση που έγινε την Πέμπτη (24/6) «Δυστυχώς, η ανυπαρξία πολιτικού πλαισίου από μεριάς των διοργανωτών καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και τη δυστοκία στην διαδικασία. Ένα πρώτο συμπέρασμα είναι ότι οι οργανώσεις που συμμετέχουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρότειναν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης για συζήτηση, που συμπεριλαμβάνει την παύση πληρωμών και τη διαγραφή του δημόσιου χρέους…»
Όμως, στο ίδιο φύλλο του ΠΡΙΝ, αλλά σε άλλη σελίδα, ο Παύλος Αναστούλης θεωρεί ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πρέπει να πάρει μια ανάλογη πρωτοβουλία με την πρωτοβουλία της ΚΟΕ και να καλέσει το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τις υπόλοιπες οργανώσεις της Αριστεράς στην έναρξη δημόσιας συζήτησης με στόχο την συγκρότηση ενός «λαϊκού εργατικού μετώπου». Μεταξύ άλλων αναφέρει για αυτό το μέτωπο:
Αν η Αριστερά υπερβεί τον εαυτό της, αντιληφθεί τη στρατηγική της ανεπάρκεια και επιλέξει να μεταθέσει την επίλυση των σοβαρών προγραμματικών της αντιθέσεων μέσα στο επίπεδο των μαζών, θα έχει κάνει ένα σοβαρό βήμα για να μπορέσει να ασκήσει ουσιαστική πολιτική με πλειοψηφικούς όρους. Η διαδικασία αυτή οδηγεί στην συγκρότηση ενός Λαϊκού Εργατικού Μετώπου εντός του οποίου θα αρθρώνεται η κοινωνική συμμαχία των πληττόμενων στρωμάτων και μέσα από αυτό θα δίνετε η υλική δυνατότητα συμμαχιών της εργατικής τάξης με τα μικροαστικά στρώματα (αγρότες, μικρό εμπόριο κλπ.)
Βασικός στόχος του μετώπου στην παρούσα φάση είναι, η οργάνωση των κοινωνικών αντιστάσεων στην κατεύθυνση ανατροπής των μέτρων, η διεκδίκηση ενός πρωταγωνιστικού πολιτικού ρόλου προώθησης των λαϊκών συμφερόντων. Το πολιτικό πρόγραμμα του μετώπου, στηρίζεται πάνω στην ουσιαστική ανίχνευση και εξειδίκευση μεταβατικών στόχων πάλης όπως η τακτική και οι όροι παύσης πληρωμών/κατάργησης του χρέους και το εύρος της απόρριψης των δεσμεύσεων που προκύπτουν από την ένταξη στην Ε.Ε. Δεν βάζει ως προϋπόθεση υλοποίησης αυτών των στόχων πάλης την εργατική εξουσία/δημοκρατία, αλλά μέσα από τα ρήγματα που θα φέρνει η πάλη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων γι’ αυτά ακριβώς τα αιτήματα, μέσα από την απονομιμοποίηση των αστικών πολιτικών λύσεων σε πλατιά λαϊκά στρώματα, θα αναδεικνύεται ως ανάγκη η εργατική εξουσία/δημοκρατία
Μια άλλη πρωτοβουλία που έχει συμβάλει σημαντικά στον διάλογο για τα πολιτικά προβλήματα της συγκυρίας είναι η «Πρωτοβουλία των οικονομολόγων και πανεπιστημιακών». Ήδη έχει ανοίξει δικής ιστοσελίδα και έχει κάνει αρκετές εκδηλώσεις. Παρουσιάζουμε την ομιλία του Π. Παπακωσταντίνου από την εκδήλωση που οργάνωσε στις 17/6:
Θα πω κάτι άσχετο (σχετικώς): Πολύ καλοσχεδιασμένη ιστοσελίδα αυτή της Πρωτοβουλίας Οικονομολόγων. Πάντα τέτοια και από όλους (τους αριστερούς).
ΑπάντησηΔιαγραφήRaindogNafplio
Σημείο 1 και μοναδικό. (κατά Αλαβάνο)
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ τίτλος εκφράζει τον πόθο της ΕΟΣ όχι όμως και τα από κάτω. Οντως από το ποστ φαίνεται ότι συγκλινουν οι απόψεις για κοινή δράση της Αριστεράς. Κοινή δράση όμως συναγωνιστές όχι κάτι παραπάνω. Σε ποιο σημείο τεκμηριώνεται ότι πληθαίνουν οι φωνές για ενότητα της Αριστεράς; Πουθενά. Μιλάμε για κοινή δράση. Οχι κοινό πολιτικό φορέα ή κάποιου τέτοιου τύπου πρωτοβουλία. Νομίζω ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο προσεκτικοί στον τρόπο που τοποθετούμε τα πράγματα ιδιαίτερα όταν έχουμε φαέι τα μούτρα μας πιο πριν. Να μιλάς για ενότητα της αριστερας όταν ο βασικός φορέας αυτής της άποψης -συριζα- βρίσκεται με ένα κομμάτι του εκτός να φτιάχνει δικό του κόμμα (-4 βουλευτές), τον ΣΥΝ σε μια κρίσιμη συγκυρία δεξιά μετατοπισμένο - βλ απόφαση 6ου συνεδρίου σε σχέση με 5ου - και το ΡΙΖΑ , κατά βάση το Μέτωπο-, να μην λέει τίποτα πέραν την δημιουργια επιτροπών, Ουτε περιεχόμενο, μορφές , φυσιογνωμία, σχέδιο ε θα ήμουν πιο προσεκτικός. Συναγωνιστές, τέρμα οι εποχές που κάνατε πολιτική με τα τσιτάτα! Σοβαρευτείτε και μιλήστε πραγματικά για ΣΧΕΔΙΑ
ΥΓ. Προφανώς θα πρέπει να πάρει αντίστοιχη πρωτοβούλία η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μια και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ λεει κάτι. Σταση πληρωμων, έξοδος απ'το ευρώ,εξω απ'την ΕΕ αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις... Το μέτωπο που συμμετέχει η ΚΟΕ τι λέει 'να εξετασουμε τις προτάσεις για το χρέος', 'το ζήτημα της ΕΕ δεν αποτελεί ταμπου ' και τέτοια..
ΥΓ1 Χαίρομαι γιατί ο σ/φος δεν γράφει ότι το ΝΑΡ πρέπει να πάρει αυτή την πρωτοβουλία αλλά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αυτό για να αποτιμάμε ποιοι μιλάμε για ενότητα τι εννοούμε και πως πράτουμε.
Φιλιά
Επιμένουμε στην θέση μας όπως αυτή εκφράζεται στον τίτλο, ότι δηλαδή «Πληθαίνουν οι φωνές για την ενότητα της Αριστεράς και την ανάγκη κοινής δράσης»
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς διαβάσουμε λοιπόν τα πράγματα πίσω από τις γραμμές: Τόσο η πρωτοβουλία της ΚΟΕ, όσο και η πρωτοβουλία που προτείνει ο Παύλος Αναστούλης (ως μέλος του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) απευθύνεται σε δυνάμεις της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Επίσης η ανάγκη «κοινής δράσης» δεν περιορίζεται στην οργάνωση μιας κοινής εκδήλωσης ή μιας κοινής διαδήλωσης, αλλά σε συστηματικές κοινές πρακτικές που υπονοούν κάτι περισσότερο από ένα απλό συντονισμό. Εξάλλου οι ενστάσεις που προβάλει το ΠΡΙΝ στην πρωτοβουλία της ΚΟΕ αφορούν αποκλειστικά το πολιτικό πλαίσιο, πλαίσιο που αντιστοιχεί κατά την γνώμη μας σε πολιτικό πρόγραμμα «πολιτικού φορέα» Αριστεράς. Αν κρίνουμε μάλιστα από το περιεχόμενο αυτό του πλαισίου αντιστοιχεί μάλιστα σε φορέα που είναι πιο «στενός» ακόμα και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Επίσης το πρώτο μέρος της τοποθέτησης του Π. Αναστούλη: Αν η Αριστερά υπερβεί τον εαυτό της, αντιληφθεί τη στρατηγική της ανεπάρκεια και επιλέξει να μεταθέσει την επίλυση των σοβαρών προγραμματικών της αντιθέσεων μέσα στο επίπεδο των μαζών, θα έχει κάνει ένα σοβαρό βήμα για να μπορέσει να ασκήσει ουσιαστική πολιτική με πλειοψηφικούς όρους αυτοαναιρείται με αυτά που περιγράφει παρακάτω σε ένα σημαντικό βαθμό, διότι ουσιαστικά δεν «μεταθέτει» καμία «προγραμματική αντίθεση» να επιλυθεί στο επίπεδο των μαζών, αλλά βάζει από την πίσω πόρτα ένα συγκεκριμένο πολιτικό πλαίσιο που αντιστοιχεί σε πολιτικούς χώρους «στενότερους» ακόμα και από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι αυτές οι φωνές της ενότητας της αριστεράς, που καλούν από το ΚΚΕ και να καταλήγουν στον ΣΥΝασπισμό και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αφορούν όλο αυτό το εύρος των δυνάμεων. Ίσως είναι ώριμες οι συνθήκες για πολιτική ενοποίηση επιμέρους πολιτικών χώρων. Για παράδειγμα στον ΣΥΡΙΖΑ ίσως θα πρέπει πλέον να ενταχθούν στον ΣΥΝασπιμό, μετά την απομάκρυνση της Α.Π. οι συνιστώσες εκείνες που εδώ και πολύ καιρό έχουν ταυτιστεί και συμπλέουν σε όλα τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα με την ομάδα «Τσίπρα». Αντίστοιχα στην ΑΝΤΑΡΥΑ ίσως κάποιες ομάδες που έχουν πολιτικές συμπλεύσεις σε πολλά θέματα, όπως π.χ. η ΑΡΑΝ με το ΝΑΡ, να ενωθούν σε κοινή πολιτική οργάνωση…
Έξοχη ανάλυση και από τα μέσα ενημέρωση για άλλη μια φορά από την Ένωση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ΑΡΑΝ με το ΝΑΡ...
ειναι απιστευτη αυτη η μανια καποιων οταν πλησιαζουν εκλογες να στηνουν σεναρια για αναδιαταξεις ...με προφανη στοχο να δειξουν οτι καποιοι θελουν ενοτητα και καποιοι οχι(παλιο το παραμυθι και ο δρακος σας εγκατελειψε). στο επιπεδο των μαζων θα λυσετε τις προγραμματικες σας διαφορες; μα τοσα χρονια με το συριζα δεν τις λυσατε τι συνεβει; (δεν τις βαζατε-ετσι λεω εγω) γιατι να τις λυσετε τωρα ; συνηθως αυτος που δεν θελει να κανει βημα πισω απο τις θεσεις του καλει σε συσκεψεις οπου δεν θετει καμια προταση (πλαισιο) και μενει σε μια ρηχη συζητηση περι ενοτητας , ετσι εχει αποδειξει η ιστορια του συριζα αλλα και αλλων σχηματων. ασ αποφασισετε ποιες ειναι οι θεσεις σας και μετα απευθυνθειτε στους υπολοιπους. κοινη δραση ειναι φανερο πως δεν αρκει για σας πλεον και οχι για τον κοσμο τον οποιο επικαλειστε συνεχεια. δπ
ΑπάντησηΔιαγραφή