ΦΩΤΙΑ ΣΤΑ ΓΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΛΕΙΑ!
Αγωνιζόμαστε για την "ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς" στην κατεύθυνση της κοινής δράσης στους μαζικούς χώρους και τα κοινωνικά κινήματα, και παράλληλα για την πολιτική της συγκρότηση σε ένα ενιαίο αμεσοδημοκρατικό πολιτικό φορέα

Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Το καρναβάλι αναμένεται πολύ εντυπωσιακό φέτος


Του "ανώνυμου συντρόφου"

Το διαπίστωσα προχτές Κυριακή όταν ανταποκρίθηκα σε πρόσκληση συντρόφου που γιόρταζε.

Όλοι οι παρόντες αριστεροί, οι περισσότεροι Συριζαίοι, αρκετοί ΣΥΝασπισμένοι και εξ αυτών ένας στέλεχος της Ανανεωτικής Πτέρυγας μετά των «δορυφόρων» του.

Η συνάντηση που ήταν «για ένα ουζάκι» απο τις 12:00 ως τις 13:00 το μεσημέρι, κράτησε τελικά μέχρι τις 19:00 το βράδυ, ήταν πολύ έντονη και αφιερωμένη καθ’ ολοκληρία στα θέματα που αντιλαμβάνεσθε.

Βοηθούντος του οινοπνεύματος, των καλών μεζέδων της οικοδέσποινας, των καταιγιστικών ερωτήσεων, της ειρωνικής προδιάθεσης των συνδαιτημόνων... το στρίμωγμα απέδωσε μερικές εξαιρετικά διασκεδαστικές –πλην αληθείς- απαντήσεις / πληροφορίες για το πως οι ΑΠιτες προτίθενται να αντιμετωπίσουν τα μελλούμενα.

Συνοπτικά:
1. Θα επιμένουν μονότονα ότι: «έχουν κάρτα μέλους στον ΣΥΝ και μόνον σ’ αυτόν» (παρ’ όλες τις απειλές περι …προσαγωγής στη ΓΑΔΑ ....δεν τις επέδειξαν τελικά)
2. Δεν θα παρίστανται στις ΓΣ των ΤΕ του ΣΥΡΙΖΑ και θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν τις σχετικές συζητήσεις στα πλαίσια των ΓΣ των ΠΚ του ΣΥΝ.
3. Παρ όλα αυτά θα συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων για την προσεχή Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά...
4. Χωρίς να δέχονται τη σύνταξη ΕΝΙΑΙΩΝ καταλόγων μελών – ψηφοφόρων...

Στις εύλογες ερωτήσεις για το πως είναι αυτό πρακτικά δυνατό να πραγματοποιηθεί έδωσαν τις παρακάτω Κ Α Τ Α Π Λ Η Κ Τ Ι Κ Ε Σ απαντήσεις: (Επιμένοντας ότι είναι συμβατές με τις σχετικές αποφάσεις τόσο της ΚΠΕ/ΣΥΝ όσο και της Γραμματείας / Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ)

Δηλαδή:

α) Οι γραμματείς των ΠΚ / ΣΥΝ θα στείλουν τους πλήρεις καταλόγους μελών των ΠΚ στις εφορευτικές/συντονιστικές επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ με την απαίτηση να χρησιμοποιηθούν αυτούσιες σαν εκλογικοί κατάλογοι. Το ίδιο απαιτούν να πράξουν και οι υπόλοιπες συνιστώσες.
β) Θα απαιτήσουν οι κατάλογοι αυτοί των μελών του ΣΥΝ να παραμείνουν αυτούσιοι. Δηλαδή οι εκλογές θα γίνουν με βάση 12 διαφορετικούς καταλόγους (11 συνιστωσών + 1 ανένταχτων που θα είναι ο μόνος που θα καταρτιστεί με ευθύνη των ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ και με ατομικές αιτήσεις ένταξης)

Συμπέρασμα δικό μου και λοιπών παρισταμένων: Εχει να πέσει πολύ γέλιο μέχρι το Φλεβάρη !

Στήσαμε μάλιστα και επι τόπου και το σχετικό σκετσάκι αποπειρώμενοι μια προσομοίωση για να δούμε αν θα λειτουργήσει το πράμα (είπαμε, σε ουζοκατάνυξη ήμασταν)

Τίτλος Οι Εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ

Σκηνικό:  Αιθουσα γραφείων ΣΥΝ ή συνοικιακής ταβέρνας, κλειστής για την περίσταση. Τρια τραπέζια, επανω τους κάλπη, απο πίσω πολυμελής εφορευτική επιτροπή αποτελούμενη απο πρόεδρο, 2 μέλη, 11 εκπροσώπους συνιστωσών και ενός ανεντάχτου. Κόκκινο τραπεζομάντηλο. Από πίσω, κολλημένες με σελοτέιπ στα βαρέλια με το κρασί διάφορες αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ. Στον προθάλαμο τραπεζάκια συνιστωσών με εφημερίδες, υλικό τους και εκπροσώπους, πρόθυμους να εξυπηρετούν όλους τους ψηφοφόρους χωρίς διακρίσεις.

Σενάριο-Διάλογοι:

Ηλικιωμένος αριστερός πλησιάζει διστακτικά προς την εφορευτική.

(Στο ρόλο της προέδρου καλοκάγαθη γυναίκα μέσης ηλικίας με πλατύ καθησυχαστικό χαμόγελο τύπου «δε βαριέσαι» )

Πρόεδρος Εφ.Επ: (Με δυνατή, χαρούμενη, αισιόδοξη φωνή) Καλημέρα σας σύντροφε. Τι θα θέλατε;

Ψηφοφόρος: (διστακτικά με χαμηλή φωνή): Εεε, ήρθα να ψηφίσω....

Πρόεδρος: Πολύ ευχαρίστως. Γιατί όχι; Αλλά πρώτα πείτε μου. Από που προέρχεσθε σύντροφε;

Ψηφοφόρος: (πιο αμήχανα) Εεεε...Απο τη Γαστούνη Ηλείας ...Εχει σημασία αυτό;

Πρόεδρος: (Αυστηρά και εκνευρισμένα): Δεν μας ενδιαφέρει ο τόπος καταγωγής σου σύντροφε ! Θέλω να μάθω ποιά συνιστώσα σε στέλνει για να δω σε ποιό κατάλογο είσαι γραμμένος!

(και συμπληρώνοντας με τόνο ειρωνικό): Η μήπως... είσαι ανένταχτος ?

Ψηφοφόρος: Οχι...οχι... είμαι μέλος του ΣΥΝ. Απο την οργάνωση του Βοτανικού.

Πρόεδρος: Ωραίααα ! (και με ταυτόχρονο νέυμα στον αντιπρόσωπο του ΣΥΝ Βοτανικού): Για δείτε σύντροφε. Είναι γραμμένος ο σύντροφος στον κατάλογο ψηφοφόρων του Συνασπισμού Βοτανικού ?

Αντιπρόσωπος ΣΥΝ Βοτανικού: (Νεολαίος με ψαρωμένο βλέμμα): Ελάτε εδώ σύντροφε. Πως λέγεστε ?

Ψηφοφόρος: Παπαδόπουλος... Χαράλαμπος Παπαδόπουλος... του Διονυσίου..

Αντιπρόσωπος ΣΥΝ Βοτανικού: (Με υπομειδίαμα ενώ ψάχνει συγχρόνως και το όνομα): Παπαδόπουλος ε; Με τον Χριστόφορο καμμιά συγγένεια;

Ψηφοφόρος: Οχι. Απλή συνωνυμία

Αντιπρόσωπος ΣΥΝ Βοτανικού: (Ξαναγίνεται αυστηρός): Καλώς.. Αλλά δεν βρίσκω να είσαι γραμμένος στον κατάλογο.

Πρόεδρος: (επεμβαίνοντας): Τι συμβαίνει ? Δεν είναι γραμμένος ο σύντροφος?

Αντιπρόσωπος: Εεε, δεν τον βρίσκω... δειτε και μόνη σας συντρόφισσα...

Πρόεδρος: (με πολύ επιτιμητική φωνήκαι ελαφρή ειρωνεία): Είστε σίγουρος ότι σας έγραψαν στους καταλόγους σύντροφε?

Ψηφοφόρος: (εντελώς χεσμένος): Που να ξέρω. Εμένα με ειδοποίησε τηλεφωνικά ο σύντροφος Ιξ που είναι και στην Κεντρική Επιτροπή, να έρθω να ψηφίσω εδώ σήμερα. Δεν ξέρω τι έκανε. Αυτός είπε ότι με έγραψε και να έρθω να ψηφίσω... Δεν ξέρω τι έκανε... Δεν τον παίρνετε ένα τηλέφωνο...?

Πρόεδρος: (ξαναχαμογελάει καθησυχαστικά): Ηρεμείστε σύντροφε. Μην ανησυχείτε. Θα το λύσουμε το πρόβλημα...! (ταυτόχρονα κοιτάει επιτιμητικά τον αντιπρόσωπο)

Ποιός είπατε ότι σας έγραψε?

Ψηφοφόρος: Ο σύντροφος Ιξ. Απο την Κεντρική Επιτροπή. Τηλεφωνικά μιλήσαμε και με ειδοποίησε χτες βράδυ. Δηλαδή με τη γυναίκα μου μίλησανε. Εγώ έλειπα εκείνη την ώρα. Δεν ξέρω. Μηπως έγινε κανα λάθος?

Πρόεδρος: (προς τον αντιπρόσωπο): Χμμμ... Ο σύντροφος Ιξ είναι της ΑΠ. Για κοιτάξτε στον ανθυποκατάλογο μελών Ανανεωτικής Πτέρυγας του υποκαταλόγου Βοτανικού του καταλόγου «Μέλη ΣΥΝ» συντροφε αντιπρόσωπε...!

Αντιπρόσωπος: (ξεφυλλιζοντας και ψάχνοντας βιαστικά διάφορα χαρτιά): Μάλιστα συντρόφισσα πρόεδρε... Α, ναι. Παπαδόπουλος είπατε σύντροφε ?

Ψηφοφόρος (ελαφρά αναθαρημένος): ...Χαράλαμπος... του Διονυσίου... για κοιτάξε σε παρακαλώ σύντροφε.

Αντιπρόσωπος (περίπου θριαμβευτικά): Μάλιστα. Σε βρήκα. Εδώ είσαι γραμμένος. Μα γιατί δεν μας είπες απ την αρχή ότι είσαι στον κατάλογο της Ανανεωτικής σύντροφε ? (γυρίζοντας προς την πρόεδρο που περιμένει): Ο σύντροφος είναι γραμμένος και μπορεί να ψηφίσει !

Πρόεδρος: Πολύ ώραία !!! Εσείς σύντροφε πάρτε το ψηφοδέλτιό σας και περάστε παρακαλώ στο παραβάν. Μπορείτε να βάλετε μέχρι 3 σταυρούς σε όποια ονόματα έχετε επιλέξει.

Ο ψηφοφόρος παίρνει το ψηφοδέλτιο και εξαφανίζεται στο παραβάν. Μετά από λίγο επιστρέφει περιχαρής, με το ψηφοδέλτιο διπλωμένο και πλησιάζει την κάλπη έτοιμος να το φουντάρει μέσα....

Πρόεδρος (Πετάγεται απάνω ουρλιάζοντας): ΤΙ ΠΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ ΡΕΕΕ..?

(Ταυτόχρονα πετάγονται επάνω και τα 15 μέλη της Εφορευτικής Επιτρ. Οι δύο αγκαλιάζουν την κάλπη για να την προστατεύσουν. Μερικοί άλλοι κυκλώνουν το ψηφοφόρο. Ενας ετοιμάζεται να τον πιάσει απ το λαιμό. Ολοι τους είναι σε έξαλη κατάσταση και ο πιο ψύχραιμος με μια απότομη κίνηση του τραβάει το ψηφοδέλτιο απ' τα χέρια και το δίνει στην πρόεδρο)

Αντιπρόσωπος: Ορίστε συντρόφισσα πρόεδρε. Τό έσωσα! Με είδατε πως του το πήρα του μπαγάσα? Αν δεν ήμουν κι εγώω...!

(Η Πρόεδρος προσπαθώντας να κρατήσει την ψυχραιμία της, παίρνει το διπλωμένο ψηφοδέλτιο και όρθια ακόμα σημειώνει με νευρικές κινήσεις κάτι επάνω του με το στυλό της, μονολογώντας:

Πρόεδρος: Βρε τι πήγαμε να πάθουμε.... Σε τι μπελά θα μας έβαζε ο άσχετος....!

Πρόεδρος: (προς τον ψηφοφόρο): Τι πήγατε να κάνετε κύριε ? καταλαβαίνετε σε τι μπελά θα μας βάζατε ? ...Ορίστε τώρα είστε έτοιμος. Πάρτε το και ρίξτε το (δίνοντας του το ψηφοδέλτιο)

Ψηφοφόρος: (το παίρνει και κοιτάει έκπληκτος τι σημείωσε πανω του η πρόεδρος. Διαβάζει δυνατά - συλλαβιστά) : Συ-νασ-πισ-μος..... Πι..Κα-πα... Βο-τα-νι-κου.... ΑΝ-ΤΡΑΣ....!

Ψηφοφόρος: (απορημένος): Μα τι ναι τούτο πάλι ρε σύντροφοι...?

Ολοι μαζί οι παριστάμενοι με πλατύ χαμόγελο: Ρίξτο...Ρίξτο...! Θα σου εξηγήσουμε μετά...!

- Ο ψηφοφόρος σπεύδει να το ρίξει στην κάλπη, πριν μετανοιώσουν...

Στη συνέχεια:

- Ολοι πέφτουν επάνω του και μιλανε μαζί. Προσπαθούν να του εξηγήσουν.

- Ο ψηφοφόρος κοιτάει γυρω γυρω με αμήχανο χαμόγελο ηλιθίου.

- Η πρόεδρος «λαμπερό χαμόγελο – άσπρα δόντια ξέξασπρα» επιβάλει δια αποτόμου νεύματος την σιωπή και αναλαμβάνει να εξηγήσει με συγκρατημένη μειλίχια φωνή.

Πρόεδρος (με μια ανάσα – τα λέει όλα μονοκοπανιά αλλά σε χαλαρό ύφος): Σύντροφε. Ο Συριζας είναι πλέον δημοκρατικό και ενιαίο κόμμα μελών και σαν τέτοιο εκλέγει τους αντιπροσώπους του στα όργανα αλλά με ..ποσόστοση... Η οποία επιβάλλει ότι τα μέλη καθε συνιστώσας μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα τους αντιπροσώπους τους απο τα μέλης της ίδιας της συνιστώσας, γιατί αν ψήφίσουν κάποιο μέλος άλλης συνιστώσας απ αυτήν που ανήκουν τότε το αποτέλεσμα νοθεύεται, γιατί το σωστό είναι και οι δημοκρατικές διαδικασίες επιβάλλουν την μη επέμβαση στα εσωτερικά άλλης συνιστώσας.

Το ίδιο ισχύει και για την ποσόστωση γυναικών – ανδρών και έτσι είναι απαραίτητο να σημειώνουμε επάνω στα ψηφοδέλτια (στο εξωτερικό μέρος τους – μην παραβιάζουμε και τη μυστικότητα –άρα και την ελευθερία επιλογής -) την κομματική και γεωγραφική προελευση καθώς και το φύλο του ψηφοφόρου που το έριξε. Κατάλαβες τώρα σύντροφε ;
..............................
Στη συνέχεια (που βαριέμαι να γράψω σε διαλόγους τώρα) ο ψηφοφόρος, ζαλισμένος και με χαζοχαρούμενο ύφος αποχωρεί με όλα αυτά τα θαυμαστά που άκουσε. Βγαίνοντας έξω στον καθαρό αέρα θυμάται ξαφνικά ότι τον έναν απο τους σταυρούς τον έβαλε στο όνομα ενός συντρόφου και φίλου του που -φευ- δεν ήταν μέλος του ΣΥΝ αλλά ανένταχτος. Έντρομος επιστρέφει και ομολογεί με λυγμούς το λάθος του στην εφορευτική επιτροπή ζητώντας να μην ακυρωθεί το ψηφοδέλτιο του.
..............................
και... ακολουθεί η Δεύτερη Πράξη του μελοδράματος με τίτλο: «Η διαλογή των ψηφοδελτίων»

4 σχόλια :

  1. Καλά, ως προς το θεατρικό είχε πλάκα! Ο συντάκτης του έχει ταλέντο. θα του πρότεινα να συνεχίσει (φυσικά εύχομαι με καλύτερη θεματογραφία από το ...σύστριγγλο του ΣΥΡΙΖΑ!)
    Θα ήθελα ομως να διευκρινίσω, μια και ανήκω στην Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ και παρακολούθησα και το συντονιτικό της Κυριακής, ότι ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΕ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟς ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΟΙ.
    Η Ανανεωτική Πτέρυγα θεωρεί ότι δεν την αφορούν οι διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον άυτός μεταλάσσεται από την εκλογική συμμαχία που ήταν αρχικά σε ιδιότυπο κόμμα ή κάτι παρόμοιο.
    Όσον αφορα τώρα τον Ανανεωτικό που συνάντησες (με τη συνοδεία του) στο φιλικό σπίτι, είτε δεν κατάλαβε καλά, ή πιθανότατα έπεσες σε "γιαλαντζί" ανανεωτικο, από αυτούς τους (ευτυχώς λίγους) που δηλώνουν ΑΠίτες, ενώ είναι σε καθημερινή συνεργασία με τον Τσίπρα και τους συν αυτώ, παρακολουθούν δε τις συνεδριάσεις της ΑΠ μόνο για να μεταφέρουν πληροφορίες στον ωραίο πρόεδρο. Πρόκειται για τους ίδιους που φιγουράραν και στην προηγούμενη πανελλαδική συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ είτε ως ομιλητές, είτε ως μελη του προεδρείου.
    DOLLIE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιτέλους. ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΙΟΙ. Αρκετά ανεχτήκαμε εμείς τα μέλη του Συνασπισμού, τις βδελυρες λοιδορίες σας.
    Πότε επιτέλους θα καταλάβετε ότι αποτελείτε μια ελάχιστη μειοψηφία μέ μηδαμινό κοινωνικό έρισμα, μέσα στο μεγάλο και ιστορικό ρεύμα της Ανανεωτικής και Οικολογικής Αριστεράς;
    Μας θεωρείτε τόσο αφελείς ώστε να μην καταλαβαίνουμε ποιός υποκινεί τη δημοσίευση τέτοιων κατάπτυστων κειμένων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ποιος; πειτε και σε εμας να ξερουμε; αλλά να είναι σοβαρή είδηση όχι τιποτα πεπαλαιωμένο και γραφικό όπως ο αριστεριστης Αλαβάνος ή η καταπτυστη αντιδημοκρατική και αντιευρωπαικη μαοικη ΚΟΕ, ούτε τα γκροπούσκουλα των συνιστωσών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ρε μπαγασα εχεις φοβερες πληροφοριες για την Πτερυγα. Αλα τι σε κοφτει εσενα τι θα κανει? Αστους να πανε απο κει πουρθαν... Τελικα τι ρολο βαρας δεν μπορω να καταλαβω. Τωρα δεν σ'αρεσουν ουτε οι πασαδοροι. Παντως εισαι ενας απ'αυτους που μ'εκαναν να συμπαθησω την Α.Π. και σ'ευχαριστω πολυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή


ΑΛΛΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ