ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Η διάσπαση του ΣΥΝασπισμού ήδη έχει αρχίσει!


Μετά την Χίο και στο Χαλάνδρι ο ΣΥΝασπισμός αποφάσισε να μην συμμετέχει στην συγκρότηση των οργανώσεων του ΣΥΡΙΖΑ και στην υλοποίηση των αποφάσεων της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου είναι πλέον ανίκανη να ελέγξει τις τοπικές οργανώσεις της που αυτονομούνται από την κομματική γραμμή. Δυστυχώς αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί άλλο, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες για αυστηρό έλεγχο των μέσων ενημέρωσης του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, το γραφείο τύπου του ΣΥΝ αρνήθηκε να το δημοσιεύσει στα ηλεκτρονικά του μέσα ανακοίνωση της ΠΑΡΑΝ (Πρωτοβουλία για την Αριστερή Ανασύνθεση στον ΣΥΝ), με την δικαιολογία ότι “το κόμμα τοποθετήθηκε το πρωί από το γραμματέα Βίτσα”. Μετά από πιέσεις των σ. της ΠΑΡΑΝ, το κείμενο έγινε δεκτό για δημοσίευση αργά το βράδυ…

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση προχωράει η συγκρότηση της διαδικτυακής πρωτοβουλίας «ΣΥΡΙΖΑ – ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ», που στοχεύει στην οριζόντια δικτύωση των οργανώσεων και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ. Αναδημοσιεύουμε από αυτή την ιστοσελίδα την ενημέρωση για την Γενική Συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη, 12.1.2010 και ώρα 20.00, στο Παλιό Δημαρχείο Χαλανδρίου, η Γενική Συνέλευση του Σύριζα Χαλανδρίου με θέμα την υλοποίηση των αποφάσεων της 3ης Π.Σ. για το Σύριζα των Μελών και το ενιαίο Μητρώο. Παραβρέθηκαν γύρω στα 45 άτομα περίπου.

Αξιοσημείωτη η παρουσία του σύντροφου Αλέκου Αλαβάνου ο οποίος παρέστη και ζήτησε και γράφτηκε στο ενιαίο μητρώο των μελών του Σύριζα Χαλανδρίου. Συνολικά, γράφτηκαν 38 μέλη Σύριζα Χαλανδρίου ενώ η καμπάνια εγγραφής νέων μελών θα συνεχιστεί μέχρι την πραγματοποίηση της νέας Παν. Συνδιάσκεψης.

Στην συνεδρίαση παρέστη και ο Γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης ΣΥΝ ο οποίος ανακοίνωσε ότι με ψήφους 6-1 το τοπικό Γραφείο του ΣΥΝ, αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην Γ.Σ. και να μην πάρει κάρτα μέλους Σύριζα. Παρόλα αυτά ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θέλει να παρίσταται στις Γ.Σ. του Σύριζα Χαλανδρίου και να παίρνει τον λόγο.

Τον λόγο έλαβαν συνολικά πάνω από 20 σύντροφοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε όλα τα θέματα που περιελάμβανε η εισήγηση του Συντονιστικού αλλά και η τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα. Θεωρήθηκε απ’ όλους τους ομιλητές ως αυτονόητο ότι μέλος του Σύριζα γίνεται ο οποιοσδήποτε το ζητήσει με έγγραφη σχετική Αίτηση, αποδέχεται το γενικό πλαίσιο λειτουργίας του Σύριζα και καταθέσει ως εισφορά το συμβολικό ποσό των 10 ευρώ. Η απόφαση αυτή μάλιστα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Στην συνέχεια έγιναν εκτεταμένες αναφορές
α. Στην άσχημη γενική πολιτική κατάσταση που επικρατεί εναντίον των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων, του συνόλου των πολιτών και της νεολαίας και στην απίστευτα υποτελή στάση και συμπεριφορά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησής του προς την υπαλληλία και τους λοιπούς αξιωματούχους των Βρυξελλών. Από την άλλη επισημάνθηκε η αδράνεια και η ακινησία του Σύριζα ο οποίος δείχνει αδύνατος και ανήμπορος να λύσει ακόμα και στοιχειώδη οργανωτικά θέματα μιας κάποιας δομής που θα του επιτρέψει να «βγεί» στην κοινωνία και να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των μεγάλων και δύσκολων προβλημάτων της εποχής.
Προτάθηκε από το Συντονιστικό και ψηφίστηκε από την Συνέλευση η δημιουργία κατά αρχήν 3 θεματικών ομάδων, ήτοι ομάδας «Περιβάλλοντος και Προβλημάτων Πόλης», «Εργασιακών Δικαιωμάτων» και «Νεολαίας».

β. Πολλές αναφορές έγιναν επίσης στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά ορισμένων στελεχών του Σύριζα με πιο κραυγαλέα αυτή του σ. βουλευτή Φ. Κουβέλη, ο οποίος μάλιστα είναι και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σύριζα. Ιδιαίτερα αυτά που δήλωσε για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και την σύμπραξή μας με το ΠΑΣΟΚ!!! στην Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις καθώς και η με πολλά ταρατατζούμ και δημοσιότητες συμμετοχή του στη «κλειστή» βραδυά Κύρκου (μαζύ με τον πρωθυπουργό, το μισό υπουργικό Συμβούλιο, στελέχη της Ν.Δ. γνωστούς επιχειρηματίες, μεγαλοδημοσιογράφους κ.λ.π) προκειμένου να δημιουργηθεί «κλίμα» συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, συνιστούν άκραία αντιδημοκρατική συμπεριφορά και σε κάθε περίπτωση συμπεριφορά εκτός ορίων πολιτικής Σύριζα.

Θα πρέπει γιαυτό τα αρμόδια κεντρικά όργανα του Σύριζα όπως η Γραμματεία, «να μιλήσουν» δημόσια ενώ το 15μελές Συντονιστικό Σύριζα Χαλανδρίου που εκλέχτηκε από την Γ.Σ. εξουσιοδοτήθηκε να εκδόσει σχετική ανακοίνωση.

γ. Έγιναν επίσης αναφορές στο λεγόμενο σχέδιο «Καλλικράτης», δηλαδή στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να δημιουργήσει μεγαλύτερους Δήμους καθιστώντας τους έτσι ακόμα πιο συγκεντρωτικούς και αποξενωμένους από τους πολίτες τους στο μοναδικό θεσμό που ίσως με προυποθέσεις θα μπορούσε να είναι και να λειτουργεί δημοκρατικά. Το όσο πιο «μεγάλο» και «συγκεντρωτικό» σημαίνει τόσο πιο απόμακρο και αντιδημοκρατικό για τους πολίτες. Αυτό δε πρέπει να συνδυαστεί και με την προσπάθεια της Κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο έτσι που να καθίσταται όλο και πιο δύσκολο στα λεγόμενα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα, να εκπροσωπούνται σε Δήμους και Κοινοβούλιο.

Ο Σύριζα θα πρέπει εφόσον δημοσιοποιηθούν και γνωστοποιηθούν όλα τα στοιχεία και οι πληροφορίες να διαμορφώσει ένα σχετικό πλαίσιο θέσεων που θα επιτρέψει την κατανόηση των στόχων και των επιδιώξεων αυτών των κινήσεων από την Κυβέρνηση.

Έγινε επίσης αναφορά και σχολιασμός ενός άρθρου που δημοσιοποίησε στο Τοπικό τύπο ο Γραμματέας της τοπικής οργάνωσης ΣΥΝ, με το οποίο επιτέθηκε στην Δημοτική παράταξη «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» (στην οποία συμμετέχουν ΟΛΕΣ οι εκδοχές της Αριστεράς πλην ΚΚΕ) και κάλεσε στην δημιουργία νέας δημοτικής παράταξης με το ΠΑΣΟΚ.
Έγινε σαφές ότι ο Σύριζα Χαλανδρίου υποστηρίζει ολόθερμα και συμμετέχει ενεργά και ποικιλόμορφα στην «Αντίσταση με τους Πολίτες του Χαλανδρίου» και μάλιστα θα υπερασπίσει με κάθε τρόπο αυτή την ενωτική, πρωτοποριακή και ριζοσπαστική προσπάθεια στο Δήμο Χαλανδρίου.

δ. Έγιναν επίσης αναφορές στις επιθέσεις των φασιστών που τελευταία φαίνεται όλο και πληθαίνουν και ιδιαίτερα σε αυτή στους Αμπελόκηπους για την οποία αποφασίστηκε και η έκδοση σχετικής ανακοίνωσης.

Στην συνέχεια εκλέχτηκε 15μελές Συντονιστικό, αντιπροσωπευτικό όλων των ρευμάτων και των των συνιστωσών του Σύριζα. Κάθε συνεδρίαση του Συντονιστικού, που θα είναι ανοιχτή σε όλα τα μέλη, θα δημοσιοποιείται με κάθε τρόπο και ως προς την ώρα και τον τόπο συνεδρίασης και ως προς τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης έτσι ώστε πράγματι να μπορούν να την παρακολουθήσουν όσοι θέλουν.

Τέλος εξουσιοδοτήθηκε το Συντονιστικό να διερευνήσει την δυνατότητα πραγματοποίησης από κοινού με τις τοπικές Σύριζα Αγ. Παρασκευής και Χολαργού, κλειστής εκδήλωσης με θέμα Ευρώπη-Εργασία και ομιλητές απ’ όλο το φάσμα της Αριστεράς.



15 σχόλια :

  1. Από που προκύπτει διάσπαση του Συνασπισμού στο Χαλάνδρι; Πάντως όχι από την ανακοίνωση -ενημέρωση του Σύριζα Χαλανδρίου, που είναι πολύ ενθαρρυντική ως προς το τι θέλει ένας αριστερός κόσμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διάσπαση του Συνασπισμού Χαλανδρίου από τον Συνασπισμό της Κουμουνδούρου προκύπτει,
    ή
    διαγραφή του Συνασπισμού Χαλανδρίου, αν ο Τσίπρας ήταν "αρχηγός" και όχι "ισοροπιστής"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σωστός ο αποπάνω. Δεν κάνει καθόλου καλά η ΕΟΣ να σπρώχνει ανακρίβειες ή ευχολόγια. Προφανώς αν συνεχίσουν έτσι τα πράγματα (που θα συνεχίσουν και θα χειροτερέψουν) θα φύγουν κάποιοι-κάποιες από το Συν χαλανδρίου και από το Συν γενικά. Κυρίως όσοι-όσες προσχώρησαν τα τελευταία χρόνια στη βάση της ύπαρξης του Σύριζα, όπως πολύ σωστά έχει παρατηρήσει η ΕΟΣ.
    Από κει και πέρα στα ανέκαθεν χαλαρά έως ανύπαρκτα σχήματα του Συν δεν πρόκειται να γίνει και κάνας φοβερός χαμός, όπως θα θέλαμε όλοι που θεωρούμε δομές και νοοτροπίες αυτού του κόμματος φραγμό.
    Γιά αυτό καλό είναι να μην κάνουμε τις επιθυμίες μας πραγματικότητα. Ο Συν θα διασπαστεί ΜΟΝΟΝ αν φύγει η ΑΠ ή κάποιοι βασικοί της ΑΠ.
    Είναι δε απολύτως τυφλός όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι αυτό θα συμβεί ΜΟΝΟΝ αν το επιλέξουν οι ίδιοι. Οι άλλοι θα τους ανέχονται και θα εκβιάζονται στον αιώνα τον άπαντα.
    ΑΡ και Τσιπρόπουλα (εντός ή εκτός Συν) δεν έχουν καμία απολύτως δυνατότητα να πάρουν πρωτοβουλίες ή να καθορίσουν το πεδίο της σύγκρουσης.
    Με αυτά τα δεδομένα, τα όποία απ ότι αντιλαμβάνομαι τα συμμερίζονται ευρέως ΕΟΣ, ΠΑΣΑ , Αλαβάνοι κλπ, ειλικρινά μου είναι απολύτως ακατανόητη η τακτική αυτών των δυνάμεων.
    Είναι σαφές:
    όποιος θέλει η όποια δυναμική έχει απομείνει να μπορέσει έστω και ελάχιστα να ανακάμψει πρέπει να συγκεντρώσει τις τακτικές του κινήσεις σε μία και μόνο εστία - την αποχώρηση των ανανεωτικών.
    Τα άλλα είναι με όλο το σεβασμό ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΤΣΑΛΑ!
    Γκρίνιες, ζύμωση των ήδη πεισμένων, αφηρημένες ηθικολογίες και πολύ μπουρ μπουρ (βλ. ιδίως ΠΑΣΑ).
    Εντάξει, όλοι εμείς οι χιλιοκαμένοι με τους χυλούς, φυσάμε και το γιαουρτάκι. Αλλά με τον αναρχοφιλευθερισμό που σας έχει πιάσει όλους, δεν πρόκειται να βγάλετε ποτέ άκρη.
    Και προφανώς όποιος κόσμος κοίταγε να βρεί τίποτα άλλο εκτός από το γραφεικρατικό παραγοντισμό των τροτσκοσταλινικών και των τάχα ανεξάρτητων "στελεχών" βλέπει πόσο ατελέσφορη είναι η πράξη όσων διαχωρίζονται από αυτό το χάλι. Και λέει καλά κρασά γιά μιά ακόμη φορά τραβώντας γιά τη γωνία του.
    Αυτά η ΕΟΣ τα γνωρίζει άριστα ή θα όφειλε. Τι να λέμε τώρα! Κάτσετε έτσι και μετά θα κλαίτε και θα οδυρεστε σαν την ΠΑΣΑ που νομίζει ότι άμα πάρετε τις κάρτες μέλους κατι θα γίνει!!
    Μα είμαστε σοβαροί;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΊΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΘΕΣΙΝΗΣ ΑΠΌΦΑΣΗΣ ΤΗς ΓΡΑΜΜΑΤΕΊΑς ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΟΊ ΠΟΥ ΑΝΟΙΞΑΝ ΜΗΤΡΩΑ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε (των 4.31μμ)

    Αν και συμφωνούμε στο σύνολο σχεδόν των απόψεων που εκθέτεις στο σχόλιό σου, δεν αντιλαμβανόμαστε ποια ακριβώς είναι η κριτική που μας κάνεις! Μήπως θεωρείς ότι έχουμε υποστείλει τις σημαίες απέναντι στον Α.Π. που ορισμένοι την έχουν αναδείξει ως τον 1ο εχθρό τους και προσπαθούν να του φορτώσουν όλα τα λάθη για το σημερινό μίζερο παρόν του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ;

    Θεωρούμε ότι το μέλλον της Αριστεράς δεν κρίνεται σήμερα από τις εσωτερικές αντιθέσεις ανάμεσα στις τάσεις και τα ρεύματα του ΣΥΝ. Από αυτά κρίθηκε όταν δημιουργήθηκε ο ΣΥΝ. Τότε τα πήρε όλα ο Κύρκος και η παρέα του, χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις. Βέβαια, αυτά που πήρε η Α. Παπαρήγα δεν ήταν από καλύτερες θέσεις! Όμως αυτά είναι ζητήματα που κρίθηκαν τον προηγούμενο αιώνα….

    Σήμερα, είτε διασπαστεί ο ΣΥΝασπισμός είτε όχι, στο ζήτημα του φορέα της Αριστεράς δεν βλέπουμε να υπάρχει άμεσα λύση. Αυτό γιατί, όπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει:

    1. Η πολιτική συγκρότηση δεν είναι μια διαδικασία παραγωγής πολιτικών θέσεων, από κάποια πολιτικά επιτελεία ή οι ειδικούς της πολιτικής, αλλά μια διαδικασία οικοδόμησης λαϊκού κινήματος. Πολιτική συγκρότηση χωρίς οργανικούς δεσμούς με τα μαζικά κινήματα δεν μπορεί να υπάρξει. Σήμερα η σχέση των πολιτικών υποκειμένων που αυτοαναφέρονται στην Αριστερά με τα μαζικά κινήματα είναι ελλειμματική.

    2. Σήμερα, η ανασυγκρότηση της Αριστεράς δεν θα κριθεί τελικά από κάποια πολιτική συμφωνία, ούτε από το πόσο ολοκληρωμένο είναι ένα πολιτικό σχέδιο ή πρόγραμμα. Οι απαντήσεις που προϋποθέτει ένα τέτοιο εγχείρημα, δεν μπορούν να δοθούν κυρίως με την προσφυγή στον «διάλογο». Δεν υπάρχουν πολιτικά υποκείμενα που κατέχουν ή θα ανακαλύψουν την απόλυτη αλήθεια. Οι σχετικές αλήθειες που κατέχει κάθε υποκείμενο ξεχωριστά, δεν είναι επαρκείς για την ανασύνθεση της Αριστεράς.

    Αναλυτικά αυτές οι θέσεις αναπτύσσονται στο κείμενό μας με τίτλο "Αναπαραγωγή ή μετασχηματισμός;" , το οποίο παλαιότερα το έχουμε στείλει για δημοσίευση στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, στην ΑΥΓΗ και στην ΕΠΟΧΗ. Ποτέ δεν δημοσιεύτηκε…

    Επίσης θεωρούμε ότι η Α.Π. δεν είναι σήμερα πολιτικά το κύριο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει ηττηθεί και έχει χάσει την πολιτική ηγεμονία στο χώρο του ΣΥΝ από την εποχή που αποχώρησε ο Ν. Κωνσταντόπουλος από την ηγεσία του ΣΥΝ. Ιδιαίτερα μάλιστα μετά την αποχώρηση του Α. Α. από την ηγεσία του ΣΥΝ ο ΣΥΡΙΖΑ διαμόρφωσε σαφώς ένα άλλο αριστερό προφίλ, σαφώς διακριτό από την πολιτική γραμμή της Α.Π. . Βέβαια σήμερα η ανικανότητα του Α.Ρ και ο τυχοδιωκτισμός του Τσιπρέικου (εντός και εκτός ΣΥΝ) κατάφεραν να αναδείξουν ως μέγιστο πολιτικό πρόβλημα την Α.Π.

    Ακόμα και αν φύγει από τον ΣΥΝ η Α.Π. προφανώς θα λυθούν κάποια λειτουργικά και οργανωτικά προβλήματα λόγω της αντισυριζικής και αντικομματικής πολιτικής πρακτικής που ακολουθεί αφού δεν αποδέχεται τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Όμως το ζήτημα της διαμόρφωσης οργανικών δεσμών με τα κινήματα, η συγκρότηση μιας πραγματικής αριστερής αντιπολίτευσης που θα μπορεί να ανατρέπει τον διαμορφωμένο κοινωνικό συσχετισμό και άλλα παρόμοια κρίσιμα ζητήματα για μια αριστερή πολιτική συγκρότηση παραμένουν αναπάντητα. Και δυστυχώς δεν είναι εύκολο να απαντηθούν….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να συμφωνήσω με τον παραπάνω σύντροφο πως όλα τούτα είναι ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΤΣΑΛΑ!
    Οι Αλαβάνοι δεν το κατανοούν; Βαδίζουμε ξανά για το απόλυτο μηδέν! Έχουμε ζήσει πτώσεις πιο κοσμοιστορικές όμως άλλη μια πτώση έρχεται. Και μη μου πείτε ότι πίσω της δεν κρύβονται οι καρεκλάκηδες,φιλόδοξοι και ξιπασμένοι και των δύο πλευρών. Όμως οι νεόπτωχοι της κρίσης άλλα ψάχνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. " Η διάσπαση του ΣΥΝασπισμού ήδη έχει αρχίσει!"
    και η ΕΟΣ
    χαίρεται!
    έως πιο σημείο φθάνει η ανευθυνότητά σας;

    α.χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. α.χ
    μάλλον έχεις "μάτια ερμητικά κλειστά"... Τώρα αν νομίζεις ότι έχουμε εμείς "ευθύνες" επειδή ο ΣΥΝασπισμός οδηγείται σε διάλυση - διάσπαση, μάλλον υπερεκτιμάς τις δυνατότητές μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αγαπητοι σ. καλουμε οσους ειναι πατησιωτες να παρουν μερος στην συνελευση του τοπικου συριζα την τριτη 7μ.μ. καυτατζογλου 5 και πατησιων με θεμα καμπανια για την επισφαλεια ,εκλογη συντ.γραμματειας

    συριζα πατησια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν νομίζουν Αλαβάνος και Α.Π. ότι θα συνεχίσουν να παίζουν το κορόιδο με τον Τσίπρα, να φροντίσουν μην τους πιάσει τη μπάλα γιατί τότε θα γίνουν αυτοί το κοροϊδάκι, και τότε θα γελάει κάθε πικραμένος και να δούμε ποια διάσπαση και ποια ενότητα θα επικρατήσει. Γιατί γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος άλλωστε αυτό έδειξε η τελευταία εκλογική μάχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Άντε πάλι ξανά μανά. Λοιπόν απ την αρχή μπας και συνεννοηθούμε ρε ΕΟΣ.
    1. Συμφωνούμε απολύτως, δεν θα μπορούσα να συμφωνώ περισσότερο με την εκτίμηση γιά τους όρους (ανα)συγκρότησης πολιτικού σχηματισμού της αριστεράς.
    Αναμφίβολα πολιτική σημαίνει παρουσία-παρέμβαση-σύγκρουση στο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ των κοινωνικών αντιθέσεων και όξυνσή τους στην κατεύθυνση αλλαγής των συσχετισμών εις βάρος της πολιτικής εκπροσώπησης του κεφαλαίου και των κοινωνικών του ερεισμάτων.
    Και όχι απόψεις-διάλογος-ιδέες από τα ΕΞΩ (κι αυτό πολιτική είναι, αλλά αστική).
    Όπως υπονοεί αυτός ο άθλιος νεολογισμός που τον ακούς αβέρτα τελευταία περί "παραγωγής πολιτικής" που τάχα, λέει, θα γίνει άμα διαμορφωθούν οι όροι στο εσωτερικό της αριστεράς. Ναι, καλά.
    Άλλο αυτό και άλλο το εσωτερικό της κοινωνίας και ο ταξικός ανταγωνισμός. Σαφή αυτά και τα λένε αναλυτικά τα κείμενα της ΕΟΣ.
    (Μόνο σε αυτά λέγονται τέτοια δυστυχώς χωρίς να τα βλέπουμε πουθενά αλλού στο χαμό απο κείμενα και κειμενάρες του συριζαριού.)
    2. Ένυγουαίη, νταξ όσο δώ λέμε. Είμαστε φουλ ντ ακόρ. Παμ παρακάτ. (Αντιπαρέρχομαι το μέγα και ακανθωδέστατο θέμα της φύσης του προς εύρεση σχηματισμού, δηλ. το ζήτημα διαμόρφωσης της συνείδησης, Λένιν, Γκράμσι, Εργ. Αυτονομία κλπ κλπ κλπ).
    Μαστόρια της ΕΟΣ γιά να μιλάμε σοβαρά, δηλ. συγκεκριμένα, το θέμα εν προκειμένω είναι πως αλληλεπιδρούν αυτά τα δύο:
    οι υπάρχουσες κοινωνικές αντιθέσεις και η υπάρχουσα αντιπολίτευση (δηλ. το σύνολο των κομμάτων, ομάδων, συνδικαλιστών, κινημάτων κλπ κλπ που αποσκοπούν θεωρητικά τουλάχιστον στην άρση της εκμετάλλευσης της εργασίας από το κεφάλαιο). Προφανώς προφανέστατα θεωρείτε ότι κάπως μπορεί ή θα μπορούσε να καθορίσει ο Σύριζα (ως μέρος σημαντικό ας πούμε του δεύτερου σκέλους) το πρώτο, δηλ. με κάποιο τρόπο να λειτουργήσει σαν μοχλός γιά τις κοινωνικές αντιθέσεις. Γιά αυτό είστε στο Σύριζα και δίνετε μάχες γιά το μετασχηματισμό του. Αν δε νομίζετε ότι ο Σύριζα είναι σε θέση να παίξει αυτό το ρόλο, έστω και προοπτικά μετασχηματιζόμενος,τότε θα είσασταν παράφρονες και γιά τέτοιοι δε φαίνεστε. Νταξ κι όσο δω; Παρακάτ τώρα.
    3. Λέω λοιπόν το εξής απλούστατο:
    αφού μιλάμε γιά το άνοιγμα μιάς δυναμικής ή την ενίσχυσή της στο πολιτικό επίπεδο με τα υπάρχοντα δεδομένα, ώστε από αυτή την άποψη να ενισχυθεί η δυνατότητα παρουσίας-παρέμβασης-γείωσης στην κοινωνία ώστε βλ. τα παραπάνω περί μαζικών κινημάτων κλπ κλπ το πρώτο βήμα είναι το σουτάρισμα της Α.Π.
    Αυτό λέω και δεν είμαι χάχας να νομίζω ότι έτσι θα λυθούν όλα τα προβλήματα ή ότι αυτοί φταιν γιά όλα. Πως το λένε ρε παιδί μου, αφού μιλάμε γιά διαδικασίες μετασχηματισμού, δηλ. πολιτικές κινήσεις, που σημαίνει στόχους, χρόνους, συσχετισμούς, υποκείμενα κλπ., ε, ο πρώτος και ανυπέρθετος όρος είναι να ξεμπερδεύει η υπάρχουσα αριστερά με δαύτους.
    4. Δεν παριστάνω τον Κλαούζεβιτς αλλά αν με ρωτήσετε πιό συγκεκριμένα πως αυτό συνδυάζεται με τα άλλα που λέμε περί κοινωνικής γείωσης, κινημάτων κλπ. βεβαίως και έχω να καταθέσω μιά γνώμη. Γνώμη λέμε και όχι το "Τι να κάνουμε".
    Είμαστε όμως σύμφωνοι μέχρι εδώ;
    Γιατί αν δεν είμαστε, μου φαίνεται πως τελικά πήγατε και μπλέξατε εκεί πέρα μέσα και παρασύρατε κι άλλο κόσμο και τώρα δεν έχετε και σοβαρή πρόταση απεμπλοκής.
    Αυτά. Τα άλλα μου φαίνονται ζύμωση σε δουλειά να βρισκόμαστε. Οι διάφοροι φτιάνουν ο καθένας την τάση, την τασάρα ή την τασούλα του και το αεροπλανάκι της αριστερας συνεχίζεται...
    (Όχι άμεσα σχετικό, αλλά χαρακτηριστικό. Αυτά με την αντισυστηματικότητα θα όφειλε η ΕΟΣ να γνωρίζει ότι θεωρητικά είναι αέρα πατέρα. Εντελώς τραλαλά μιλάμε. Απορώ ειλικρινά που σοβαροί και εμφανώς καλοπροαίρετοι άνθρωποι λένε τέτοια πράματα και τα θεωρούν και ριζοσπαστικά. Εμ, αφού έγινε κι ο Βεργόπουλος βασική θεωρητική αναφορά του κινήματος καλή σας νύχτα λέμε. Με όλο το σέβας πάντα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @"ένας σύντροφος"

    Στα 1 και 2 συμφωνούμε απολύτως. Εξάλλου αφορούν πιο γενικά ζητήματα κατευθύνσεων και δεν έχουν άμεση σχέση την συγκυρία της "εσωκομματικής πάλης" στον ΣΥΡΙΖΑ.

    Στο 3 και 4 αφορούν κυρίως τις συνθήκες και τους όρους με τους οποίους διεξάγεται η πολιτική (και όχι μόνο...) αντιπαράθεση εντός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αφορούν τακτικές, συσχετισμούς, συμμαχίες. Γενικώς αποφεύγουμε να εμπλακούμε σε τακτικές κινήσεις. Όπως είμαστε προσεκτικοί στο να μην ακυρώσουμε ή να προβοκάρουμε εναλλακτικές λύσεις που υπερβαίνουν το σημερινό βάλτωμα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

    Θα μπορούσαμε να συζητάμε για κύριες και βασικές αντιθέσεις, για τις αντιθέσεις στους κόλπους του λαού και άλλα παρόμοια... Όμως θα αναφέρω μερικές απλές εξηγήσεις για ένα θέμα που του δίνεις ιδιαίτερη σημασία: Την Α.Π. του ΣΥΝ και την πολιτική στάση απέναντί της. Λοιπόν αν εκτιμάς ότι έχει πολιτικά ηττηθεί και είναι έτοιμη να φύγει - και θα φύγει - υπάρχει κανένας λόγος να προσπαθείς να την διαγράψεις ή (ακόμη χειρότερα) να ανοίγεις την πόρτα για να φεύγεις εσύ από τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ;

    Από την άλλη καλό είναι να βάζεις τα πολιτικά ζητήματα που αναδεικνύει κοινωνία και όχι η εσωκομματική πάλη και να διαμορφώνεις τους όρους για ευρύτερες πολιτικές συμμαχίες. Όμως δυστυχώς δεν υπάρχουν διαθέσιμοι "σύμμαχοι", όπως φαντάζονται κάποιοι. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που στους μαζικούς χώρους μπορείς να λειτουργήσεις σε κοινά σχήματα με δυνάμεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Δεν λέω να φτιάξεις μαζί τους εδώ και τώρα το "κόμμα", αλλά αν δεν έχεις κάποιες διαδικασίες "ώσμωσης" στα μαζικά κινήματα, δεν μπορείς να προχωρήσεις με στέρεα βήματα σε μια άλλου τύπου "πολιτική ενότητα"...

    Όσο για το "αντισυστημική" αριστερά, είναι μάλλον καλύτερο από την "ριζοσπαστική" αριστερά ως επιθετικός προσδιορισμός! Μπορεί να μην λέει πολλά πράγματα, αλλά σηματοδοτεί τάσεις και διαθέσεις. Και αυτό είναι το βασικό. Σου θυμίζω ότι ο όρος "ριζοσπαστική" αριστερά τον είχαν κάνει κάποιοι σημαία τους (ΝΑΡ, και ορισμένοι άλλοι) και μάλιστα δεν αποδέχονταν κανένα άλλο προσδιορισμό για την αριστερά τους. Όμως σήμερα έχει καταντήσει να είναι μια συριζική ...κοινοτυπία. Το σημαίνον και το σημαινόμενο μάλλον ...υποκειμενικό ζήτημα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΟΚ, νταξ.
    Γιά γίνω όμως σαφέστερος, γνώμη μου είναι πως την ΑΠ, που έχει μεν πολιτικά ηττηθεί σαν ηγεμονική εκδοχή, αλλά μπορεί ακόμη να μπλοκάρει και να περιπλέκει τα πράγματα στο εσωκομματικό σκάκι, πρέπει να κάνεις ότι μπορείς ώστε να την εξωθήσεις σε αποχώρηση.
    Διότι:
    1. εκελείπει ο σκληρός πυρήνας επαγγελματιών αντικομμουνιστών από το χώρο. Αν όλοι αυτοί έβαλαν μία σφραγίδα στα πράγματα από το 74 και μετά ήταν η συστηματική πολεμική σε ό,τι θα μπορούσε να αποτελεί την αναζήτηση μιάς ανατρεπτικής πολιτικής. Το βασικό ανάχωμα, πως το λένε, στο εσωτερικό της αριστεράς. θα μου πεις, καλά, και κάτι άλλοι (πολλοί) που λυσσάγανε υπέρ του κομουνισμού καλύτεροι ήταν στην τελική; Όχι βέβαια, αλλά περί αυτού βλ. παρακάτω.
    2. εκλείπει η βασική πίεση γιά συνεχή και πειθαρχημένη ολοκλήρωση στο πολιτικό σύστημα του αστισμού.
    3. εκλείπει ένα βασικό βαρίδι που χρησιμοποιούν όλες οι υπόλοιπες τάσεις στην αέναη παρτίδα μεταφοράς βαρών στη ζυγαριά των εσωκομματικών ισορροπιών.

    Ωραία, θα πεις, αλλά θα βρεθούν από τους διαφόρους υποκατάστατα και γιά τα 1,2, και 3 με άααλλες μορφές ώστε να συνεχίζεται η ίδια ιστορία με το αεροπλανάκι. Εδώ το κάνανε ή το κάνουν (βλ. Ανταρσύα) κι όταν είναι τρεις κι ο κούκος, δεν θα το συνεχίσουν και μετά;
    Προφανώς εδώ είναι το ζήτημα.

    Λέω επ αυτού και έτσι ερχόμαστε στο κρισιμο σημείο που οι εκτιμήσεις μας διαφέρουν:
    χωρίς ΑΠ στη μέση, οι άλλοι όλοι θα είναι πιό επιδεκτικοί στην πίεση από τα κάτω, πιό ευάλωτοι αν θες, σε λιγότερο ισχυρή θέση να αναπαράγουν τις γνωστές νοοτροπίες και πρακτικές.
    Αυτό δεν ήταν και το στοίχημα του Σύριζα;
    Κάτω από την πίεση των καταστάσεων, εσωτερικά και από την κοινωνία, να αλλάξει στοιχειωδώς η κατεύθυνση άσκησης πολιτικής σε τρόπους και περιεχόμενα;

    Γιατί ποιός αφελής πίστεψε ποτέ ότι οι μαγαζάτορες θα κλείσουν τα καταστηματάκια τους;
    Ή ότι νοοτροπίες και πρακτικές ανθρώπων θα άλλαζαν μετά από 30 τόσα χρόνια επειδή "η ζωή έδειξε ότι"; Σιγά!!
    Να στο πω αλλοιώς και χοντρά, μπας και γίνω κατανοητός.
    Οι Νταβανέλοι του κόσμου τούτου βολεύονται στους γραφειοκρατικούς χειρισμούς και στο διαδρομισμό στον οποίο αριστεύουν, όσο πιό μπλεγμένα είναι τα πράματα, όσο τραβάει ο ένας από δω κιο άλλος από κει, ώστε αυτοί να κάθονται στη μέση και να ισορροπούν το παιχνίδι. Απλό δεν είναι;
    Κι αλλοιώς ακόμα:
    οι ρευματικοί δεν θα μπορούσαν και δεν θα είχε και νόημα να κλωσσάνε επ άπειρο την αδράνειά τους, αν είχε εκλείψει το τοκομερίδιο του ανανεωτικού υποκαταστήματος. Κι αυτό απλό δεν είναι;

    Επαναλαμβάνω ότι και τότε, θα μου πεις και σωστά, ότι οι νοοτροπίες θα παρέμεναν οι ίδιες.
    Ναι! Όμως τότε, λέω εγώ, ότι θα μπορούσαμε πραγματικά να αρχίσουμε να μιλάμε σοβαρά και με πραγματική, δηλ. ρεαλιστική, βάση γιά όοολα αυτά που θίγει στα κείμενά της η ΕΟΣ.
    Το ζήτημα με τις περίφημες κάρτες κλπ. νομίζω ότι μέχρι τώρα τουλάχιστον αυτό δείχνει.
    Θα δούμε, που τι να δούμε δηλαδή...

    Μη λησμονάμε επίσης, ότι η αλλοτρίωση των συνειδήσεων στα μέλη του Συν είναι, απ ότι φαίνεται, απίστευτη. Όσο δε γίνεται κάποιο πατατράκ εκεί μέσα, τόσο θα κάθονται στον καναπέ τους ν ακούν τήν πολιτική απ την τηλεόραση. Πλήν εξαιρέσεων βέβαια, που επί του παρόντος τουλάχιστον δεν φαίνεται να μπορεί ν αλλάξει κάτι.

    ΥΓ. 1. Τα περί αδυναμίας συνύπαρξης σε μαζικούς χώρους είναι αναμφίβολα σωστά. Γιά σκέψου όμως τις δυνατότητες σε επίπεδο γειτονιάς και δήμων χωρίς ΑΠ. Σε εκλογές και ανεξάρτητα από αυτές.
    (Βέβαια, θα μου πεις, τις απίθανες σάχλες με τις καμπάνιες γιά την επισφάλεια δεν τις σκέφτηκαν οι ανανεωτικοί. Ε, όποιος το σκέφτηκε θέλει βίτσα κανονικά.)

    ΥΓ.2. Ο "αντισυστημισμός" είναι θεωρητικά αέρας κοπανιστός. Αντικειμενικά. Τώρα η πολιτική λειτουργία ενός προσδιορισμού είναι πράγματι ένα θέμα. Χωρίς το κοινωνικό αντίκρυσμα όμως θα μείνει κι αυτό ένα γλωσσικό παιχνίδι. Θα χαθεί δηλαδή στην υποκειμενικότητα. Τη λύση προφανώς δεν μπορούμε να δόσουμε εμείς με την κουβέντα. Τάπαμε αυτά. Μπορούμε όμως σε ένα σωρό περιπτώσεις να δείχνουμε τις λούμπες τέτοιων καλών προθέσεων. Όπως π.χ. το γεγονός ότι ο φιλελευθερισμός είναι αντίπαλος της δημοκρατίας. Βασικό δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. OK

    Απ' ότι φαίνεται σύντομα θα έχουμε εξελίξεις που μερικοί θα τρίβουν τα μάτια τους. Μερικές φορές η πράξη προηγείται της ...θεωρίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πράγματι καλό κείμενο!
    Μια σημείωση: από ότι βλέπω στην ιστοσελίδα του Συριζα Χαλανδρίου (syrizahalandriou.wordpress.com), αυτό το κείμενο δεν είναι ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου αλλά ρεπορτάζ ενός συντρόφου

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ